Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Пред една недела имав загноен заб, неможев 2 ноќа ни да спијам ни да јадам, се погоди викенд кога не работи заболекар. Многу ми беше тешко. Неможев ни да лежам од силни болки, качив и температура, имав голема главоболка, омалаксаност, тоа ми беа најтешките денови во овие 23 години. Земав да си измерам притисок и апаратот покажа 260,90, неможев да поверувам, по неколку минути измерив и на другата рака и ми покажа ист резултат. Еве една недела од тогаш и сеуште незнам дали да верувам дека тоа беше вистина. Не отидов на лекар бидејќи ми беше да страв да не ми дадат некоја терапија да ме дозаебат оти многу не верувам на нашиве лекари. Што мислите вие ако ова ми се повтори? Кои биле ризиците кои што со толкав притисок сум ги пребродил?

Здраво, нова сум овде, па незнаев каде да го поставам прашањево. Оваа тема ми се виде така најсоодвета :D Вака, претходната недела бев настината, значи кашлав, а после тоа ми се растече нос, бев цела затната, кивав итн....Од тогаш забележав дека почесто мокрам...Значи кога одам во ВЦ, ќе мокрам и веднаш штом ќе станам пак чувствувам потреба, а тоа е само една капка после тоа.....После 1 час ако одам повторно имам нормална количина или нешто помалку...Немам болки или пецкање додека уринирам....Дали е можно е да е од прелада или воспаление на мочните патишта/мочниот меур па вака да биде? Јас сум гооолем паничар инаку...Дали му се има случено некому? Сите што ги прашав ми кажаа дека е од прелада или воспаление....Ај ќе ве молам за одговор :( :place: :(
--- надополнето: 3 октомври 2013 во 01:05 ---
Пред една недела имав загноен заб, неможев 2 ноќа ни да спијам ни да јадам, се погоди викенд кога не работи заболекар. Многу ми беше тешко. Неможев ни да лежам од силни болки, качив и температура, имав голема главоболка, омалаксаност, тоа ми беа најтешките денови во овие 23 години. Земав да си измерам притисок и апаратот покажа 260,90, неможев да поверувам, по неколку минути измерив и на другата рака и ми покажа ист резултат. Еве една недела од тогаш и сеуште незнам дали да верувам дека тоа беше вистина. Не отидов на лекар бидејќи ми беше да страв да не ми дадат некоја терапија да ме дозаебат оти многу не верувам на нашиве лекари. Што мислите вие ако ова ми се повтори? Кои биле ризиците кои што со толкав притисок сум ги пребродил?

Нема шанси! Погрешно си измерил.....Со таков притисок удар се добива, тоа е премногу висок притисок....Требало да се напиес чаша сок од лимон...Сега колкав ти е притисокот? Ти се вртеше свест многу? Ти зуеја ушите? Доколку е бил толкав притисокот, нема шанси сам да се спушти без лек...Така да уживај ;)

Здраво, нова сум овде, па незнаев каде да го поставам прашањево. Оваа тема ми се виде така најсоодвета :D Вака, претходната недела бев настината, значи кашлав, а после тоа ми се растече нос, бев цела затната, кивав итн....Од тогаш забележав дека почесто мокрам...Значи кога одам во ВЦ, ќе мокрам и веднаш штом ќе станам пак чувствувам потреба, а тоа е само една капка после тоа.....После 1 час ако одам повторно имам нормална количина или нешто помалку...Немам болки или пецкање додека уринирам....Дали е можно е да е од прелада или воспаление на мочните патишта/мочниот меур па вака да биде? Јас сум гооолем паничар инаку...Дали му се има случено некому? Сите што ги прашав ми кажаа дека е од прелада или воспаление....Ај ќе ве молам за одговор :( :place: :(

Па можно е да е некое мало воспаление, прелада што викат :) Ама не би требало да е нешто страшно. Седи си дома на топло, ставај топли облоги на долниот дел на стомакот и пиј увин чај.
Ако не помине за ден (два), ќе идеш на лекар, ќе ти прегледаат мокрача, може ќе ти дадат некои антибиотици, и/или Палин. Нема место за паника :)

После колку време помина ефектот на капки за ширење на зениците?Ми ги ставија пред 3 часа и уште сум како лилјак.

Како прво нема потреба да паничиш. Од времево ти е што наеднаш залади, a и сама рече си била настината. Второ, топли облоги ставај си, една тацна од кафе згреј ја на рингла да се затопли, замотај ја во крпа и стави ја на стомак во пределот кај мочниот меур. Внимавај да не се изгориш. Трето, пиј било каков чај. Четврто носи боди и облекувај се топло. Мене некогаш ми се дешава истото, кога ќе настинам. Да ме видиш тогаш каква сум замотана со волнени шалови околу половина и на стомак, како Црна Арапина сум:pos:

Веќе 3 дена десното око ми е цело црвено внатре.
Вчера бев на лекар ми даде некој раствор за очи-дексаметазон со хлорамфеникол, ама еве станувам и денес ми е најлошо од сите дена. Ни сум го удрила, ни нешто се десило да претпоставам од што може да биде, а гледам ми се влошува со време и кога спијам.
Имал некој вакво искуство и како му поминало?
Боље тука да побарам совет, него да ми стават некој доместос во око лекариве.....

Вчера бев на лекар ми даде некој раствор за очи-дексаметазон со хлорамфеникол, ама еве станувам и денес ми е најлошо од сите дена. Ни сум го удрила, ни нешто се десило да претпоставам од што може да биде, а гледам ми се влошува со време и кога спијам.
Боље тука да побарам совет, него да ми стават некој доместос во око лекариве.....

Претпоставувам ти дијагностицирал конјуктивитис. Тоа што ти го дал би требало да ти помогне, само ќе треба да помине малку време. Не бива за еден ден. Ти ако сакаш можеш да си ставаш и облоги од камилица, тие доста помагаат, барем мене ми имаат помогнато. Ако не осетиш подобрување или ако ти станува полошо за неколку дена, пак да идеш на лекар. Може да побараш да ти се земе брис од око, да се утврди дали има и ако има, за која точно бактерија станува збор. Така доктророт би знаел подобро каква терапија да ти препише.

Претпоставувам ти дијагностицирал конјуктивитис. Тоа што ти го дал би требало да ти помогне, само ќе треба да помине малку време. Не бива за еден ден. Ти ако сакаш можеш да си ставаш и облоги од камилица, тие доста помагаат, барем мене ми имаат помогнато. Ако не осетиш подобрување или ако ти станува полошо за неколку дена, пак да идеш на лекар. Може да побараш да ти се земе брис од око, да се утврди дали има и ако има, за која точно бактерија станува збор. Така доктророт би знаел подобро каква терапија да ти препише.
Ќе ми објасниш подобро што е тоа конјуктивитис? :)
И фала.

И фала.

Конјуктивитис е воспаление на конјуктивата, која ти е обвивка на внатрешниот дел од очниот капак. Кога трепкаш таа ти ја обложува белката од окото (склера).
Причини за појава може да има повеќе, ама најчести се бактерискиот, алергискиот и вирусниот.
Повеќе детали можеш да видиш на линковите.

http://en.wikipedia.org/wiki/Conjunctiva
http://en.wikipedia.org/wiki/Conjunctivitis
http://www.mayoclinic.com/health/pink-eye/DS00258

Можно е да е Цистит - воспаление не мочен меур.
Оди кај матичниот лекар кажи му и мислам дека ќе ти даде упат за на микробиологија за да ти направат уринокултура.

И фала.

Конјуктивитис се мачка на леб, у превод, ништо посебно, воспаление (од допир со некоја бактерија/шминка/прашина) кое би требало да ти помине за неколку дена ако редовно си ги употребуваш капките (обично на секои 4 саати), до 14 дена максимум е обично, ама не треба да прекинуваш порано за да не ти се врати.Се користи антивоспалителното дејство од кортикостероид (пр Дексаметазонот што го пиша) и евентуално нешто антибактериско (пр Хлорамфениколот).

Јас го имав тој проблем,бев на очнен лекар во Румунска,и ми рече дека не е ништо страшно,тоа е пукање на капилари,точно не се знае причината а рече дека обично се јавува кај пушачите.
Ми рече да земам Ц витамин од 500 и вештачки солзи...после неколку дена се повлекува.
Ми напомна, никако прокулин капки и облоги од камилица...

Јас го имав тој проблем,бев на очнен лекар во Румунска,и ми рече дека не е ништо страшно,тоа е пукање на капилари,точно не се знае причината а рече дека обично се јавува кај пушачите.
Ми рече да земам Ц витамин од 500 и вештачки солзи...после неколку дена се повлекува.
Ми напомна, никако прокулин капки и облоги од камилица...
Мене ми рече само за тој растворот за очи, ставав вчера цел ден, ама денес кога станав ми беше најлошо до сега. Не ставам ни јас камилици или други капки, доста е ова што го имам.
А знаеш дека ме замисли со цигариве, јас 3 год не пушев, па сега почнав пак активно еве месец може...

Мене ми рече само за тој растворот за очи, ставав вчера цел ден, ама денес кога станав ми беше најлошо до сега. Не ставам ни јас камилици или други капки, доста е ова што го имам.
А знаеш дека ме замисли со цигариве, јас 3 год не пушев, па сега почнав пак активно еве месец може...

Пробај со вештачки солзи,ги има во аптека во мало пакување и добри се, а не е лошо повеќе витамин Ц:)
И јас сум пушач .па не се змислувам...:)

Ако е рѓосано и ако било длабоко, мој совет е да примиш инекција против тетанус.
А за бубрегот, не го чекај многу, иди на лекар. Ако те боли сега, напи се увин чај ако имаш. Само тоа ми текнува во моментот.

Не отидов за раната, се надевам дека нема да има проблем. А длабока беше удри на месо и истече доста крв.
А бубрезите кај матичната бев, вика дека најверојатно сум бил настинат и од промаја. Не бев да правам снимки и други испитувања, еве денес е намалена болката и тоа многу. Чувствувам чат пат болка по многу малку, нешто како пецкање. Инаку кога ме болеше најмногу испив вентор едно апче и ме намали.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom