Дали луѓето се менуваат?

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Не.
Човекот не се менува.
Каков е и така ке остане.
Некои особини ке ги смени,некои нови ќе стекне.
Можеби малку и карактерно ке се смени,животот тече и се менува...ама она главното,суштинското во човек,ке си остане засекогаш.
Верувај може да се деси комплетна промена, што би се рекло одеднаш да не го познаваш. Многу ретки случаи, ама не и невозможни.

Barbara.

Irreparable perfectionist
Член од
23 јули 2009
Мислења
369
Поени од реакции
15
Јас би рекла да. Животот носи разни нешта, и добри и лошо кои е невозможно да ја поттикнат свеста кај човекот да размислува поинаку, да размислува дали е вреден за другите и што не би било во ред кај него за околината, но сепак не мислам дека кога е некој е зол и лош по душа веднаш би можел да се претвори во „светец“, но сепак човекот се додека е жив учи, па така да би можеле многу работи да го натераат да се промени а верувам дека секој човек во својот живот направил многу промени кај себе .. доколку се сака, се се можи.

T

theTinule

Гостин
Да. Можеат да се сменат луѓето со нечија помош.Сам човек да се смени многу тешко. Мислам дека треба да има некој што ќе го придружува цело време дур не се смени комплетно. Многу полесно е на тој начин отколку сам...
Ако сам пробуваш да се смениш, или треба да имаш ептен црвст карактер да си цврсто решен да го смениш тоа и тоа денес, утре тоа и тоа, дрн дрн...и ич да не попушташ. Мислам дека тоа е невозможно за секој човек. Да, има такви луѓе но се многу ретки...

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Мислам дека луѓето се менуват...не може да размислуваш исто на 15 и на 40 год де...И промерите од секојдевниот живот ни укажуват дали нешто шо правеме е правилно или не е ....ако си свесен дека грешеш и сакаш да се промениш ке се промениш а ако само се жалеш и ништо не преземаш не се променуваш....само зборувањето ке ти остане

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Јас мислам дека повеќе се оди на прилагодување на одредени ситуации кои доаѓаат во животот, отколку на менување!
Човечкиот карактер е изредно тешко да се смени! Убаво кажала таа поговорка, волкот влакното го менува, но каркатерот не!
Или па можно е ако имаме таков случај of revelation можеби со Бог итд.. но во повеќето случаи човекот се менува на полошо со своите постапки!

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Човекот не може да се смени... сите нешта тој ги прилагодува/менува како што му одговара нему и затоа нема некоја работа во светов/вселенава што може да го смени... добро, можеби само Бог (Судниот ден) или крајот на светот...

SteamyLover

beautiful tango
Член од
24 октомври 2012
Мислења
202
Поени од реакции
554
Човек тешко се менува. Многу тешко. Зборам еве за себе. Јас толку сакам за некои работи да се променам, но едноставно тешко оди. Човекот се менува само со тоа што учи нови работи и според тие тој одлучува дали следен пат ќе постапи вака или онака, ете тоа може да се каже дека е промена. Ќе почне да сфаќа некои работи, но се зависи од индивидуалноста, колку ќе сака и тој самиот да ги прифати тие работи, за свое добро. Но карактерот да си го смениш од корен, да бидеш 'лош' па да станеш 'добар' тоа мислам дека е невозможно. И сум наоѓала во ситуација кога ми велеле ќе се променам, нема да бидам повеќе ваков/ва и да, сум верувала за миг дека можеби тоа е можно но на крај секогаш излегувало спротивно.. исто и исто повторно, за жал.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Погрешно поставено прашање.
Луѓето и те како се менуваат, само прашање е како и зошто.

Нашиот мозок е како компјутер, подложен на програмирање условно кажано. ДНК структурата на одредени индивидуи им дава потенцијални објективни предности но тоа не значи дека поголемиот дел од нас не можеме да го совладаме тоа.

Но има и тешки медицински случаи каде за жал не може ништо да се направи. До ден денес ова претставува предизвик во научните кругови. Но сепак генералниот заклучок е да, и тоа солидно да.

Член од
10 септември 2008
Мислења
65
Поени од реакции
23
Човекот не може да се смени... сите нешта тој ги прилагодува/менува како што му одговара нему и затоа нема некоја работа во светов/вселенава што може да го смени... добро, можеби само Бог (Судниот ден) или крајот на светот...
Јас не би се сложила со ова. Луѓето се менуваат, само проблемот е во тоа што им треба многу силен двигател на волја за да го постигнат тоа. Ако човек има навистина добра причина да се смени, не мора да биде само причина, може да биде и било каков повод, било какво сфаќање кое ќе го натера исклучиво по своја волја да направи промена, тогаш ќе настане и те како промена. Обично луѓето ги прилагодуваат работите во своја корист како знак на самоувереност и себичност, чувството дека јас знам се и јас сум во право, па затоа другите треба да го делат моето мислење и сл.. за тоа имаш право, но сепак, како што кажав, доколку дојде до момент на некакво откритие, epiphany како најдобар збор за таа ситуација, промената ќе настане во истата секунда. :)

Член од
14 мај 2011
Мислења
374
Поени од реакции
388
Порано читав за да не чистам, сега чистам за да не читам :(

Член од
13 мај 2013
Мислења
150
Поени од реакции
38
Не сум ги читал предходните коментари. Само да искоментирам за темата.
Да, сите луѓе кажуваат дека луѓево се менуваат дали позитивно или негативно (повеќе на негативно ) а и самите они се едни од нив а никој не прави за да се промени и подобри тоа.. важно сите знаат да кажат.

Член од
27 август 2012
Мислења
1.024
Поени од реакции
2.539
Мислам дека во суштина не се менува, можеби некои финеси во карактерот и однесувањето, размислувањата, навиките,да тоа сите го правиме, тоа е нормален процес на созревање и самосебеспознавање..Но тешко дека некој ќе се промени од корен..да биде нов..Мислам дека чувството дека некој што сме го знаеле се променил е зашто не сме го ни познавале доволно, и не сме го откриле каков е всушност..Инаку не би биле ни изненадени од него..
Човекот се менува додека е жив, но основата му останува иста..Битно е колку го познаваме одвнатре вистинскиот правиот ОН..а не лажните маски и финеси кои се променливи со годините..

Член од
13 мај 2013
Мислења
150
Поени од реакции
38
Мислам дека во суштина не се менува, можеби некои финеси во карактерот и однесувањето, размислувањата, навиките,да тоа сите го правиме, тоа е нормален процес на созревање и самосебеспознавање..Но тешко дека некој ќе се промени од корен..да биде нов..Мислам дека чувството дека некој што сме го знаеле се променил е зашто не сме го ни познавале доволно, и не сме го откриле каков е всушност..Инаку не би биле ни изненадени од него..
Човекот се менува додека е жив, но основата му останува иста..Битно е колку го познаваме одвнатре вистинскиот правиот ОН..а не лажните маски и финеси кои се променливи со годините..

Се менуваат лугето и тоа многу. Како што се менува технологијата и лугето се менуваат колку и да изгледа вака несфатливо. Поентата не е само да има промени и да се "здраво за готово" и да кажеме ДА, така е. Поентата во тоа е што човекот како човек оди надоле, а во се друго може да оди нагоре. Сега да направиме некоја паралела од порано и сега. Јас викам секој период од живеењето си има своја цена.
Порано има здравје ама немале технологија и медицина, а сега имаме технологија и медицина а немаме здравје. Духовно порано биле доста по исполнети од сега, зошто ? па сега сите се празни во себе а исполнети со ѓубре ( витруелно технолошки односно лажно ). Од преголема духовна празнина во себе и недостаток на самоспознавање и занемарување на себе си лигето влегуваат во заблуда и ископмлексираност.
Сега 15-16 годишни деца имаат секс. Да, да имаат секуален однос.. ЗОШТО? која е причината, кој е проблемот ? Сега народот мисли или они лажно мислат дека така треба, тоа е кул и супер, Никој не се труди ова да го промени, И САМО КАЖУВААТ ЛЕЛЕ МЛАДИНАВА СЕ ИСПОРАСИПА .. и ТОА ОСТАНУВА САМО КАКО РЕЧЕНИЦА КАЖАНА ОД СЕКОЈ ПОЕДИНЕЦ.Недовонлата информираност и едукација за самоспознавање кај лугето е проблем кој нема да се реши. Само ќе си остане да тоне, само тој што ќе се спаси ќе раскажува ( Think out of the box ) :)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Eдна катастрофална случка може да те направи никогаш повеќе светот да ти излгеда онаков каков си го гледала предходно и никогаш веќе да не се насмееш.Што значи се менува,психата на човекот не е дефинирана како нешто што останува во иста форма односно фунцкии,размислувања,пореметувања.Се во универзумот се менува вклучувајќи го и човекот и неговата психа како составен дел од истиот.Во главно се менува,ако не 100 може 80% да се смени.

Член од
8 мај 2013
Мислења
141
Поени од реакции
71
Јас мислам човек може да се смени за 100%..Според мое мислење за мене моментално сум во процес на менување..-Сепак има некоја препрека (проблеми).. се менувам во некој правец и се надевам ќе биде позитивен.

Kajgana Shop

На врв Bottom