Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Православно Христијанство?
Како се сети дека е токму православието?...:unsure:
--- надополнето: 4 октомври 2013 во 09:47 ---
MIKI1 Какво значење имаат 7-те неба во Христијанството?
Колку разбирам, се работи за седумте нивои од светоста од праведниците во Царството Христово и Небесно, што значи еден вид хиерархичност на праведниците во однос на близината до Христа Бога.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Колку чакри има во човечкото тело?

Не знам ти си докторот ти треба да знаеш!
Ние ја имаме црквата како наша најголема и хумана Болница.

Чорбаџија бе излези од дупката не се кри како миш.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не знам ти си докторот ти треба да знаеш!
Ние ја имаме црквата како наша најголема и хумана Болница.

Чорбаџија бе излези од дупката не се кри како миш.

Ок. Јас само ти укажав на што асоцираат седумте неба, па да си погледнеш сам, и да заклучиш колку симболика и метафора има во сето тоа, а колку од тоа го добиваш од црквата и нејзините претставници како официјален став.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Во последно време забележувам нешто интересно. Жезалите на главите на православните цркви.
Овде тук на Балканот жезалите са со две змии,кои се гледат една друга сплетени. Во Русиja например жезалот на патриархот не е со змии. Во католицизма,жезалот е како гега за овцете.
Интересно откаде иде нашата балканска традиции за змиите на желазот ?

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Колку разбирам, се работи за седумте нивои од светоста од праведниците во Царството Христово и Небесно, што значи еден вид хиерархичност на праведниците во однос на близината до Христа Бога.
Нели имавте тамо некој луѓе што ја толкуваат библијата за вас?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нели имавте тамо некој луѓе што ја толкуваат библијата за вас?
Секако дека имавме, а и се‘уште имаме толкувачи на Писмото, фала на Бога.

Кога напишав „...колку разбирам...„, тоа не значи дека се работи за мое лично толкување на поимот „седум неба„, туку значи дека пишувам по мое сеќавање, како што ги пишувам повеќето мои постови: по сеќавање од материјалите кои до сега ги имам прочитано.

Можноста да згрешам, секогаш е отворена...
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 18:53 ---
Во последно време забележувам нешто интересно. Жезалите на главите на православните цркви.
Овде тук на Балканот жезалите са со две змии,кои се гледат една друга сплетени. Во Русиja например жезалот на патриархот не е со змии. Во католицизма,жезалот е како гега за овцете.
Интересно откаде иде нашата балканска традиции за змиите на желазот ?
fmi,

на ова прашање, најдобро е да одговори образован теолог или јак познавач на православната вера.

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
А каде е спомнато во библијата или објасето за седум неба?
Епа ако не е спомнато во библијата, од каде тогаш дека има ’седум неба’?
Можеби му текнало на некој од вашите „толкувачи“...

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Епа ако не е спомнато во библијата, од каде тогаш дека има ’седум неба’?
Можеби му текнало на некој од вашите „толкувачи“...

Никој не ја спомена библијата.Ти ја спомена не пишав ниту дека потекнува од православието ниту јас ниту членот.
Затоа и те цитирав. ти ја спомена библијата па де не извадиш некој протестански манир?
Јас Не знам ги има ли ги нема ли доизјасни се што сакаше?

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Никој не ја спомена библијата.Ти ја спомена не пишав ниту дека потекнува од православието ниту јас ниту членот.
Затоа и те цитирав. ти ја спомена библијата па де не извадиш некој протестански манир?
Јас Не знам ги има ли ги нема ли доизјасни се што сакаше?
Со тоа што го болдирав тоа негово „ јас мислам “ и го напишав тоа што го напишав... јас само се навратив на една стара дискусија меѓу мене и Мики.... што скокаш одма да го браниш?!?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Православје и славење роденден, може некој да објасни како иде тоа? Дали се почитгува тој ден, дали ако ти падне среда или петок кога се пости за славеникот тоа не важи и слично.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Православје и славење роденден, може некој да објасни како иде тоа? Дали се почитгува тој ден, дали ако ти падне среда или петок кога се пости за славеникот тоа не важи и слично.

Колку што знам во Православието нема никакво правило за не`славење роденден или одбегнување од пост за било каква прослава.
Може по желба на славеникот да си одржи молитва за роденденот(Ја има во молитвеникот)
Само не се извршуваат црковни служби како свадби,крштевки за време на Пости.

Kajgana Shop

На врв Bottom