Најекономично греење и ладење

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Prosto i kratko

COP (Coeficien of performance), sto znaci ova ???

Kaj panelnite rejalki so 1kw instalirana moknost (struja od mreza) dava 1kw (samo teoretski, inaku ima zagubi) toplinska energija, COP=1.
Klima ured (toplotna pumpa) COP e pogolemo od 1 i zavisi od nadv. temperatura, Za prosecni temp. (kako vo Mk) COP=3-4.5.(zavisi od klimata)
Sto znaci deka za edinica vreme trosi COP pati pomalku struja od panelkite, za ista topl. energija

E sega digitronot vo ruka i racunaj.

A ja ustvari i ne sum tolku bogat za da kupam NEO ;)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.367
A ja ustvari i ne sum tolku bogat za da kupam NEO ;)
Не го нервирај ликот. Сега ќе ти објасни како Нео се најдобри пошто се најевтини. Греат послабо од панелка, арно ама не е проблемот до Нео-то туку до климите генерално. Климите не ги бива за греење, само за ладење се!

Сите тука сте во заблуда, хипстери кои фрлаат пари за непотребни и неразумно скапи клими. Панелките се најекономични, и сите што не се сложувате ништо не знаете! ;)

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Ајт со среќа да си се грееш на панелка, и уживај, остај не тука нас глупавите да „фрламе„ пари на скапи клими. (y)
извинете ама не направив јас никој глупав тука зборот ми беше дека разликата во цена за греење од евтина и скапа клима треба многу време да помине за да се исплати колку толку.Еве да речеме ќе се грејам јас со мојата колку толку и без тоа тука кај нас во Гевгелија тешко паѓа температурата под 0 и ќе трошам некој си 2500ден.за неа а да биде некој скап инвертер нека потроши на пола.Па рачунајте колку време треба да помине да се исплати таа клима кога разликата е 1000ден. месечно

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
E pa kaj mene vo Skopje kuka, dnevna, trepezarija i kujna okolu 50m2, se grejam so Toshiba inverter, okolu 2000den mesecno.
Kolku pari za greenje so panelki bi potrosil za istata kvadratura.
Aj pak digitronot i racunaj

Posto imam i parno na struja pa go znam esapot

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
E pa kaj mene vo Skopje kuka, dnevna, trepezarija i kujna okolu 50m2, se grejam so Toshiba inverter, okolu 2000den mesecno.
Kolku pari za greenje so panelki bi potrosil za istata kvadratura.
Aj pak digitronot i racunaj

Posto imam i parno na struja pa go znam esapot
Со панелки, користев Атлантик за таа квадратура, последен пат зимата 2011/2012, трошев по 4-5000 ден.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.367
Парно на струја, или панелки, или било какви греалки, сите се малтене исти по ефикасност, за еден киловат струја се добива нешто помалку од еден киловат топлина. Со некоја разлика дека парното има одредена термална инертност, прво треба некое време да се затопли водата во цевките, но потоа и по престанување на загревањето, треба некое време да се излади водата -односно грее уште некое време.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Го имаше ова и предходно.... но го има и ова:
Горење на оние комерцијални свеќи не е добра идеја. Парафинот е главна состојка во нив и е тиња отпад производ од нафтената индустрија. Испушта канцерогени хемикалии кога согорува, слични на оние ослободени од дизел моторите. Две особено токсични хемикалии, бензен и толуен ,http://sr.wikipedia.org/wiki/Toluen се наоѓаат во остатокот од палење свеќи. Бензинот предизвикува рак а толуен влијае на централниот нервен систем. ВНИМАТЕЛНО! Најевтините работи можат да ве чинат најскапо - Здравјето!
Да не спомнувам дека согорувањето во мала просторија може да го ‘‘исцица‘‘ воздухот... и да се случи при спиење, човек да не се разбуди!

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Ова само за неверниците ;)

""Бидејќи живеам во куќа , надворешното тело на климатик го ставив во подрумот - повторно смеа и веселба меѓу мајсторите за клими. Надвор -10 , но во подрумот е +10 . Пуштам климатикот, подрумот е со зафатнина до 150м3 , вентилаторот на надворешното тело не се вклучува долго време , а внатрешното дува топло. Од надворешното само испрекинато студен ветер , кој се чувствува кога си под него . Воздухот кој го користи климата не паѓа под +5 степени и тој работи во оптимален режим. А воздухот во подрумот се загрева од почвата во која е вкопана . Излегува дека топлината , која се пренесува од почвата во бетонските ѕидови речиси се изедначува со оваа која се испумпува од климатик. Топлам половина кат со овој климатизација, другата половина го топлам со камин на дрва .Се надевам да сум помогнал на некого со вашите лични искуства .""

Бугарско искуство од 2006та година за монтирана надворешна единица не надвор туки во подрум од куќаво простор од некојси 60м2 (за 2,5м висина вероватно отворен простор), колку толку го преведов за да може полесно да се разбере а оригиналот е овде

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.367
Пробај, па кажи дали лажел Бугарот... ;)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Пробај, па кажи дали лажел Бугарот... ;)
Ке пробав да живеев во куќа со голем подрум ко бугаров пошо имам една 10год стара 7000ка обична On/Off клима која на ладно од-10 не ни укључува.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Treba golem podrum,ako e mal i ako e so zatvorena vrata moze da dojde do stvaranje na mal vakuum i ako kompresorot raboti podolgo vreme vo takov rezim moze da dojde do problemi. Ako e vratata na podrumot otvorena nema smisla,no vo sekoj slucaj pak ke bide potoplo nego nadvor. COP e sigurno pogolem za 30-50% na +10 nego na -10.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве го и моето мислење околу можноста надворешната единица од климата да се постави во подрум
Тоа има смисол ако се работи за подземен - вкопан подрум. Подземната температура на земјата подлабоко од 1,5 метри воопшто не се менува во текот на целата година и таа во Македонија изнесува од 12 до 14 степени.
За да топлината премине од почвата во подрумот неопходна е температурна разлика.
Што значи температурата на воздухот во подрумот мора да е нешто пониска на пример 7 до 8 степени.
Просечната надворешна зимска температура во Скопје е околу 6 степени.
Така да од поставувањето на надворешната единица во подрум нема да има некоја позначајна корист

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
..надворешна единица на клима у подрум??? нема веза,.... бргу подрумот ќе стане ладен ко надвор и толку, во лето ќе се прегрее и толку, колку и да е голем подрумот нема шанса да биде доволно голем...:) .
Копајте длааабоки бунари за вакво нешто , или правете куќа над или до гоолема пештера;)

Kajgana Shop

На врв Bottom