Најекономично греење и ладење

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
А што те натера да се откажеш од климите?

Interesno prashanje za smrtta na zonite i................i jas bi sakal da slushnam zoshto bi se otkazal od klima ( ako ne se lazam doma ima tri no obicni neli)
Не сум се откажал од климите, тоа е и понатаму мој основен начин на затоплување
Според мене во моментов најекономична комбинација е комбинација помеѓу затоплување со дрво и затоплување со клима. Но треба да се направи калкулација Деновиве сум зафатен ( подготвувам иницијатива за (не)Уставниот суд за ценава на струјата), но за неколку дена ќе завршам и ќе изготвам преглед на цените на горивата и ќе го постирам
Струјата многу ја качија и ја укинаа дневната тарифа. Уште заплашуваат дека уште ќе ја поскапат иако кај нас е најскапа, затоа треба да мислиме на се.
Огревното дрво е најефтино. Еден кубик бука содржи 2300 до 2500 KWh, а чини 3000 денари Проблем е што во обичните печки имаме многу мал степен на искористување. Производителите на печки се фалаат со 70 - 80%, но тоа не е за верување, Јас печките ги рачунам со 30% степен на искористување
Пелетите се скапи. Еден тон пелети има енергија приближно колку два кубика бука.
Но печките на пелети имаат поголем степен на искористување. И таму се фалат со преку 85%, но и тоа не е за верување. Веројатно нивниот степен на искористување е 50 до максимум 60%
Така да цена на пелети од 9 - 10 - 11 денари за килограм би била конкурентна со буката, а пелетите летоска прашав беа 14 денари кило. сега незнам колкава им е цената
Кога ќе направам преглед на цените ќе можеме да дискутираме и да одлучуваме
Во суштина ние секоја година треба да одлучуваме што ни е најекономично и тоа ќе трае се додека сме живи.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
По многу размислување и барање лево- десно што има у понуда кај нас, се решив и земав тошиба сузуми плус 13-ка за 51.500 на промоција со монтажа. Немам уште набавено инструмент за мерење на потрошња, планирам да земам па ќе пишам како се понаша кога ќе почне со греењето.

Cheross

COOL BOY
Член од
27 август 2011
Мислења
548
Поени од реакции
381
Ми треба помош за избор на некое грејно тело за соба од 16 квадрата.Јас мислам да се греам со плин ама сумливо мие некако,па збунат сум при избор.Мисленја??
PS.(економично да биде максимално)

viktordojran

пссwd
Член од
11 септември 2007
Мислења
351
Поени од реакции
31
KАМИн алфа план и около 12 кубика дрва на сезона т.с од 01,10,2013 до 05,04,2014 нормална температура кај мене е 25ц до 27 ц нон стоп цел ден горенје огин (АЛИ ЖИВЕАМ НА РИДОТ )

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
KАМИн алфа план и около 12 кубика дрва на сезона т.с од 01,10,2013 до 05,04,2014 нормална температура кај мене е 25ц до 27 ц нон стоп цел ден горенје огин (АЛИ ЖИВЕАМ НА РИДОТ )
Rocket Stove - оваква печка уради сам да си направи и поекономично здравје....само оџак дали има е прашање :)
--- надополнето: 27 септември 2013 во 00:38 ---
Ми треба помош за избор на некое грејно тело за соба од 16 квадрата.Јас мислам да се греам со плин ама сумливо мие некако,па збунат сум при избор.Мисленја??
PS.(економично да биде максимално)
Буџет ? до колку пари ?

Cheross

COOL BOY
Член од
27 август 2011
Мислења
548
Поени од реакции
381
Rocket Stove - оваква печка уради сам да си направи и поекономично здравје....само оџак дали има е прашање :)
--- надополнето: 27 септември 2013 во 00:38 ---

Буџет ? до колку пари ?
Цената не мие битна колку сака нека биде телото.битно мие најмалку што е можно струја да троши.

Член од
9 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
18
me interesira dali kaj nas na pazorot postojat pecki so sekundarno sogoruvanje i kolku im e cena?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Цената не мие битна колку сака нека биде телото.битно мие најмалку што е можно струја да троши.

Јас веќе се решив за инвертер и ти препорачувам и тебе да размислиш за таа опција. По мои очекувања кај мене 13-ка сузуми за соба од 20кв. би требала да троши 250-300 киловата месечно.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
На Алсат има емисија во која се зборува на затоплувањето со огревното дрво
Емисијата трае 24 минути. Емисијата е на Македонски со превод на Албански
Изнесено е дека дрво има доволно, цената на буката во Македонски шуми е 2370 денари за прва класа, а 1860 за втора класа
Има и разговор со Директорот Жарко Караџовски кој планира зголемени вработувања околу сечењето кое сега го вршат приватници
Не рече дека планира да се изгради погон за производство на пелети. А тоа би му бил паметен потег, ако некој го знае и контактира со него - нека му каже - Потребни се пелети!
http://alsat.mk/index.php/emisii/5006-„Економски-магазин“,-греење-на-дрва.html

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Знаете ли каде се продава/монтира негде у скопјево

дополнителен греач (силиконски) за надворешната единица и компресорот т.е. нешто вакво или вакво пожелно да е со термостат кој ке се вклучува на зададена температура. Crankcase heater е точниот назив за греач за компресорот на видеово се гледа монтажа на copeland таков греач.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562

дополнителен греач (силиконски) за надворешната единица и компресорот т.е. нешто вакво или вакво пожелно да е со термостат кој ке се вклучува на зададена температура. Crankcase heater е точниот назив за греач за компресорот на видеово се гледа монтажа на copeland таков греач.
Не знам каде го има, ама ми се наметнува едно прашање. Ако е толку добро, не ли би го ставале фабрички во климите, барем во поскапите? Или веќе го ставаат?

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Ima, po oglasive procackaj go montiraat okolu 3000den cini.
A vo fabrickite se koristi, ama ne vo site pogotovo nordic verziite, podobro otopuvanje na nadvoresnata edinice da ne se talozi led na tacnata, pogotovo korisna e kaj onie klima uredi koj nemaat intelegent defrost tuku vremenski defrost.
Vo sekoj slucaj zijan nema, a i so termostat n e optovarena strujata na mesecno nivo.
Vo vivaxot koj go imam jas ima slicno takvo nesto kako na slikata 40w grejac samo pokraj toa na tacnata go opfaka i dolniot del na kondenzatorot, uklucuva na -5 a isklucuva na -2C

Fujitsu asyg12ltca i asyg12ltcb e razlika vo toa sto ovoj vtoriov e nordic verzija i ima grejac vo nadvoresnata edinica, isto taka i Toshiba Daiseikai nordic e so grejac sto mislam deka i slikata gore e od Toshibata

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.518

А оти не си направиш сам ??

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
А оти не си направиш сам ??
Па може да ми донесат од србија ако не најдам тука, а и не најдов по огласиве кузнае како им е напишан огласот....а за сам да го направам делови од кај ?

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Odi na reklama5 i tie sto rabotat so klimatizacija i odzuvanje i cistenje na klimi, javi se i prasaj, jas tamu naidov na eden dvajca deka go rabotat toa.
Druga opcija da napravis sam, takvi kabli prodavaat Graniterm, Baneair itn.

Kajgana Shop

На врв Bottom