Најпрофитабилни земјоделски култури

  • Креатор на темата Креатор на темата Plavooka
  • Време на започнување Време на започнување
пробај со ова ;)

'TomTato' tomato and potato plant unveiled in UK


_70126537_tv019434091.jpg
 
Тутун девојко тутун најпрофитабилно, само да знаеш како се работи :icon_lol:.
 
Веднаш ќе ти кажам дека не сум земјоделец и немам никакво земјоделско искуство. НО, кога јас би почнал да се бавам со агробизнис би почнал со одгледување и продажба на аронија. Веќе има тема за оваа земјоделска култура . Во сезона кога се бере и се продава свежа кај нас достигнува цена од 400 ден. за килограм малопродажна цена. Наједноставна е за одгледување и не бара посебна нега, лесно издржува ниски температура. Од економски аспект освен што бара повеќе вода за наводнување, друго ништо не и е потребно. Природно е отпорна на болести и штетници, така што нема потреба од заштитно прскање воопшто, со што се минизираат трошоците за нејзино одгледување. Пак ќе повторам, дека не сум одгледувал аронија ова е само што сум слушал од поупатени луѓе од мене што се занимаваат со овој бизнис.

Јас просто бев зачуден од тоа како реагираше ти кога слушна за неа и ја откри аронијата, колку беше инпресиониран само чекав кога ќе пишеш дека наместо секс со ( тро појќе грдички малолетни) девојчиња си почнал да го буташ у тегла со свежо набрана аронија ќе наведеш како искуството е непоимливо добро и непофторливо, го чекав моментот кога ќе се стаиш у врска со Аронија и наместо да се сликаш со 13 годишни тинејџерки искривени у фаца ќе почнеш да се сликаш помеѓу грмушки од аронија, врв би било никола на кревет прекриен со плодови од аронија.
Иронијо не е ова плукни залепи, не се садат фенци и егзотични култури на корисно обработливи површини поготово не кога секогаш првиот товара од тоа сите останати после само од двај си го вадат ќарот.

На секоја површина се сади она за кое што си спремен и имаш механизација да го работиш,не се следат дневни и сезонски трендови секогаш нај сигурно е да се садат овошни дрвца,тутун.жито,пченка, винови насади,компир,тикви,лубеници,дињи овие култури ви се такаречено без ризик за почетници, од овие култури се добива финален и нус производ со кој што не можеш да изгубиш и не одиш во минус секогаш имало купци и ќе ги има, е сега една година ќе земеш повеќе следната помалку како и секој бизнис и земјоделието е ризик и не се знае што ќе биде од почетокот до крајот на сезоната, али секако дека овие нови и егзотични култури кој што се нудат на балканов и пошироко ти се во 99% од случаевите сигурен промашај и пропала инвестиција, ако мислиш дека си попаметен и поспособен од милиони повели почни ама што ќе почнуваш со аронија кога ќе правиш кашкавал од магарици :D
 
Ајде Летко, јас сум ЗА :D


Мислам дека кај нас ништо не е исплатливо, се додека трговците го собираат профитот, на маката и трудот на земјоделците. Кога земјоделците ќе почнат да се организираат и да држат некаква единечна цена на било каква култура, тогаш ќе се исплати. Сега не.

Чист пример - јас и ти земјделци, соседи, ти побогат јас посиромав, произиведуваме горе долу исто, јас морам да продадам за да имам за сметки... за храна, ти можеш да чекаш - ајде сега како ќе држиш цена кога имаш еден куп луѓе, еден куп приказни сами за себе?
 
Ајде да дискутираме за тоа кои земјоделски култури се економски најисплатливи и најдобро успеваат во Македонија.
Некаде прочитав дека во 2011 тутунот бил апсолутен рекордер.
Како е сега моменталната состојба, кои се водечките и кои се тенденциите за иднината? Од што имаат побарувачка странските пазари, а ние комотно можеме да извезуваме?

Пишувајте и врз основа на лично искуство, но и споделете корисни линкови, статии, информации :).

ми се спие иначе можам да пишувам со денови околу овие теми бидејќи израснав со тутун, имам овоштарници со што ви душа сака, порано и лозје, и бавча со скоро се за домашни потреби и чат пат за продавање ако е вишок. Е сега тутунот последните 2 години колку толку беше исплатлив али за дечиња кои што немаат видено мака во животот тешко бидејќи е претежок за работа, нечиста и се одгледува во најлош период. Од земјоделие искрено слабо кеш бидејќи си под отворено небо што доведува до ситуација исто како да си коцкар, може да фати невреме да не земеш ништо а си вложил. Единствено засега по мое видување би било исплатливо ова растение за одгледување, особено на поголеми количини. Успева добро, барано е на пазарот и добро платено, а и болести не го фаќаат многу ниту пак штетници. Е сега што ве интересира подетално прашувајте конкретно за било што ако можам ќе ви објаснам.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Не е земјоделска култура но еве ви идеја.
Пилешко.
Само 3% од потребите ги задоволуваме со домашно производство се останато е од извоз.
 
Goji Berry, mnogu dobro, isplatlivo, barano,...samo neznam za plasman po EU ke mora zasto mnogu e skapo okolu 30ev 1kg maloprodazna cena,
No dali plasmanot po EU drzavite e dozvolen za nasata zemja, zakoni, regulativi, pravilnici...toa treba da se vidi,
Vlogot ne e mal, no ima ogromna zarabotka posle 3-ta pa nataka godina...
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Saffron

Сафран ми се чини е превод на македонски. Денес налетав на статија за најскапите супстанци на светот.
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=142800&kategorija=6

На статијава пишале Шафран. Според статијава еден грам од зачинот чини 11 долари. Што значи 1 кило 11 000 долари испаѓа заработка.

Колку се трошоци, а колку профит не знам во секој случај ако држи толку висока цена по некоја економска логика на понуда и побарувачка би требало да има огромен недостаток.

Според википедија издржува до -10 степени температура па мислам дека можно е да се одгледува во Македонија и плус со ваква цена и под најлон да го одгледуваш би требало да се исплати.

Пак ќе кажам не се занимавам ниту планирам да се занимавам ама ми изгледа како интересно со оглед на цената која ја држи.

Ако некој се занимава со вакво нешто нека пише.
 
Чист пример - јас и ти земјделци, соседи, ти побогат јас посиромав, произиведуваме горе долу исто, јас морам да продадам за да имам за сметки... за храна, ти можеш да чекаш - ајде сега како ќе држиш цена кога имаш еден куп луѓе, еден куп приказни сами за себе?

Како поминавте годинава со јаболките?

Не е земјоделска култура но еве ви идеја.
Пилешко.
Само 3% од потребите ги задоволуваме со домашно производство се останато е од извоз.

:icon_lol:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Saffron

Сафран ми се чини е превод на македонски. Денес налетав на статија за најскапите супстанци на светот.
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=142800&kategorija=6

На статијава пишале Шафран. Според статијава еден грам од зачинот чини 11 долари. Што значи 1 кило 11 000 долари испаѓа заработка.

Колку се трошоци, а колку профит не знам во секој случај ако држи толку висока цена по некоја економска логика на понуда и побарувачка би требало да има огромен недостаток.

Според википедија издржува до -10 степени температура па мислам дека можно е да се одгледува во Македонија и плус со ваква цена и под најлон да го одгледуваш би требало да се исплати.

Пак ќе кажам не се занимавам ниту планирам да се занимавам ама ми изгледа како интересно со оглед на цената која ја држи.

Ако некој се занимава со вакво нешто нека пише.
Imaat probano lugje vo MK, ne uspeva, klimata i pocvata ne odgovaraat na rastenieto, kolku sto znam mu treba pesokliva/pustinska pocva, i toa sto wiki kazuva do -10....rastenieto realno ne izdrzuvalo poniska od 0 stepeni
 
Како поминавте годинава со јаболките?



:icon_lol:

Уште не сме поминале, ако по утрото се познавал денот, ќе не одвее тајфун... србија пренатрупана со нивни плод, полска исто а приоритет им се на русите и турците
 
Уште не сме поминале, ако по утрото се познавал денот, ќе не одвее тајфун... србија пренатрупана со нивни плод, полска исто а приоритет им се на русите и турците
Годинава како Босна да ја промашивме со јаболкава. Србија, Полска, Бугарија, Хрватска и Словенија се годинава најактуелни за извоз. И за Србија некако послабо од лани. Со цени незнам како догуравте, али по наплатата за јаболка гледам дека нешто не е во ред. Австрија не изигнорира годинава, не биле задоволни баш. Изненади извозот за Германија, прв пат годинава заминаа натаму јаболка и тоа со доста добра динамика.
 
Кога ќе почнат да ги враќаат јаболката како краставиците и доматите лани, ќе се чудите колку здрава храна се произведува во сончева Македонија :icon_lol:.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom