За патријархот Вартоломеј МПЦ е парацрква

Член од
9 септември 2013
Мислења
159
Поени од реакции
73
GhostLeader: Руската црква ја земав за пример,можев да земам некоја си трета која во својот состав има повеќе цркви.Ајде еве за пример ќе ја земам Државата Ватика,каталичка држава односно државата на папата,кажи дали папата не признава некоја црква.Не затоа што сите каталички цркви,со неколку исклучоци каде тие држави не бараат автоќефалност,нема таквакаталичка црква затоа што сите постоеле,а не биле измислени.Потоа спомнавте нешто за историјата,грците и србите се држеле заедно,тоа е во полза,да не требало да бидат скарани како вие и вашите соседи за жал,а тука сме и ние србите со дел од нашите соседи исто така за жал.Изгледа ќерката,според вас,е многу постара од мајката,векови се во прашање,но има уште една прашање дали мајката навистина постои и за крај секако се фативте низ целиот коментар со мојот пример,Руската црква не може да дава автоќефалност,но таа црква и грчката црква е едни од нај влијателните цркви во светот.Според вас кое е логичкото решение зошто поголемиот дел од црквите,еве во европа не ја признаваат вашата автоќефалност?
Ама се покака сега, нема ниту најмала поента човек да ти реплицира кога апла ти се гледа дефицитот на прочитана литература.
Ако не сум ја прочитал библијата не сум прочитал ништо,нели?Иако е најчитаната книга за 20-от век незначи дека е најдобра и единствена книга во светот.Цело време одевте на кавга,а не на дискусија.Колкав е вашиот дефицит на прочитани книги и литература?Мојот е доста голем,а знаете ли зошто е тоа така,затоа што не ја читам само македонската историја,исто таа не е единствена во светот,разгледајте малку и од српската историја,бугарската или албанската,како наши соседи да видите зошто тие така мислат околу вас,сигурно нивните факти ставови и мислења не се без врска.Јас си го кажав своето,се другото останува на вас.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
А што па ќе ни е таму некое грчко, руско или не знам чие признавање? И ние нив не ги признаваме за живи, ај у пм нека одат, и да не признаат треба да им речеме, хвала много сега признанието фино лепо окачете га мачки о репу......:ROFLMAO:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Руската црква ја земав за пример,можев да земам некоја си трета која во својот состав има повеќе цркви.Ајде еве за пример ќе ја земам Државата Ватика,каталичка држава односно државата на папата,кажи дали папата не признава некоја црква.Не затоа што сите каталички цркви,со неколку исклучоци каде тие држави не бараат автоќефалност,нема таквакаталичка црква затоа што сите постоеле,а не биле измислени.Потоа спомнавте нешто за историјата,грците и србите се држеле заедно,тоа е во полза,да не требало да бидат скарани како вие и вашите соседи за жал,а тука сме и ние србите со дел од нашите соседи исто така за жал.Изгледа ќерката,според вас,е многу постара од мајката,векови се во прашање,но има уште една прашање дали мајката навистина постои и за крај секако се фативте низ целиот коментар со мојот пример,Руската црква не може да дава автоќефалност,но таа црква и грчката црква е едни од нај влијателните цркви во светот.Според вас кое е логичкото решение зошто поголемиот дел од црквите,еве во европа не ја признаваат вашата автоќефалност?
Ако не сум ја прочитал библијата не сум прочитал ништо,нели?Иако е најчитаната книга за 20-от век незначи дека е најдобра и единствена книга во светот.Цело време одевте на кавга,а не на дискусија.Колкав е вашиот дефицит на прочитани книги и литература?Мојот е доста голем,а знаете ли зошто е тоа така,затоа што не ја читам само македонската историја,исто таа не е единствена во светот,разгледајте малку и од српската историја,бугарската или албанската,како наши соседи да видите зошто тие така мислат околу вас,сигурно нивните факти ставови и мислења не се без врска.Јас си го кажав своето,се другото останува на вас.

Примерот со Ватикан е може најдобриот што го кажа,општо како функционираат Католиците и Православните и Западот и Истокот,нема таму спорови,точно ама тука и лежи најголемата сила и на Западот и на Католиците,во слогата,а не како кај нас овде да кажам ПО НА ИСТОК ШТО СМЕ и Православниве еден со друг не сакаме да се видиме и тоа што се држите вие со Грците тоа е само за добрата волја на нив затоа што они со никого не се сакаат на балканот и со никого ни граделе ни па градат пријателски односи а со вас уште во историјата кога биле како офца сами па ете се спријателиле со вас кога овој кралов ваш јунак не виден и војскава ваша бегаше по грција во времето на Австро-Унгарија,Турција и Фашизмот.Тоа што рече за мајката,јас ти пишав текст како и кога СПЦ ја стекнала својата според мене квази афтокефалност не е квази туку така и е,ако ти не веруваш дека СПЦ така станала ''афтокефална'' добро твој проблем немора да веруваш,имаш свештеници во МПЦ поголеми,имаш книги што може со докази да ти објаснат дека тоа е вистина што мислиш зошто би лажел во тој текст.. ? немам апсулутно ниедна причина за лажење.Што значи МПЦ постоела,тогаш како Охридска Архепископија и овие вашиве малце им дошло самосвеста и се отцепиле како во времето на СФРЈ што се случуваше.Руската е влијателна заради општата воено-економска-политичка моќ на Русија,па ако нејчеш милом можемо силом како што викате вие,секако не во буквална смисла на зборот со сила влијателна,а грчката,и тоа е слично,грција од секогаш и низ историјата ја има најјаката пропаганда во светот,нивната пропаганда е исто толку јака колку онаа на Комунизмот и Фашизмот дури и постара од нивната е,и сега таа пропаганда дистрибуира книги на грчки,се наметнува грција како некоја квази лулка на христијанството а до вчера се крстеја во Зевс и Атина... на прашањето зошто никој не ја признава афтокафалноста на МПЦ ? добро ете јас тебе да ти поставам контра прашање А ЗОШТО ТИ МИСЛИШ ДЕКА МЕНЕ МЕ ЗАБОЛЕ ЗА ТОА ДАЛИ НЕКОЈ ЈА ПРИЗНАВА МОЈАТА/НАШАТА (од името на Македонците) ЦРКВА ? што мислиш тоа ќе ја поколеба,разниша,уништи мојата вера во Господ ? не бе брат,абе точно секој што не е Македонец на светов да рече ЈАС НЕ ЈА ПРИЗНАВАМ МПЦ значи ти зборам од прв до последен на цела планета а што не е Македонец да го каже тоа мене апсолутно М И Е Г А Ј Л Е ! а и плус и низ историјата никој ја нејќел Македонија затоа што ние сме направиле многу работи што денеска некој неможе иако е толку голем да ги направи и сега се е тоа комплекси и љубомора,кој ја сакал Македонија како братска држава низ историјата и сега кажи ми ? никој.. зошто би ја признавал некој црквата ако ја нејќе државата.. исто како да го сака некој Министерот за внатрешни работи а да ги мрзи полицајците...
(пример тоа беше).. Ако си ја читал библијата ќе знаеш дека тоа што некогаш биле фарисеите,денеска тоа ти се овие Иринеј,овој Вартоломеј и оној од Солун како го викаја не ми текнува на името што кажува чива е Македонија и место литургија на грчките верници им држи час по Меѓународно право,казнено право,Хашки и Женевски конвенции и Историја.. ова за мене ништо не е ново,јас не знам имињата на фарисеите кои го омаловажувале,тепале,затворале и апселе Исус Христос во тоа време и неговите верници и апостоли,ама дека истото се случува денеска апсолутно сум сигурен,само денеска не се фарисеи денеска се некои ВЛАДИЦИ,ПОПОВИ,ЕПИСКОПИ,АРХЕРЕИ.. името е друго,времето е друго,начинот и целта иста = РАЗДОР МЕЃУ СЛЕДБЕНИЦИТЕ НА ГОСПОД.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Треба да ти посветат едно меме со порака:

One simply does not discuss about books he have not read.
.

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
А што па ќе ни е таму некое грчко, руско или не знам чие признавање? И ние нив не ги признаваме за живи, ај у пм нека одат, и да не признаат треба да им речеме, хвала много сега признанието фино лепо окачете га мачки о репу......:ROFLMAO:

Тоа де.
Тоа и Велам ама на fmi не му е јасно дека Парацркви се СИТЕ До ЕДНА освен возобновената Охридска Најстара олицетворена во МПЦ.

Ете тоа неќат да го признат јас поради тоа сум за Ватикан ако ме прашате бидејќи нема ништо во Цариград, Москва Белград....се е Лицемерие и желба за власт.

Значи пазете ако се тие челници верници ќе им биде јасно дека при молитва кон бог(молитва кон БОГ значи) нема потреба да се спомнува името на некој си децојебач од Србија, од Истанбул или од било каде.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Зошто ова болдираново толку дволично го кажуваш,дај само еден пример каде што прифаќаш некое мислење од албанските или бугарските историчари за вас Србите па потоа и ние ќе прочитаме нешто од нив.

Вие сте стари сојузници со Грците само како опоненти во Балканските војни против Бугарија и Албанија за распарчувањето на Македонија.

Истото сакавте да го повторите по распадот на Југославија,за повторна поделба на Македонија,истото и сега го играте со дволичност кон Македонија и сестрана подршка на Грчката политика.

Но не може да бидете вечни победници,времето веќе не работи во ваша полза. Откако почнавте да губите територии од Србија,истото ќе ја снајде и Грција.

На стогодишнината од Балканските војни ,проклетството како ракрана ќе ве јаде одвнатре како вас,така Грција,така и Бугарија со муслиманското малцинство кое се повеќе јакне за разлика од пред сто години,кога имавте надмоќ врз него.Тоа е казната за несправедливоста врз Македонија,и теророт и прогонот врз Македонците.

Член од
9 септември 2013
Мислења
159
Поени од реакции
73
По првата балканска војна не била поделена Македонија,тогаш не постоела македонија,но истото не станува збор за не постоењето на македонскиот народ кои постоел во тоа време,исто така не постоеле ни Грција,Бугарија и Албанија,тоа сето било под власт и окупација на отоманската инперија.Со сојузот на србите ,бугарите и грците биле избркани турците од овие простори,ова еднаш го објаснив.За таа егејска,пиринска и вардарска македонија како што спомнувате вие умирале илјадници луќе во текот на таа војна и нормално ако ослободиш територија ќе си ја присвоиш.Кои делови од србија ги изгубивме?Ккосово и Метохија кое самото се декларита како држава!,а од друга страна србите во босна акаат независност со цели проклучување кон србија.Спомнавте за Грција,тие за еден остров тргнаа во војна со Турција,а не па за огромна територија со далеку послабата Албанија,а и Грција ќе биде подржана од ЕУ и НАТО каде е и моментална членкка во 2-те заедници.Јас ништо не мислам дволично само сакам да упатам кои некој факти кои за жал се вистити.А потполно се сложувам со вас дека над македонскиот народ се вршела асимилација и денационализација во некој региони на балканот,но верувајте во сите држави има такви примери,како на пример данокот со крв кои го наплатувале турците,кои е најстрашен,не бирале дали е бугар,македонец или србин тие едноставно го наплатувале.
Примерот со Ватикан е може најдобриот што го кажа,општо како функционираат Католиците и Православните и Западот и Истокот,нема таму спорови,точно ама тука и лежи најголемата сила и на Западот и на Католиците,во слогата,а не како кај нас овде да кажам ПО НА ИСТОК ШТО СМЕ и Православниве еден со друг не сакаме да се видиме и тоа што се држите вие со Грците тоа е само за добрата волја на нив затоа што они со никого не се сакаат на балканот и со никого ни граделе ни па градат пријателски односи а со вас уште во историјата кога биле како офца сами па ете се спријателиле со вас кога овој кралов ваш јунак не виден и војскава ваша бегаше по грција во времето на Австро-Унгарија,Турција и Фашизмот.Тоа што рече за мајката,јас ти пишав текст како и кога СПЦ ја стекнала својата според мене квази афтокефалност не е квази туку така и е,ако ти не веруваш дека СПЦ така станала ''афтокефална'' добро твој проблем немора да веруваш,имаш свештеници во МПЦ поголеми,имаш книги што може со докази да ти објаснат дека тоа е вистина што мислиш зошто би лажел во тој текст.. ? немам апсулутно ниедна причина за лажење.Што значи МПЦ постоела,тогаш како Охридска Архепископија и овие вашиве малце им дошло самосвеста и се отцепиле како во времето на СФРЈ што се случуваше.Руската е влијателна заради општата воено-економска-политичка моќ на Русија,па ако нејчеш милом можемо силом како што викате вие,секако не во буквална смисла на зборот со сила влијателна,а грчката,и тоа е слично,грција од секогаш и низ историјата ја има најјаката пропаганда во светот,нивната пропаганда е исто толку јака колку онаа на Комунизмот и Фашизмот дури и постара од нивната е,и сега таа пропаганда дистрибуира книги на грчки,се наметнува грција како некоја квази лулка на христијанството а до вчера се крстеја во Зевс и Атина... на прашањето зошто никој не ја признава афтокафалноста на МПЦ ? добро ете јас тебе да ти поставам контра прашање А ЗОШТО ТИ МИСЛИШ ДЕКА МЕНЕ МЕ ЗАБОЛЕ ЗА ТОА ДАЛИ НЕКОЈ ЈА ПРИЗНАВА МОЈАТА/НАШАТА (од името на Македонците) ЦРКВА ? што мислиш тоа ќе ја поколеба,разниша,уништи мојата вера во Господ ? не бе брат,абе точно секој што не е Македонец на светов да рече ЈАС НЕ ЈА ПРИЗНАВАМ МПЦ значи ти зборам од прв до последен на цела планета а што не е Македонец да го каже тоа мене апсолутно М И Е Г А Ј Л Е ! а и плус и низ историјата никој ја нејќел Македонија затоа што ние сме направиле многу работи што денеска некој неможе иако е толку голем да ги направи и сега се е тоа комплекси и љубомора,кој ја сакал Македонија како братска држава низ историјата и сега кажи ми ? никој.. зошто би ја признавал некој црквата ако ја нејќе државата.. исто како да го сака некој Министерот за внатрешни работи а да ги мрзи полицајците...
(пример тоа беше).. Ако си ја читал библијата ќе знаеш дека тоа што некогаш биле фарисеите,денеска тоа ти се овие Иринеј,овој Вартоломеј и оној од Солун како го викаја не ми текнува на името што кажува чива е Македонија и место литургија на грчките верници им држи час по Меѓународно право,казнено право,Хашки и Женевски конвенции и Историја.. ова за мене ништо не е ново,јас не знам имињата на фарисеите кои го омаловажувале,тепале,затворале и апселе Исус Христос во тоа време и неговите верници и апостоли,ама дека истото се случува денеска апсолутно сум сигурен,само денеска не се фарисеи денеска се некои ВЛАДИЦИ,ПОПОВИ,ЕПИСКОПИ,АРХЕРЕИ.. името е друго,времето е друго,начинот и целта иста = РАЗДОР МЕЃУ СЛЕДБЕНИЦИТЕ НА ГОСПОД.

Само ова ќе го кажам,за пример можам да го земам владиката Јован,кои денес веќе не е владика затоа што беше разрешен поради тоа што јавно и многу збореше против МПЦ,ако не се лажам тој беше еден од најважните личности во велешката црква,како област затоа што црквата во македонија е поделена под области на управување.Уште колку примери имаме,а молчат како риби со цел да не бидат разрешени.Која е причината да ве мразат,ако воопшто некоја од сите цркви кои не ја признаваат црквата,најмногу не ја признаваат поради ставовите на цариградската црква каде е средиштето на православната црква,но и влијанијата на највлијателните цркви во европа.Другото каде што претежно кажувате ми е гајле или незаинтересираност,и јас ја имам таа незаинтересираност пред се кои и што мисли за нас,ако го живееме животот слушајќи ги другите,ќе живееме туѓ живот ,а не нашиот,но ако некој ја сомне историјата,како што беше спомната од страна на некој член,реагирав,така и ве разбирам сите кои реагирате бурно кога станува збор за историјата затоа што црквата како втор субјект на кои лугето покажуваат внимание и обичаи и традиции кои ги почутуваат,усовршуваат и негуваат не ме интересира или благо речено,како вие што рековте ми е гајле.

Еден член ми упати порака на англиски,сега јас ќе му вратам со една на македонски.Четрите јавачи на апокалипсата се,војната,банката,црквата и власта (сите поими општо покажуваат,а не конкретно на македонија)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ајде и за владиката Јован да објаснам, он за што беше обвинет за проневера за пари нели? 200.000 евра ако добро се сеќавам така и што е спорот тука? Го прекршил законот на државата. Го прекршил, следува казна, истот тој закон и за мене и за тебе важи и секој државјанин на РМ.. ама ајде сеа ќе речеш НАМЕСТЕНО Е ТОА САМО ЗАТОА ШТО ДИГНА ГЛАС,ајде и тоа нека биде вистина,ама пак би го осудил,кој е он да создава раздор во МПЦ,нејзините верници и општо Православните цркви !?!?!?!?

Кој ме интересира кој е тој толку голем фактор да го прави тоа.. ете јас сум и верник и хриситјанин јас лично би му дал најмалце 15 години затвор за тоа кога мене би ме прашувале,а ако не се освести на 30 би му ја продолжил затоа што тој е сатанист не е владика.. сеа КАКО САТАНИСТ? Па така културно,само човек опседнат со сатанизам ќе сака да создава раздор меѓу верата на Господ,како ниеден Македонец не отиде да прави раскол во СПЦ на пример. Општо ти зборам на пример... за оснататото ти кажав и намерно ти болдирав со толкави букви,ГАЈЛЕ МИ Е што мисли СПЦ,РПЦ,ГПЦ и останати цркви низ платава и нивните владики,попови,архереи,eпископи,бискупи,надскупи и што ти ја знам уште кои чинови... немора никој да ја признава МПЦ,прав верник и во пустина да живее ќе остане верен на Господ нема ни црква ни владика да му треба а најмалце некоја си ич не битна афтокефалност,ете колку Апостоли биле по 40 дена во сред пустина со леб и вода само,и самиот Исус мислам дека бил искушуван така,они рекоја ЕЈ ЌЕ СЕ ОТКАЖЕМ ЈАС ОД ВЕРАТА НЕ МИ ЈА ПРИЗНАВА РИМ ИЛИ ФАРИСЕИТЕ ВО ЕРУСАЛИМ МОЈАТА ВЕРА... ? не.. истото и сега ти е,не сака никој нека не сака,ама знаат они дека има нешто што се вика во библијата Страшниот Христов Суд,е таму брате на Иринеј,Вартоломеј и овие другиве расколници не им вреди ништо функцијата и титулата таму ќе бидат исти како мене.. ;) тоа последново со големи букви што пишав за Рим истото ти е,тоа што некогаш Рим не ја признавал црквата односно верата на Христос денеска тоа ти е Белград во случајов.. ништо не е ова ново,се ова имаш во Библијата само друг е начинот ти кажав и времето,а целта иста.. РАЗДОР И УНИШТУВАЊЕ НА СЕ ШТО Е ПОВРЗАНО СО ГОСПОД.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Го отековте небесниов, а сигурно не се сеќавате ни кога за последен сте биле в црква :)

Мислам дека би требало да се фокусираме повеќе на изјавата од Црногорската Црква.

Дали некој знае колку пари е томосот за афтокефалност?

Член од
9 септември 2013
Мислења
159
Поени од реакции
73
Ајде и за владиката Јован да објаснам, он за што беше обвинет за проневера за пари нели? 200.000 евра ако добро се сеќавам така и што е спорот тука? Го прекршил законот на државата. Го прекршил, следува казна, истот тој закон и за мене и за тебе важи и секој државјанин на РМ.. ама ајде сеа ќе речеш НАМЕСТЕНО Е ТОА САМО ЗАТОА ШТО ДИГНА ГЛАС,ајде и тоа нека биде вистина,ама пак би го осудил,кој е он да создава раздор во МПЦ,нејзините верници и општо Православните цркви !?!?!?!?

Кој ме интересира кој е тој толку голем фактор да го прави тоа.. ете јас сум и верник и хриситјанин јас лично би му дал најмалце 15 години затвор за тоа кога мене би ме прашувале,а ако не се освести на 30 би му ја продолжил затоа што тој е сатанист не е владика.. сеа КАКО САТАНИСТ? Па така културно,само човек опседнат со сатанизам ќе сака да создава раздор меѓу верата на Господ,како ниеден Македонец не отиде да прави раскол во СПЦ на пример. Општо ти зборам на пример... за оснататото ти кажав и намерно ти болдирав со толкави букви,ГАЈЛЕ МИ Е што мисли СПЦ,РПЦ,ГПЦ и останати цркви низ платава и нивните владики,попови,архереи,eпископи,бискупи,надскупи и што ти ја знам уште кои чинови... немора никој да ја признава МПЦ,прав верник и во пустина да живее ќе остане верен на Господ нема ни црква ни владика да му треба а најмалце некоја си ич не битна афтокефалност,ете колку Апостоли биле по 40 дена во сред пустина со леб и вода само,и самиот Исус мислам дека бил искушуван така,они рекоја ЕЈ ЌЕ СЕ ОТКАЖЕМ ЈАС ОД ВЕРАТА НЕ МИ ЈА ПРИЗНАВА РИМ ИЛИ ФАРИСЕИТЕ ВО ЕРУСАЛИМ МОЈАТА ВЕРА... ? не.. истото и сега ти е,не сака никој нека не сака,ама знаат они дека има нешто што се вика во библијата Страшниот Христов Суд,е таму брате на Иринеј,Вартоломеј и овие другиве расколници не им вреди ништо функцијата и титулата таму ќе бидат исти како мене.. ;) тоа последново со големи букви што пишав за Рим истото ти е,тоа што некогаш Рим не ја признавал црквата односно верата на Христос денеска тоа ти е Белград во случајов.. ништо не е ова ново,се ова имаш во Библијата само друг е начинот ти кажав и времето,а целта иста.. РАЗДОР И УНИШТУВАЊЕ НА СЕ ШТО Е ПОВРЗАНО СО ГОСПОД.
Точно законот за сите важи подеднакво,дали беше намастен ,тоа останува само да претпоставуваме затоа што немаме никакви докази,но чисто се сомнесавам дека беше наместен.Тој само ја кажуваше вистината,но и вистината за моменталната состојба во која се наоѓа МПЦ.
Не се работи дали некој ти ја признава верата,сите ја признаваат,туку не ви ја признаваат црквата ,што не е исто.Вие слободно бидете си верници,немам ништо против верниците како атеист.А другото што го кажувате од аспект како верник,нема да го коментирам со цел да не ја продолжам дискусијава уште толку,а и да ги допраме и тие точки за атеизмот и верниците,а и исто така не би сакал да навлезам во кавга околу тоа што покажувате незаинтересираност,во смислот ,,ми е гајле,,но нема врска тоа е ваш став и ќе го почитувам иако е спротивен на мојот.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Точно законот за сите важи подеднакво,дали беше намастен ,тоа останува само да претпоставуваме затоа што немаме никакви докази,но чисто се сомнесавам дека беше наместен.Тој само ја кажуваше вистината,но и вистината за моменталната состојба во која се наоѓа МПЦ.
Не се работи дали некој ти ја признава верата,сите ја признаваат,туку не ви ја признаваат црквата ,што не е исто.Вие слободно бидете си верници,немам ништо против верниците како атеист.А другото што го кажувате од аспект како верник,нема да го коментирам со цел да не ја продолжам дискусијава уште толку,а и да ги допраме и тие точки за атеизмот и верниците,а и исто така не би сакал да навлезам во кавга околу тоа што покажувате незаинтересираност,во смислот ,,ми е гајле,,но нема врска тоа е ваш став и ќе го почитувам иако е спротивен на мојот.
Ти благодарам за почитта и затоа ќе кажам само едно.Која вистина ? нема он која вистина да кажува,не се вика за џабе РАСКОЛНИК,тоа што ти е Јован Вранишковски тоа ти беа неколку политичари Македонски да не ги именувам затоа што уште има овде МАКЕДОНЦИ што ги сакаат а во 2001ва кои за големи суми пари ги наместија масакрите на Карпалак,Вејце,Љуботен итн... свати една работа,МАТЕМАТИКАТА НА ФУНКЦИОНИРАЊЕ Е СЕКОГАШ ИСТА,РАЗЛИЧНИ СЕ ЛУЃЕТО,ЦЕЛИТЕ СЕ ИСТО ИСТИ.. дали да се создаде раздор политички меѓу народот од типот ВМРО-СДСМ или внатре исто во народот од типот едните викаат СПЦ ТРЕБА АФТОКЕФАЛНОСТ ДА БАРА ОД МПЦ а другите НЕ МПЦ ТРЕБА ОД СПЦ ДА ТРАЖИ исто е.. крив е народот што е само една глупава офца што го стриже секој и за сенешто.. п.с ова последново што ти го кажав е начин на фукнционирање на тајните служби во светот..

Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198
Зошто бре му дозволуваат администраториве на ова српчево вакви навреди да упатува кон македонскиот народ , ај разбрам да беше српски форум , нека пишува таму што сака , нити ги посетувам фала богу нити ме интересираат , ама ова е МАКЕДОНСКИ ФОРУМ колку што знам , затоа не му дозволувајте да шири пропаганди тука , нека си ја гледа он неговата држава да не му ја мисли за нас многу многу. Веќе некое време ве следам и можам да кажам дека ако вака не негираше некој бугарски или албански член одма ќе го баниравте ама не и овој српскив провокатор, дури можам да кажам дека некои од бугарите и албанците на форумов повеќе внимаваат што кажуваат и се покоректни ама пак фрлате со дрва и камења кон нив.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Го отековте небесниов, а сигурно не се сеќавате ни кога за последен сте биле в црква :)

Мислам дека би требало да се фокусираме повеќе на изјавата од Црногорската Црква.

Дали некој знае колку пари е томосот за афтокефалност?

Не постои Црногорска Црква.

Член од
21 мај 2012
Мислења
330
Поени од реакции
104
обективно погледнато Вартоломеј е прав. МПЦ е непризната. абе целата ви држава е пара___

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
абе целата ви држава е пара___
Нема поубаво чувство да се разбудиш насабајле со сознанието дека не си Татар.
Штета што ти ова никогаш нема да го доживееш.

Kajgana Shop

На врв Bottom