Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/40967...nu-Spanac-postao-simbol-izgubljene-generacije

http://www.dailymail.co.uk/news/art...tml?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490

Mladiot Španec koj ima dve diplomi i master stana ikona na “izgubenata generacija” od kako preku internet priznal deka ne može da najde niedna druga, pristojna rabota vo svojata zemja, osven rabota kako čistač vo London.

My name is Benjamín Serra, I have two runs and a master's degree and clean WCs.

No, it is not a joke. I do to pay the rent for my room in London.

Working in a famous chain of cafes in the United Kingdom since May. And after 5 months working there today for the first time I've seen from the outside. I have been cleaning toilets. My thought was: "I'm award special of end of career in my two degrees and clean the hell out of others in a country that is not mine". Well, I also make coffee, pick up the tables and fed cups.

And I am not ashamed to do so. Clean is a very decent job. What embarrasses me is having to do so because no one has given me an opportunity in Spain. Like me, there are many Spaniards, especially in London. "You are a plague," I was told once here. And let's not kid ourselves. We are not young people from adventure to learn the language and live new experiences. We are immigrants.

I've always been very proud, am not going to deny. Those who know me, you know. And POPs me having to smile at some clients that you look over his shoulder for the simple fact of being "barista" (here call it so). There are some outrageous that makes me want to pull out my University and master degrees and put them in the face. But it would not really anything. It seems that these titles only serve right now to clean the shit that I clean the toilets of the cafeteria. A pity.

I thought that it deserved something better after so much effort in my academic life. It seems that I was wrong.

https://www.facebook.com/benjaserrabosch

Де бре па треба да си ептен неспособен да неможеш работа во Лондон да најдеш.Па аргентинецот кај мене на работа што разнесуваше сендвичи успеа да се вработи како јуниор тестер. Не е битно секогаш колку дипломи имаш, битно е и колку ти грее бојлерот.

Зафршениот?
Кфалификувани?

Kidding me?

"Ама да ми тврди некој дека со тукашна диплома и стекнато знаење од тукашни професори дека вреди нешто , мислам реално сам се лажиш или мене ме лажиш."

Прашај тоа медицинарите што отидоа во Германија.

Сега кога дојдовме некој на форум да ми замери за правописот, што остана за другото:tapp:.
А ти си еден од медицинарите што замина Германија или имаш само големи желби и намери кога ке пораснеш? Ајде што ке ги прашуваме нив ете сподели ти од прва рака.
Таму си, како е климата, во кој град си, како отиде , колку плата земаш, работни часови неделно, колку време си таму, како што работиш, сам си , со фамилијата, во свој стан живееш или колку е киријата? Сигурно и другите сакаат да те потпрашаат нешто , а ти несебично ке споделиш онака од прва рака се што ги интересира.
А ако си тука и уште учиш прво заврши после соли ум. А ако случајно имаш и завршено па си уште тука тогаш кога ке заминиш пиши. Да прогласиме ден на жалост.

Де бре па треба да си ептен неспособен да неможеш работа во Лондон да најдеш.Па аргентинецот кај мене на работа што разнесуваше сендвичи успеа да се вработи како јуниор тестер. Не е битно секогаш колку дипломи имаш, битно е и колку ти грее бојлерот.

Ne znam toa , ete imas fb profil prasaj go ;)

Сега кога дојдовме некој на форум да ми замери за правописот, што остана за другото:tapp:.
А ти си еден од медицинарите што замина Германија или имаш само големи желби и намери кога ке пораснеш? Ајде што ке ги прашуваме нив ете сподели ти од прва рака.
Таму си, како е климата, во кој град си, како отиде , колку плата земаш, работни часови неделно, колку време си таму, како што работиш, сам си , со фамилијата, во свој стан живееш или колку е киријата? Сигурно и другите сакаат да те потпрашаат нешто , а ти несебично ке споделиш онака од прва рака се што ги интересира.
А ако си тука и уште учиш прво заврши после соли ум. А ако случајно имаш и завршено па си уште тука тогаш кога ке заминиш пиши. Да прогласиме ден на жалост.

Брат тоа и јас го напишав подоле во темата. Овде не е само платата дека е мала, добро пишува во текстот на девојчето, има услови за работа! Кажи ми како да ми грее бојлерот кога јас на 26 години работам како единствено медицинско лице во село оддалечено 50 км од првиот населен град а работам само со апарат за мерење притисок и тој дишеше, зборуваме за тоа дека и јас сум човек, ми треба сон, треба да јадам, за да можам во итен случај да бидам разумен и да земам решение. Кога сум звонел во брза помош да побарам кола...креваат раменици, ми викаат имај разбирање докторе имаме 3 сообраќајки во моментов. таму се екипите.
Да не зборуваме колку како менталитет сме лоши, помагам да остане жив,а семејството ми кажува дека имаат човек во скопје во министерство и дека ќе мепријават оти телефонот ми бил недостапен кога ми звонеле, па како ќе ми биде достапен кога од еден случај на друг одев...да зборувам по телефон или да интервенирам. Во земјите како Германија и сите оние каде што се престрашија моите колеги да заминат, има ред, има смена за докторот и потоа одмор, има колегијалност...не како кај нас. Кога звонев во брза помош, инстиктивно колегите од таму се бранеа...зошто беа спремни дека ќе пријавам зошто кола немаат во моменти кога мора они да интервенираат. Искрено ги жалев и нив. Колега од таму ми раскажуваше дека покрај целата напорна работа на неколку пати им звонат од скриен број и им велат има сообраќајка со многу жртви...одат и...ништо лажна тревога, некој си игра мајтап...дали тоа би го направил некој со германски менталитет? ние овде сме такви какви што сме.

Приватните специјализанти на дното на здравствениот систем

04/10/2013 // Пред 1 час // ПОЛИТИКА vs ЕКОНОМИЈА // Коментирај
74179596.jpg

По пишувањето на Фактор за астрономските суми, кои се движат и до сто илјади евра кои идните специјализанти во Јавните здравствени установи мораат да ги остават како депозит, до редакцијата на Фактор се обратија и лекарите кои сами плаќаат за приватна специјализација. Лекарите велат дека со измените на новиот Закон за здравствена заштита зголемен е периодот на специјализирање на 5 или 6 години.
Проблемот за нив е што плаќаат од 1800 до 2000 евра година, но немаат никаква гаранција дека по завршувањето на специјализацијата ќе бидат вработени. Освен тоа за време на самата специјализација велат соочени се со дискриминаторски однос од страна на Јавните здравствени установи, мораат да работат без пари, често и спротивно на законот и со прекувремени дежурства.
За време на специјализацијата немаме право на свој печат, се водиме како да сме студенти. Во исто време не се водиме како вработени, не ни тече ниту стаж, а не тераат да дежураме спротивно на законот, без никаков надоместок, освен на клиниката за анестезија – вели лекар кој е на специјализација на скопските клиники.
Овие информации за Фактор во целост ги потврдија други лекари кои се на специјализација на скопските клиники, но кои велат дека се работи само за врвот на проблемот, а останатите проблеми дополнително ќе ги образложат. Од Министерството за здравство пак велат дека Државниот здравствен и санитарен инспекторат нема добиено ниту една поплака за прекувремено задржување на работа на специјализантите од страна на клиниките.
Ги повикуваме сите учесници во здравствениот систем кои мислат дека им се прекршени правата или сакаат да пријават незаконско дејствие да дојдат или да се јават во Министерството за здравство или во Државниот здравствен и санитарен инспекторат – велат од Министерството за здравство.
Горчливи пресметки
Според пресметките на лекарите кои специјализираат во своја режија само за трошоците кон клиниките за 6 години треба да одвојат 12 илјади евра. На таа сума се додаваат трошоците за придонеси, книги, колоквиуми, плати, станување, кои заедно изнесуваат околу 36 илјади евра за 6 години. Така се доаѓа до сума од 50 илјади евра потребна за специјализација.
Со сегашните плати во јавниот сектор, пресметајте колку време е потребно за повраток на инвестицијата и зошто докторите се склони кон корупција – прашува лекар кој е на специјализација на скопските клиники.
Претседателот на Македонското лекарско друштво Јован Тофовски пак за Фактор вели дека се свесни за проблемите на специјализантите. Според Тофовски без разлика дали се работи за државна или приватна специјализација ригидните услови во законот се наметнати поради обидот на државата да ги задржи лекарите да не бегаат од јавното здравство. За проблемите на приватните специјализанти вели државата мора да има поголем слух, бидејќи поради лошите услови тие можат да бидат мотивирани да отидат во приватниот сектор или во странство.
Порано уставниот суд ги собори одлуките по специјализација лекарите да се приморуваат на работа до 10 години, сега со овие уставни судии не верувам дека тоа ќе се случи. Инаку состојбата со специјалистите е катастрофална, Куманово дали има еден гинеколог или двајца, исто е и во Штип, сите отидоа да работат приватно – вели Јован Тофовски, претседател на Македонското лекарско друштво.
Тофовски објаснува дека до државна специјализација се доаѓа прилично тешко, но лекарите мораат добро да се запознаат со условите, меѓу кои и со високите депозити. Според последна анализа на „Дојче веле“ за 6 години од македонското здравство поради различни причини, во приватни установи или во странство си заминале 500 специјалисти.

1. Пораснат сум, фала на прашање. Доста висок, всушност.
2. Не студирав медицина.
3. Не сакам да одам Германија, не го можам германскиот.
4. Климата во Германија е континенталнa, освен на планинските превои каде што е постудено.
5. Работам во Македонија, според она што го студирав. Работни часови неделно: 40 (официјално). Плата: 187 евра.
6. Немам свој стан (со кои пари да го купам?)
7. Уште сум тука, завршив со факултет.
8. Солам ум помалку од она што го солиш ти.
9. Да, ќе ти пишам кога ќе заминам. Дотогаш, и двајцата ќе живееме во земјата без корупција!
10. Нема потреба да се прогласува ден на жалост. И онака сите живееме во жалост. Разликата е во тоа што сите овие години се намалуваат средствата што треба да ги дадеме за задуша.

Зафршениот?
Кфалификувани?

Kidding me?

"Ама да ми тврди некој дека со тукашна диплома и стекнато знаење од тукашни професори дека вреди нешто , мислам реално сам се лажиш или мене ме лажиш."

Прашај тоа медицинарите што отидоа во Германија.

Ај ќе те замолам пошто се правиш многу паметен и мене вака ме цитираше,да појдеш во собрание горе или пак да разговараш со некој од функционерите па да видиш како тие зборат. Кажи му и на латас и другите новинари што зборат секој ден на вести кога ќе направат грешка ( тоа се луѓе на кои недозволиво им е да имаат такви пропусти ). Кога тие луѓе зборат како сакаат што има па ние да запазуваме нешто. Или ќе го чуваме македонскиот јазик? хахаха

Во државава све живо и диво е испоебано ПРАВОПИСОТ е битна работа.. Ти кажав тогаш ако е дојдено до тоа сите ќе се променат. Дотогаш немора да го цитираш секој член за неговиот пост, ако имаш нешто во врска со темава кажи ако не за џабе не лупетај глупости.

сваќа,сфаќа - сите осознаа дека треба да бегаат од овде

Ај ќе те замолам пошто се правиш многу паметен и мене вака ме цитираше,да појдеш во собрание горе или пак да разговараш со некој од функционерите па да видиш како тие зборат. Кажи му и на латас и другите новинари што зборат секој ден на вести кога ќе направат грешка ( тоа се луѓе на кои недозволиво им е да имаат такви пропусти ). Кога тие луѓе зборат како сакаат што има па ние да запазуваме нешто. Или ќе го чуваме македонскиот јазик? хахаха

Во државава све живо и диво е испоебано ПРАВОПИСОТ е битна работа.. Ти кажав тогаш ако е дојдено до тоа сите ќе се променат. Дотогаш немора да го цитираш секој член за неговиот пост, ако имаш нешто во врска со темава кажи ако не за џабе не лупетај глупости.

сваќа,сфаќа - сите осознаа дека треба да бегаат од овде

Смири се дечко, ептен е рано за нервози. Сонце има надвор, уживај.

А, за на темава да коментирам, веќе коментирав.

2. Не студирав медицина.
4. Климата во Германија е континенталнa, освен на планинските превои каде што е постудено.
5. Работам во Македонија, според она што го студирав. Работни часови неделно: 40 (официјално). Плата: 187 евра.
9. Да, ќе ти пишам кога ќе заминам. Дотогаш, и двајцата ќе живееме во земјата без корупција!
10. Нема потреба да се прогласува ден на жалост. И онака сите живееме во жалост. Разликата е во тоа што сите овие години се намалуваат средствата што треба да ги дадеме за задуша.
E toa e,bes partiska kniska i grb uste i ako si nesposoben pri konkurencija od 100.000 boemi so diploma (bez razlika dali kupena ili ne) ke rmbas za 10.000 denara. Dobro e i sto imas rabota. Eve jas se kladam deka tie boemite sto placat za zapad nikad nema da otidat tamu na rabota i ke gi merat skopskite kafulinja 24/7 i ke cekaat na cickata od mama,ili ke rmbaat nekade za 200e ili pomalku kako tebe. Tolku im e sposobnosta i znaenjeto. Ni 20 diplomi ne pomagaat ako nekoj ne go biva za nisto.
--- надополнето: 4 октомври 2013 во 10:51 ---
Ти ја увезуваш, ти ќе платиш првично, после ќе им го удриш на купувачот. Фактички работиш услуга и пренос на трошоци. Не плаќаш ти ништо на државата, ти си штетник или со економски термин ти си сива зона.

Ти како што кажа досега не плаќаш придонеси кон државата, јас со години плаќам во МКД и персонален, и пензиски и здравство, и комунални такси и даноци на добивка и вработени и нивни проднеси и нафта и дозволи, и лиценци.
Тебе те шлепам јас на едно рамо во МКД валволине со години.
Cekaj sega, neli si ti vo Imačka ili so e rabota?
Samo za napomena,poznavam dvajca postari sto rabotat na crno vo državna pošta !!! Pa sega vidi. :tapp:
Aj ako dade gospod i nekoja drzavnicka fotelja za mene da se najde (moze i sofersko sediste samo drzavno da e) posle i platata da ti ja nakarikam vo trosocite.
:drk: :D

E toa e,bes partiska kniska i grb uste i ako si nesposoben pri konkurencija od 100.000 boemi so diploma (bez razlika dali kupena ili ne) ke rmbas za 10.000 denara. Dobro e i sto imas rabota. Eve jas se kladam deka tie boemite sto placat za zapad nikad nema da otidat tamu na rabota i ke gi merat skopskite kafulinja 24/7 i ke cekaat na cickata od mama,ili ke rmbaat nekade za 200e ili pomalku kako tebe. Tolku im e sposobnosta i znaenjeto. Ni 20 diplomi ne pomagaat ako nekoj ne go biva za nisto.
--- надополнето: 4 октомври 2013 во 10:51 ---

Cekaj sega, neli si ti vo Imačka ili so e rabota?
Samo za napomena,poznavam dvajca postari sto rabotat na crno vo državna pošta !!! Pa sega vidi. :tapp:
Aj ako dade gospod i nekoja drzavnicka fotelja za mene da se najde (moze i sofersko sediste samo drzavno da e) posle i platata da ti ja nakarikam vo trosocite.
:drk: :D
Види сеа не сме тука за да лечиме комплекси кој има диплома, а кој нема диплома, способноста се мери по многу работи. Може да забележиш кај човек колку е способен во соновно и во средно, а можеш веднаш да забележиш дали некој ке биде како штовика цицката на мама. За повеќето стекнувањето на диплома не е само диплома за да најдеш работа....тука се мери способноста да истраеш пред нешто што трае многу долго, за повеќето од нас како што велите вие провинцијалците,додека се стекнуваме со диплома се стекнуваме и со способноста да преживееме и да ги распределиме тие пари во скопјето што ќе ни ги дадам оддома...додека одиме да се стекнеме со дипломата, потоа навиката која се создава...да се опуштиш цел ден, но да знаеш дека вечерта треба да завршиш некоја обврска т.е. да учиш што во подоцнежна фаза би било да ја завршиш работата. Да опстоиш пред предизвикот додека скопјаните изиграваат елита да ја веднеш главата и да го потиснуваш бесот пред секој скопски фраер дојден со кола и секоја скопска шмизла што не го пушта телефонот од рака.
Дури и препичувањето на испит е придобивка во транзицијата додека се стекнуваш со диплома...не секој може да мисли едновремено како мислипрофесорот. Дипломата е само огледало на тоа колку си спремен да ставиш и да носиш на рамењата.

2. Не студирав медицина.

Значи појма си немаш како е реално таму освем од тоа што си прочитал. А јас пак си реков дека ете од прва рака ке дознаеме. Ништо штета.
Ама пак од друга страна имаш факултет , не си задоволен тука и имаш желба да заминиш. Што е работата?
Па не е само Германија во Европската унија. Нели таму се испотепаја за дипломирани кадри од Македонија поради нивниот квалитет и способност за тешка ментална работа.
И види да се разбериме за да не ме сфатиш погрешно. Нити мене посебно не ми цветаат рози, нити сум јас на државна цицка , нити земам просечна плата или поинаку кажано ситуацијата ми е скоро иста како твојата само што немам факултет.Разликата е во тоа што јас не си правам бајрам со умот како некои кои мислат дека зеле диплома од тукашен факултет и го фатиле господ за мадиња и дека на запад само нив ги чекаат. Ако ни работел бољерот и тука немаше ништо да ни фали. А реалноста е ако не те бива тука, нема да те бива никаде. Ако те бива тука , секаде ке се снајдеш.
И ете да го земиме за пример @valvoline со неговата продажба на коли од Германија или од каде да ги носи веќе. Пробај и ке видиш дека и за тоа ти треба талент и никаква диплома нема да ти поможи ако го немаш тоа во тебе да го убедиш некој дека баш таа кола е колата што него му треба. Сега кој ме сфати ме сфати, кој не не.

Najsmesno i voedno najcudno e toa sto barem 70% od gurbetciite sto gi srekavam tamu na gusterite i na onie sto sakaat da zaminat nagore im preporacuvaat da si sedat vo MK. Istiot muabet se tera,znaci se trazat doktori i tuk tamu po nekoj komjutergija sto si ja znae rabotata,tie moze i ubavo da zarabotat i imaat dobri plati. A ova obicnite rmbaci jes da bolje teraat nego kaj nas ama i tamu se na dnoto od opstestvoto. Najubo si ja terat drzavnite paraziti i tuka i tamu. E sega,kolku od makedonskive diplomirani fikusari se ustvari so medicinska diploma ili od masinski ili od finki? Taskvi nema ni 1%, sve se so klativratovski diplomi kojsto vredat pomalku od rolna toalet papir,bez razlika dali kaj nas ili gore. Istite tie go opevaat zapad, ama realnosta e deka na zapad takvi ne mu trebaat i gi nejke. Takvite prosperiraat samo so lizenje partiski gzovi,i nema teorije da se snajdat na drug nacin.

Значи појма си немаш како е реално таму освем од тоа што си прочитал. А јас пак си реков дека ете од прва рака ке дознаеме. Ништо штета.
Ама пак од друга страна имаш факултет , не си задоволен тука и имаш желба да заминиш. Што е работата?
Па не е само Германија во Европската унија. Нели таму се испотепаја за дипломирани кадри од Македонија поради нивниот квалитет и способност за тешка ментална работа.
И види да се разбериме за да не ме сфатиш погрешно. Нити мене посебно не ми цветаат рози, нити сум јас на државна цицка , нити земам просечна плата или поинаку кажано ситуацијата ми е скоро иста како твојата само што немам факултет.Разликата е во тоа што јас не си правам бајрам со умот како некои кои мислат дека зеле диплома од тукашен факултет и го фатиле господ за мадиња и дека на запад само нив ги чекаат. Ако ни работел бољерот и тука немаше ништо да ни фали. А реалноста е ако не те бива тука, нема да те бива никаде. Ако те бива тука , секаде ке се снајдеш.
И ете да го земиме за пример @valvoline со неговата продажба на коли од Германија или од каде да ги носи веќе. Пробај и ке видиш дека и за тоа ти треба талент и никаква диплома нема да ти поможи ако го немаш тоа во тебе да го убедиш некој дека баш таа кола е колата што него му треба. Сега кој ме сфати ме сфати, кој не не.

Значи вака, како на висок тон да правиме муабет. :)

Bold 1 - знам како е реално таму, не се само читања и муабети во прашање.
Bold 2 - разликата меѓу тука и таму е во генералната слика на општеството при која што сите се засегнати.

Блазе на оние кои што имаат благодарение на отворање свој или наследен бизнис. Блазе си им и на оние што работаат во странски претставништва. Блазе си им на сите што се снашле, на овој или оној начин. Останатите 85% во МКД...блазе си им.

Значи вака, како на висок тон да правиме муабет. :)

Bold 1 - знам како е реално таму, не се само читања и муабети во прашање.
Bold 2 - разликата меѓу тука и таму е во генералната слика на општеството при која што сите се засегнати.

Блазе на оние кои што имаат благодарение на отворање свој или наследен бизнис. Блазе си им и на оние што работаат во странски претставништва. Блазе си им на сите што се снашле, на овој или оној начин. Останатите 85% во МКД...блазе си им.

Изгледа не се разбираме што сакам да кажам.
Тие 15 % од населението во кое најверојатно не спаѓаме нити јас нити ти, каде и да биле веројатноста дека ке се снајдат е многу поголема отколку останатите 85%. Види и за лижење газој треба дарба да имаш, неможиш туку така да земиш да лижиш.

Изгледа не се разбираме што сакам да кажам.
Тие 15 % од населението во кое најверојатно не спаѓаме нити јас нити ти, каде и да биле веројатноста дека ке се снајдат е многу поголема отколку останатите 85%. Види и за лижење газој треба дарба да имаш, неможиш туку така да земиш да лижиш.

Зарем тебе не ти беше полна устата со :гомце: додека го фалеше пастирот пред едно месец два,како сега одеднаш не си на државна цицка?????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom