Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување

Го имаше ова и предходно.... но го има и ова:
Горење на оние комерцијални свеќи не е добра идеја. Парафинот е главна состојка во нив и е тиња отпад производ од нафтената индустрија. Испушта канцерогени хемикалии кога согорува, слични на оние ослободени од дизел моторите. Две особено токсични хемикалии, бензен и толуен ,http://sr.wikipedia.org/wiki/Toluen се наоѓаат во остатокот од палење свеќи. Бензинот предизвикува рак а толуен влијае на централниот нервен систем. ВНИМАТЕЛНО! Најевтините работи можат да ве чинат најскапо - Здравјето!
Да не спомнувам дека согорувањето во мала просторија може да го ‘‘исцица‘‘ воздухот... и да се случи при спиење, човек да не се разбуди!

Убав ама на моменти досаден е The Past. Посебно ми се допадна сцената помеѓу таткото и синот во метрото.

Ова само за неверниците ;)

""Бидејќи живеам во куќа , надворешното тело на климатик го ставив во подрумот - повторно смеа и веселба меѓу мајсторите за клими. Надвор -10 , но во подрумот е +10 . Пуштам климатикот, подрумот е со зафатнина до 150м3 , вентилаторот на надворешното тело не се вклучува долго време , а внатрешното дува топло. Од надворешното само испрекинато студен ветер , кој се чувствува кога си под него . Воздухот кој го користи климата не паѓа под +5 степени и тој работи во оптимален режим. А воздухот во подрумот се загрева од почвата во која е вкопана . Излегува дека топлината , која се пренесува од почвата во бетонските ѕидови речиси се изедначува со оваа која се испумпува од климатик. Топлам половина кат со овој климатизација, другата половина го топлам со камин на дрва .Се надевам да сум помогнал на некого со вашите лични искуства .""

Бугарско искуство од 2006та година за монтирана надворешна единица не надвор туки во подрум од куќаво простор од некојси 60м2 (за 2,5м висина вероватно отворен простор), колку толку го преведов за да може полесно да се разбере а оригиналот е овде

Пробај, па кажи дали лажел Бугарот... ;)

Пробај, па кажи дали лажел Бугарот... ;)
Ке пробав да живеев во куќа со голем подрум ко бугаров пошо имам една 10год стара 7000ка обична On/Off клима која на ладно од-10 не ни укључува.

Treba golem podrum,ako e mal i ako e so zatvorena vrata moze da dojde do stvaranje na mal vakuum i ako kompresorot raboti podolgo vreme vo takov rezim moze da dojde do problemi. Ako e vratata na podrumot otvorena nema smisla,no vo sekoj slucaj pak ke bide potoplo nego nadvor. COP e sigurno pogolem za 30-50% na +10 nego na -10.

Еве го и моето мислење околу можноста надворешната единица од климата да се постави во подрум
Тоа има смисол ако се работи за подземен - вкопан подрум. Подземната температура на земјата подлабоко од 1,5 метри воопшто не се менува во текот на целата година и таа во Македонија изнесува од 12 до 14 степени.
За да топлината премине од почвата во подрумот неопходна е температурна разлика.
Што значи температурата на воздухот во подрумот мора да е нешто пониска на пример 7 до 8 степени.
Просечната надворешна зимска температура во Скопје е околу 6 степени.
Така да од поставувањето на надворешната единица во подрум нема да има некоја позначајна корист

..надворешна единица на клима у подрум??? нема веза,.... бргу подрумот ќе стане ладен ко надвор и толку, во лето ќе се прегрее и толку, колку и да е голем подрумот нема шанса да биде доволно голем...:) .
Копајте длааабоки бунари за вакво нешто , или правете куќа над или до гоолема пештера;)

извинете ама не направив јас никој глупав тука зборот ми беше дека разликата во цена за греење од евтина и скапа клима треба многу време да помине за да се исплати колку толку.Еве да речеме ќе се грејам јас со мојата колку толку и без тоа тука кај нас во Гевгелија тешко паѓа температурата под 0 и ќе трошам некој си 2500ден.за неа а да биде некој скап инвертер нека потроши на пола.Па рачунајте колку време треба да помине да се исплати таа клима кога разликата е 1000ден. месечно
Размислувањето ти е многу на место, остај ги овие се што знаат од читање по интернет. Разлика од обична клима до солиден инвертер е од 20000 па до 40000 денари, нормално за уред со иста јачина (3,5). Со моменталнава цена на струјата, тоа се околу 5000 киловати. Потребно е поскапиот уредот да троши помалку од 500 киловати годишно од поефтиниот, за да се поврати почетната инвестиција по 10 години.
Или, ако двата уреда работат 24/7, цела грејна сезона (6 месеци), потрошувачката на поскапиот уред треба да е барем 125W/h помала од онаа на поефтиниот. Значи ова е најлошата варијанта. Со оглед дека грејната сезона често е и пократка, разликата треба да е уште поголема.
Сега техничките карактеристики во рака и споредувај.

Treba golem podrum,ako e mal i ako e so zatvorena vrata moze da dojde do stvaranje na mal vakuum...
Opasna rabota, sto znaes mozebi i crna dupka moze da se formira... a? ;)
--- надополнето: 25 ноември 2013 во 13:36 ---
Со моменталнава цена на струјата, тоа се околу 5000 киловати. Потребно е поскапиот уредот да троши помалку од 500 киловати годишно од поефтиниот, за да се поврати почетната инвестиција по 10 години.
Или, ако двата уреда работат 24/7, цела грејна сезона (6 месеци), потрошувачката на поскапиот уред треба да е барем 125W/h помала од онаа на поефтиниот...
Trgas od pretpostavka deka fiks spid klima moze da te gree vo cela sezona. Jas licno znam samo za eden fiks spid (ne-invertor) klima ured, koj e specificiran da raboti na -15 (i ispod)... Mitsibushi (ne se sekjavam na modelot tocno). Site drugi obicni klimi se specificirani za do +5c. Tuka zimite se blagi, ama ne se tolku blagi... Ne ni trebaat arktickite modeli, ama definitivni treba specifikacija barem do -10s.

Tie sto se great na obicni klimi cela zima, gi imaat za nekolku velicini predimenzionirano (5ka ili 7ca, namesto 2.5-3.5kw ured) ili stavaat po nekolku klima uredi namesto eden. Ama so toa matematikata stanuva mnogu porazlicna, a komforot sekako ostanuva dosta polos nego vo sporedba so invertor klima.

Zarem site nie ne bi sakale da kupime 40.000den poevtin ured, koga i takov bi vrsel rabota? ;)

Предложете некоја комедија да се изгледа на времево никакво.

Предложете некоја комедија да се изгледа на времево никакво.

National Security
Dumb & Dumber
Police Academy
21 & Over
The Animal
Office Space
Grown Ups 2
The Way Way Back.

Мое е да ти предложам, твое е да одбереш.

Кај мене еднаш на три години паѓа температурата под 0с.и тоа држи најмногу 4-5 дена значи треба јас да плеснам најмалку 600-700 евра за да можам да се грејам тие 5 дена :D.Извинете ама тоа мене не ми стои на исплатливо греење колку и да троши оваа мојата сигурен сум дека и на -5 ќе тргне нема да ме разочара и ќе ме загрее во овие моите 20м2 подобро него сега на +10 зошто тогаш нема да исклучува ќе си дува нон стоп топло.Здравје нека залади подобро ќе ја пуштам еден ден нека грее ќе ви пренесам точно колку киловати ќе потроши

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom