К`цана сол

  • Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Видов дека ваква тема има и во Подфорумот Свет но бидејќи не е префрлена да отвориме и овде тема.
Јас неколку пати нарачував од Струмица тоа што го добив беше катастрофа. Барајки по медиуми гледајки документарци разбрав дека всушност К´цаната сол традиционално се подготвува во Кратово и дека од таму влече корени. Затоа летво си земав време и директно кај цимерот во Кратово. Тој ме однесе кај Г-дин Стевче Доневски кој во центарот на Кратово има антикварница и покрај другото се занимава со еколошки туризам и slow food. Бидејки човекот е длабоко навлезен во археологијата и изучувањето на традиционалните вредности во Македонија ми раскажа дека солта ја приготвува на традиционален начин до кој дошол по долго истражување и пробување. Купив 4 мали кесички за по 50 денари од кесенце кое е спакувано во една мала платнена ташничка.
Кога пробав дома од солта навистина се уверив во квалитетот и од тогаш солта ја применувам како злато да е.

Е сега за готвење со оваа сол незнам многу. Она што јас до сега открив освен нејзино конзумирање со леб, путер или маст. Мене многу ми одговара да ја јадам во сите комбинации со мајонез.
Дали тоа ќе биде некоја салата со мајонез или едноставно мајонез, сол, варено јајце и кисели краставички сеедно.
Но она што ме интересира, дали некој од вас има приготвувано и други јадења со оваа сол и на кој начин вие ја конзумирате?
Ме интересира и од каде набавувате ваква сол?
 
Нема некои рецепти, оваа сол се користи за посолување, топло лебче и оваа сол ти е добитна комбинација, путер, маргарин и солцата исто.
Друг рецепт незнам, освен запечено лебче на скара со маслиново масло, лукче и одозгора посолуваш од солта. :love:
Јас сум еден од љубителите на оваа сол и си ја правам сам (рецептот го имам пишано во претходната тема), пошто на пазар продаваат секаква сол и некако претеруваат со чубрицата и другите зачини, плус имам слушнато дека пиперките со дршка ги толчат.
 
Нема некои рецепти, оваа сол се користи за посолување, топло лебче и оваа сол ти е добитна комбинација, путер, маргарин и солцата исто.
Друг рецепт незнам, освен запечено лебче на скара со маслиново масло, лукче и одозгора посолуваш од солта. :love:
Јас сум еден од љубителите на оваа сол и си ја правам сам (рецептот го имам пишано во претходната тема), пошто на пазар продаваат секаква сол и некако претеруваат со чубрицата и другите зачини, плус имам слушнато дека пиперките со дршка ги толчат.

Ако сакаш копирај го рецептот и во оваа тема дека онаа другата е во Свет и нема врска со готвење и слично.

Јас како што реков земав од Кратово а на етикетатат стојат следните состојки.
бибер, тимјан, босилек, морска сол, нане, пченка, cranes bill, savory (овие две не им знам превод на македонски помош ако може) и плус 4 тајни состојќи.
Г-динот Стевче Доневски ми објасни дека производството е доста комплексена процедура а едно од наведените растениа кој тој воглавном ги собира по околите планини може да се бере само во одреден период кој трае околу една недела во годината.
 
Еве го:

Пошто по цела година скитам по ридои, собирам тревки уз пат и си правам своја сол.

Од ароматичните билки користам:
-наптц (србиве го викаат кокотец),
-мајчина душичка
-планинска чубрица (може и градинарска чубрица, само таа има послаб мирис)
-нане

Значи, 30тина сушени црвени пиперки (везени), се сушат во рерна тука треба да се пази најмногу, затоа што не треба да изгорат, оти ќе горчи солта.
Во тавче се ставаат 300 грами пуканки и 300 грами пченка, се потпекуваат во рерна, или уште поубаво на плоча.

Пред толчење, сите состојки мораат да бидат оладени до собна температура, онака ќе ви се слепат состојките.

Јас за толчење користам еден огромен аван останат ми е од дедо ми аманет, а како толчник рачка од секира. :icon_lol:

Прво се ставаат пуканките и пченката убаво се толчат па се ставаат билките, соодносот најчесто ми е 3 дела кокотец, 3 дела чубрица и 1 дел мачнина душичка и нане заедно. На крај пиперките се кршат на поситни парчиња и се додаваат, се убаво се толчи и на крај се додава готварска сол по вкус.

Ваквата сол ја сеам низ сито за сеење на брашно, тоа што ќе остане пак го враќам во аванот и така неколку пати додека рацеве не ми опаднат. :icon_mrgr: На крај се меша убаво солта за да се хомогенизира колку толку и се собира во кутии и се чува на суво место.

Упс, темава не била во гурманско катче, ја пак рецепт пишав.

Иначе јадам кцана сол, со домашно лепче, со путер, абе со се. :icon_mrgr:
--- надополнето: 10 ноември 2013 во 16:15 ---
Јас како што реков земав од Кратово а на етикетатат стојат следните состојки.
бибер, тимјан, босилек, морска сол, нане, пченка, cranes bill, savory (овие две не им знам превод на македонски помош ако може) и плус 4 тајни состојќи.
Г-динот Стевче Доневски ми објасни дека производството е доста комплексена процедура а едно од наведените растениа кој тој воглавном ги собира по околите планини може да се бере само во одреден период кој трае околу една недела во годината.


Какви тајни состојки, отиди кај било која бабичка кога ќе те наведе патот до некое село ќе ти каже што става во кцаната сол.
Малку преувеличуваат, билките се собираат преку лето, не си ограничен на 1 недела, затоа што секој рид има различна микроклима па некаде билките се собираат во јули август, некаде доцна во септември. Како и да е, ако решиш да ја правиш солтта дома, можеш сите билки да ги најдеш по продавница или билна аптека.
 
Сигурно секој регион, секое домаќинство си има свој рецепт. Веројатно не се стават рандом билки и количини иако и тоа не е забрането и секој си прави по свој вкус. За ова јас што зборувам , ми беше кажано дека се работи за „патентиран„ рецепт по строго утврдени правила на „игра„ познати уште пред неколку векови во Кратвскиот крај. Дали е увеличување или не битно е тоа што солта има неверојатно добар вкус и мирис, буквално ВРВ на она што досега го имам пробано во вид на Кцана сол.
 
А кој се другите имиња на оваа сол,кој се употребуваат во нашата земја.
На пример ова наведеното име е едно од тие имиња(но има секако и други)
 
А кој се другите имиња на оваа сол,кој се употребуваат во нашата земја.
На пример ова наведеното име е едно од тие имиња(но има секако и други)

Јас ја знам како мелена сол.
 
Најпрво к'цаната сол претставува мешавина од мелени чубрика, суви црвени пиперки, пченка и сол. Јас ја користам понекогаш кога печам пилешко или ребра, како замена за готов купечки зачин :)
 
според рецептот од Грегор ова ми личи како буковец. Кај мене дома сами си правиме е сега незнам точно рецепт али знам дека ставаме додатно за вкус ноктец го викаат кај нас, мајчина душица, малку нане, босилек и рузмарин сув иситнет добро).Знам дека моите ја прават прејака и ја комбинирам со се скоро, добра ми е со џигер, во гравче, со месо скоро секакво :)
 
Picture 892.jpg.Picture 844.jpg.Picture 893.jpg
Порано така ја викале,поради начинот на правење со К,цање. Било тоа да е во
аван или ваган или другачие(но по нашки значи со толчење) затоа и некаде ја викаат
толчена сол, а некаде и шарена сол.
Но сега е ново време ретко кој ја К,ца и толчи (или по скопски и тучена сол).
И јас знам понекогаш да си направам од оваа сол посебно кога правам пуканки и тие што ми остануваат неиспукани ги „МЕЛАМ“, значи правам МЕЛЕНА сол,во која додавам и други состојки кој ги наброивте и вие,но печената пченка е основа на оваа мелена сол.
Овие на сликава се рачни машини за таа намена(повеќе во отворената тема за нив)
Со два валци се кој се штелуваат,колку сакаш да е ситно тоа меленото.
 
Најпрво к'цаната сол претставува мешавина од мелени чубрика, суви црвени пиперки, пченка и сол. Јас ја користам понекогаш кога печам пилешко или ребра, како замена за готов купечки зачин :)
Не сум ја пробал со месо но веројатно треба да се додаде дури на крај од печењето. Зошто претпоставувам дека пченката ако загори има горчлив вкус. Инаку јас како што реков ја користам за дипови со мајонез. Исто така и за сосеви (дерсинг) за салата. Пример јогурт, мајонез, толчен лук и ваква сол се матат и се добива сос за зелена салата, краставици и слично.
--- надополнето: 10 ноември 2013 во 23:41 ---
Прегледај го приврзокот 76670.Прегледај го приврзокот 76671.Прегледај го приврзокот 76673

Но сега е ново време ретко кој ја К,ца и толчи (или по скопски и тучена сол).
И јас знам понекогаш да си направам од оваа сол посебно кога правам пуканки и тие што ми остануваат неиспукани ги „МЕЛАМ“, значи правам МЕЛЕНА сол,во која додавам и други состојки кој ги наброивте и вие,но печената пченка е основа на оваа мелена сол.
Овие на сликава се рачни машини за таа намена(повеќе во отворената тема за нив)
Со два валци се кој се штелуваат,колку сакаш да е ситно тоа меленото.

Јас мислам дека самиот процес на толчење ги „буди„ аромите во состојките кои се додават , па така мелено и толчено сигурно нема ист вкус. Но ви право си дека денес секој нема услови и време за толчење па така како алтернатива ги меле состојките но сигурно ефектот не е ист. Или шо би рекла мајка ми: „за добро јадење потребно е време„
 
Ми то зовемо „триена сол“.
Ја има да се купи спакувана по продавнициве,се продава како „шарена сол“, ама не е доволно ароматична па обично и додавам една мешавина на зачини (б'лгарска) на која пишува панагјурска чубрица.
Порано продаваа на Буњаковец пазарчето многу убава триена сол, ама сега од хигиенски причини морам спакувана, а секако рачно правената е повкусна и поароматична.
Инаку најчесто ја користиме со јагнешко и млад кромид (како додаток, не во тек на печење), исто е убаво да се стави на потпечено лепче со путер (или свинска маст, за оние што се по посна храна :P ), а добро оди и со варено јајце (да се исече јајцето на кругчиња, да се стави малку оцет, зејтин, од солта и да се згмечи малку жолчката со вилушка). Ја ставам и на помфрит, убав додаток е.
 
Не сум ја пробал со месо но веројатно треба да се додаде дури на крај од печењето. Зошто претпоставувам дека пченката ако загори има горчлив вкус. Инаку јас како што реков ја користам за дипови со мајонез. Исто така и за сосеви (дерсинг) за салата. Пример јогурт, мајонез, толчен лук и ваква сол се матат и се добива сос за зелена салата, краставици и слично.
--- надополнето: Nov 10, 2013 10:41 PM ---


Јас мислам дека самиот процес на толчење ги „буди„ аромите во состојките кои се додават , па така мелено и толчено сигурно нема ист вкус. Но ви право си дека денес секој нема услови и време за толчење па така како алтернатива ги меле состојките но сигурно ефектот не е ист. Или шо би рекла мајка ми: „за добро јадење потребно е време„
Во кеса за печење се става заедно со месото :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom