Ако сакаш предизвик во животот, физика е факултетот за тебеЌе може ли некој да ми објасни што како е на пмф на математика или физика пошто ми е една од опциите за фаултет ?![]()
Ако сакаш предизвик во животот, физика е факултетот за тебеАко се запишеш на физика, ќе има денови кога ќе нема да знаеш на кој факултет си уствари, на физика или математика. Секако штом се мислиш меѓу овие два факултета ти оди математиката и ќе немаш многу проблеми. Разликата ти е што на физика ќе имаш каде интересно да ја примениш математиката. Башка тоа што е возбудлива, сезнаечка, атеистичка, експериментална, срце кршачка, животоодземачка i sl.
Ти треба повеќе?![]()
Сите што беа на математика за професори одма најдоа работа, мада сигурно и партиските книшки играле улога. Тие што завршуваат на другите насоки, откако ќе видат дека тешко иде да се најде работа по струка, воглавно или одат на доквалификација на Економски (три предмети за да можеш да бидеш професор) или запишуваат уште еден семестар со кој ќе добијат диплома и по насоката за професори, и продолжуваат во професорската работа.А дали после се наоѓа работа.. пошто има некои што ми викаат демек со пмф само професор мојш бидеш и демек џабе ќе се скапиш од учење
Шо гимназија учеше?Епа фала за помошта.. сепак уште се нема одлучено(се мисла и за електро) ама малце ми е страв за физика пошто су немала добри професори по физика па мисла да не не е доволно знаењево и да не е површно..а за математика не ми е таа проблем секогаш ми бил омилен предмет и мисла дека ја зна доста темелно..ама сепак мисла и за физика доколку се потруда би немало проблем![]()
Нема врска знаењето од средно, барем не во првите две години. Има предмети кои се базираат на теорија, и решавање на "задачи" со примени на теореми. Задачите се од типот "Докажи дека..." и поими кои не си ни сонувала дека постојат.Епа фала за помошта.. сепак уште се нема одлучено(се мисла и за електро) ама малце ми е страв за физика пошто су немала добри професори по физика па мисла да не не е доволно знаењево и да не е површно..а за математика не ми е таа проблем секогаш ми бил омилен предмет и мисла дека ја зна доста темелно..ама сепак мисла и за физика доколку се потруда би немало проблем![]()
И во физикава имаме докажи со теореми?Нема врска знаењето од средно, барем не во првите две години. Има предмети кои се базираат на теорија, и решавање на "задачи" со примени на теореми. Задачите се од типот "Докажи дека..." и поими кои не си ни сонувала дека постојат.
Е веќе од трета година, работите стануваат интересни и забавни![]()
Шо гимназија учеше?
Не се грижи многу за површното знаење физика. Тука имаш ептен пренајдобри професори шо ќе те научат на се. Само ќе треба некој саат повеќе да утепаш дома во учење и решавање задачи и ќе го надоместиш тоа што ти фали. И да си прашуваш што не ти е јасно. Ама ако математиката ти е јака страна ќе немаш проблем. Одличен професор е Скепаровски што предава Механика, ќе немаш проблеми. (Заеби електро)
На физика и математика сигурно влагаш во државна квота, пошто жив човек не се запишува на тие смеровиСредно уча општа гимназија и од 3та природно-математички смер.
А кој предмети за полагање интерно на матура би ми донесле предност при запишувањето ?
А? Што кога и каде?И во физикава имаме докажи со теореми?Aман кога и каде?
![]()
Епа ај ќе видимеНа физика и математика сигурно влагаш во државна квота, пошто жив човек не се запишува на тие смерови
Предметите од смерот ПМА од средно ќе ти се најдат во многу мал дел од предметите, да не речам скоро ичАма нормално, убаво е да ги знаш, најтрагично е кога доаѓа некој и учел средно економско, па не слушнал ни за детерминанти, изводи, интеграли, лимеси итн.
А? Што кога и каде?![]()
Не сум на физика, имам завршено математикаКоја година си на физика и каде имаш сретнато задачи со доказ преку теореми во физикава. За Анализа да ама и во физика го има тоа?![]()