И јас се прашував и се решив за лим.Луѓе баш деновиве се шетав шетав низ Гостивар па видов различни куќи... па имам неколку прашања
Што е подобро за кров... лим или ќерамиди?
Стиропорна или пикована фасада?
А фасада стиропорна или пикована?И јас се прашував и се решив за лим.
Многу предности има ќерамида, многу предности има и лим долго читав по форуми српски хрватски македонски за градежнисштво и некако стекнав впечаток дека ллуѓе кои имале керамида и преминале на лим - се задоволни (секако ако е квалитетно направена работата)
за жал мене ме стопираа во градба некој проблем со земјиштето така да не можам да ти кажам по проект беше педвидено стандардно сендвич блок со стиропрна фасада (демит) али имав на ум и друга варијанта, значи фасадна тула па изолација па блок па малтер шо мислам дека е доста добро и долготрајно и поестетски исто планирав да застаклам поголем дел од зидови со фикс прозори не испаѓаше лошо пример 2,7 должина 2,8 висина идеше 280 евра (5коморно, азот, нискоемисионо стакло) а пошто се работи за поткровје, свртено на југ со убав поглед... е ме дупеше висина пошто греда не смеам над 250 а ако ставиш прозори и на калкан горе одма ќе скокнат дека правиш 2 нивоа поткровје шо не е предвидено... али се во се моментално е стопирано и најверојатно ќе се работи на пролет.А фасада стиропорна или пикована?
Куќава што ја купив во Гостивар е без фасада па се мислам...., зошто слушнав дека стиропорот кога и да е ќе се одлепи и ќе падне, а доколку има град цела фасада со дупки ќе биде..., а за пикованата фасада имам видено дека многу убаво изгледа, но слушнав дека лесно фаќала влага и мувла......Предлог?за жал мене ме стопираа во градба некој проблем со земјиштето така да не можам да ти кажам по проект беше педвидено стандардно сендвич блок со стиропрна фасада (демит) али имав на ум и друга варијанта, значи фасадна тула па изолација па блок па малтер шо мислам дека е доста добро и долготрајно и поестетски исто планирав да застаклам поголем дел од зидови со фикс прозори не испаѓаше лошо пример 2,7 должина 2,8 висина идеше 280 евра (5коморно, азот, нискоемисионо стакло) а пошто се работи за поткровје, свртено на југ со убав поглед... е ме дупеше висина пошто греда не смеам над 250 а ако ставиш прозори и на калкан горе одма ќе скокнат дека правиш 2 нивоа поткровје шо не е предвидено... али се во се моментално е стопирано и најверојатно ќе се работи на пролет.
Jaс би дал предност на стиропор али памти дека за се си треба добар мајстор со правилна техника. И демитот ќе пропадне и нема да изолира ако е непрописно поставен.Куќава што ја купив во Гостивар е без фасада па се мислам...., зошто слушнав дека стиропорот кога и да е ќе се одлепи и ќе падне, а доколку има град цела фасада со дупки ќе биде..., а за пикованата фасада имам видено дека многу убаво изгледа, но слушнав дека лесно фаќала влага и мувла......Предлог?
Ќе се одлепи ако фуш мајстор ти го уградува. Стиропорот се става со штрафови. Си има прописна бројка на штрафови со типли на одредена површина и крај - со тој што ќе се договориш барај само таква монтажа. Споевите се бандажираат, абрипот е повеќеслоен (го имаш на сајтот на Цересит детаљот) - ако не барате од изведувачите квалитет нема ни да го добиете.Куќава што ја купив во Гостивар е без фасада па се мислам...., зошто слушнав дека стиропорот кога и да е ќе се одлепи и ќе падне, а доколку има град цела фасада со дупки ќе биде..., а за пикованата фасада имам видено дека многу убаво изгледа, но слушнав дека лесно фаќала влага и мувла......Предлог?
Мене тоа ми е ептен тазе, па би можел да те советувам:Може ли некој да ми каже сто документација треба за да се почне градба на куќа? по кој редослед да се вадат документите, и дали може да се почне со градба па после да се бара дозвола и да се плака евро од метар...
Сакам да кажам имам плац, во с.двор во имотниот лист пишува нива, дали може тука да се почне да се гради?
Иначе преку општина викаат таму уште ДУП-от не бил готов...
To само мајстори и фирма можат да ти кажат, ти имаш дрвена конструкција со носечки зидови претпоставувам, треба да подигнеш стубови, внатрешни или надворешни да ставиш плочи на спратови треба да провериш и како е по ДУП предвидено за куќата дали смееш уште еден спрат. Тие постари куќи обично дозволуваат поткровје да се подигни, во тој случај можеш (зависно како е градбата) само горе да ставиш плоча (можеш и полесна со стиропороно бетонски греди) а долу да си оставиш дрвена конструкција, плочата горе ќе го укрути додатно објектот и нема многу да го оптовари таа е многу полесна од класична бетонска плоча, стави горе и покрив - лим - тука ти е полесна и кровната конструкција а и самиот лим е многу полесен од ќерамидите и нема да добирш многу на тежина.Имам куќа на 2 спрата, се врти некој муабет за трет, али сеуште е само на муабет. Отприлика некоја цена колку би чинело тоа, уривање на кров, дигање спрат па нов кров. Сакам и тавански соби да има, дали е тоа добра идеја? Грубо кажано мислам дека куќата е 10 на 10. Градена е пред добри 60 години би требало да се изградат и внатрешни стубови на прв и втор спрат. Колку би ме чинело тоа без ентериерот?