Би те ставил во потпис, но многу е голем постот.Ако си крпиш(шиеш копче на) алиште кое во моментот го носиш задолжително да си ставиш конец в уста за да не занемиш.
Бабините деветини најчесто се остаток од паганската вера, но и голем број индиректно сме ги примиле од нашите браќа и комшии Муслиманите.
На темава се изначитав за разни митски суштества од типот на самовили, сеништа и разни злодуси. Сите овие суштества можеби и постојат, не велам не, но ако постојат се знае што се. Тие се паднати ангели(демони) кои примаат разни облици само за да ги излажат луѓето и ги оттргнат од патот кој води кон Царството Небеско. Кога тие можат да примат облик на разни светци кои ги мачат луѓето, тогаш тие можат да примат облици на разни лажебогови и лажебожици, на самовили и други митски суштества.
Треба да знаеме дека сторенија и нагазенија ги фаќаат оние кои што се далеку од Бога и заборавиле на Неговото Име и на Неговата Црква. Оние кои се Бога и кои ги примаат редовно Неговите свети тајни, нив паднатите ангели ништо не им можат и нормално е да им се потсмеваат на оние кои место од Бога се бојат од неговите непослушни слуги. (Тоа доаѓа како јас да се плашам од некој службеник, а притоа министерот, раководителот и шефот ми се пријатели)
Вештерките и вештерите и тоа како постојат и сме ги виделе. Тие се бајачите и гатачите, кои место на Бога му служат на Сатаната и неговите слуги. Е сега да летаат на метли уште не сум ги видел, ама ништо чудно и тоа да се има случено и да се случува. Страшно е да играш оро со Натемаго.
НИкој не ги ферма старите денеска. Демек ништо не знаат и разбират. (истите тија прости старци са ги созададеле карактерите на наште родители, а наште родители нас..) ЗНачи прости старци праат прости внуци... Логика бе батка.Старински работи, не се отфрлање.
Кај нас не можеш да избегнеш пукнатина на патот, па пак не следи среќаГлупости
Кој ти кажал за ова?!?!?!
А иначе ја не верувам во вакви глупости!!!:nenene::nenene::nenene:
А имаше и едно дека ако поминеш испод скала или под оние бандерине како буквата л што се ќе те следи несреќа. Исто така ако згазнеш на пукнатина на патот пак те следи несреќа!!!!!!
Глупости живи!!!!!!!!!!!!!!:pos2::pos2::pos2:
Болд: Баба ти ептен толерантна.Јас живеам со еден од основоположниците на бабините деветини-баба ми, па ќе ви кажам неколку бабини деветини, за кој не верува да се позанимава, а кој верува да припази малце : )))
- Не седи на ќошот од масата нема да се омажиш/ожениш
- Не отварај чадор внатре кога не врне несреќа носи
- Не сечи нокти навечер несреќа носи
- Кога ќе се удриш со метла поплукај ја три пати (е сега за ова немам баш податоци што би било ако не ја поплукаш)
- Не го треси чаршавот навечер-несреќа е
- Не се тегни после јадење-јадењето на ѓаволот го даваш!?
- Не пеј дур јадеш ќе земеш припадник од ромската популација за брачен партнер : )
- Не ја оставај ташната на земја ќе имаш сиромашен живот
- Јади го крајот од лебот да те сака свекрвата
- Не се бањај на празник-ќе ти порасне мртва коска
Еј фала за поздравотБолд: Баба ти ептен толерантна.
Јас ги практикувам сите овие дејанија, само под број 6. не ми е јасно то значи. Ако може да објасниш.
Поздрав до баба ти
Капирам. Тенкју.Еј фала за поздравот
Демек да се тегнеш после јадење, знаеш се прозеваш на маса, прозевање со тегнење, не знам како да ти објаснам поинаку...
Болд: Баба ти ептен толерантна.
Јас ги практикувам сите овие дејанија, само под број 6. не ми е јасно то значи. Ако може да објасниш.
Поздрав до баба ти