Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
4 декември 2008
Мислења
404
Поени од реакции
15
Ми треба мислење за следнава конфигурација која ќе се користи за гејминг. Сите забелешки се добредојдени :)

MB: ASUS Z87-K
CPU: Intel i5-4670K
GPU: ASUS GTX770
RAM: Kingston HyperX 16GB
PSU: CM Silent Pro M600
SSD: Samsung 840 Evo 120GB

И дали се очекуваат некој попусти околу нова година. Ако има некој инсајдерска информација нека ја сподели :)

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Ми треба мислење за следнава конфигурација која ќе се користи за гејминг. Сите забелешки се добредојдени :)

MB: ASUS Z87-K
CPU: Intel i5-4670K
GPU: ASUS GTX770
RAM: Kingston HyperX 16GB
PSU: CM Silent Pro M600
SSD: Samsung 840 Evo 120GB

И дали се очекуваат некој попусти околу нова година. Ако има некој инсајдерска информација нека ја сподели :)

Топ ми изгледа конфигурацијата, само душава ме боли кога ги гледам цениве кај нас и во америка (newegg, amazon, ebay итн.). 320$(14.500ден.) и е цената на графичката, со 2 години гаранција 380$ односно 17.300ден. Истото се однесува и за останатите компоненти ама тоа е, џабе данокот е 5% кога не го следат трендот на намалени цени. GTX 770 и GTX 780 драстично поефтинија уште пред некое време кога излезе 780ti ама кај нас тоа не важи.

Онтопик : ако имаш време за чекање на попусти, може е добро да почекаш уште месец-два да видиш како mantle на AMD ќе се покаже. Ако испадне успешен проект ќе заштедиш пари со AMD конфигурација (FX 8320 + r9 280x), а нема да изгубиш на перфоманси. Ќе имаш предност на игрите со Frostbite engine, а и други ако го превземат mantle.

Член од
4 декември 2008
Мислења
404
Поени од реакции
15
Топ ми изгледа конфигурацијата, само душава ме боли кога ги гледам цениве кај нас и во америка (newegg, amazon, ebay итн.). 320$(14.500ден.) и е цената на графичката, со 2 години гаранција 380$ односно 17.300ден. Истото се однесува и за останатите компоненти ама тоа е, џабе данокот е 5% кога не го следат трендот на намалени цени. GTX 770 и GTX 780 драстично поефтинија уште пред некое време кога излезе 780ti ама кај нас тоа не важи.

Онтопик : ако имаш време за чекање на попусти, може е добро да почекаш уште месец-два да видиш како mantle на AMD ќе се покаже. Ако испадне успешен проект ќе заштедиш пари со AMD конфигурација (FX 8320 + r9 280x), а нема да изгубиш на перфоманси. Ќе имаш предност на игрите со Frostbite engine, а и други ако го превземат mantle.

Не е само во Америка поевтино. Ми се чини дека плаќаме најскапа електроника во светов.

Дали доколку би идел на i7-4770K, другите делови би останале исти. Мислам најпрво на напајање а исто и на матична, зошто сигурно би идел на некој мал оверклок. Кулерот планирам да го користам од стариот компјутер CM Hyper 212+.

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Не е само во Америка поевтино. Ми се чини дека плаќаме најскапа електроника во светов.

Дали доколку би идел на i7-4770K, другите делови би останале исти. Мислам најпрво на напајање а исто и на матична, зошто сигурно би идел на некој мал оверклок. Кулерот планирам да го користам од стариот компјутер CM Hyper 212+.
На другиот пост ти потенцираше дека правиш гејминг конфигурација, па i5 4670k си топ процесор. i7 4770k се користи повеќе за рендерирање и нема значително подобрување во FPS да добиеш. Инаку да, ако идеш со 4770k другите делови би си останале исти.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.880
Поени од реакции
22.946
Дали 25 -30 илјади денари се доволно за некоја подобра гејминг конфигурација..И дајте некој идеи за тоа што може да се земе за тие пари..

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Дали 25 -30 илјади денари се доволно за некоја подобра гејминг конфигурација..И дајте некој идеи за тоа што може да се земе за тие пари..
Секој има своја замисла за добра гејминг конфигурација. Кажи кои игри планираш да ги играш, на која резолуција, сетинзи и колку FPS ти се задоволителни.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.880
Поени од реакции
22.946
Секој има своја замисла за добра гејминг конфигурација. Кажи кои игри планираш да ги играш, на која резолуција, сетинзи и колку FPS ти се задоволителни.
Па најновите што се battlefield 3,4 crysis 2,3 call of duty , итн итн ..

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Па најновите што се battlefield 3,4 crysis 2,3 call of duty , итн итн ..
Со 30 илјади можеш да направиш солидна гејмерска конфигурација (само куќуште) односно без монитор, звучници, тастатура, маус.

Моја препорака е FX 6300 + r9 270x

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Значи ако оставам вака, и сменам само матичната (таа ти што ми ја прати) би била добра конфигурацијата? :)
Ако се бавиш само со виедо обработка не ти треба многу јака графикчка карта, со некоја од 4000-5000 ке поминеш, само ти треба за вчитување на 3д деталите и да е над directx 10. i7 е ''must'' ако се бавиш со рендерирање/едитирање и апликации кои бараат multitasking. 16GB рам исто така е пожелно.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Ако се бавиш само со виедо обработка не ти треба многу јака графикчка карта, со некоја од 4000-5000 ке поминеш, само ти треба за вчитување на 3д деталите и да е над directx 10. i7 е ''must'' ако се бавиш со рендерирање/едитирање и апликации кои бараат multitasking. 16GB рам исто така е пожелно.
Ако не оверклокува може место i7 да земе Xeon, ќе заштеди 80 - 90 евра.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Има некој искуство од ddStore.mk, дали купувал од таму, како е задоволен, и така натаму?

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.880
Поени од реакции
22.946
Со 30 илјади можеш да направиш солидна гејмерска конфигурација (само куќуште) односно без монитор, звучници, тастатура, маус.

Моја препорака е FX 6300 + r9 270x

Па и јас за тоа прашувам , мене ми треба само куќуште имам одличен монитор од 24инчи,безжични тастатура и маус,само куќуште ми треба..

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Ако не оверклокува може место i7 да земе Xeon, ќе заштеди 80 - 90 евра.
Слабо е кај нас со Xeon, како и други компјутерски делови, ќе треба да ги чека или воопшто нема да ги испорачаат.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Слабо е кај нас со Xeon, како и други компјутерски делови, ќе треба да ги чека или воопшто нема да ги испорачаат.
Не проверив кај нас ама не ме изненадува да е егзотика како и се друго што не е ептен класика.

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Не проверив кај нас ама не ме изненадува да е егзотика како и се друго што не е ептен класика.
Тоа ти е , и да имаш пари, пак неможеш компјутер да склопиш кај нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom