Бабини деветини, суеверија

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Тоа да, баба ми тиа рабоќе.....сестра ми после коа го продала станот и се селела, нашла црвено крпче позади ормар (оние нашине огромни пола соба што ќе ти ја фатат) - заврзано у чвор.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ееееее, ја само си викам како не се сеуште живи да им почачкам по мозокот....ама ај, ќе се најде начин ;)

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Ако си крпиш(шиеш копче на) алиште кое во моментот го носиш задолжително да си ставиш конец в уста за да не занемиш.

Бабините деветини најчесто се остаток од паганската вера, но и голем број индиректно сме ги примиле од нашите браќа и комшии Муслиманите.

На темава се изначитав за разни митски суштества од типот на самовили, сеништа и разни злодуси. Сите овие суштества можеби и постојат, не велам не, но ако постојат се знае што се. Тие се паднати ангели(демони) кои примаат разни облици само за да ги излажат луѓето и ги оттргнат од патот кој води кон Царството Небеско. Кога тие можат да примат облик на разни светци кои ги мачат луѓето, тогаш тие можат да примат облици на разни лажебогови и лажебожици, на самовили и други митски суштества.

Треба да знаеме дека сторенија и нагазенија ги фаќаат оние кои што се далеку од Бога и заборавиле на Неговото Име и на Неговата Црква. Оние кои се Бога и кои ги примаат редовно Неговите свети тајни, нив паднатите ангели ништо не им можат и нормално е да им се потсмеваат на оние кои место од Бога се бојат од неговите непослушни слуги. (Тоа доаѓа како јас да се плашам од некој службеник, а притоа министерот, раководителот и шефот ми се пријатели)

Вештерките и вештерите и тоа како постојат и сме ги виделе. Тие се бајачите и гатачите, кои место на Бога му служат на Сатаната и неговите слуги. Е сега да летаат на метли уште не сум ги видел, ама ништо чудно и тоа да се има случено и да се случува. Страшно е да играш оро со Натемаго.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ако си крпиш(шиеш копче на) алиште кое во моментот го носиш задолжително да си ставиш конец в уста за да не занемиш.

Бабините деветини најчесто се остаток од паганската вера, но и голем број индиректно сме ги примиле од нашите браќа и комшии Муслиманите.

На темава се изначитав за разни митски суштества од типот на самовили, сеништа и разни злодуси. Сите овие суштества можеби и постојат, не велам не, но ако постојат се знае што се. Тие се паднати ангели(демони) кои примаат разни облици само за да ги излажат луѓето и ги оттргнат од патот кој води кон Царството Небеско. Кога тие можат да примат облик на разни светци кои ги мачат луѓето, тогаш тие можат да примат облици на разни лажебогови и лажебожици, на самовили и други митски суштества.

Треба да знаеме дека сторенија и нагазенија ги фаќаат оние кои што се далеку од Бога и заборавиле на Неговото Име и на Неговата Црква. Оние кои се Бога и кои ги примаат редовно Неговите свети тајни, нив паднатите ангели ништо не им можат и нормално е да им се потсмеваат на оние кои место од Бога се бојат од неговите непослушни слуги. (Тоа доаѓа како јас да се плашам од некој службеник, а притоа министерот, раководителот и шефот ми се пријатели)

Вештерките и вештерите и тоа како постојат и сме ги виделе. Тие се бајачите и гатачите, кои место на Бога му служат на Сатаната и неговите слуги. Е сега да летаат на метли уште не сум ги видел, ама ништо чудно и тоа да се има случено и да се случува. Страшно е да играш оро со Натемаго.
Би те ставил во потпис, но многу е голем постот.

L

Luki Junior

Гостин
Старински работи, не се отфрлање.
НИкој не ги ферма старите денеска. Демек ништо не знаат и разбират. (истите тија прости старци са ги созададеле карактерите на наште родители, а наште родители нас..) ЗНачи прости старци праат прости внуци... :) Логика бе батка.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јасно, ама кому да му кажеш.

Плус, од сите тие деветтини и десеттини, денес пак иЉАч се прави и се лечат луѓе од разни болештињи.

Теодор006

Научник
Член од
25 август 2013
Мислења
270
Поени од реакции
111
Глупости

Кој ти кажал за ова?!?!?!

А иначе ја не верувам во вакви глупости!!!:nenene::nenene::nenene:

А имаше и едно дека ако поминеш испод скала или под оние бандерине како буквата л што се ќе те следи несреќа. Исто така ако згазнеш на пукнатина на патот пак те следи несреќа!!!!!!

Глупости живи!!!!!!!!!!!!!!:pos2::pos2::pos2:
Кај нас не можеш да избегнеш пукнатина на патот, па пак не следи среќа:D

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.516
Поени од реакции
9.548
Јас живеам со еден од основоположниците на бабините деветини-баба ми, па ќе ви кажам неколку бабини деветини, за кој не верува да се позанимава, а кој верува да припази малце : )))
  1. Не седи на ќошот од масата нема да се омажиш/ожениш
  2. Не отварај чадор внатре кога не врне несреќа носи
  3. Не сечи нокти навечер несреќа носи
  4. Кога ќе се удриш со метла поплукај ја три пати (е сега за ова немам баш податоци што би било ако не ја поплукаш)
  5. Не го треси чаршавот навечер-несреќа е
  6. Не се тегни после јадење-јадењето на ѓаволот го даваш!?
  7. Не пеј дур јадеш ќе земеш припадник од ромската популација за брачен партнер : )
  8. Не ја оставај ташната на земја ќе имаш сиромашен живот
  9. Јади го крајот од лебот да те сака свекрвата
  10. Не се бањај на празник-ќе ти порасне мртва коска

P

parvati

Гостин
Не пиј сок у дискотеку, ке ти ставиф дрогу : )))

Бабине приче викаф куманофци(нели граница е блиско)
Не верују у ништо од сфе овој
А зшто се викаф деветитни ? боље би било даветини.
Давиф старци сс овакфи глупости
Ама кургиболи њима,возиф се гратис два пут недељно и имаф толики пензие

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Јас живеам со еден од основоположниците на бабините деветини-баба ми, па ќе ви кажам неколку бабини деветини, за кој не верува да се позанимава, а кој верува да припази малце : )))
  1. Не седи на ќошот од масата нема да се омажиш/ожениш
  2. Не отварај чадор внатре кога не врне несреќа носи
  3. Не сечи нокти навечер несреќа носи
  4. Кога ќе се удриш со метла поплукај ја три пати (е сега за ова немам баш податоци што би било ако не ја поплукаш)
  5. Не го треси чаршавот навечер-несреќа е
  6. Не се тегни после јадење-јадењето на ѓаволот го даваш!?
  7. Не пеј дур јадеш ќе земеш припадник од ромската популација за брачен партнер : )
  8. Не ја оставај ташната на земја ќе имаш сиромашен живот
  9. Јади го крајот од лебот да те сака свекрвата
  10. Не се бањај на празник-ќе ти порасне мртва коска
Болд: Баба ти ептен толерантна. :LOL:

Јас ги практикувам сите овие дејанија, само под број 6. не ми е јасно то значи. Ако може да објасниш. :)
Поздрав до баба ти

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.516
Поени од реакции
9.548

Јас ги практикувам сите овие дејанија, само под број 6. не ми е јасно то значи. Ако може да објасниш. :)
Поздрав до баба ти
Еј фала за поздравот :D
Демек да се тегнеш после јадење, знаеш се прозеваш на маса, прозевање со тегнење, не знам како да ти објаснам поинаку... :)

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Еј фала за поздравот :D
Демек да се тегнеш после јадење, знаеш се прозеваш на маса, прозевање со тегнење, не знам како да ти објаснам поинаку... :)
Капирам. Тенкју.

Има и младешки деветини:
Ако се бацуваш на дожд, ќе ти се зацрвсти љубовта. :X3:

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810

Поздрав до баба ти

6ката ја знам како не го треси чаршафот на кој што си јадела (од тераса, прозор, во двор...) навечер.

И јас ги практикувам сите, а одозгора на тоа и црна мачка чувам дома. Не знам дали треба да се плашам :cautious: :P
--- надополнето: 27 септември 2013 во 19:35 ---
Ок, моја грешка, сум ги утнала броевите :( има нешто...

Kajgana Shop

На врв Bottom