leandra
Модератор
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 23.641
- Поени од реакции
- 38.565
Барем крст не им ставам над глава.Ти веќе ги закопа со крстот. Плус со дупла плата од таа и четворица вработени со Германски плати дома лошо живееш, затоа до крст во Аердром ти е дојдено. Крст пред врата горе да си поставиш како за почеток, после во МКД. Зошто за 24 години горе живеење, ни ден стаж во независна Македонија немаш. Апсолутно немаш поим како се живее доле. Затоа и за крстови донираш, гз да испереш. За разлика од тебе јас цел живот го поминав во МКД, со даноци и давачки, по лоши патишта, со сулфур диоксид, летно време кога има вода кога нема, со дремење по шалтери, со закони и инспекции. Дијаспората како тебе замината во 80/90те години што на теми за бегање од МКД им дели совет „овде млеко не тече, таму ви е подобро“ аир Македонците не видоа. Внимавај лебот ќе ти го украдат ако дојдат, од 9000евра приход во едно семејство, ќе паднете на 8900е, за крст ќе немате.пази на слухот
гледам по платнава листа колку ти е гајле за тие овде
Затоа немој да се изживљаваш низ темиве од горе, чукни ја малку главата возрасен човек си и размисли што пишуваш. Од патриотизмот твој со крстови преку глава им е на луѓево. И од оној во инвестиции што им кажува дека има работа, само несакале да работат и им става линкови колку инвестиции имало во МКД.
Наместо тоа, почни да пишуваш како да им помогнеш да дојдат горе, се што знаеш напиши. А не ни овде млеко не тече. Срамота.
денеска прочитав дека 22,8% од работниците заработуваат помалку од 9 евра(бруто) во DE
100% е така,само да се напишело нешто!!!
Еве во Германија просечна нето плата е околу 1300 евра,сега замисли колку има испод тој просек
У една куќа 4 плата и плаче Шота Буби. Остави сметка да ти донираме, за да не плачеш.многу повеќе од Леандра,иначе работам во авиоиндустрија
но кога ќе ја видам наплатната листа на татко ми,мајка ми,жена ми да заплачеш
со една твоја плата од 1200-1300 евра(нето) во Германија се живи како куче,немој вредноста на тие пари во Германија да е споредуваш со вредноста во Македонија
24 години живеам во Германијапишувам од прва рака
![]()