Најекономично греење и ладење

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Da,samo iskoristuvanje 1/3 go ima kaj temperaturi nad 10c. Koga ke zaladi pod -5 iskoristuvanjeto paga na pod 1/1.5.
Klima nitu pod razno nema takov toplinski efekt kako pecka,ber razlika dali na drva ili peleti. Vo stan sakas nejkes mora na peleti poso na peckite ne im treba ogak.

Pred nekoj da napise nesto neka se educira poveke, za da ne siri dezinformacii. Baram sega e lesno pri seta literatura koja ni e na dofat.
Pa vo poveketo prospekti ova normalno nema da go navedat,ama vo nekoi i go pisuva. Citav prospekt ne se sekavam od sto firma bese i ubavo si pisuvase deka cop na -5 iznesuva edvaj 1.3-1.5 a na temperatura preku 10c od 2.5 pa nagore. Znaci COP paga so namaluvanje na temperaturata.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 15:27 ---
Не му се мешај на човекот, научив за согорување без чад :D
Pa i na mene ne mi e jasno kako ama eve kolku jas gi gledav nemaat ogak i taka rabotat,barem ovie so pomalku KW.
Cekaj leandra da se javi ke kaze so kako, ako ne se lazam ima pecka na peleti. Vo edna kafana vidov takva gazdata prezadovolen mislam isto bez ogak bese.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.367
Da,samo iskoristuvanje 1/3 go ima kaj temperaturi nad 10c. Koga ke zaladi pod -5 iskoristuvanjeto paga na pod 1/1.5.
Klima nitu pod razno nema takov toplinski efekt kako pecka,ber razlika dali na drva ili peleti. Vo stan sakas nejkes mora na peleti poso na peckite ne im treba ogak.
Пријателе, ти пишуваш за обични клими. Инвертор моделите се многу поефикасни на ниски температури.
Повели информации доле. Памти па врати кога ќе се праша нешто за автомобилите. :)

Toshiba RAS-B13N3KV2-E Suzumi Plus

Параметри на климатизатора при 7°С в'ншна температура (20° в помештението)
Отоплителна моштност:
4.2 kW (0.9 ~ 5.6), 14335 BTU (3072 ~ 19113)
Консумирана електроенергија:
1080 W (150 ~ 1800)
COP: 3.89 (коефициент на преобразуване – енергијна ефективност)
SCOP:3.90 (сезонен коефициент за енергијна ефективност)
Energy efficiency class: A+

Параметри на климатизатора при 2°С в'ншна температура (20° в помештението)
Отоплителна моштност: 3.043 kW, 10386 BTU
Консумирана електроенергија: 955 W

Параметри на климатизатора при -7°С в'ншна температура (20° в помештението)
Отоплителна моштност: 2.595 kW, 8857 BTU

Параметри на климатизатора при 35°C в'ншна температура (27° в помештението)
Охлаждашта моштност: 3.5 kW (0.8 ~ 4.1), 11946 BTU (2730 ~ 13993)
Консумирана електроенергија: 1000 W (150 ~ 1250)
EER: 3.50 (коефициент на преобразуване – енергијна ефективност)
SEER: 6.20 (сезонен коефициент за енергијна ефективност)
Energy efficiency class: A++

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Aj sega najdi podatoci ako grees na 25c.Ima ogromna razlika megu 20 i 25c Na 20c mene mi e ladno. Ustvari sve sto e pod 25 ne dovaga vo predvid. Nekam da se smrznuvam. Kaj COP koeficientot e mnogu bitna i razlikata megu nadvoresnata i vnatresnata temperatura. Mozebi so vremeto gi podobrile performansite ne vikam da ne. Znaci vo katalogot sto jas go gledav navedena nadvoresna temperatura -5 i vnatresna 25 COP bese naveden 1.3. Pri vnatresna 18c pa okolu 2 ako dobro se sekavam.
A pod -15 bese naveden negativen COP sto znaci poveke trosi nego sto dava. Moguce nekoj poslab model na klima so znam. A 100% deka inverter.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.367
Може бе @valvoline и на 25с да грееш, ама наместо 3.5kw кје земеш 5kw уред.
Целта беше да се едуцираш дека, прво: има квалитетни уреди кои одлично греат и на минус 20 (и подоле), второ: во Скопје (и Македонија) климата е генерално блага, и како таква е мошне поволна за греење со клима, трето: заштедата во трошоците за струја се огромни.

Инаку не само што математиката слабо ти иде, туку и спомнуваш некој си каталог без да наведеш за кој уред се работи во тој фамозен каталог. Претпоставувам гледаше некое Нео/Кварт ѓубре, или клима без инвертор.

Не е проблем што не знаеш, туку што умаршируваш на темава како шпанската инквизиција и држиш лекции за нешто што, без навреда, немаш поим... ;)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Znaci najdi mi podatok za 25c eve neka e i za 5kw ured, ke vidis i samiot deka e taka kako sto jas ti vikam i sto citav vo katalog. Ne me drzi za zbor ako ne se lazam za daukin klimi ili neso slicno bese katalogot kobajagi so toshiba kompresori.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Може бе @valvoline и на 25с да грееш, ама наместо 3.5kw кје земеш 5kw уред.
Целта беше да се едуцираш дека, прво: има квалитетни уреди кои одлично греат и на минус 20 (и подоле), второ: во Скопје (и Македонија) климата е генерално блага, и како таква е мошне поволна за греење со клима, трето: заштедата во трошоците за струја се огромни.

Инаку не само што математиката слабо ти иде, туку и спомнуваш некој си каталог без да наведеш за кој уред се работи во тој фамозен каталог. Претпоставувам гледаше некое Нео/Кварт ѓубре, или клима без инвертор.

Не е проблем што не знаеш, туку што умаршируваш на темава како шпанската инквизиција и држиш лекции за нешто што, без навреда, немаш поим... ;)

nobody expects spanish inquisition :P .... и замисли 2600-тиот пост!? Не само шпанската инквизиција, не ни очекував ни повеќе од 2600 поста и 260,000 прегледи... и вакви идеи (за загревање на 25*С) но и други мислења, анализи, предлози, вакви или онакви..... мило ми е што прочитавме и многу стручни мислења и убави совети, идеи... се надевам дека некој доби солидна едукација или искористи нешто од оваа тема за квалитетно и економично затоплување и дека е поради тоа задоволен!?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518
Kaj ima najeftini peleti kaj nas i so pari odat? Vo plan mi e sledniot pat koga ke odam nakaj slovenija ili germanija da zemam nekoja polovna pecka na peleti,se navagaat za nekojsi 300-400 evra.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 09:06 ---

Кој ти рече дека не им треба оџак? Не им треба класичен оџак но испусен издув секако им треба, освем ако не сакаш да легниш , да ти се приспие и да почувствуваш блажена топлина и да се рабудиш мртов( мислам дека и малце розов, ама за ова не сум сигурен).
п.с и мене ме интересира колку се половните таму, па сподели кога ке имаш информации од типот колку би коштале да се донесат доттука. Обрни внимание на снагата и дали се со воден котел или обични.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.367
Znaci najdi mi podatok za 25c eve neka e i za 5kw ured, ke vidis i samiot deka e taka kako sto jas ti vikam i sto citav vo katalog. Ne me drzi za zbor ako ne se lazam za daukin klimi ili neso slicno bese katalogot kobajagi so toshiba kompresori.
Абе пријателе, нема што да те убедувам сега јас тебе. Ако не сакаш да разбереш ни господ не те разубедува. :)
Ајде вака да пробаме. Не е важно дали ќе загреваш до 18с или до 28с, важното е дека кога надвор е -7, наведниот уред (Тошиба Сузуми Плус 3.5kw) со 1kW потрошена струја грее 2.595 kW топлина.
Тоае колку троши уредот во тие услови на надворешна температура. Е сега колку сакаш топло да ти биде дома, на толку ќе наместиш да грее климата. Но без разлика до која температура ќе загрева климата... останува фактот дека климата за
1kW потрошена струја грее 2.595 kW, без разлика на колку сакаш да загрееш внатре.
И рачунај дека од таа Тошиба има и подобри и поефикасни инвертор клими.

Тука е заштедата, зошто класичните греалки, а тука се и панелките Термор/Валиант/НоНејм, сите за 1киловат сруја даваат 1 киловат топлина. Е сега спои го тоа со фактот дека климата тука е релативно блага, имаме некои 20тина дена кога има -15/-20 или подоле. Плус тие минуси се навечер кога обично се спие и не мора да се загрева многу, дење скоро редовно иде над нула.
Затоа со клима е економично греењето.

Тоа на страна, пелети не се лош избор за греење. Но според мене печките/котлите се преценети/прескапи за материјалот и техниката, самите пелети имаат цена која се формира шпекулантски, и на крај не е дека до толку помалку работа има во однос на греењето со дрва. Дрвата се поевтини, и немаат шпекулантска цена.
Оџак мора и за дрва и за пелети.

П.С. За крај еден мал совет: Разгледај ја темава, има многу што да се научи. Но немој да се бламираш да пишуваш за работи кои не ги знаеш... се разбира, освен ако не инсистираш да не забавуваш. ;)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ne deka sum kojznae kolku na tek so klimive,ama i ti si greska.
Eve ti kazuvam najdi podatok za 25c pa zalepi ili daj nekoj link i ke vidis deka COP ke padne na pola koga se temperaturite pod 0. Znaci zborime za 25c ne za 18 ili 20.
Imam nekolku drugari i prijateli so se great so inverteri i se site zadovolni,am jas koga ke otidam zimno vreme kaj niv se smrzavam. Ko so rekov 18-20c e kocan i toa ne e normalno greenje,ziva bolest.
A inaku vo pravo si za podnebjeto i klimata,nema kojznae kolku jaki zimi i inverter e odlicen izbor. Aj eve kompromis,dokaj 0-5 stepena grees so inverter,pod 0 pa so pecka na peleti.
:D
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 04:57 ---
Eve najdov inetersni podatoci za inverter midea, citaj strana 9:

http://www.vb-klimaattechniek.com/netbaseimages/42878.pdf
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 05:01 ---

--- надополнето: 5 ноември 2013 во 05:05 ---
http://www.image-share.com/ijpg-2328-152.html

Ovaa e so podobri performansi nego taa od katalogot. Na -5 pri 27c ima nesto pomal COP od 2 sto e odlicno. Na -15 ima COP pogolem od 1 sto e pak odlicno.
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 05:08 ---
Eve na tabelata ubavo se gleda kako se menuva COP koeficientot so promena na sobnata temperatura i razlikata megu nadvoresnata i vnatresnata temperatura.
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 05:15 ---
Na -7 nadvoresna pri 15c COP e 2.1-2.2 ako izracunas a na 27c e COP e 1.9 sto e stvarno odlicen performans. A na -15c e isto dali so klima ili so inverter ke grees,inverter pri ovakva temperatura nema nikakov efekt COP e priblizno 1 a kaj postarite i poslabite inverteri na -15c COP e negativen sto znaci poveke struja ke trosi nego sto ke dava.
All in all odlicna klima e so ovakvi specifikacii.
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 05:20 ---
Ајде вака да пробаме. Не е важно дали ќе загреваш до 18с или до 28с, важното е дека кога надвор е -7, наведниот уред (Тошиба Сузуми Плус 3.5kw) со 1kW потрошена струја грее 2.595 kW топлина.

Da, odlicen podatok,COP je znaci tuka 2.6 ama verojatno za 15c vnatresna temperatura. Koga bi bilo 25 stepena verovatno bi se dvizel okolu 2 i klimata bi davala okolu 2KW sto e pak odlicno za na taa temperatura.

Eve nekoj ako moze neka najde tabela kako gornava ama za nekoja pokvalitetna klima pa da vidime.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.367
@valvoline
Ти си, пријателе сериозно збунет. :)
Но во теорија си во право, климата е топлотна пумпа и пошто таа во основа пренесува топлина од едно на друго место, колку поголема е разликата помеѓу двете места, толку повеќе енергија треба за да се оствари трансферот. Но тоа не го менува СОР факторот на таа клима.

Не знам колку ти е јасно ова горе, ама еве ти една споредба. Да земеме за пример една панелка, Термор нека биде. Таа греалка за киловат топлина троши киловат струја. За да загрее до 20с ќе треба работи, еве 1 саат, но за да загее до 25с ќе треба да работи 2 саати. СОР има 1.

Тошибата од примерот за -7 има СОР накај 2.6 и тој СОР си останува ист на таа температура, разликата е само колку време ќе треба да работи за да загрее внатре до 20с или до 25с.

Појасно е сега?
Се надевам дека е, пошто не можам јас толку добро да објаснам, колку што ти можеш да не сакаш да разбереш. ;)

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Gore ubavo ti napisaa, e sega uste da se nacrta da moze bi bilo super, pogledni po netov moze ima nesto poslikoviti objasnuvanja.
COP (Coeficient of performance) nema vrska so vnatresnata temperatura, tuku zavisi samo od nadvoresnata temperatura, a ako sakas da ti bide vnatre potplo ke raboti povejke vreme so pogolem broj na vrtezi na motorot sto ke potrosi poveke struja (sto tuka si vo pravo), ama vo ovaa situacija i so pecka i so kumbe i so sve ke potrosis poveke sto e i normalno.
I treba da znaes deka koga ednas ke zagree na 25, ponataka do mart-april samo ke odrzuva, a so panelkata ukluci iskluci, ne znam kaj ke ti bide krajot

Член од
28 октомври 2013
Мислења
9
Поени од реакции
6
Po nedela dena otkako go montirav Hansolot, i prvicniot somnez (poradi moe neiskustvo so inverteri), mozam da kazam deka sum zadovolen.
Seuste temperaturite se kako izmisleni za Makedonska siromastija, i momentalno zatopluvam bez problem 40 kvadrati, 30 dnevna+10 soba. Nemam potreba da ja otvoram i drugata soba bidejki e prazna, no sigurno ke ja stopli i nea. 52 kvadrati na ovie 6-7-8 stepeni navecer ke gi topli bez problem. I mozam da kazam deka e pretoplo, sto go potvrdija i trojca monteri od eden salon za mebel koi bea vo cetvrtokot sabajleto, kako vleguvaa eden po eden site istiot muabet - "abe mnogu ti e toplo ovde". Ja mestam na 21 stepen samo navecer da raboti, so sleep mod.
Modelot e GRS-121HI/JSH-N2, od "Grckite" bidejki koga ke go pisete na google samo grcki strani otvora i po nekoja Romanska.
Ima greac na nadvoresnata, se gleda na dnoto izvrten siv kako kabel lici. Za greac na kompresorot neznam, nenzam ni kako da proveram. Pisuva deka raboti do -20 nadvoresna temperatura, specifikaciite se potpolno isti kako pdf-ot koj go ima na nekoja od prethodnite strani.
Само да се "погоди" климата, 40м2 простор за греење, не треба да се потцени. Ме интересира, поради тоа штом веќе ја имаш, како изгледа внатрешната единица (GRS - 121 HI)?. Поточно, дали дисплејот на кој се чита, е позициониран десно или во средината на внатрешната единица?
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 11:56 ---
Po nedela dena otkako go montirav Hansolot, i prvicniot somnez (poradi moe neiskustvo so inverteri), mozam da kazam deka sum zadovolen.
Seuste temperaturite se kako izmisleni za Makedonska siromastija, i momentalno zatopluvam bez problem 40 kvadrati, 30 dnevna+10 soba. Nemam potreba da ja otvoram i drugata soba bidejki e prazna, no sigurno ke ja stopli i nea. 52 kvadrati na ovie 6-7-8 stepeni navecer ke gi topli bez problem. I mozam da kazam deka e pretoplo, sto go potvrdija i trojca monteri od eden salon za mebel koi bea vo cetvrtokot sabajleto, kako vleguvaa eden po eden site istiot muabet - "abe mnogu ti e toplo ovde". Ja mestam na 21 stepen samo navecer da raboti, so sleep mod.
Modelot e GRS-121HI/JSH-N2, od "Grckite" bidejki koga ke go pisete na google samo grcki strani otvora i po nekoja Romanska.
Ima greac na nadvoresnata, se gleda na dnoto izvrten siv kako kabel lici. Za greac na kompresorot neznam, nenzam ni kako da proveram. Pisuva deka raboti do -20 nadvoresna temperatura, specifikaciite se potpolno isti kako pdf-ot koj go ima na nekoja od prethodnite strani.
Само да се "погоди" климата, 40м2 простор за греење, не треба да се потцени. Ме интересира, поради тоа штом веќе ја имаш, како изгледа внатрешната единица (GRS - 121 HI)?. Поточно, дали дисплејот на кој се чита, е позициониран десно или во средината на внатрешната единица?

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Hansol ima samo eden model, nema razlicni maski.
Gledav mnogu pred da go zemam, nigde ne najdov so druga maska.
http://www.nipponsa.gr/main.asp?catid=4866
Ova e firmata sto gi nosi vo Grcija, taa ja pisuva i na upatstvoto i vo grckata servisna kniska sto bese so klimata.
Pretpostavuvam deka im se doneseni od grcija, posto osven angliskoto upatstvo imase upatstvo na grcki i servisna kniska na grcki i na nieden drug jazik.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Gore ubavo ti napisaa, e sega uste da se nacrta da moze bi bilo super, pogledni po netov moze ima nesto poslikoviti objasnuvanja.
COP (Coeficient of performance) nema vrska so vnatresnata temperatura, tuku zavisi samo od nadvoresnata temperatura, a ako sakas da ti bide vnatre potplo ke raboti povejke vreme so pogolem broj na vrtezi na motorot sto ke potrosi poveke struja (sto tuka si vo pravo), ama vo ovaa situacija i so pecka i so kumbe i so sve ke potrosis poveke sto e i normalno.
I treba da znaes deka koga ednas ke zagree na 25, ponataka do mart-april samo ke odrzuva, a so panelkata ukluci iskluci, ne znam kaj ke ti bide krajot
COP se menuva vo zavisnost od rezimot na rabota toa e fakt. Kaj poslabite modeli na inverteri varira do 30-40%,kaj podobrite 15-20% vo zavisnost od razlikata megu vnatresnata i nadvoresnata temperatura.
Eve ja uste ednas tabelata.
Znaci ja uklucuvas klimata pri nadvoresna temperatura -5c a vnatresna e 15c.So zagrevanjeto na sobata se namaluva i COP koeficientot zaradi zgolemuvanje na toplotnata razlika vnatre/nadvor.
Za klimata na grafikonot pri nadvoresna temperatura -5c so vnatresna na 15c COP e 2.2 a na 27c kako sto e navedeno COP e 1.9 znaci pad od okolu 15%. Poveli presmetaj i sam. A fabricki podatok za klimava COP e 4.
Znaci pri 15c vnatre i nadvoresno -5c klimava za 1kw struja dava 2.2kw toplinska energija, a koga sobata e zagreana na 27c za 1kw struja dava 1.9kw toplinska energija. Ovoj podatok nema veze so toa kolku vreme klimata raboti ili e vo miruvanje yaradi postignata temperatura.
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 17:27 ---
COP se menuva vo zavisnost od rezimot na rabota toa e fakt. Kaj poslabite modeli na inverteri varira do 30-40%,kaj podobrite 15-20% vo zavisnost od razlikata megu vnatresnata i nadvoresnata temperatura.
Eve ja uste ednas tabelata.
Znaci ja uklucuvas klimata pri nadvoresna temperatura -5c a vnatresna e 15c.So zagrevanjeto na sobata se namaluva i COP koeficientot zaradi zgolemuvanje na toplotnata razlika vnatre/nadvor.
Za klimata na grafikonot pri nadvoresna temperatura -5c so vnatresna na 15c COP e 2.2 a na 27c kako sto e navedeno COP e 1.9 znaci pad od okolu 15%. Poveli presmetaj i sam. A fabricki podatok za klimava COP e 4.
Znaci pri 15c vnatre i nadvoresno -5c klimava za 1kw struja dava 2.2kw toplinska energija, a koga sobata e zagreana na 27c za 1kw struja dava 1.9kw toplinska energija. Ovoj podatok nema veze so toa kolku vreme klimata raboti ili e vo miruvanje yaradi postignata temperatura.
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 17:34 ---
Na -15c e seedno dali grees so obicna klima,inverter,konvektor,termo pecka i sl. kaj 95% klimi i inverteri COP pri -15 e 1 ili neso pogolem od 1 a ima i takvi so se so negativen COP pri ovakvi niski temperaturi.

Kajgana Shop

На врв Bottom