Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Хипотезата дека некој од некаде ќе се врати, да работи за помалку пари, под превезот на националните чувства, можиш бато да му ја раскажиш на син ми. Тој има 6 годинки и ама баш сè ќе ти поверува. АЛО БЕ!!!! 230 000 луѓе во изминатите 10 години се заминати одовде. Во неповрат. Сите тие имале семејства и пријатели овде. Ама имале и празен џеб. Ветер дупка не полни. Џабе ти е и пријател и брат и сестра и Широк Сокак мој убав, ако немаш пари да си испиеш едно кабадајско кафе.
4,5,6 пати помала плата обезбедувала ист квалитет на живот а? Ај шо кажаното нема врска со математика (оти такво нешто не постои кога се споредува поголемо со помало, платата можи да биди повисока 3,4,5 пати, а пониска за 50%, 60% или 70%), туку и нема врска со реалноста. Лекар кој што во Германија заработува 5000 евра месечно, ќе се врати тука за да работи за максимум 1000 евра? Патриотски, нема што.
И сега да почнам да набројувам:
1. Квалитетот на живот не е само во парите. Квалитетот на живот е и во достапноста на други работи. Квалитет на образование, квалитет на здравствени услуги. Можност со дел од парите да се излуксузираш, да одиш на одмор на крстарење. Да одиш на шопинг. Да не се замараш со политика и гајле да ти е кој е на власт, а на избори да излезиш без да те плашат дека жив ќе те изедат или пак Бранко ќе ти се јави од било чиј телефон.
2. Ај и да се вратат. Шо ќе видат? Партиски директорчиња коишто единствено имаат за цел да си ги вдомат роднините и пријателите, кои од благодарност што седнале на кожната фотелја не смеат ни да зуцнат дека на одделението фали завој, тоалетна хартија, инфузиони раствори. Па пустина ќе фатат и ќе избегаат уште подалеку, а овојпат пасошот ќе го остават на контролата, за наредниот пат кога ќе помислат да дојдат, макар и туристички да им текни зошто заминале.
3. Многу стимулативно за лекарите што се тука. Ќе им "увеземе" наш кадар. Оти имаме дефицит на лекари, нели? Оти љубимците на власта се залепени на телевизија и кажуваат како за 1 месец стручно усовршување станале експерти во својата област. Во време кога имаме 7 медицински факултети во државава, не мислите ли дека е потребно да се обрни внимание на квалитетот, а не на квантитетот на кадрите? Оти за квантитет се многу, а квалитет ќе да нема.

Колку и да не е за верување, колку и да си викаме во себе ај не е до толку лошо, стварно во реалноста толку големи гадурии нема никаде !

Мој роднина ги водеше финансиите на болниците, секогаш приоритет му беше да не се дозволи ситуација да нема завој, или ножици или нешто слично... Не бе брате, изговори,изговори. И на крај што направија..: Наместо буџет да има секоја болница/ клиника - владата ќе проценувала сега колку материјали ќе бидат потребни наводно
" ги краделе " :pos:.А не колку на болницата и треба. Со тоа ли ве крадат бе мамата ваша !

Абе дај боже на некој од политичарите да дојде ситуација детето да му се лекува во државна болница, па тогаш да свати како е да се нема материјал или пак да ти рече специјалистот незнам како да го излечам прашувај ги другите.

:pos:

Не се нормални, али она до крајни граници одлепиле. Али уште полуди од нив се ова овдешниве што ги поддржуваат. Веќе излишно ми е да коментирам на било која тема во економија, она сакам да почнам и прекинувам. Празно место немам коментар.

Бум сме имале во МКД :pos:

Ај ај не туку збори само, пакувај куферите и назад. Татковината која вложувала во тебе те вика, овде со 5-6-10 пати помала плата ќе имаш ист квалитет на живот!!1! :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Аплицирај за, пример маркетинг менаџер на некоја банка без диплома да те видам. Прво ќе ти се насмеат убаво па ќе те пратат по бурек. Се знае, има професии за коишто треба високо образование. Ако некој е задоволен да биде занаетчија доволно е само практичното знаење, не мора диплома. Напротив твоето општо мислење, не секој во костум е "канцелариски фикус", туку веројатно не можеш да го сфатиш концептот на ментална работа и какви побарувања има. За 'рмбач секој може.

Сигурен си? Земи лопата и пробај . Повеќе би рекол дека за канцелариски фикус секој може само ако има доволно јак грб. Дипломата и не е така битна. Кога можат кај нас со биотехнички да станат менаџери на производтство на нешто што нема никакви ама никакви допирни точки со биотехнологија и тоа пази од прва. После со туризам да стане менаџер на нешто што допирни точки нема со туризмот.
Така да тој концептот на ментална работа и нејзините побарувања некако многу смешно ми изгледаат во споредба со 'рмбачката.

Сигурен си? Земи лопата и пробај . Повеќе би рекол дека за канцелариски фикус секој може само ако има доволно јак грб. Дипломата и не е така битна. Кога можат кај нас со биотехнички да станат менаџери на производтство на нешто што нема никакви ама никакви допирни точки со биотехнологија и тоа пази од прва. После со туризам да стане менаџер на нешто што допирни точки нема со туризмот.
Така да тој концептот на ментална работа и нејзините побарувања некако многу смешно ми изгледаат во споредба со 'рмбачката.

Да сигурен сум. Кога имаш дечиња да гледаш, а си невработен и ќе почне да ти гори под нозе и да не сакаш ќе почнеш да работиш физичка работа од немајкаде. И ќе истраеш верувам, што не значи дека ќе бидеш исто ефикасен како и најдобриот работник во компанијата. Во споредба, ако имаш врски и замешаш можеби непотизам би добил и работа како менаџер на производство или било што друго, што сепак не значи дека ќе бидеш добар во својата работа. Теориски се случува но тие кандидати би биле и тоа како понеадекватни од дипломец во таа област.

Друг начин на кој би можел да стигнеш далеку во професионална кариера без високо образование е доколку почнеш од рана возраст да работиш и постојано се усовршуваш и унапредуваш. После некое време би се искачил и трудот би ти бил признат, а според искуството би бил подобар кандидат отколку некој со образование од областа. Стив Џобс и Бил Гејтс немаат факултет, нели?

Tie participacii sto gi plakaat studentite ni za burek na profesorite ne stiga. Da ne zborime ponatamu....

Абе ти работеше на црно, не си пријавен, а заработуваш со внесување на коли и што уште не...

Така беше?

Ами ти ако си ги плаќаш сите давачки или слични на тебе еден куп пари ќе има за докторите овде.

И нормално дека ќе си одат од држава, во која некој со не завршено средно заработува повеќе пари од доктор со 6 години учење + државен испит + специјализицаија...

Абе ти работеше на црно, не си пријавен, а заработуваш со внесување на коли и што уште не...

Така беше?

Ами ти ако си ги плаќаш сите давачки или слични на тебе еден куп пари ќе има за докторите овде.

И нормално дека ќе си одат од држава, во која некој со не завршено средно заработува повеќе пари од доктор со 6 години учење + државен испит + специјализицаија...
Na sekoja kola prosecno se plaka okolu 600-700 evra davacki. Vnatre ima i za notari,preveduvaci,spedicii,parkinzi i carina za drzavata. Znaci na 3-4 koli mesecno toa se 2000-3000 evra. Koga bi imal firma bi plakal samo uste 100tina evra pridonesi.prema sumata za carini i drugi bezvezni davacki ova e neznačitelna suma. A toa so penziite drug neka se laze,jasno e deka ili ke se digne starosnata granica na 100 godini ili penziskiot sistem ke krahira,jas so penzii voopsto ne se zamaram. BTW na tie ceni sto drzavata mene mi gi lupa kako vrednost na vozilata ispagja deka sum nonstop vo zaguba. Kola kupena za 300 evra drzavata mi ja racuna kako da sum ja kupil 1000 evra. I previse e toa sto sega go sobiraat kako davacki. Znaci za kola kupena 200-500 evra drzavata me lupi minimum 500 pa do 700 evra.

Na sekoja kola prosecno se plaka okolu 600-700 evra davacki. Vnatre ima i za notari,preveduvaci,spedicii,parkinzi i carina za drzavata. Znaci na 3-4 koli mesecno toa se 2000-3000 evra. Koga bi imal firma bi plakal samo uste 100tina evra pridonesi.prema sumata za carini i drugi bezvezni davacki ova e neznačitelna suma. A toa so penziite drug neka se laze,jasno e deka ili ke se digne starosnata granica na 100 godini ili penziskiot sistem ke krahira,jas so penzii voopsto ne se zamaram. BTW na tie ceni sto drzavata mene mi gi lupa kako vrednost na vozilata ispagja deka sum nonstop vo zaguba. Kola kupena za 300 evra drzavata mi ja racuna kako da sum ja kupil 1000 evra. I previse e toa sto sega go sobiraat kako davacki. Znaci za kola kupena 200-500 evra drzavata me lupi minimum 500 pa do 700 evra.

За да те лупи тебе, треба колата да ја продадеш без давачки кон државата, односно за 350 евра. Значи тебе не те лупи државата туку оној што ја купува од тебе, каде ти си ги вкалкулирал сите трошоци за неа кон државата. Со други зборови, ние те раниме тебе со даноци во државава и здравство ти плаќаме, ти живееш гага во МКД. А уста толкава си отворил, 5 денари во буџет немаш оставено.

Neka mi dade drzavata togas da ja uvezam kolata bez davacki pa onoj sto ke si ja kupi neka si gi plati.
BTW jas na tebe ti go plakam mk zdravstvenoto da sedis vo germanija i da meris ulici. Isto i na barem 50% od gurbetciite sto tolku go falat zapad a na zdravstveno se slepaat vo makedonija.

Neka mi dade drzavata togas da ja uvezam kolata bez davacki pa onoj sto ke si ja kupi neka si gi plati.
BTW jas na tebe ti go plakam mk zdravstvenoto da sedis vo germanija i da meris ulici. Isto i na barem 50% od gurbetciite sto tolku go falat zapad a na zdravstveno se slepaat vo makedonija.
Ти ја увезуваш, ти ќе платиш првично, после ќе им го удриш на купувачот. Фактички работиш услуга и пренос на трошоци. Не плаќаш ти ништо на државата, ти си штетник или со економски термин ти си сива зона.

Ти како што кажа досега не плаќаш придонеси кон државата, јас со години плаќам во МКД и персонален, и пензиски и здравство, и комунални такси и даноци на добивка и вработени и нивни проднеси и нафта и дозволи, и лиценци.
Тебе те шлепам јас на едно рамо во МКД валволине со години.

Ај да ви кажам една финта можи :icon_lol:? Од нашиве со дупли пасоши :icon_lol:. Влегува во Германија со бугарски пасош прави излез со македонскиот, потоа се враќа назад со македонскиот и после одредено време прави излез од Германија со бугарскиот. После тој одреден период од направен влез излез со бугарски пасош се добива парична помош за време истиот период за кој се мисли дека тој работел таму :icon_lol:.

Да сигурен сум. Кога имаш дечиња да гледаш, а си невработен и ќе почне да ти гори под нозе и да не сакаш ќе почнеш да работиш физичка работа од немајкаде. И ќе истраеш верувам, што не значи дека ќе бидеш исто ефикасен како и најдобриот работник во компанијата. Во споредба, ако имаш врски и замешаш можеби непотизам би добил и работа како менаџер на производство или било што друго, што сепак не значи дека ќе бидеш добар во својата работа. Теориски се случува но тие кандидати би биле и тоа како понеадекватни од дипломец во таа област.

Друг начин на кој би можел да стигнеш далеку во професионална кариера без високо образование е доколку почнеш од рана возраст да работиш и постојано се усовршуваш и унапредуваш. После некое време би се искачил и трудот би ти бил признат, а според искуството би бил подобар кандидат отколку некој со образование од областа. Стив Џобс и Бил Гејтс немаат факултет, нели?

И претходно имам образложено зошто така мислам, така да немам намера да се повторувам. Мислењето дека зафршениот факултет и стекнувањето на диполома ви дава право и екслузивитет само на работа со ментални тешкотии како "потешка " од рмбачката едноставно не ви држи вода, посебо не ако имате зафршено на нашите факултети. Да си завршил некаде по белиот свет на некој ценет факултет каде неможеш да завршиш туку така нити да влезеш туку така и каде ке учиш од професори кои не се било кои туку се некој фактор во научниот свет е тогаш да, рака пуштам. Ама да ми тврди некој дека со тукашна диплома и стекнато знаење од тукашни професори дека вреди нешто , мислам реално сам се лажиш или мене ме лажиш. И пак ке речам тоа што сте фрлиле неколку години од својот живот и еден куп пари за време на студиите е само инвестиција во надеж дека ете ке најдите ментално тешка работа, а не дека реално вредите нешто или пак екслузивно право дека само вие сте способни за таква работа. А колку се способни можиме да видиме и по состојбата во државата. Сигурно ваквата состојба не зависи од некој што има рмбачка работа туку од некој што работи тешка ментална работа, па сега повели прерачунај кој колку вреди. На сите одговорни функции одсекогаш биле луѓе со факултет предодредени да работат тешка ментална работа.
Можеби ке беше подобро и за нив и за нас да се фатеја за лопата отколку да мозгаат. Очигледно за мозгање треба мозок а не диплома.
П.с Јас нешто пропуштив или вие си се споредувате со Бил Гејтс или Стив Џобс. Со чесни исклучоци не сте кфалификувани ни тревата да им ја косите во дворот а не пак да се споредувате со нив. Ова мене повеќе на кај навреда спрема нив ми оди работата.

И претходно имам образложено зошто така мислам, така да немам намера да се повторувам. Мислењето дека зафршениот факултет и стекнувањето на диполома ви дава право и екслузивитет само на работа со ментални тешкотии како "потешка " од рмбачката едноставно не ви држи вода, посебо не ако имате зафршено на нашите факултети. Да си завршил некаде по белиот свет на некој ценет факултет каде неможеш да завршиш туку така нити да влезеш туку така и каде ке учиш од професори кои не се било кои туку се некој фактор во научниот свет е тогаш да, рака пуштам. Ама да ми тврди некој дека со тукашна диплома и стекнато знаење од тукашни професори дека вреди нешто , мислам реално сам се лажиш или мене ме лажиш. И пак ке речам тоа што сте фрлиле неколку години од својот живот и еден куп пари за време на студиите е само инвестиција во надеж дека ете ке најдите ментално тешка работа, а не дека реално вредите нешто или пак екслузивно право дека само вие сте способни за таква работа. А колку се способни можиме да видиме и по состојбата во државата. Сигурно ваквата состојба не зависи од некој што има рмбачка работа туку од некој што работи тешка ментална работа, па сега повели прерачунај кој колку вреди. На сите одговорни функции одсекогаш биле луѓе со факултет предодредени да работат тешка ментална работа.
Можеби ке беше подобро и за нив и за нас да се фатеја за лопата отколку да мозгаат. Очигледно за мозгање треба мозок а не диплома.
П.с Јас нешто пропуштив или вие си се споредувате со Бил Гејтс или Стив Џобс. Со чесни исклучоци не сте кфалификувани ни тревата да им ја косите во дворот а не пак да се споредувате со нив. Ова мене повеќе на кај навреда спрема нив ми оди работата.

Прво смени го менталитетот од "вас против нас". Во професионалните кругови, веќе кога имаш работа или искуство нема разлика кој како стигнал таму зашто веќе ја вршат работата и се компетентни, без разлика како стигнале таму. Дипломата се користи единствено само како "чекор напред" пред другите кандидати кога се бара работа. Во никој случај не значи дека само ако имаш диплома значи и дека знаеш како да работиш одредена работа затоа што има и други начини да се стигне до тоа знаење. Стив џобс го користев како пример за индивидуите кои стигнале некаде без образование, односно само со лично професионално усовршување, не мислев да се споредувам со него во никој случај. Во врска со образованието, единствена разлика меѓу "белосветските" и "нашите" дипломци е тоа што на белосветците предност им дава кредибилитетот на институцијата каде учеле. Кога веќе и двајцата дипломци би влегле на работа хипотетички кажано, доколку странецот ја има дипломата но не и адекватното знаење што се очекува со неа не би бил поуспешен од другиот кандидат кој иако дипломирал од помал универзитет го има потребното знаење, доколку го има истото се разбира. Диплома со пари се купува секаде, но знаењето во никој случај.

И пак тврдам дека менталната работа има повисоки побарувања. За добар копач единствено ти треба волја и физичка издржливост која доаѓа природно. Спротивно на тоа, за добар сметководител треба години учење и пракса, предиспозиции со кои не си се родил туку треба да ги усовршуваш.

Прво смени го менталитетот од "вас против нас". Во професионалните кругови, веќе кога имаш работа или искуство нема разлика кој како стигнал таму зашто веќе ја вршат работата и се компетентни, без разлика како стигнале таму. Дипломата се користи единствено само како "чекор напред" пред другите кандидати кога се бара работа. Во никој случај не значи дека само ако имаш диплома значи и дека знаеш како да работиш одредена работа затоа што има и други начини да се стигне до тоа знаење. Стив џобс го користев како пример за индивидуите кои стигнале некаде без образование, односно само со лично професионално усовршување, не мислев да се споредувам со него во никој случај. Во врска со образованието, единствена разлика меѓу "белосветските" и "нашите" дипломци е тоа што на белосветците предност им дава кредибилитетот на институцијата каде учеле. Кога веќе и двајцата дипломци би влегле на работа хипотетички кажано, доколку странецот ја има дипломата но не и адекватното знаење што се очекува со неа не би бил поуспешен од другиот кандидат кој иако дипломирал од помал универзитет го има потребното знаење, доколку го има истото се разбира. Диплома со пари се купува секаде, но знаењето во никој случај.

И пак тврдам дека менталната работа има повисоки побарувања. За добар копач единствено ти треба волја и физичка издржливост која доаѓа природно. Спротивно на тоа, за добар сметководител треба години учење и пракса, предиспозиции со кои не си се родил туку треба да ги усовршуваш.

се си у право ама прашај го валволине,ако не знаеш кај да чукниш со чеканот ја заеба работата. значи и физичката работа се усовршуе со години и се пренесува од колено на колено :D

факт е дека од нашите факултети само те боле главата,а знаење само сам индивидуално ако се напниш.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/40967...nu-Spanac-postao-simbol-izgubljene-generacije

http://www.dailymail.co.uk/news/art...tml?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490

Mladiot Španec koj ima dve diplomi i master stana ikona na “izgubenata generacija” od kako preku internet priznal deka ne može da najde niedna druga, pristojna rabota vo svojata zemja, osven rabota kako čistač vo London.

My name is Benjamín Serra, I have two runs and a master's degree and clean WCs.

No, it is not a joke. I do to pay the rent for my room in London.

Working in a famous chain of cafes in the United Kingdom since May. And after 5 months working there today for the first time I've seen from the outside. I have been cleaning toilets. My thought was: "I'm award special of end of career in my two degrees and clean the hell out of others in a country that is not mine". Well, I also make coffee, pick up the tables and fed cups.

And I am not ashamed to do so. Clean is a very decent job. What embarrasses me is having to do so because no one has given me an opportunity in Spain. Like me, there are many Spaniards, especially in London. "You are a plague," I was told once here. And let's not kid ourselves. We are not young people from adventure to learn the language and live new experiences. We are immigrants.

I've always been very proud, am not going to deny. Those who know me, you know. And POPs me having to smile at some clients that you look over his shoulder for the simple fact of being "barista" (here call it so). There are some outrageous that makes me want to pull out my University and master degrees and put them in the face. But it would not really anything. It seems that these titles only serve right now to clean the shit that I clean the toilets of the cafeteria. A pity.

I thought that it deserved something better after so much effort in my academic life. It seems that I was wrong.

https://www.facebook.com/benjaserrabosch

Зафршениот?
Кфалификувани?

Kidding me?

"Ама да ми тврди некој дека со тукашна диплома и стекнато знаење од тукашни професори дека вреди нешто , мислам реално сам се лажиш или мене ме лажиш."

Прашај тоа медицинарите што отидоа во Германија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom