Храна за кучиња

Член од
3 мај 2013
Мислења
20
Поени од реакции
3
Мислење за храната:)

Protein 29%, Masti 17,5%, Vlaga 9%, Fibra 2,7%, Pepel 7%, Kalcium 1,3%, Fosfor 1%, Omega 3 - 0,6%, Omega 6 - 2,8%, Energija 4100 Kcal/kg - Naxos

L

Lu

Гостин
Мислење за храната:)

Protein 29%, Masti 17,5%, Vlaga 9%, Fibra 2,7%, Pepel 7%, Kalcium 1,3%, Fosfor 1%, Omega 3 - 0,6%, Omega 6 - 2,8%, Energija 4100 Kcal/kg - Naxos
Апсолутно никаков показател за квалитет не е процентот на протеини и на масти, туку многу поважно е тие протеини да се добиени од животинско потекло, а не од растително потекло, како што е случај со повеќето неквалитетни дехидрати.

Показател за квалитетен состав е секогаш на прво место како прва наведена состојка, да биде висок процент на месо (наведено потекло на месото) и втора состојка да биде ориз.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Хммм... Наксос всушност е со прилично солиден квалитет, и релативно медиум цена. Околу составот се потрудиле доволно да се приближат повеќе до премиум храните отколку економичните линии.
Не е лош избор ... останува да видиш како ќе се покаже на кучето.
Претпоставувам Папи медиум со пилешко, ориз и агруми ? :)

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.842
Поени од реакции
2.108
Пред два дена земав Хаска на возраст од два месеци. Ќе сака ли некој да ми каже кој храна е најдобра сега да му ја давам, и дали може да правам комбинации со оброците. Пример два оброка да му припремам јас, а еден да биде со купена храна.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Пред два дена земав Хаска на возраст од два месеци. Ќе сака ли некој да ми каже кој храна е најдобра сега да му ја давам, и дали може да правам комбинации со оброците. Пример два оброка да му припремам јас, а еден да биде со купена храна.
Зависи од финансиите кои си спремен да ги одвојуваш за храна..
Имаш храни од 50 до 300 денари за килограм...
Ако одиме според квалитет,најдобри(барем на име)се Ројал Канин,Еуканаба и Пурина Про План....ама се и најскапи...
Од другите брендови,поевтините,би ти препорачал Брит,Natural Trainer....
Тебе ќе ти треба puppy формула....
Би ти препорачал да пробаш од почеток повеќе храни па да видиш со која храна ќе имаш подобри резултати....
За готвена храна мислам дека е сеуште рано,барем до кај 3 месеци држи го кучето повеќе на дехидрат,сигурно на таа храна е научено во леглото..
Па пополека навикнувај го и на готвена храна(ориз,пилешко)па ќе има комбинирана исхрана....
Иначе според мене нема подобра храна од домашно приготвената,само треба да знаеш колкава количина и сооднос на протеини и масти да искомбинираш во приготвувањето на храната...
Кај готовата храна немаш таков проблем,плус таму имаш и други состојки кои му се потребни на кучето како витамини,минерали,итн..
Ако даваш повеќе домашна храна ќе мора да додаваш во првите месеци од развојот на кучето и додатоци во исхраната(калциум,витамини)за правилен развој на коскената маса на кучето....
За куче во развој,многумина препорачуваат првите месеци да се дава повеќе купена храна...иако ова се само совети од луѓе,кај секое куче,раса развојот е индивидуален...(нормално речиси се зависи од генетскиот потенцијал на кучето)....

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Има ли некој искуство со Naxos храната? Имам златен ритривер 5 месеци и сакам да почнам со оваа храна.
Купив едно кило да видам како ја поднесува и се покажа дека има добра столица, но многу има гасови. Проблем ми е тоа што со секоја сува храна треба да се молиме за да јаде и оваа не е исклучок. Каснува малку и остава. Па јас треба со рака да земам....
Не сум спремен да дадам 4000 за храна, а оваа ја има за 2К 15кг (доста добар состав колку што можев да препознаам) затоа што има барем еден готвен оброк дневно со пилешко, ориз, моркови и палента.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
@Lu бидејки се разбираш многу повеке од мене за храниве, ќе те молам да ми одговориш на следново.
Станува збор за самоједи (возрасна женка и 4 месечно мало, не се во никакво сродство).
Големата ја ранам со Брит Премиум Супер-премиум (ја менуваме еднаш едната, следен пат другата, и се здосадува вкусот).
Сега полека и малиот го префрламе на истава храна (нормално не планирам двајцата да јадат папи формула).
Знам дека Брит е доста фалена на форумов, ама дали има потреба да се промени за некоја подобро рекламирана (немора да значи подобра храна), или да продолжиме со оваа.
Нешто ми ја испофалија Belcando и Hill's Science Plan, ама незнам колку е паметно да експериментирам.
Фала однапред.

L

Lu

Гостин
Има ли некој искуство со Naxos храната? Имам златен ритривер 5 месеци и сакам да почнам со оваа храна.
Купив едно кило да видам како ја поднесува и се покажа дека има добра столица, но многу има гасови. Проблем ми е тоа што со секоја сува храна треба да се молиме за да јаде и оваа не е исклучок. Каснува малку и остава. Па јас треба со рака да земам....
Не сум спремен да дадам 4000 за храна, а оваа ја има за 2К 15кг (доста добар состав колку што можев да препознаам) затоа што има барем еден готвен оброк дневно со пилешко, ориз, моркови и палента.
Не сум ја користела Naxos, но секое куче е индивидуално, и ако на некое куче му одговарало некој дехидрат, незначи дека и на другото куче ќе му одговара истиот тој дехидрат ... се е индивидуално, и самиот треба да испробаш најразлични дехидрати за да видиш што највеќе ќе му одговара на твоето куче.

Во врска со дехидратов Naxos, види дали има формули за возраст и големина на кучето, ако има, тогаш треба да земеш формула Puppy / Junior Medium Breed ... ти препорачувам Medium Breed (Средни раси) затоа што Златните Ретривери не тежат повеќе од 35 килограми, а според формулите на дехидратите во Средни раси (Medium Breed) спаѓаат кучињата од 25 - 35 кг.
Над 35 кг. се веќе Големи раси (Large Breed).
Види го процентот на месо во составот, ова е најважната прва состојка - месо.
Потоа види колкав процент на протеини и масти содржи дехидратот, исто за куче во раст и развој многу е важна количината на Калциум и Фосфор во дехидратот.

А за тоа што се молите да јаде, и што му даваш од рака да јаде, тоа е многу погрешно и ти препорачувам да престанеш да ги практикуваш тие навики.
Остави го дехидратот во тањирот и ако за 5 - 10 минути максимум не го изеде, тогаш тргни го тањирчето и дај му го покасно, во никој случај не го моли да јаде, ако му се јаде ќе јаде, ако не му се јаде тогаш нека не јаде, најважно е да не го молиш и да не му даваш од рака да јаде.

@Lu бидејки се разбираш многу повеке од мене за храниве, ќе те молам да ми одговориш на следново.
Станува збор за самоједи (возрасна женка и 4 месечно мало, не се во никакво сродство).
Големата ја ранам со Брит Премиум Супер-премиум (ја менуваме еднаш едната, следен пат другата, и се здосадува вкусот).
Сега полека и малиот го префрламе на истава храна (нормално не планирам двајцата да јадат папи формула).
Знам дека Брит е доста фалена на форумов, ама дали има потреба да се промени за некоја подобро рекламирана (немора да значи подобра храна), или да продолжиме со оваа.
Нешто ми ја испофалија Belcando и Hill's Science Plan, ама незнам колку е паметно да експериментирам.
Фала однапред.
Ако им одговара Brit Premium тогаш не гледам причина зошто да ја менуваш за некоја подобро изрекламирана, бидејќи како што и самиот кажа, ако е подобро изрекламирана не значи дека е поквалитетна.
Ако така гледаме, незнам дали постои дехидрат што е порекламиран од Pedigree, а уствари Pedigree ти е еден од најкатастрофалните дехидрати, попрво би го ранела кучето само со леб отколку со Pedigree.

Истото важи и за Royal Canin и Eukanuba, па донекаде и Purina Pro Plan ... премногу изрекламирани храни и прескапи во споредба со составот и квалитетот што го нудат, барем кај нас ги носат најслабите варијанти на Royal Canin и Eukanuba.

За Belcando и Hill's Science Plan, не сум ги користела, но според составот делуваат ОК, не се најквалитетни, но не се ни лоши, во секој случај овие 2 дехидрати во однос на составот и квалитетот би ги ставила над Royal Canin и Eukanuba.

Во врска со квалитетот и дехидратите од компанијата BRIT имам пишувано на 21 страна.
Дехидратот кој што во моментов го користиш Brit Premium спаѓа во Премиум класа, а не во Суперпремиум како што имаш напишано.
Во Суперпремиум дехидрати од BRIT спаѓаат Brit Care и Brit Carni Love ... а Brit Premium спаѓа во Пемиум класа, но сепак квалитетот е фантастичен и дури и многу подобар од некои дехидрати што се класифицирани во Суперпремиум класата.

На линков ја имаш целата палета на Brit Premium.
Јас моментално користам Brit Premium - Sport (енергетска перформанс формула за активни кучиња) и сум презадоволна од квалитетот и резултатите на овој дехидрат, а составот од 45% пилешко месо, 30% животински протеини и 20% масти, тешко дека ќе најдеш поквалитетен дехидрат од овој, во моментов во Македонија.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Во врска со квалитетот и дехидратите од компанијата BRIT имам пишувано на 21 страна.
Дехидратот кој што во моментов го користиш Brit Premium спаѓа во Премиум класа, а не во Суперпремиум како што имаш напишано.
Во Суперпремиум дехидрати од BRIT спаѓаат Brit Care и Brit Carni Love ... а Brit Premium спаѓа во Пемиум класа, но сепак квалитетот е фантастичен и дури и многу подобар од некои дехидрати што се класифицирани во Суперпремиум класата.

На линков ја имаш целата палета на Brit Premium.
Јас моментално користам Brit Premium - Sport (енергетска перформанс формула за активни кучиња) и сум презадоволна од квалитетот и резултатите на овој дехидрат, а составот од 45% пилешко месо, 30% животински протеини и 20% масти, тешко дека ќе најдеш поквалитетен дехидрат од овој, во моментов во Македонија.
Da se zablagodaram i za ovoj odgovor, koga napisav premium - super premium (vo zagradata napisav deka ja menuvame ednas od ednata ednas od drugata) momentalno ja imam Brit Care Activity i da sum zadovolen od nea ama mn malku mi jadat i se brkame i se molime na primer malovo koe e samo 4 meseci i navistina mu e potrebna ubava hrana i kolicinski da ja vnesuva oni ne cepkaat namesto 3 obroka vo denot nie imame edvaj eden.
Seto toa me natera da se prefrlam na domasno gotvena hrana. Od denes pocnuvam so takva ishrana pa ke vidime dali ke ima rezultati. Najgolem procent od hranata ke im bide pilesko meso i oriz, a poleka ke dodavame i nekoj zalencuk vo zavisnost od toa sto ke jadat. Znam deka ova moze ke mi bide golema greska i posle toa ke mi bide mn tesko povtorno da gi vratam na dehidrat ama nemozam da rizikuvam so pravilniot rast na maloto.

PS kako sto kazav ke go prefrlam na domasna hrana, ako imas nekoj sovet za dopolnitelni vitamini minerali kalciumi ili sto i da e drugo da mi predlozis bidejki znam deka e nevozmozno jas doma da im ja izbalansiram hranata kako sto treba. Zboruvam za samoyed (znaci medium breed)

L

Lu

Гостин
PS kako sto kazav ke go prefrlam na domasna hrana, ako imas nekoj sovet za dopolnitelni vitamini minerali kalciumi ili sto i da e drugo da mi predlozis bidejki znam deka e nevozmozno jas doma da im ja izbalansiram hranata kako sto treba. Zboruvam za samoyed (znaci medium breed)
Brit Care Activity е одличен дехидрат, али штом малото Самоједче не јаде во пропишаната дневна количина, тоа може да влијае на неговиот раст и развој, а и самиот знаеш дека овој период е најважен за кучињата, затоа е потребно квалитетно да се исхрануваат.

Во ваквите квалитетни Суперпремиум дехидрати како што е Brit Care, нивниот состав е потполно и правилно избалансиран, и нема некоја си потреба од додавање на витамини и минерали, освен калциум (притоа и со калциумот несмее да се претера) бидејќи колку што е корисен - толку може и да биде штетен ако се дозира во зголемени количини од дневно пропишаната количина.

А штом се префрлаш на домашна готвена исхрана, мора да се додаваат и суплементи.
Моја препорака е Кафортан, на 4 месечен Самојед слободно можеш да му даваш Кафортан, јас сум презадоволна од резултатите што ги добив кај мојата Доберманка, затоа моја препорака е Кафортан.
Содржи 13 Витамини, 4 Минерали, 8 Суплементи и 10 есенцијални аминокиселини ... со што го снабдува организмот со сите потребни состојки за правилен раст и развој.

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Не сум ја користела Naxos, но секое куче е индивидуално, и ако на некое куче му одговарало некој дехидрат, незначи дека и на другото куче ќе му одговара истиот тој дехидрат ... се е индивидуално, и самиот треба да испробаш најразлични дехидрати за да видиш што највеќе ќе му одговара на твоето куче.

Во врска со дехидратов Naxos, види дали има формули за возраст и големина на кучето, ако има, тогаш треба да земеш формула Puppy / Junior Medium Breed ... ти препорачувам Medium Breed (Средни раси) затоа што Златните Ретривери не тежат повеќе од 35 килограми, а според формулите на дехидратите во Средни раси (Medium Breed) спаѓаат кучињата од 25 - 35 кг.
Над 35 кг. се веќе Големи раси (Large Breed).
Види го процентот на месо во составот, ова е најважната прва состојка - месо.
Потоа види колкав процент на протеини и масти содржи дехидратот, исто за куче во раст и развој многу е важна количината на Калциум и Фосфор во дехидратот.

А за тоа што се молите да јаде, и што му даваш од рака да јаде, тоа е многу погрешно и ти препорачувам да престанеш да ги практикуваш тие навики.
Остави го дехидратот во тањирот и ако за 5 - 10 минути максимум не го изеде, тогаш тргни го тањирчето и дај му го покасно, во никој случај не го моли да јаде, ако му се јаде ќе јаде, ако не му се јаде тогаш нека не јаде, најважно е да не го молиш и да не му даваш од рака да јаде.
Ти благодарам, но сепак отидов со Natural Trainer. Од тоа што го видов храната е многу добра и има доста ефтина цена, а најубавото од се' е што Марли ја јаде како термит. ;)

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Сакам да земам мало вучјаче ама не знам со што да го ранам од почеток, колку што прочитав би требало да е со кучешка храна и потоа како расте да го насочувам кон домашна, е сега ако може некој кој што имал искуство со оваа раса да ми каже како да го исхранувам и колку пати во денот би било супер.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Сакам да земам мало вучјаче ама не знам со што да го ранам од почеток, колку што прочитав би требало да е со кучешка храна и потоа како расте да го насочувам кон домашна, е сега ако може некој кој што имал искуство со оваа раса да ми каже како да го исхранувам и колку пати во денот би било супер.
Со што да го исхрануваш (домашна или готова храна). Секогаш е подобро ако му готвиш домашна храна (ама ако готвиш специјално за него, а не она што вие јадете). Точно ке треба да му додадеш калциум и по некој витамин зашто неможеш да му ја погодиш храната во перфектен сооднос, но од друга страна ќе знаеш точно што ти јаде кучето. Е сеа ако те мрзи да му готвиш секој ден тогаш ке мораш го раниш со дехидрат(готова храна) само гледај да е некој поквалитетен (бар по тоа што им го пишува во декларација да пишува квалитетен), од поквалитетни дехидрати со пристапна цена ти се Брит Премиум и Натурал Траинер или побарај поназад неколку страни и ќе најдеш кој се подобри. Брит според составот што го пишува е подобра и од оние скапи и добро рекламирани дехидрати како Ројал канин, Пурина, Еукануба и слично.

Јас имам мал самојед и он е само на домашно готвена храна (ги побудалев на форумов за да ми помогнат со рецепти, еве момент да им кажам БЛАГОДАРАМ :)). Од додатоци он внесува само калциум и досега немаме никаков проблем, редовни сме на ветеринар и немаат замерки за неговиот напредок. Се надевам ти помогна овој одговор.

L

Lu

Гостин
Кога ќе го земеш, на околу 2 месечна возраст, слободно можеш да му даваш дехидрат, и дехидратот треба да биде Puppy формула.
Оваа Puppy формула е наменета за мали кученца, кои се во раст и развој, и имаат потреба од специјално и точно избалансиран сооднос на протеини, масти, витамини ... и најбитно - калциум и фосфор.

Моја препорака за дехидрат за мали кученца е:
1) Brit Care - Puppy - All Breed - Lamb & Rice
2) Brit Premium - Puppies

Овие 2 дехидрати се моментално едни од најквалитетните што можеш да ги најдеш на Македонскиот пазар.

За останатите продукти од домашна кујна што можеш да ги даваш на кученцето, прочитај го мојот воведен прв пост од темава :)

И немој да се лажеш со дехидратите што ги препорачуваат во Пет Шоповите, како на пример: Педигри, Фрискис, Чапи, Дарлинг и сл. тоа ти е ѓубре храна со катастрофален состав.

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Дечки сакам да почнам на мојата Хаска да и давам од Natural Trainer од програмата Top Breeder.
Според коментарите во темава гледам дека ја сметате како еден од посолидните дехидрати. Совет дали би била добра за двомесечна Хаска?

Kajgana Shop

На врв Bottom