Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Имаш ситуација....
Одиш во Центар со кола да завршиш некоја работа.Ти се појавува потреба да се паркираш.Е сега што???
1.Дали да потрошиш 1литар гориво=83денари да се вртиш во круг пол саат да најдеш free паркинг+ризик од дигање со Пајак
2.Да се паркираш во некоја од катните гаражи каде 1час=30ден и на рааат да си завршиш работа

Што е поисплатливо???
30 денари за 1час или 1200денари за пајак плус 3000денари казна за непрописно паркирање......

Ааааааааа,ама треба да се плати,нели????

Во старито трговски во Капиштец 1час=10денари!!!!!!Замислете 10денари,ејјјјјјјј....Си паркираш ауто,трговскиот ти е до тебе,одиш бркаш работа,се вракаш си плакаш 10 денари и готово!!!

Факт е дека во Центар а и во другите населби во Скопје бесплатен паркинг е веке историја.Сакале или не сакале реалноста е таа,нели.Колку и да се буниме и да пишуваме,на крај мораме да си платиме за паркинг.

Е сега ако не сакаш да плакаш за паркинг имаш и други опции,и тоа..
1.Такси превоз.Можеби скапо е,ама да ги избегнеш гужвите и нервозите низ Центар измислена работа која ние не ја користиме за жал
2.ЈСП.За 25денари те носи до Центар.Дури поевтино и од платен паркинг

Толку од мене.И престанете да се жалите и да кукате.А ако не ви одговара платен паркинг сменете ги животните навики.Просто е нели!!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Што е поисплатливо???
30 денари за 1час или 1200денари за пајак плус 3000денари казна за непрописно паркирање......

Ааааааааа,ама треба да се плати,нели????

Факт е дека во Центар а и во другите населби во Скопје бесплатен паркинг е веке историја.Сакале или не сакале реалноста е таа,нели.Колку и да се буниме и да пишуваме,на крај мораме да си платиме за паркинг.

Е сега ако не сакаш да плакаш за паркинг имаш и други опции,и тоа..
1.Такси превоз.Можеби скапо е,ама да ги избегнеш гужвите и нервозите низ Центар измислена работа која ние не ја користиме за жал
2.ЈСП.За 25денари те носи до Центар.Дури поевтино и од платен паркинг

Толку од мене.И престанете да се жалите и да кукате.А ако не ви одговара платен паркинг сменете ги животните навики.Просто е нели!!
Ние не се жалиме и не кукаме туку сме револтирани од дискриминацијата и незаконското казнување и многу сакаме да пропаднат ЈП Градски паркинг и ЈП Паркинзи на Општина Центар и да ги снема зоните.
А ако на Вас Ви одговара дискриминацијата, незаконското казнување, сакате да плаќате на зонашите, сакате пајаци да Ви ја дигаат колата, уживате да Ви ставаат лисици, кој Ви пречи - Вие можете да ги замолите овие претпријатија секој ден да Ве казнуваат и да Ви наплатуваат. Можете и дома да си ги поканите па и таму нека Ве казнуваат
Но немојте од нас да барате да го следиме Вашиот став

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Ние не се жалиме и не кукаме туку сме револтирани од дискриминацијата и незаконското казнување и многу сакаме да пропаднат ЈП Градски паркинг и ЈП Паркинзи на Општина Центар и да ги снема зоните.
А ако на Вас Ви одговара дискриминацијата, незаконското казнување, сакате да плаќате на зонашите, сакате пајаци да Ви ја дигаат колата, уживате да Ви ставаат лисици, кој Ви пречи - Вие можете да ги замолите овие претпријатија секој ден да Ве казнуваат и да Ви наплатуваат. Можете и дома да си ги поканите па и таму нека Ве казнуваат
Но немојте од нас да барате да го следиме Вашиот став

Ете не плачи,денес од Град Скопје излегоа на терен во врска со зонското паркирање во Дебар Маало и Капиштец да ги тргаат таблите кои беа незаконски поставени.Сега немој пак да плачеш дека нема кај да паркираш,добро!!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ете не плачи,денес од Град Скопје излегоа на терен во врска со зонското паркирање во Дебар Маало и Капиштец да ги тргаат таблите кои беа незаконски поставени.Сега немој пак да плачеш дека нема кај да паркираш,добро!!
Не сум слушнал за ова. Дајте линк....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.613
Поени од реакции
35.467
Јас проблемот со зонското паркирање го гледам најмногу во фактот што парите од сето тоа не одат во касата на градот. Колку неверојатно ретардирано е тоа што даваат концесија на некој што единствена инвестиција му е да постави рампа и да плаќа минимални плати на работниците, на кои пак единствената работа им е да собираат арач.
Втор проблем се нејасните ингеренции, какво право има некоја трета страна да биде и арбитер и извршител во ситуации кога нешто може да биде итно од животна важност (медицински итности), или пак во случај на грешки во системот за регистрирање на СМС пораки...

Сето тоа кажано, зонско паркирање треба и мора да има во вакви услови на неверојатно зголемен број на возила. Ама приходот треба да оди во касата на градот и со тие пари да се инвестира во катни гаражи каде паркирањето ќе биде по прифатлива цена.

Друго што не ми е јасно, од каде идејата дека на жителите во општината им следува бесплатен или повластен паркинг?
Зошто се купуваат станови а не се купуваат паркинг места или гаражи?
Ова не е својствено само на жителите на зградите, еве повеќето мои комшии ги чуваат колите на улица ИАКО СИТЕ ИМААТ ДВОРОВИ а поголемиот дел од нив и ГАРАЖИ... Затоа улициве се пренатрупани со паркирани возила од двете страни, пешаците и велосипедите нема каде безбедно да се движат а нема место ни две коли безбедно да се разминат. За општина Карпош зборувам.

Зонско паркирање треба да има во целиот град, со таа разлика што (пак ќе повторам) приходот треба да оди во касата на градот, наместо кај приватни профитери (со врски во власта), и со тие пари треба да се инвестира во катни гаражи каде паркирањето ќе биде по прифатлива цена.
Секој сам треба да се грижи за сопствениот паркинг, или ќе го плаќа или ќе си купи/изгради/изнајми гаража. Нема зошто било кој да мисли дека му следува бесплатен паркинг на улица или на јавен паркинг.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Медиумите се преполни вести за кавгата помеѓу градските и општинските зонаши. Погледнете за на тајм. мк има повеќе десетици написи
http://www.time.mk/?q=parking&search=news&order=dec&startdate=01.07.2008&enddate=05.10.2013&page=2
Се карат ние имаме законско право вие немате, не ние имаме вие немате
Каков закон, какво право ...? Како не им е срам ? Тие немаат ниту срам ниту образ Да им беше на нив до закон и до право одамна ќе немаше зонско, ќе немаше ни лисици, ниту 200 возила секој ден пајаците ќе дигаа за да зонашите земаат плата, ниту пајаците ќе дигаа возила во шетири смени и делник и празник
Главен закон е Уставот а еве што вели Уставот за дискриминацијата и незаконското казнување која ја прават зонашите
.......................
1. Граѓански и политички слободи и права

Член 9

Граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од
полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и
верското уверување; имотната и општествената положба.
Граѓаните пред Уставот и законите се еднакви.

Член 14

Никој не може да биде казнет за дело кое пред да биде сторено не било утврдено со
закон или со друг пропис како казниво дело и за кое не била предвидена казна.
Никој не може повторно да биде суден за дело за кое веќе бил суден и за кое е донесена
правосилна судска одлука.
..............
Нема закон штом ако не платиш паркирање те казнуваат и тоа три пати. А тие се повикуваат на закон и на право....

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Дневник е објавен напис за кавгата на зонашите
http://dnevnik.mk/?ItemID=214FCD9D6BF3354D9AE7DB8585337E83
Под написот е објавен и коментар на читател, кој ми се допадна и кој е јасно вели - зонаши се бандити
TARZAN, 04.10.2013 10:25:37
I gradskoto pretprijatie Gradski parking i opshtinskoto Parkinzi Centar se nevidena banda...tie sega vsusnost se karaat koj da ne ograbuva??I ednive nemale dozvola i drugive nemale odobrenie za zonsko parkiranje....WTF???Da go prasam buckovo od slikata pogore,po koj osnov prodolzivte da gi derete gragjanite na Centar ako voopsto ste nemale ni odobrenie ni dozvola za zonsko??Ne me interesira od koi pricini..Znaete li kolku iljadi kazni,kolku iljadi vozila se podignati ovie dve godini??I od poranesniot gradonacalnik Todorovik,no i od Zernovski,na koj se mu smetase i sega za nisto ne e nadlezen,samo za pajakot i parkingot e nadlezen i e isto revnosen vo ograbuvanjeto i derenjeto na zitelite na Centar i nivnite gosti,kako i negoviot prethodnik...Ne bil nadlezen za spomenicite,ne gi dislocira,mu isekoa uste parkovi vo 3 casot nautro,ne mozel nisto..a sto moze??Da ja pokaci cenata na pajakot i sekojdnevno da ne terorizirat idiotcinja na velosipedi od Parkinzi Centar so dnevni kazni,globi,pajci

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.613
Поени од реакции
35.467
Зошто не се организирате за тужење на зонашите или во краен случај градот/државата?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Зошто не се организирате за тужење на зонашите или во краен случај градот/државата?
Не помага со нив суд
Мислам дека треба да организираме референдум

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Медиумите се преполни вести за кавгата помеѓу градските и општинските зонаши. Погледнете за на тајм. мк има повеќе десетици написи
http://www.time.mk/?q=parking&search=news&order=dec&startdate=01.07.2008&enddate=05.10.2013&page=2
Се карат ние имаме законско право вие немате, не ние имаме вие немате
Каков закон, какво право ...? Како не им е срам ? Тие немаат ниту срам ниту образ Да им беше на нив до закон и до право одамна ќе немаше зонско, ќе немаше ни лисици, ниту 200 возила секој ден пајаците ќе дигаа за да зонашите земаат плата, ниту пајаците ќе дигаа возила во шетири смени и делник и празник
Главен закон е Уставот а еве што вели Уставот за дискриминацијата и незаконското казнување која ја прават зонашите
.......................
1. Граѓански и политички слободи и права

Член 9

Граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од
полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и
верското уверување; имотната и општествената положба.
Граѓаните пред Уставот и законите се еднакви.

Член 14

Никој не може да биде казнет за дело кое пред да биде сторено не било утврдено со
закон или со друг пропис како казниво дело и за кое не била предвидена казна.
Никој не може повторно да биде суден за дело за кое веќе бил суден и за кое е донесена
правосилна судска одлука.
..............
Нема закон штом ако не платиш паркирање те казнуваат и тоа три пати. А тие се повикуваат на закон и на право....
Значи убивам човек ме судат 15 години,отслужувам излегувам надвор земам пиштолот и убивам 2,доага полиција да ме апси,а јас им велам....а бе брат,јас веке сум осуден за убиство,а сподер челн 14 не можам да бидам суден...И ѓто ке ме пуштат да си одам дома!!!!!!!!

Ти го толкуваш така,а се толкува вака.Значи не можеш да бидеш осуден за дело за кое веке е донесена пресуда,значи не може 2 пати да се донесе пресуда за исто дело,разбираш ли!!!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Значи убивам човек ме судат 15 години,отслужувам излегувам надвор земам пиштолот и убивам 2,доага полиција да ме апси,а јас им велам....а бе брат,јас веке сум осуден за убиство,а сподер челн 14 не можам да бидам суден...И ѓто ке ме пуштат да си одам дома!!!!!!!!

Ти го толкуваш така,а се толкува вака.Значи не можеш да бидеш осуден за дело за кое веке е донесена пресуда,значи не може 2 пати да се донесе пресуда за исто дело,разбираш ли!!!
Не разбирам што сакате да кажете
Член 14 од Уставот е наполно јасен, Таква одредба е прифатена во сите устави Таква одредба постои уште во Римското право : Nulla poena sine lege. Нема казна без закон.
А што се случува кај нас: Решиле лешинарите, кој не им плати, да го казнат толку и толку пари, па потоа за истото да му стават лисици, па потоа за истото да му ја земат колата со пајак, па потоа да му напатуваат за „ чување “ на колата и на крајот да ја продадат колата, а парите да си ги ќарат.
И по кој закон, тој што неплатил е предвидено така да се казнува?
Објаснете што сакате Вие да кажете

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137

ти немаш математика ни од основно,а овде делиш мислења и совети на велико :facepalm:

тоа се ДВЕ дела,а се од иста природа, got that ?!
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 22:13 ---
Не разбирам што сакате да кажете
Член 14 од Уставот е наполно јасен, Таква одредба е прифатена во сите устави Таква одредба постои уште во Римското право : Nulla poena sine lege. Нема казна без закон.
А што се случува кај нас: Решиле лешинарите, кој не им плати, да го казнат толку и толку пари, па потоа за истото да му стават лисици, па потоа за истото да му ја земат колата со пајак, па потоа да му напатуваат за „ чување “ на колата и на крајот да ја продадат колата, а парите да си ги ќарат.
И по кој закон, тој што неплатил е предвидено така да се казнува?
Објаснете што сакате Вие да кажете
браво правниче,пази со кого правиш разговор во иднина,успеа да те падни на исто ниво :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom