Филмска ретроспектива на 2013

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Се ближи крајот и на 2013 година, и минатата имаше ваква тема. Каква беше 2013 година во филмски план, што ни донесе? што најмногу ни се допадна, да направиме мала ретроспектива на тоа.

Ќе „пополниме„ три категории, истите кој што беа и лани, тоа се:

1. Филм кој ја одбележа годината
2. Актер/ка која ја одбележа годината
3. Најдобра серија за оваа година

M

Muranyi

Гостин
А би можело и анкета да се направи,изборот нека го даде отварачот на темата.Малку да се консолидирам и подразмислам,па ќе пишам мое мислење.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Ф

Флеш

Гостин
Азија прави 10 пати подобри филмови од холивуд ,од приказна до ефекти се е подобро .
Фала му на Бога брат , обажавател сум на нив .... секогаш правеле супер , одлични филмови ... а и Британија исто така ,за Европа ... чим дојде Американска продукција има да ти посере и филм и се по ред .... не ги бива .... Холивуд живее на стара слава сега ...

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Повеќето сеуште не се излезени (тука мислам на Wolf of Wall Street, American Hustle, Counselor , Last Vegas, и сл ), a добар дел чекаат на убав ден за гледање (Gatsby, Prisoners) ама еве мислење од мене
(Болдираните ги препорачвам за гледање)

- We are the Millers. Во последно време (10 тина години) комедиите ми се еден од победните жанрови во холивуд. Моронски приказни, излитени мајтапи и сл. We are the Millers, покрај трилогијата Hangover и уште неколку вакви филмчиња е една од ретките добри/свежи комедии.
- Elysium - катастрофа
- Man of Steel - катастрофа
- Pacific Rim - холокауст (добро бе кој морон го има смислено она)
- Grown Ups 2 - катастрофа
- Internship - клише комедија, забавна за тепање време ама лоша
- This is the End - Најлош филм за годината (во конкуренција на Пацифик рим)
- Now You See Me . Еден од подобрите за годинава. Интересна приказна, добри ефекти, макар шо повеќе ќе го ценев филмот ако повеќе се концентрираја на подобрување на приказната отколку на бомбастични ефекти. Го клавам во ист пакет со Транс и овај повеќе го сакам :)
- The Way Way Back - жилетот в рака и на кој му се сечат вени плеј. Спора психа драма.
- World War Z - забавен и дебилен филм.
- Paranoia - на екипата, приказната и почетокот очекував мнооооогу повеќе ама тотално ме разочара
- jOBS - срање во боја
- Lone Ranger - добра глупа комедија. Она шо можи да се очекува од Џони Деп. Ако некој го сака Џек Спароу топло му го препорачвам филмов.
- Oblivion - Забавен scifi - Ништо посебно
- Side Effects - Еден од најдобрите филмови за годинава
- Hangover3 - некои го критикуваат ама мене ми беше на ниво на првите 2. Горе долу то шо го очекував од филмот.
- Kings of Summer - ако некој ги обожава летните филмчиња од детството овај е state of art. Еден од подобрите филмови годинава.
- The Last Stand - мизерија
- The East - еден од најдобрите филмови годинава. Приказна, глума .. се стокмено на место.
- TRANCE - Без двоумење НАЈДОБРИОТ филм за годинава.
- Good Day To Die Hard - Брус не ти требаше филмов. катастрофа

Ај доста ви беше :)

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Фала му на Бога брат , обажавател сум на нив .... секогаш правеле супер , одлични филмови ... а и Британија исто така ,за Европа ... чим дојде Американска продукција има да ти посере и филм и се по ред .... не ги бива .... Холивуд живее на стара слава сега ...
Британците и Азија прават најреалиситчни филмови и серии, не се како америчкине кога ќе видам еден херој се тепа ,крши ,убива (пр.Хулк ,авенџерс,спајдермен итн ) ме боли глава :icon_mrgr: и у последно време ич не ги гледам.Погледни некои корејски серии Athena ,Iris или некоја друга слична .Ќе ја приметиш разликата.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Британците и Азија прават најреалиситчни филмови и серии, не се како америчкине кога ќе видам еден херој се тепа ,крши ,убива (пр.Хулк ,авенџерс,спајдермен итн ) ме боли глава :icon_mrgr: и у последно време ич не ги гледам.Погледни некои корејски серии Athena ,Iris или некоја друга слична .Ќе ја приметиш разликата.
И не само тие не се од 2013 ама овие два нон-холивуд филмчиња шо ги гледав во последно време се закон.
The Hunt (Данска) - http://www.imdb.com/title/tt2106476/
Headhunters (Норвешка) - http://www.imdb.com/title/tt1614989/
Интересната работа кога ќе спомниш пред некој дека не е холивуд веднаш прави гримаси.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Тука мислам дека не треба да ги спомнуваме филмовите кои допрва ќе следат во Оскаровска трка туку оние што ги наполниле кино салите, блокбастери и слично кои беа популарни во текот на годината.

1. Филм кој ја одбележа годината
Во првава категорија ќе спомнам три филма, кои на некој начин доживеаа најголем hype и во поглед на заработка, и во поглед на успешност во популарност. Под број 1 Gravity пред се поради тоа што имаше одлична кинематографија и на некој начин Куарон направи едно врвно достигнување кое ќе биде пример за доста филмови кои ја следат оваа тема во поглед на тоа како треба да изгледа еден ваков филм. Следува Despicable Me 2 кој ги наполни кино салите и доста недели се прикажуваше и кај нас посебно ете ќе напоменам. Од млади до стари филмот е пример за анимиран филм за сите генерации. World War Z - блокбастер на годината според мене. Иако ги има многу кои имат и негативни мислења за филмот, за мене е најзабавниот филм за годинава и блокбастер во права смисла на зборот, едноставно филм кој се гледа во кино со уживање со пуканки и пивце.
2. Актер/ка која ја одбележа годината
Не знам кој да ги спомнам овде. Мислам дека кога сме кај актерите James Franco ќе го наведам. Дечкото снима и режира свои филмови. Моментално режира три кои ќе излезат во 2014, а годинава издаде два As I Lay Dying и Child of God. Сувишно би било да зборувам повеќе. Од актерките, хмм... Jennifer Lawrence?
3. Најдобра серија за оваа година
Ако зборуваме за кои најмногу ја одбележаа, тоа се финалето на Breaking Bad и епизодата која ги урна сите рекорди на интернет The Rains of Castamere од GoT. Но кога јас лично би зборувал за серија која за мене ја одбележа годинава, и која е најголемото откритие, веројатно би наведил две Les Revenants и Utopia. Врв на европската кинематографија. Секако дека има и други Orphan Black, Broadchurch, Broen сите квалитетни во секој можен поглед.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Филм кој ја одбележа годината: Неможам да се одлучам за оваа категорија, ги има доста добри филмчиња од 2013 година. Оblivion, Bhaag Milkha Bhaag, Prisoners, World War Z.

Актер: И овде сместив доста, актери кои одлично се покажаа годинава, имаа одлични глуми во доста филмови. Forest Whitaker (го гледав во The Last Stand и Butler) потоа го ставам и Dwayne Johnson ( него го гледав во Брзи и Бесни и G.I. Joe Realation), Tom Cruise (го гледав во Обливион, дефинитивно одлична глума). Доста се, неможев да се одлучам за еден, затоа и пишав повеќе, имаше и доста добри актери кои ги снимија своите први филмови како што е

Gustav Dyekjær Giese

во Northwest.

Серија: овде ќе чекам да ги изгледфам Моб Сити и Алмост Хуман, инаку засега Гејм од Тронес
--- надополнето: 8 декември 2013 во 17:07 ---
И не само тие не се од 2013 ама овие два нон-холивуд филмчиња шо ги гледав во последно време се закон.
The Hunt (Данска) - http://www.imdb.com/title/tt2106476/
Headhunters (Норвешка) - http://www.imdb.com/title/tt1614989/
Интересната работа кога ќе спомниш пред некој дека не е холивуд веднаш прави гримаси.

и Northwest не го заборавај - кој не го гледал нека не чека повеќе, уште вечерва симнувајте го

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
би издвоил -
то тхе вондер
тхе ицеман
гравити