Сланина (факти, рецепти, искуства)

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
имапе порано една сланина од некоја српска фабрика каде што ....... леле немам зборови колку беше добра. онака тенко ќе ми ја исецкаа, и после тоа..... абе на голо ја јадев. штета ја нема веќе, али на едно зимање по 300-400 гр сум мскал.

Дечки ми треба информација , дали некој знае каде може да купам домашна сланина. Под домашна мислам на онаа селска чадена на стар начин, а не индустриска како што продаваат по месарниците и маркетите.

Има и посебна прича при одгледувањето на свинчето, малку ја дебелееш, па ја слабееш, па си се редат тоа црвено-бело-црвено-бело.........штета што тешко се налетува на добра, она преварантине наши Мик, Пекабеско све си мислам дека продаваат фарбано месо...
Го оплеменивте „катчево“ со сланинава, чварките пред некој ден...

Благодарам :D

Аспарагус измотан со сланина и испржен ака ролован оргазам. Морав! :)

Хм хм колку и да примамливо и вкусно јас не би јадел оти не сакам да ми покачи лошиот холестерол LoL .
И ако е единствена храна сланина во светов и би одбирал само пршута и ништо друго ,а ако нема и пршута тогаш попрво ќе јадам трева за инает :D

П.С иако пршута и сланина на некој се слични, но гледам што помалку мрснотии .

484765_10152127319536055_1719661148_n.jpg

Леле сланина немав јадено па можеби две години и кога ја прочитав темава секој втор ден си доручкувам сланинка.Благодарница за авторот на темава:love:

Рецептов мора да се проба,изгледа превкусно:
Се излигавив врз тастатура.

Само џимиринки или скроз исушена...

Аdore.

Имав врв на пмс деновиве. Јадев чоколаден сладолед, и посакав коцкички крцкава пржена сланина врз него.

Ете тоа е моето искуство, фантазма.

Од реалноста, ја сакам препржена и искрцкана како додаток за сендвичи (комбинацијата од намаз од лук, пржена сланина + смрдливо сирење во топол леб е WIN!)
Плус: во кајгана/омлет, околу пилешко замотана и фрлена на скара.

Ех.

Ај да ви дадам еден интересен и вкусен рецепт :)

Мафин сланина

Потребни состојки:
- 400 гр. сецкана сланина на ленти
- 10 - 12 јајца
- 300 гр. рендан кашкавал
- оригано
- кечап

Подготовка:
Тавата за мафини намачкајте ја со малку путер. 2-3 лентички сланина ставете во калапот за мафини така што ќе го обложите целосно со сланина.
bacon2Begg2Bcups2B2.JPG

516x387_ac.jpg

Врз неa скршете цело јајце, изрендајте кашкавал, наросете оригано и ставете малку кечап. Постапката повторете ја и со останатите отвори за мафини. Печете во загреана рерна 20-30 минути на 220 степени.
bacon2Begg2Bcups2B4.JPG

1009765_10151717312790631_595473632_n.jpg

Ај да ви дадам еден интересен и вкусен рецепт :)

Мафин сланина

Потребни состојки:
- 400 гр. сецкана сланина на ленти
- 10 - 12 јајца
- 300 гр. рендан кашкавал
- оригано
- кечап

Подготовка:
Тавата за мафини намачкајте ја со малку путер. 2-3 лентички сланина ставете во калапот за мафини така што ќе го обложите целосно со сланина.
bacon2Begg2Bcups2B2.JPG

516x387_ac.jpg

Врз неa скршете цело јајце, изрендајте кашкавал, наросете оригано и ставете малку кечап. Постапката повторете ја и со останатите отвори за мафини. Печете во загреана рерна 20-30 минути на 220 степени.
bacon2Begg2Bcups2B4.JPG

1009765_10151717312790631_595473632_n.jpg
Sekoja cest, znaci samo koga ke proraboti coveckata imaginacija kulinartstvoto nema kraj (y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom