- Член од
- 5 април 2012
- Мислења
- 8.152
- Поени од реакции
- 8.946
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Веднаш ќе ти кажам дека не сум земјоделец и немам никакво земјоделско искуство. НО, кога јас би почнал да се бавам со агробизнис би почнал со одгледување и продажба на аронија. Веќе има тема за оваа земјоделска култура . Во сезона кога се бере и се продава свежа кај нас достигнува цена од 400 ден. за килограм малопродажна цена. Наједноставна е за одгледување и не бара посебна нега, лесно издржува ниски температура. Од економски аспект освен што бара повеќе вода за наводнување, друго ништо не и е потребно. Природно е отпорна на болести и штетници, така што нема потреба од заштитно прскање воопшто, со што се минизираат трошоците за нејзино одгледување. Пак ќе повторам, дека не сум одгледувал аронија ова е само што сум слушал од поупатени луѓе од мене што се занимаваат со овој бизнис.
Ајде Летко, јас сум ЗА
Мислам дека кај нас ништо не е исплатливо, се додека трговците го собираат профитот, на маката и трудот на земјоделците. Кога земјоделците ќе почнат да се организираат и да држат некаква единечна цена на било каква култура, тогаш ќе се исплати. Сега не.
Не успеваат кај нас... климата не им годи.Дрва на кои растат пари плавоока... друго ништо.
безмалку од лично искуство.
Ајде да дискутираме за тоа кои земјоделски култури се економски најисплатливи и најдобро успеваат во Македонија.
Некаде прочитав дека во 2011 тутунот бил апсолутен рекордер.
Како е сега моменталната состојба, кои се водечките и кои се тенденциите за иднината? Од што имаат побарувачка странските пазари, а ние комотно можеме да извезуваме?
Пишувајте и врз основа на лично искуство, но и споделете корисни линкови, статии, информации.
Чист пример - јас и ти земјделци, соседи, ти побогат јас посиромав, произиведуваме горе долу исто, јас морам да продадам за да имам за сметки... за храна, ти можеш да чекаш - ајде сега како ќе држиш цена кога имаш еден куп луѓе, еден куп приказни сами за себе?
Не е земјоделска култура но еве ви идеја.
Пилешко.
Само 3% од потребите ги задоволуваме со домашно производство се останато е од извоз.
Imaat probano lugje vo MK, ne uspeva, klimata i pocvata ne odgovaraat na rastenieto, kolku sto znam mu treba pesokliva/pustinska pocva, i toa sto wiki kazuva do -10....rastenieto realno ne izdrzuvalo poniska od 0 stepenihttp://en.wikipedia.org/wiki/Saffron
Сафран ми се чини е превод на македонски. Денес налетав на статија за најскапите супстанци на светот.
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=142800&kategorija=6
На статијава пишале Шафран. Според статијава еден грам од зачинот чини 11 долари. Што значи 1 кило 11 000 долари испаѓа заработка.
Колку се трошоци, а колку профит не знам во секој случај ако држи толку висока цена по некоја економска логика на понуда и побарувачка би требало да има огромен недостаток.
Според википедија издржува до -10 степени температура па мислам дека можно е да се одгледува во Македонија и плус со ваква цена и под најлон да го одгледуваш би требало да се исплати.
Пак ќе кажам не се занимавам ниту планирам да се занимавам ама ми изгледа како интересно со оглед на цената која ја држи.
Ако некој се занимава со вакво нешто нека пише.
Како поминавте годинава со јаболките?
![]()
Годинава како Босна да ја промашивме со јаболкава. Србија, Полска, Бугарија, Хрватска и Словенија се годинава најактуелни за извоз. И за Србија некако послабо од лани. Со цени незнам како догуравте, али по наплатата за јаболка гледам дека нешто не е во ред. Австрија не изигнорира годинава, не биле задоволни баш. Изненади извозот за Германија, прв пат годинава заминаа натаму јаболка и тоа со доста добра динамика.Уште не сме поминале, ако по утрото се познавал денот, ќе не одвее тајфун... србија пренатрупана со нивни плод, полска исто а приоритет им се на русите и турците