И не ми одгвори на прашањето, можеби го промаши па пак ке ти го поставам. Ти ако си газда дали би плаќал повеќе за нешто ако можеш да го земиш , платиш или добиеш за помалце отколку што некој ти го нуди?
Јас не сум газда и најверојатно, нема ниту да бидам газда.
Но еве ја суштината на мојето мислење.
Газдите сакаат што помалку да им платат на работниците. И не само тоа - со рационализација на производството, воведување на помодерни машини, применување на масовно производство и други технички мерки, се намалува вкупното количество на плати кои газдите ги исплаќаат.
Ако, вкупната количина на плати се намали - се намалува куповната моќ на населението, па така така се намалува и побарувачката на производи и услуги кои ги нудат газдите. И газдите нема да можат да ги продадат своите производи, бидејќи нема кој да ги купи.
Ова стана очигледно уште на крајот на 19. век и стана неиздржливо во економската криза од 1929 година
Toa доведува до пропаст на производството и на економијата па потоа и на државата
Од тогаш почна нова политика - Државите се задолжуваат и таквите пари ги делат на населението или дирекно или преку јавни работи или слично за да се зголеми куповната моќ на населението а со тоа и побарувачката на производи.
Затоа сега сите па и ние имаме буџетски дефицити.
Значи не гледај со „ црни очи “ на вакви работи.