Најекономично греење и ладење

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
извинете ама не направив јас никој глупав тука зборот ми беше дека разликата во цена за греење од евтина и скапа клима треба многу време да помине за да се исплати колку толку.Еве да речеме ќе се грејам јас со мојата колку толку и без тоа тука кај нас во Гевгелија тешко паѓа температурата под 0 и ќе трошам некој си 2500ден.за неа а да биде некој скап инвертер нека потроши на пола.Па рачунајте колку време треба да помине да се исплати таа клима кога разликата е 1000ден. месечно
Размислувањето ти е многу на место, остај ги овие се што знаат од читање по интернет. Разлика од обична клима до солиден инвертер е од 20000 па до 40000 денари, нормално за уред со иста јачина (3,5). Со моменталнава цена на струјата, тоа се околу 5000 киловати. Потребно е поскапиот уредот да троши помалку од 500 киловати годишно од поефтиниот, за да се поврати почетната инвестиција по 10 години.
Или, ако двата уреда работат 24/7, цела грејна сезона (6 месеци), потрошувачката на поскапиот уред треба да е барем 125W/h помала од онаа на поефтиниот. Значи ова е најлошата варијанта. Со оглед дека грејната сезона често е и пократка, разликата треба да е уште поголема.
Сега техничките карактеристики во рака и споредувај.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.360
Treba golem podrum,ako e mal i ako e so zatvorena vrata moze da dojde do stvaranje na mal vakuum...
Opasna rabota, sto znaes mozebi i crna dupka moze da se formira... a? ;)
--- надополнето: 25 ноември 2013 во 13:36 ---
Со моменталнава цена на струјата, тоа се околу 5000 киловати. Потребно е поскапиот уредот да троши помалку од 500 киловати годишно од поефтиниот, за да се поврати почетната инвестиција по 10 години.
Или, ако двата уреда работат 24/7, цела грејна сезона (6 месеци), потрошувачката на поскапиот уред треба да е барем 125W/h помала од онаа на поефтиниот...
Trgas od pretpostavka deka fiks spid klima moze da te gree vo cela sezona. Jas licno znam samo za eden fiks spid (ne-invertor) klima ured, koj e specificiran da raboti na -15 (i ispod)... Mitsibushi (ne se sekjavam na modelot tocno). Site drugi obicni klimi se specificirani za do +5c. Tuka zimite se blagi, ama ne se tolku blagi... Ne ni trebaat arktickite modeli, ama definitivni treba specifikacija barem do -10s.

Tie sto se great na obicni klimi cela zima, gi imaat za nekolku velicini predimenzionirano (5ka ili 7ca, namesto 2.5-3.5kw ured) ili stavaat po nekolku klima uredi namesto eden. Ama so toa matematikata stanuva mnogu porazlicna, a komforot sekako ostanuva dosta polos nego vo sporedba so invertor klima.

Zarem site nie ne bi sakale da kupime 40.000den poevtin ured, koga i takov bi vrsel rabota? ;)

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Кај мене еднаш на три години паѓа температурата под 0с.и тоа држи најмногу 4-5 дена значи треба јас да плеснам најмалку 600-700 евра за да можам да се грејам тие 5 дена :D.Извинете ама тоа мене не ми стои на исплатливо греење колку и да троши оваа мојата сигурен сум дека и на -5 ќе тргне нема да ме разочара и ќе ме загрее во овие моите 20м2 подобро него сега на +10 зошто тогаш нема да исклучува ќе си дува нон стоп топло.Здравје нека залади подобро ќе ја пуштам еден ден нека грее ќе ви пренесам точно колку киловати ќе потроши

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Лепи, а што *** бараш ти од Гевгелија на тема најекономично греење?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.360
Ваљда не убедува дека најекомично е да се преселиме во Гевгелија... ;)
(не дека би имал нешто против, кога не би бил врзан за Скопје со работата)

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Не убедувам никој само кажав дека тука кај нас да имаш таков инвертер треба или да имаш вишок на пари или да сакаш да се чаламиш со климата видете ме што купив за 1000евра :D

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.062
Кој е будала да фрла пари за скапа клима. Има поговорка дека сиромашниот и скржавиот на крај плаќа дупло. Тука е најдобар доказ за таа изрека. Инвертер или обична клима? Да се прави споредба со квалитетна класична клима која има добар цоп од 4+ како модели на даикин, мицубиши итн. кои имаат потрошувачка од 0.8 до 0.9 на испорачана 3.5-4кв топлина, ајде и да има логика да се спори дали инвертер мора или може и со обична. Арно ама и овие обични клими коштаа нешто помалце од инвертер и поради тоа веќе нема интерес да се произведуваат.
И сега споредба со нео и слични во тој ранг кои трошат 1.2-1.35 кв. на испорачана 3.5 кв топлина!! Ајде да ги оставиме на страна сите други маани како бучност од една страна на внатрешната единица, а уште повеќе на надворешната, неработење на ниски температури (климата едноставно гаси, нејќе да тргне), пад на моќноста од 3.5 на 1.5кв и да се концентрираме на потрошувачката која всушност и ја прави цената од просечни 40.000 до 100.000 и кусур и лаички да пресметаме.
Да земеме како репер надворешна тем. од -2-3 до +5-6 ст. Во овие услови двете клими да работат 24 часа, солиден инвертер би требало да потроши максимум 10кв, а една он-оф како нео ќе истроши сигурно 20-25кв. Месечно разлика од минмум 300 до некаде 450 кв. Во пари од 2000 денари разлика па на горе. Ако инвертерот истроши 300кв. тоа се рачунато на скапа струја помалку од 2000 ден, значи многу помалку од еден кубик дрва, кои сигурно би ги потрошиле за еден месец во овие услови. Нео би истрошил 4000 ден. мин. и би се прашале дали е тоа економично.
Околу цената на инвертерот јас би прашал дали вреди повеќе да се купи печка на пелети која исто кошта 50.000 и кусур и трчање после по ефтини пелети, а еден макпетрол ги продава 260 ден. за вреќа од 15 кг., и прашање е дали ќе ви стигне една вреќа на ден ?? или трајножаречка печка на дрва кој кошта 26.000 и складирање на дрва и фрлање на пепел и чистење оџаци ???
Втора работа, ладење. Инвертерот штеди и тука. Дали ќе заштедите 500 или 1000 ден месечно лете, дали ќе пуштите клима кога ќе ви станува лошо од топло и не можете нормално да си легнете да спиете(штедејќи), или ќе го пуштите инвертерот да работи 5-6 саати да работи и да потроши колку еден нео за еден час, останува на вас.
Колку пари толку музика, инвертерот е машина за штедење, колку е поштедлив толку е поскап, таа е логиката на нештата.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Izgleda matematikava nekako ne odi.
Ajde na glas racunaj:
50m2 za da zagrejam so panelki mi se potrebni oklu 3 komada po 100evra komad toa e 300evra.
Za da se ladam vo leto pak bi trebalo da kupam nekoja poeftina klima (najeftina inverter 400evra, ne inverter, a posle nova godina izgleda nema da ima ne-inverter 250evra), ke stavime 300evra za fix klima ured.
E toa vkupno cini prijatele moj 600evra.
Do 1000evra ima uste 400evra.
E sega aj digitronot i racunaj kolku e razlikata vo ptrosuvacka vo 6 zimski meseci so panelki i 6 (odnosno 3) letni meseci so Fix klima ured.
Dali treba 10god da gi vratis parite. Tie 400evra???
Ili kaj vas mozda vo Gevgelija vikas deka e toplo, ama kako e vo leto bez klima??? i togas vrti brojcanikot

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Ја зимаш највисоката цена на пелети во Македонија од 260 денари. Зошто не ја земеш цената на големо која изнесува 190 денари па тогаш да ја направиш математиката ?

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
najisplatlivo e so piroliticki kotel na drva. Peletite se poskapi od drvata.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.062
Ја зимаш највисоката цена на пелети во Македонија од 260 денари. Зошто не ја земеш цената на големо која изнесува 190 денари па тогаш да ја направиш математиката ?
Декларираната минимална потрошувачка на печките на пелети е 0.6 до 0.8 кг на саат. 24 часа работа на минимални 0.6 е веќе 15кила, значи една вреќа. Значи не 190 туку 150 да ги земаш за вреќа, за 30 дена ќе истрошиш 4.500 ден, а со твојата цена 5.700. Треба да штедиш значи и да не грееш 24 часа како што напишав во погорниот пост за инвертерите.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.360
Не убедувам никој само кажав дека тука кај нас да имаш таков инвертер треба или да имаш вишок на пари или да сакаш да се чаламиш со климата видете ме што купив за 1000евра :D
Среќа што го откри форумов, па сега те имаме тебе да не просветлиш и да не научиш... (y)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.360
Во тој случај би требало да израчунаме и колку кошта сервис на горилникот, заради заглавени скаменети грутки смоли/лепаци/земја, што се последица од најевтините пелети. За да биде точна математиката.
Башка двапати во сезона чистење на тие внатрешните цевки во печката (некои велат и оџакот), што се дешава ако контолерот на печката за пелети е лошо подесен... што е чест случај заради неписмени инсталери.

Декларираната минимална потрошувачка на печките на пелети е 0.6 до 0.8 кг на саат. 24 часа работа на минимални 0.6 е веќе 15кила, значи една вреќа. Значи не 190 туку 150 да ги земаш за вреќа, за 30 дена ќе истрошиш 4.500 ден, а со твојата цена 5.700. Треба да штедиш значи и да не грееш 24 часа како што напишав во погорниот пост за инвертерите.
Всушност во пракса е повеќе, добар пријател троши две вреќи и повеќе, особено кога е поладно.

Kajgana Shop

На врв Bottom