Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
mene ne me bendisa, slabo overall,I glumci I se...Ќути си ајде, нека дојде драгонскај да смени дискусија, срамот да е помал.. за киксов.
Умеѓувреме 7.5/10 за Worlds End. Мислење за 2 guns? И уште сум убеден дека треба да го скокам Волверин. Некој да ме убеди?

Во комбинација топлинска пумпа воздух-вода + фенкојлери логиката за ставање фенкојлери е во ладењето т.е така се добива потполна климатизација зиме/лете и уштедата е во климите кои во ваков систем се непотребни. Меѓутоа не сите топлински пумпи воздух-вода се изведени и за ладење, примарно се само за греење а ладењето е опционално така да и цената е различна.Т
..........
Со оглед дека фен-којлерите на крај пак греат со воздух, и дека целата работа кошта повеќе од дупло поскапо... каде е тука економската логика за купување воздух-вода плус фен којлери??
Ова не го знаев. Но систем со два компресори звучи скапо, и за купување и за одржување, и од енергетски аспект. Посебно кога алтернативата од ѕидно хирдопонско греење е многу поевтина.Da, ALI postojat i toplotni pumpi so tri kruga na cirkulacija kade ima dva kompresora i dva ladilna fluida, R410 i R134A, kade temperaturata na vodata moze da se krene do 80C bez doplonitelni grejaci.
Standardnite radijatori se predvideni do 70-90C (po specifikacija), ali vo zavisnost od proektot i izolacijata, dovolno e mnogu poniska temperatura.
...

Пошто веќе имаш панални радијатори а не алуминиумски со мала инвестиција би можел да ги претвориш во нешто ваквоNa pr. pred da gi stavam klimite se greev so parno sopstveno na struja, i toa za prostorija od 45-50m2, 3 panelni radijatori (100cm, 160cm, 180cm od koi vkluceni mi bea samo 2komada (100cm i 180cm). Temperaturata na kotleto (za zima 2011-2012, taa ladnata) na vodata bese na 45-53C, osven tie denovi koga bese mnogu ladno 55-60C.
Moжеби за преправање на постоечко решение ова е некакво решение, но...Пошто веќе имаш панални радијатори а не алуминиумски со мала инвестиција би можел да ги претвориш во нешто вакво...
Jas imam kuka okolu 200-220m2, i toa 7 sobi, 2 kupatila, 1 wc, i tri hodnika, (i uste tri podrumski prostorii koi gi koristime i uste eden hodnik tamu).
Kolku klima uredi mi trebaat za ovie 7+2+2+1(bez podrumskite) prostorii, kako ke stavam klima vo kupatilo, kako toa estetski ke izgleda i od vnatre i od nadvor, dali ke moze da se stavi sekade klima, na zaboravime na kvalitetot na greenje so klima i radijator.

Како мислиш ова да биде возможно?Eh stom imas podrum i LowTemp ke ti zavrsi rabota ako ja namestis nadvoresnata vo podrumot, tamu sekako nema da fati debel minus za da namali od 50C na 35C![]()

Подрумот е или целиот или делумно под земја, а возможно е да е потопло исто како што летно време таму е секогаш поладно од пример надвор кога е +37 и обратно преку зима е потопло зашто е под земјата која поспоро се лади....а за просторот ако мислиш дека е проблем има куп примери со монтирани пумпи во гаражи така да сигурно просторот не му е помал од гаража за да нема доволно воздух.Како мислиш ова да биде возможно?
Ајде ако зборувавме за подрум/ходници од влез на станбена зграда со десетици станари (и со тоа голем волумен на воздух, тогаш дап).![]()