- Член од
- 21 октомври 2011
- Мислења
- 1.747
- Поени од реакции
- 2.562
Размислувањето ти е многу на место, остај ги овие се што знаат од читање по интернет. Разлика од обична клима до солиден инвертер е од 20000 па до 40000 денари, нормално за уред со иста јачина (3,5). Со моменталнава цена на струјата, тоа се околу 5000 киловати. Потребно е поскапиот уредот да троши помалку од 500 киловати годишно од поефтиниот, за да се поврати почетната инвестиција по 10 години.извинете ама не направив јас никој глупав тука зборот ми беше дека разликата во цена за греење од евтина и скапа клима треба многу време да помине за да се исплати колку толку.Еве да речеме ќе се грејам јас со мојата колку толку и без тоа тука кај нас во Гевгелија тешко паѓа температурата под 0 и ќе трошам некој си 2500ден.за неа а да биде некој скап инвертер нека потроши на пола.Па рачунајте колку време треба да помине да се исплати таа клима кога разликата е 1000ден. месечно
Или, ако двата уреда работат 24/7, цела грејна сезона (6 месеци), потрошувачката на поскапиот уред треба да е барем 125W/h помала од онаа на поефтиниот. Значи ова е најлошата варијанта. Со оглед дека грејната сезона често е и пократка, разликата треба да е уште поголема.
Сега техничките карактеристики во рака и споредувај.