Сланина (факти, рецепти, искуства)

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
Свински врат, сланина и мајонез во сендвич.... Има ли поубаво?
Леб домашно печен ....

slanina, ova ne e slanina sto jademe, tuku mesavina od meso i slanina. Prava slanina nema ni gram mevce tuku onaka samo masno tkivo.

slanina, ova ne e slanina sto jademe, tuku mesavina od meso i slanina. Prava slanina nema ni gram mevce tuku onaka samo masno tkivo.

Toa e salo.

prava-slanina.jpg

Svekor mi pravi domasna slanina, koga koli prase, odbira del od saloto mesavina so meso, sece vo vid na kocka. Potoa ja zasekuva na nekolu mesta , mu stava lukce , sol i piper bukovka i ja vari vo voda . znam deka vremeto na varenje e mnogu bitno , da ne bide ni premnogu varena , meka niti pretvrda...toa samo toj moze da odrede koga .
Ja ostavas vo frizider edna nok da se stegne i izladi ...i posle kako ide so rakija, ili zelka rasol....mhmmm:D

не знам како може да биде убаво пржено сало со мајонез...

Па додека не пробаш нема да знаеш ;)

Иначе, се препорачува за мамурлак зошто масното од сланината го собира алкохолот :)

Дали има во Македонија квалитетен производител на сланина?
--- надополнето: 17 октомври 2013 во 17:33 ---
Пилешки џигер мотан во димена сланина и печено во рерна.

не сум. а за да бидам христијанин мора да јадам свинско?

Не. Мислев тоа ти е оправдањето зашто не си пробал сланина. Друго логично оправдање за не јадење сланина по мене нема. :icon_lol:

Си сакам сланина. Ама онака кога у сендвич изненадно ќе најдам кофче од неа ми се иде се да исповратам.

Сланината не е од рајот, нели чајот беше од таму, таа доаѓа од планината. :icon_lol:
Иначе незнам од кога немам јадено сланина. :love:

Има и посебна прича при одгледувањето на свинчето, малку ја дебелееш, па ја слабееш, па си се редат тоа црвено-бело-црвено-бело.........штета што тешко се налетува на добра, она преварантине наши Мик, Пекабеско све си мислам дека продаваат фарбано месо...
Го оплеменивте „катчево“ со сланинава, чварките пред некој ден...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom