ПМФ

Член од
20 ноември 2013
Мислења
19
Поени од реакции
4
Ќе може ли некој да ми објасни што како е на пмф на математика или физика пошто ми е една од опциите за фаултет ? :)

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Ќе може ли некој да ми објасни што како е на пмф на математика или физика пошто ми е една од опциите за фаултет ? :)
Ако сакаш предизвик во животот, физика е факултетот за тебе :D Ако се запишеш на физика, ќе има денови кога ќе нема да знаеш на кој факултет си уствари, на физика или математика. Секако штом се мислиш меѓу овие два факултета ти оди математиката и ќе немаш многу проблеми. Разликата ти е што на физика ќе имаш каде интересно да ја примениш математиката. Башка тоа што е возбудлива, сезнаечка, атеистичка, експериментална, срце кршачка, животоодземачка i sl. :D
Ти треба повеќе? :D

Член од
20 ноември 2013
Мислења
19
Поени од реакции
4
Ако сакаш предизвик во животот, физика е факултетот за тебе :D Ако се запишеш на физика, ќе има денови кога ќе нема да знаеш на кој факултет си уствари, на физика или математика. Секако штом се мислиш меѓу овие два факултета ти оди математиката и ќе немаш многу проблеми. Разликата ти е што на физика ќе имаш каде интересно да ја примениш математиката. Башка тоа што е возбудлива, сезнаечка, атеистичка, експериментална, срце кршачка, животоодземачка i sl. :D
Ти треба повеќе? :D

А дали после се наоѓа работа.. пошто има некои што ми викаат демек со пмф само професор мојш бидеш и демек џабе ќе се скапиш од учење

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Tи ќе се скапиш од учење, но дека ќе е џабе верувај нема да е! Има многу работа за физичари. Професор ти е речиси загарантирано. Другото ти е како ќе си ги поставиш амбициите. Ако сакаш можеш и на акцелератор да завршиш. Вратите ти се отворени со физика, можеш во која земја сакаш таму да работиш. Се зависи од твојата желба па и по цена да потрошиш 1-2 години повеќе од животот за да си најдеш работа во која ќе уживаш.
Не мисли на работа ако се запишуваш на физика, концентрирај се на науката прво. Вратите ќе ти се отворат.
Башка заразлика од математика работата што тука можеш да ја имаш е неспоредлива во секој аспект
:D
Како што велат, дојди, имаме колачиња :icon_mrgr:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.086
Поени од реакции
74.843
А дали после се наоѓа работа.. пошто има некои што ми викаат демек со пмф само професор мојш бидеш и демек џабе ќе се скапиш од учење
Сите што беа на математика за професори одма најдоа работа, мада сигурно и партиските книшки играле улога. Тие што завршуваат на другите насоки, откако ќе видат дека тешко иде да се најде работа по струка, воглавно или одат на доквалификација на Економски (три предмети за да можеш да бидеш професор) или запишуваат уште еден семестар со кој ќе добијат диплома и по насоката за професори, и продолжуваат во професорската работа.

Едно ти гарантирам, занает ќе си имаш во секое време :icon_mrgr:

Член од
20 ноември 2013
Мислења
19
Поени од реакции
4
Епа фала за помошта.. сепак уште се нема одлучено(се мисла и за електро) ама малце ми е страв за физика пошто су немала добри професори по физика па мисла да не не е доволно знаењево и да не е површно..а за математика не ми е таа проблем секогаш ми бил омилен предмет и мисла дека ја зна доста темелно..ама сепак мисла и за физика доколку се потруда би немало проблем :)

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Епа фала за помошта.. сепак уште се нема одлучено(се мисла и за електро) ама малце ми е страв за физика пошто су немала добри професори по физика па мисла да не не е доволно знаењево и да не е површно..а за математика не ми е таа проблем секогаш ми бил омилен предмет и мисла дека ја зна доста темелно..ама сепак мисла и за физика доколку се потруда би немало проблем :)
Шо гимназија учеше?
Не се грижи многу за површното знаење физика. Тука имаш ептен пренајдобри професори шо ќе те научат на се. Само ќе треба некој саат повеќе да утепаш дома во учење и решавање задачи и ќе го надоместиш тоа што ти фали. И да си прашуваш што не ти е јасно. Ама ако математиката ти е јака страна ќе немаш проблем. Одличен професор е Скепаровски што предава Механика, ќе немаш проблеми. (Заеби електро :D)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.086
Поени од реакции
74.843
Нема врска знаењето од средно, барем не во првите две години. Има предмети кои се базираат на теорија, и решавање на "задачи" со примени на теореми. Задачите се од типот "Докажи дека..." и поими кои не си ни сонувала дека постојат.
Е веќе од трета година, работите стануваат интересни и забавни :D

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Нема врска знаењето од средно, барем не во првите две години. Има предмети кои се базираат на теорија, и решавање на "задачи" со примени на теореми. Задачите се од типот "Докажи дека..." и поими кои не си ни сонувала дека постојат.
Е веќе од трета година, работите стануваат интересни и забавни :D
И во физикава имаме докажи со теореми? :D Aман кога и каде? :D

Член од
20 ноември 2013
Мислења
19
Поени од реакции
4
Шо гимназија учеше?
Не се грижи многу за површното знаење физика. Тука имаш ептен пренајдобри професори шо ќе те научат на се. Само ќе треба некој саат повеќе да утепаш дома во учење и решавање задачи и ќе го надоместиш тоа што ти фали. И да си прашуваш што не ти е јасно. Ама ако математиката ти е јака страна ќе немаш проблем. Одличен професор е Скепаровски што предава Механика, ќе немаш проблеми. (Заеби електро :D)

Средно уча општа гимназија и од 3та природно-математички смер.
А кој предмети за полагање интерно на матура би ми донесле предност при запишувањето ?

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.086
Поени од реакции
74.843
Средно уча општа гимназија и од 3та природно-математички смер.
А кој предмети за полагање интерно на матура би ми донесле предност при запишувањето ?
На физика и математика сигурно влагаш во државна квота, пошто жив човек не се запишува на тие смерови :pos:

Предметите од смерот ПМА од средно ќе ти се најдат во многу мал дел од предметите, да не речам скоро ич :icon_mrgr: Ама нормално, убаво е да ги знаш, најтрагично е кога доаѓа некој и учел средно економско, па не слушнал ни за детерминанти, изводи, интеграли, лимеси итн.

И во физикава имаме докажи со теореми? :D Aман кога и каде? :D
А? Што кога и каде? :icon_mrgr:

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Која година си на физика и каде имаш сретнато задачи со доказ преку теореми во физикава. За Анализа да ама и во физика го има тоа? :D

Член од
20 ноември 2013
Мислења
19
Поени од реакции
4
На физика и математика сигурно влагаш во државна квота, пошто жив човек не се запишува на тие смерови :pos:

Предметите од смерот ПМА од средно ќе ти се најдат во многу мал дел од предметите, да не речам скоро ич :icon_mrgr: Ама нормално, убаво е да ги знаш, најтрагично е кога доаѓа некој и учел средно економско, па не слушнал ни за детерминанти, изводи, интеграли, лимеси итн.

А? Што кога и каде? :icon_mrgr:
Епа ај ќе видиме :) туку некој да не имат идеја за тема по математика некоја поинтересна за проектнава по матура.. нема идеја за што да е пра :)

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Која година си на физика и каде имаш сретнато задачи со доказ преку теореми во физикава. За Анализа да ама и во физика го има тоа? :D

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.086
Поени од реакции
74.843
Не сум на физика, имам завршено математика :icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom