Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
taka sakame da napravime iako ke bide tesko da se izvede ... ne znaev deka "majstori" vo mk se tolku "sposobni":cautious:. inace jas sum od polska i nekoi raboti (vo kontekst na snaodlivost na majstorite) moze da se vidat samo vo mk :).

taka sakame da napravime iako ke bide tesko da se izvede ... ne znaev deka "majstori" vo mk se tolku "sposobni":cautious:. inace jas sum od polska i nekoi raboti (vo kontekst na snaodlivost na majstorite) moze da se vidat samo vo mk :).

A be u makedonija sve se najpametni. Uzas da ti kazam. Idi vidi kako gradat zgradi i kolku se podmiteni nadzornite organi. Se dodeka ne dojde stranska firma za supervizija i nadzor nisto nema da bide ok. I toa da se menjaat nadzornicite. Bez nivni potpis nema da ima dozvol za vseluvanje. Ovaa drzava treba da vovede dozvola za vseluvanje koga ke se izgradi objekt bilo kukja ili zgrada.
I taa da se plakja. Baska povekje vidovi inspekcii da ima:
-inspekcija na elektro instalacija,
-Inspekcija na instalacija za greenje/ladenje (izdavanje na energetski certifikat od drugo telo i tamu da se plakja)
-Inspekcija na vnatresni raboti (da se izdava certifikat so rok na traenje i posle izvesno vreme da se resertificira pak od druga firma zaverena vo opstina)
-Inspekcija na nadvoresni raboti (dovod, odvod, priklucok za struja)
-Inspekcija na bezbednost

I na kraj koga treba da stavis priklucok voda/struja/parno treba da pokazes certifikati od inspekcii. Sekako treba da se napravi i resertifikacija posle x godini od pustanje na objektot (i toa da se plakja) i ako ne ja pomine istiot da se iskluci od struja/voda/parno i slicno dodeka ne se korigiraat problemite.

I osiguranjeto da bara sertifikati od ovie inspekcii za da definira kolkava e polisata i sto pokriva. Duri togas ke se vidi realnata slika na sekoja gradba. Od energetski aspekt edna zgrada 30 godini stara (kade cenata na stanovite e ista da ne recam i poskapa od nova zgrada) koga ke bide certificirana i ke ima energetska klasa (i taa da bide vpisana vo imotniot list sekako), ke plakja poskapo greenje. I da se vovede eko danok na postari objekti i vo zavisnost od energetskata klasa.

Posle ke se vidi realnata pazarna cena na novi ili stari objekti.

Poleka poleka za 3-4 godini ke bide vaka. Se raboti na toa. Isto kako i za kolite.

Nie bas ziveeme vo nova zgrada i seto toa go vidovme so svoite oci a i gi osekjame posledicite od vakvo nemarno rabotenje ...

Cekaj cekaj ke im tekne na vladata kako da zemaat extra pari od certifikati i ostanati dokumenti kako sto pisav pogore. Za 3-4 godini ke vidime.

Почна веќе поозбилно зимата па да пишам за мојата потрошувачка. Климата работи нон-стоп 24 часа без исклучување никакво, температура 20-21 степен зададени, повремено краткотрајно проветрување и ја отчитувам потрошувачката во 19.00. Денес покажа најмногу потрошувачка од 10.3кв за 24 часа (од 19 вчера до 19ч денес) поради доста студената вечер, вчера имаше 9.4кв, а завчера 8.5кв. Куќа со класична фасада без изолација, стара двојна дрвена столарија зрела за замена и то.
Пишете и вие мерењата кој ги прави, посебно со обични клими па да видиме стварно каква е состојбата и дали вреди да се купува инвертер. Јас лично сум задоволен од оваа потрошувачка и ја сметам за економична во однос на термо печки, грејалки, радијатори па дури и дрва. И да кажам само греам 25кв. со 13-ка, а климата е секогаш уклучена во втора брзина, како што може да забележам потрошувачката варира само од надворешната температура, како што паѓа надвор температурата така се качува потрошувачката и обратно, од 320 до 480 вати отприлика.

@gigovit
Колку ти е температурата во собата кога ја местиш 20-21 на климата ?

@gigovit
Колку ти е температурата во собата кога ја местиш 20-21 на климата ?

На зададени 20 степени во собата е 20 или 21, климата ептен ретко гаси, скоро никогаш, не сум приметил и да прави дефрост, можеби касно навечер, си дува нон-стоп и кога ја постига температурата само ја регулира потрошувачката на помалку, паѓа на пример од 380 на 320 но не гаси.

Мислев да не ти е 23-24 у собата пошо ладно ми се гледа тоа 20-21...ја климва цела нок да ја оставам да не работи сабајле 22 ке биде у собава која е над 50м2 а не дека има некоја изолација плус 2 надворешни зида се. Сега ми е на 26 наместена климата а у собава е 24 и со џемпер сум :)
Доброби било да измериш и на 23/24 колку троши зашо мислам и другите ке се сложат дека 21 е ладно за зима внатрешна температура и тие мерења за 20-21 нема да им користат многу.

Мислев да не ти е 23-24 у собата пошо ладно ми се гледа тоа 20-21...ја климва цела нок да ја оставам да не работи сабајле 22 ке биде у собава која е над 50м2 а не дека има некоја изолација плус 2 надворешни зида се.

што соба ќе беше таа без греење 22с кај мене сабајле 13 кажуваше термометарот:D
инаку овие денови ќе ја пробам пак климата за инает на ванлок чекам само да падне -5 да видам дали ќе дува пак на 54с внатрешната:P

што соба ќе беше таа без греење 22с кај мене сабајле 13 кажуваше термометарот:D
инаку овие денови ќе ја пробам пак климата за инает на ванлок чекам само да падне -5 да видам дали ќе дува пак на 54с внатрешната:P
Не ти мрзненадворешната на овие -3 ? Имам една Фуего неинвертер и мрзне обавезно после 30мин работа, лани ко да не правеше така ке мора да викам да ја проверат мада фреонот и беше Ок на монтажа ама вентилот беше разјаден од што е селена неколку пати.

Почна веќе поозбилно зимата па да пишам за мојата потрошувачка. Климата работи нон-стоп 24 часа без исклучување никакво, температура 20-21 степен зададени, повремено краткотрајно проветрување и ја отчитувам потрошувачката во 19.00. Денес покажа најмногу потрошувачка од 10.3кв за 24 часа (од 19 вчера до 19ч денес) поради доста студената вечер, вчера имаше 9.4кв, а завчера 8.5кв. Куќа со класична фасада без изолација, стара двојна дрвена столарија зрела за замена и то.
Пишете и вие мерењата кој ги прави, посебно со обични клими па да видиме стварно каква е состојбата и дали вреди да се купува инвертер. Јас лично сум задоволен од оваа потрошувачка и ја сметам за економична во однос на термо печки, грејалки, радијатори па дури и дрва. И да кажам само греам 25кв. со 13-ка, а климата е секогаш уклучена во втора брзина, како што може да забележам потрошувачката варира само од надворешната температура, како што паѓа надвор температурата така се качува потрошувачката и обратно, од 320 до 480 вати отприлика.

Vivax acp-12ch35gek, temperatura 21,5 stepen ,20 m2 sever, najdolu vo zgrada, 2 nadvoresni zida, od nikade nikoj ne gree, ostanatite sobi 10 stepeni bez greenje, 8,8 kwh za 24 sati (za 5.12.2013), prethodnite denovi nesto pomalku. Od 6 - 22 casot okolu 7,5 kwh.

Denes povtorno inverterot ni zamrzna :(. Zosto se slucuva toa?
Во оваа ситуација, најнапед одмрзнете го.
Одмрзувањето се врши вака:
Најнапред исклучете го климатизерот.
По две - три минути пауза, вклучете го на режимот ладење ( поставете 16 степени )
Од кога ќе се одмрзне, повторно исклучете го и повторно направете пауза од две - три минути.
И на крај вклучете го во режим затоплување
Секој климатизер е способен сам да се одмрзнува. Но ако работи со мал капацитет не реагира заштита и не се вклучува. Веројатно просторијата која ја затоплувате е мала или ја затоплувате на ниска температура
Ако сакате ова поретко да Ви се случува - Затоплувајте поголем простор ( отворете врата од уште простории ) и зголемете ја температурата.
Со клими со моќност 3,5 киловати, можете да затоплувате 60 и повеќе квадрати.
Но и вака не е проблем. Тоа што замзнала не е некој проблем, лесно се одмрзнува, Едиствена штета е што трошите повеќе струја додека климата е замрзната. Затоа повремено котролирајте ја дали замрзнала

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom