- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
Еве го и моето мислење околу можноста надворешната единица од климата да се постави во подрум
Тоа има смисол ако се работи за подземен - вкопан подрум. Подземната температура на земјата подлабоко од 1,5 метри воопшто не се менува во текот на целата година и таа во Македонија изнесува од 12 до 14 степени.
За да топлината премине од почвата во подрумот неопходна е температурна разлика.
Што значи температурата на воздухот во подрумот мора да е нешто пониска на пример 7 до 8 степени.
Просечната надворешна зимска температура во Скопје е околу 6 степени.
Така да од поставувањето на надворешната единица во подрум нема да има некоја позначајна корист
Тоа има смисол ако се работи за подземен - вкопан подрум. Подземната температура на земјата подлабоко од 1,5 метри воопшто не се менува во текот на целата година и таа во Македонија изнесува од 12 до 14 степени.
За да топлината премине од почвата во подрумот неопходна е температурна разлика.
Што значи температурата на воздухот во подрумот мора да е нешто пониска на пример 7 до 8 степени.
Просечната надворешна зимска температура во Скопје е околу 6 степени.
Така да од поставувањето на надворешната единица во подрум нема да има некоја позначајна корист
.
.Извинете ама тоа мене не ми стои на исплатливо греење колку и да троши оваа мојата сигурен сум дека и на -5 ќе тргне нема да ме разочара и ќе ме загрее во овие моите 20м2 подобро него сега на +10 зошто тогаш нема да исклучува ќе си дува нон стоп топло.Здравје нека залади подобро ќе ја пуштам еден ден нека грее ќе ви пренесам точно колку киловати ќе потроши