Партнер/ка со повисока или пониска цена

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Кај нас познати се причините зошто некој со некого би идел повеќе години без да завлезе во брак. Егзистенцијалното прашање е најголемата причина. Станбеното прашање е можеби број 1 причина, без солидни примања неможе ни под кирија да се живее. Киријата ако е 200 евра а двајцата земаат по толку пари на кој начин ќе тераат заеднички живот. Бар мене не ми текнува на пар кој има солидни примања а идат 200 години без да се земат, напротив кај сите одолговлекувањето е токму поради нестабилните финансиски приходи, со цел нивно стабилизирање и почнување на процесот за земање. И во темата за домазет пишав, јас лично ни би одел кај некого ни би земал невеста дома, па макар би ја поминал и 30тата година без да завлезам во брак, дали ќе бидам во тие што си кубат коси којзнае.

А ова си пастала од јузери што пишувале за свои љубовни проблеми, нешто слично како нашана тема, не заебавај :D
Знам дека се обрати на Сусаро, да не делува дека ви се мешам во штипки, но вториов дел од постот ти беше поопшт.

Со болдираново само ми потврди она што го зборев, дека и мажите си праат економски калкулации во врска. Пари, пари, пари....па нели вие сте за љубов бе? Нели љубовта победува се? Некоја ако стварно ве сака ќе живее и под шатор со вас, а не да ви бара станови, коли, пари и што ти не? Само ако се најде таква, да не биде после работата "Еј, па не се живее од љубов, ај да се средиме финансиски" и ооооп, повлекување.

Со други зборови, материјалната егзистенција ви е совршено оправдување за избегнување на некоја непосакувана работа, односно обврска како бракот.

Кој двоен стандард, да пишеше жена дека бара солидно ситуиран маж, одма најдолна ороспија ќе ја направевте. Ама кога се работи за тоа да си дадете алиби лично за вас, го вадите истиот аргумент за кој претходно ги оцрнувате жените. Провидно.

Целиот мој пост е општ и покрај тоа што со Сусаро сме си пишале на ТИ (првин тој мене, па јас му вратив соодветно). Не им придавај на постовите значење и кое го немаат.
--- надополнето: 16 септември 2013 во 14:04 ---
...[/quote

Или со други зборови, човекот се менува...она што го мислиш на 20, не го мислиш со 30. За 40 и да не зборуваме.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.998
Поени од реакции
24.455
Сам си одговори. Така Суси ти се одмилуваат работите, пример и кафаната во која одам како мала ми се одмили оти ја изменија храната и персоналот, после 15 години јас нога немам пуштено повторно внатре. Ми се одмилија питите во Деспина кога се сменија газдите. Ми се одмилија другарките од маало оти останаа на истите муабети до сега и не ги контактирам и избегнувам. Ми се одмилија некои парчиња облека кои ги имам купено, ми се одмилија некои луѓе за кои мислев дека се добри па испаднаа лоши, ми се одмилува работата па ја менувам, ми се одмилија макароните кои ги јадев во студенски денови, потоа не ги јадев 5 години. Ми се одмили државата, власта и партиите, телефонот кој многу го сакав и ми цркна за 6 месеци, лаптопот кој ми се расипа и ми откажа љубов, ми се одмилуваат и цигарите кои ги сакам најмногу али и нив ќе ги откажам. Ми се одмилуваат луѓе на фб кои си ги сликаат децата 15 пати на ден и ги блокирам за навек.

Нема од нигде никаде одмилување, нешто како што гледаш во примериве се променило или останало на ист степен со години. Така и во врската човекот или се променил во некои делови во негативна смисла или останал со мозокот на факултетски денови. Автотортурата е последните година две, три каде има милион разговори да се надминат нештата. На крај останува само да кренеш раце и да продолжиш понатаму во животот. Преку ноќ не се дешава ништо и без причина.

Ти се одмилиле затоа што се сменило. Да не се сменило немало да ти одмилат. Некои и никогаш не ти биле мили, ама си ги трпела ради икс ипсилон причини. Врска е една од работите каде што нема што да трпиш од причини. Пак ќе кажам машко потешко се менува.

Она што се менува и тоа како чорапи се женските принципи. Вие кратите коса од што ви е досадно да се гледате во огледало, имате 300 пара штикли од кои пола необлечени ама мора да има и виолетови у случај да некогаш носите виолетово. Жена нема изграден став, конзистентност, јачина, нема принцип. Се е тоа лук и вода. Па кога можела коса да скрати, па после месец дена истата да ја фарба, кога може ноктите денес да ги фарба, утре да ги брише со ацетон а задутре да ги фарба пак, зошто па истиот дечко да е цело време? Сингл, несингл рандом женско во секое време има 3-4 ца кои ја шмекаат, па шта да не? Ама у врска сум била долго време, па шо кој кур? Битно е мене и само мене да ми е убаво на душичката. Дур ми се може ќе си го возам овој после тоа кој го ебе.

И така ротација се до оној момент кога ќе ви се присака брак и/или деца. Тој јадникот ќе си помисли дека е којзнае колку е посебен во нејзиниот живот чим она прифаќа да се омажи за него, а не сфаќа дека и он е алатка, чеканот, како и сите други претходно. Он е само донаторот на сперма и куќно милениче колку да не се биде сама во процесот на стареење. И од кога ќе се роди детето завршува циклусот. Тогаш и само тогаш смислата на нејзиното постоење се префрла од мажот како единка за манипулација, натпревар и контрола на одгледување на потомокот.

Сега разбирам кога некои постари мажи ме советувале-Жени се млад и зелен, на стари години потешко оди и брак и деца. На мојот одговор дека одбивам некој на глава да ми се качува на енглески е посоодветен терминот nagging одгворот беше-Направи и дете и решен ти е проблемот. После тоа гледај само да има дома се што треба, еднаш неделно Веро а ти терај.

Тоа е тоа. Кој сакаш биди, што сакаш прави, еден ден ќе те изшиканира моментално на истиот начин како што моментално сака шатирана коса и фарбани нокти. Сиот твој труд можеш у гз да си го набуташ. Тоа е тоа што мажите треба да го знаат, а не го знаат. Сите ваши обиди за дипломатско брусање на ситуацијата паѓаат во вода. На крај исходот е тој-Немате апсолутно никаков образ за било што, ако не ви е од интерес(но). Те онака, да ми биде поинтересно периодов ај ќе му раскинам, буквално така.

Тоа е лекцијата што мажите треба да ја научат. Дека ова е исто како пазар. Исто како купопродажен догвор, исто како продавач и купувач се дур постои интересот постои и интеракцијата и дека треба да вложиш онолку колку што вреди и се исплати да инвестираш, не повеќе од тоа.

Објаснето во Калуѓерот кој ти го даде своето Ферари

http://forum.kajgana.com/threads/Нов-почеток.66277/#post-5645305

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
:)

Ова би било доволно за реплика во ситуацијава.

П

Пепси_

Гостин
те едни исти на вакви теми комплицират само.... тоа се ваши ставови шо ги наметнувате на други дека мора да се така/вака онака.

се е до стилот на живот шо си го избрал така и ќе си добијш.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.897
Поени од реакции
11.198
Со болдираново само ми потврди она што го зборев, дека и мажите си праат економски калкулации во врска. Пари, пари, пари....па нели вие сте за љубов бе? Нели љубовта победува се? Некоја ако стварно ве сака ќе живее и под шатор со вас, а не да ви бара станови, коли, пари и што ти не? Само ако се најде таква, да не биде после работата "Еј, па не се живее од љубов, ај да се средиме финансиски" и ооооп, повлекување.

Со други зборови, материјалната егзистенција ви е совршено оправдување за избегнување на некоја непосакувана работа, односно обврска како бракот.

Кој двоен стандард, да пишеше жена дека бара солидно ситуиран маж, одма најдолна ороспија ќе ја направевте. Ама кога се работи за тоа да си дадете алиби лично за вас, го вадите истиот аргумент за кој претходно ги оцрнувате жените. Провидно.

--- надополнето: 16 септември 2013 во 14:04 ---

Првиот болд ти е точен, не е точен туку е перфектен.
Па нормално дека љубовта победува се, особено ако сум голтар кој пробува да се пробие во животот, се бори се труди, прави се што треба да направи еден маж за да стигне до тоа што му следува после напорниот труд. Но, за тоа е потребно време, години, години во кои девојката која што ја сака (и е љубовта која победува се) е постојана негова поддршка, со него е, знае дека тој е тој, да се поминат тешките периоди и потоа доаѓа журката, бракови, свадби, крштевки и се што следува понатака, зашто нели љубовта победила се' и конечно го имаат тоа за кое се бореле. Оваа патека ми е многу поприфатлива него да изигравам домашно милениче со 7 букви, безгласна именка ако се случуваат кавги по дома итн.

Вториот болд ти е контрадикторен сам по себе.
Кој спомнува дека треба да се најде солидно ситуирана жена? Муабетот е од несолидно ситуиран да станеш солидно ситуиран ТИ ЛИЧНО, без да го најдеш полесниот излез барајќи посолидно ситуиран нов партнер, а истовремено романтично настроениот моментален партнер да ги укуси гомната. Работата е да успеете двајцата, да се истрпат тешките срања во животот и да се продолжи понатаму. Еден во 100 ќе го најде тој партнер, што правиме со останатите 99 голтарски души, на кои ќе им бидат начукани рогови порано или подоцна.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Првиот болд ти е точен, не е точен туку е перфектен.
Па нормално дека љубовта победува се, особено ако сум голтар кој пробува да се пробие во животот, се бори се труди, прави се што треба да направи еден маж за да стигне до тоа што му следува после напорниот труд. Но, за тоа е потребно време, години, години во кои девојката која што ја сака (и е љубовта која победува се) е постојана негова поддршка, со него е, знае дека тој е тој, да се поминат тешките периоди и потоа доаѓа журката, бракови, свадби, крштевки и се што следува понатака, зашто нели љубовта победила се' и конечно го имаат тоа за кое се бореле. Оваа патека ми е многу поприфатлива него да изигравам домашно милениче со 7 букви, безгласна именка ако се случуваат кавги по дома итн.

Вториот болд ти е контрадикторен сам по себе.
Кој спомнува дека треба да се најде солидно ситуирана жена?
Во однос на првото болдирано, самиот велиш дека е потребно многу, многу време за да некои работи дојдат на свое место. Т.е. да може да застанеш финансиски на свои нозе и да основаш фамилија.

Е сега вака. Искрено кажи ми, што мислиш, колкави се шансите интелектуалец со чесна и поштена работа да застане на свои нозе во Македонија? Да може да си купи стан, кола, да има доволно средства да ја издржува жената (ако таа не работи) и барем едно дете. Не зборам за некаков луксуз, едноставно нормален просечен живот, без да се тресеш од камати, рати и извршители.
Освен ако некој не лови во матно за да заработи, има наследство од родителите или е дете на транзициски богаташ, тогаш стварно не знам како ќе успее да обезбеди солидна материјална егзистенција. За надвор од државата е веќе друг муабет, тоа е веќе сосема друга приказна.

И што ако некој поштен, препоштен се труди, плетка, прави, пусти и на крај пак не може да спечали за покрив над глава? А годините си врват. Невестата почнува да се нервира. Си вика, остарев јас чекајќи.

Е сега, прашањето е, ако невестата има стан, а ти не, и те вика да живеете кај неа, ти ми велиш дека би одбил? Ради гордост и страв да не бидеш безгласна буква? Зошто не би прифатил, ако веруваш дека таа вистински те сака?

А за второво болдирано, сите го велите тоа, во темата Дали би можеле сами да издржувате семејство. Околу 80% од вас, машки форумџии се изјаснија дека преферирате и партнерката да работи и дека не би можеле сами да го влечете финансискиот товар. Некои немаа против ни да е добро ситуирана. Само да не е поситуирана од нив :icon_lol:

Инаку да, се слагам дека љубовта победува се, ако заедно и тимски се трудат обајцата ;)

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.897
Поени од реакции
11.198
Е сега вака. Искрено кажи ми, што мислиш, колкави се шансите интелектуалец со чесна и поштена работа да застане на свои нозе во Македонија? Да може да си купи стан, кола, да има доволно средства да ја издржува жената (ако таа не работи) и барем едно дете. Не зборам за некаков луксуз, едноставно нормален просечен живот, без да се тресеш од камати, рати и извршители.
Освен ако некој не лови во матно за да заработи, има наследство од родителите или е дете на транзициски богаташ, тогаш стварно не знам како ќе успее да обезбеди солидна материјална егзистенција. За надвор од државата е веќе друг муабет, тоа е веќе сосема друга приказна.
Па да, во претходниот пост мислам наведов дека овие одолговлечени стапувања во брак се повеќе присутни на нашиве простори, поради горенаведените причини. Малце глупо ќе звучи бројки да наведувам, но со примања на двајцата од по 500 па и 400 евра во Македонијава мислам дека може да се живее прилично нормално, да се истера некој одмор, евентуално кредит за кола да се покрене и во најмала рака да се живее под кирија (од 200 евра). Овие приходи не се невозможни да се постигнат, не се работи за 4000 евра. Не сум стигнал сеуште до таква плата, но гледам полека дека е достижна.
И што ако некој поштен, препоштен се труди, плетка, прави, пусти и на крај пак не може да спечали за покрив над глава? А годините си врват. Невестата почнува да се нервира. Си вика, остарев јас чекајќи.
Секогаш постои опцијата дека некои работи нема да излезат на добро, така да и самото влетување во брак е нешто што може да отиде низбрдо удолу. Ништо не е апсолутно, на поединецот останува кој ризик ќе го одбере.
Е сега, прашањето е, ако невестата има стан, а ти не, и те вика да живеете кај неа, ти ми велиш дека би одбил? Ради гордост и страв да не бидеш безгласна буква? Зошто не би прифатил, ако веруваш дека таа вистински те сака?
Друга е работата ако живееме сами, друго е ако се во прашање гужви по дома од тип нејзини/мои родители, како и што пишав...
А за второво болдирано, сите го велите тоа, во темата Дали би можеле сами да издржувате семејство. Околу 80% од вас, машки форумџии се изјаснија дека преферирате и партнерката да работи и дека не би можеле сами да го влечете финансискиот товар. Некои немаа против ни да е добро ситуирана. Само да не е поситуирана од нив :icon_lol:
Па да, не би ми сметало и да е подобро ситуирана од мене, значи е успешна, но тоа не ми е животната цел и не е императив, може да е само плус олеснителна околност за двајцата да имаме постабилен финансиски живот.
Инаку да, се слагам дека љубовта победува се, ако заедно и тимски се трудат обајцата ;)
Нешто од нешто :D

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
U pravo si musko ili treba da e jako motiviran ( finanskiski ) ili da ima zenski ( peder ) hormoni za da raskreva i raschistuva niz doma. Da go ebam nekad znam i po tri chetiri dena da go ostaam tanjirot na masiche vo koj shto mi bil sendvichot za uz nekoj film gleanje :pos:
Samo pepeljarata redovno si ja chistam, ne za drugo poso korne fildganite za kafe ne gi ni miam samo gi plaknam pred da sipam drugo :pos:
PS : Kriglata za pivo ni ednas ne e izmiena , nema ni potreba stalno se doleva vo nea i stalno si e chista :D
Па уште се кажуваш...:facepalm:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Жена ако зароботува повеќе од еден маж, ќе му го изваде низ нос. Барем еднаш дневно. Барем.
Хахаха епа кога не знаете да ја затнете, што да ви правам. Да се разбереме, не правам муабет за насилство и такви ствари :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Каков ИДИОТИЗАМ...зарем партнер се бира по цена !? па нели тоа е релативна работа, примањата можат да се променат :tapp:
Ако се прават вакви математики уште на почетокот, не ја бива работата :eek:
Хемијата е таа што ги спојува двата партнери која заедно со љубовта се идеален пар за среќа во животот...(y)
НИКАКО КАЛКУЛАЦИИ :sneaky: :)

L

Luki Junior

Гостин
Хахаха епа кога не знаете да ја затнете, што да ви правам. Да се разбереме, не правам муабет за насилство и такви ствари :)
Најлошото нешто шо може еден маж да напраа е да ја затне.... Најлошо.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
329
Поени од реакции
218
Најлошото нешто шо може еден маж да напраа е да ја затне.... Најлошо.
Ак не ја затвиш одвреме навреме папучар ќе те напрајт.
--- надополнето: 28 септември 2013 во 22:03 ---
Заборајв со пример да поткрепам да не помисли некој случајно на ќотеци и слично. Не е тоа убо.

Значи ќе и сугерираш работи от типот на
- Има тука блиску една теретана убо е да повежбаш (=дебела си)
- Мислам дека тие работите пред некој месец поубаво ти стоеја (=старееш)
...
...

L

Luki Junior

Гостин
Ак не ја затвиш одвреме навреме папучар ќе те напрајт.
--- надополнето: 28 септември 2013 во 22:03 ---

Заборајв со пример да поткрепам (да не помисли некој случајно на ќотеци и слично): Значи ќе и сугерираш работи от рипот на
- Има тука блиску една теретана убо е да повежбаш (=дебела си)
-Мислам дека тие работите пред некој месец поубаво ти стоеја (=старееш)
...
...
Ного си грешка, ама ќе пораснеш, не се секирај.

Паметен маж си ја слуша жената и не ја затнува. Оти коа ќе се одзатне, оште полошо ќе стане. :)

Член од
3 јуни 2013
Мислења
329
Поени од реакции
218
Ного си грешка, ама ќе пораснеш, не се секирај.

Паметен маж си ја слуша жената и не ја затнува. Оти коа ќе се одзатне, оште полошо ќе стане. :)
Бати мажот шо не може да издржи едно одзатнување.

Kajgana Shop

На врв Bottom