Протести поради звучниците на џамиите

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Сеа ќе ми кажеш дека епа технологија, ама епа технологија, тогаш зашто не ви праќаат смс пораки со повикот?
Затоа што требало да биде човечки глас. Но и за тоа има соодветно решение. Како што човечкиот глас се емитува преку звучник, така може и преку радиофреквенција или интернет. Пак ќе биде човечки глас, само начинот на пренесување ќе биде сменет и нема да го слушаат оние за кои не е наменет.
Пак ќе повторам, начини има, но и самите си кажаа - тоа не било нивни проблем.

Од 7-8те џамии околу Бит Пазар, само од една оџата има некаква врска со пеење. Сите други завиваат како гладни кучиња. Кога ќе викнат сите одеднаш во тој дел од Скопје, не да е акустично лудило, мислиш смак света дошол. Башка тоа што се работи за манифестирање „сила“ кон немухамеданското населени, туку во вакво каша-општество, се работи и за форма на заплашување. У комбинација со чудните типови со кратки панталони и долги бради кои се шетаат како да се у Исламска република Иран, секуларна Македонија има основано право за загриженост.

Allahu ajvar!

За болдираното , лошо си сватил , грешка си ...

Ќе беше така доколку да речеме во Брест (муслиманско село) таму во длабоките планини езанот се вика без звучници , а во Теарце (мешано село) се вика со звучници.
Во Дебар без звучници , а во Тетово со звучници.
Во Коџаџик без звучници , а во Лажец со звучници.

Не , езанот се вика со звучници и во селата каде 100% се муслимани , и во селата каде 30% се муслимани.
И во селата во длабоките планини , и во рамничарските.

Тоа е општ прифатен начин за викање езан , со звучници.

А ти што ги сваќаш поинаку , како провокација , како заплашување , тоа треба да го смениш во главата.

Еве ти во Брест скопска црна гора (најблиските македонци се можда 20км далеку)

Езанот во село Бозовце , последното село во Шар планина , таму на граница со Косово , нема ниеден македонец во близина.

Кого плашат овие ?

Барем речи дека ти пречи , но не дека се заплашува некој.
Крстот со граѓански пари стори и свети над Скопје , му ги менуваат светлата и му ги плаќаат сметките со мои пари (и со твои) ... ако е провокација , поголема провокација од крстот на Водно нема. (каде во Библијата пишува дека треба да се издигнат крстови по планините ? , ова е нова традиција , понова и од звучниците, барем звучниците се замена за тешкото качување во минаре 5 пати на ден ... но крстот ?)

Кого плашат овие ?

Птиците и другите диви животни во околината.

Искрено, не ме интересира дали плашат некого или пак провоцираат, тоа е проблем кој мене не ме интересира, си има други луѓе за тоа. Мене ме интересира звукот, кој како граѓанин на оваа држава ми влегува во мојот дом, во часови кога тоа не е дозволено и го нарушува јавниот ред и мир. Мене ме интересира баба ми да не се буди во 5 саат зашто ја разбудило минарето, па пак да пие апчиња за спиење. Мене ме интересира јас да можам да спијам во 5 сабајле, без да ме разбуди целиот серијал на минариња во околината. Зборам за 5 џамии на 2, 3 километри квадратни. Шо знам, мене логично ми е ако можам да ги слушнам сите 5, тогаш не е потребно од секоја да биде толку гласно. Гледаш нешто тука против религијата или гледаш само побунување на звукот? Или грешам негде и побитно е да бидат гласни, без оглед на логиката и на законите отколку да има логика и да не им смета на обичниот народ?

Птиците и другите диви животни во околината.

Искрено, не ме интересира дали плашат некого или пак провоцираат, тоа е проблем кој мене не ме интересира, си има други луѓе за тоа. Мене ме интересира звукот, кој како граѓанин на оваа држава ми влегува во мојот дом, во часови кога тоа не е дозволено и го нарушува јавниот ред и мир. Мене ме интересира баба ми да не се буди во 5 саат зашто ја разбудило минарето, па пак да пие апчиња за спиење. Мене ме интересира јас да можам да спијам во 5 сабајле, без да ме разбуди целиот серијал на минариња во околината. Зборам за 5 џамии на 2, 3 километри квадратни. Шо знам, мене логично ми е ако можам да ги слушнам сите 5, тогаш не е потребно од секоја да биде толку гласно. Гледаш нешто тука против религијата или гледаш само побунување на звукот? Или грешам негде и побитно е да бидат гласни, без оглед на логиката и на законите отколку да има логика и да не им смета на обичниот народ?

Кога ги спомна бабите ... ме насмеа ... мојата баба пак многу често ме прашува дали сум го слушнал езанот за да може да клања. Ја искористувам приликата да се чудам уште еднаш на тие кои се 5км далеку од џамија и наводно им пречи езанот.
Мислам дека треба да го ослободите срцето (проект на Влада на РМ) и нема да ви пречи езанот, дури ни на сон, интересно како не се навикнавте досега, јас и од петел бев навикнат едно време :)

Кога ги спомна бабите ... ме насмеа ... мојата баба пак многу често ме прашува дали сум го слушнал езанот за да може да клања. Ја искористувам приликата да се чудам уште еднаш на тие кои се 5км далеку од џамија и наводно им пречи езанот.
Мислам дека треба да го ослободите срцето (проект на Влада на РМ) и нема да ви пречи езанот, дури ни на сон, интересно како не се навикнавте досега, јас и од петел бев навикнат едно време :)

Абе ти не моеш да ми кажеш на мене дали ми смета или не, сфаќаш тоа? Нека не те чуди тоа воопшто ако на некои им смета нешто што тебе не ти смета, зашто ако мислиш поинаку ќе го јадеш опасно во животот понатаму и тоа многу. Али да не идеме понатаму.

Океј, езанот ќе го викаме сеа. Мене тоа мене ич не ми смета што се пее, мене ми смета што е стварно гласно во последно време. Порано беше една џамија и не ми сметаше зашто не се ни слушаше нешто многу. Но сега е поинаку. И не го тупи тоа со срцето, да повторам, мене не ми е гајле за религиите, јас ти коментирам како граѓанин во државава на кого му смета нешто а тоа е јачината на звукот. Ако одиме по твојата логика - ослободи го срцето, намали малце езанот, има луѓе на кои им смета тоа, биди тоа што религијата го очекува од тебе. Ајде поздрав.

Абе ти не моеш да ми кажеш на мене дали ми смета или не, сфаќаш тоа? Нека не те чуди тоа воопшто ако на некои им смета нешто што тебе не ти смета, зашто ако мислиш поинаку ќе го јадеш опасно во животот понатаму и тоа многу. Али да не идеме понатаму.

Океј, езанот ќе го викаме сеа. Мене тоа мене ич не ми смета што се пее, мене ми смета што е стварно гласно во последно време. Порано беше една џамија и не ми сметаше зашто не се ни слушаше нешто многу. Но сега е поинаку. И не го тупи тоа со срцето, да повторам, мене не ми е гајле за религиите, јас ти коментирам како граѓанин во државава на кого му смета нешто а тоа е јачината на звукот. Ако одиме по твојата логика - ослободи го срцето, намали малце езанот, има луѓе на кои им смета тоа, биди тоа што религијата го очекува од тебе. Ајде поздрав.

Поздрав и од мене , жал ми е што ви пречи , нек се најде некое решение ... (но рачунај и ти дека на голем број муслимани езанот им значи и спокој , духовно исполнување)

Поздрав и од мене , жал ми е што ви пречи , нек се најде некое решение ...

Има решение, нарушување на редот и мирот во општеството се знае за што се смета. Зошто е ова над законот?
Ќе ти одговорам, оти општество како концепт не ви е јасен.

Два, јас како благосостојба на духот и умот а и делумна традиција ми е во 5ипол да пеам на микрофон Ај да беше стрела песната.
Ама, јас како дел од општеството се помирувам со нормите и правилата. И не пеам.

Три, зошто некој да ги слуша твоите ретардирани обичаи ако не е од иста вера?

wJ2ClIh.jpg

Ете,за тоа буткање на религијата ти пишувам.Кој си ти побогу,или било кој,да наметнуваш стандарди на однесување на одреден рандом верник?За неверник да не правиме муабет воопшто!
Да те прашам-дали си ти Бог,дали си Алах кога си земаш за право да судиш за другите?Остај го тоа на страна,треба да се гледаш себеси и дали ти ги вршиш обредите,а не за козата на комшијата да расправаш по форуми.
Интересен феномен,кој неколку пати го споменува Исписимус,не знам дали некој го прати и чита дечкото,но има длабока поента.Јас познавам личности кои се декларираат како Муслимани,па не стануваат секое сабајле за клањање,одат само на џума.И тоа од нив е кажано,не претпоставувам.Дали и тие според тебе не се Муслимани?Или се само кога е потребна бројка да се лупне како позитивна статистика,ама во меѓувреме е слично на-Ние се оградуваме од нив,тие не се Муслимани,тие не прават вака и вака.Многу хипокритично,да знаеш.

Ти треба да сфатиш дека Алах дал упатство и секој има слободна волја да одлучи дали ќе го следи или не.Дали некој се клањал,дали некој испил пиво синоќа,дали имал односи пред брак,тоа не треба да те засега,се дур не бидеш ти тангиран од тие постапки.И секој има право,доколку одлучи,да се чувствува како Муслиман,макар и да не се клања секое утро.Не е твоја работа да судиш и да гледаш во туѓиот двор,гледај си ја својата работа и чекори си по својата патека.
многу слично прашање му поставив на хатаб пред неколку дена на друга тема за еден мој другар. и тогаш се огради од одговор, а сега изговор , .... касно е, ...
Пак велам,не гледам провокација,навистина.
Но ете,реков дека би се сложил дека утринската молитва да се намали каде има христијани и тоа исклучиво ако е проблем гласноста.
А многу постови само на оваа тема потврдија дека и оџата бил проблем,цитирав погоре некои од нив.

Што се однесува до мнозинско муслиманска средина,ќе играш за тимот чиј дрес носиш.
Муслимани кои спијат додека оџата повикува да се клања,имаат проблем со себеси. :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 01:51 ---

Смешно е колку сте нереални.
1400 години пропис да се менува заради група безобразни секташи и атеисти,не ни паѓа на памет.

со закон е забрането да се вознемируваат луѓето после 22ч. кој сака нека биде, камбана, повик, кафич, .... а кај мене има и кладилница, .... до крв знам да дојдам со нив заради вознемирување. ме боли уво ако играла македонија кошарка. јас сакам да се одморам, спијам. исто и со повикот, ....... ејјјјј, на 4+км сум сигирно воздушна линија од најблиската џамија, .....па насабајле ме вади од такт. сакам да спијам!!! ништо повеќе, ништо помалку.
но од овој твој пост се гледа дека си арогантен и надмен спрема другите. сакаш почит:confused: таа по дифолт ти припаѓа? или таа се заслужува? само вие како верска групација постоите? нема други во градов/државава/земјава? е сега јас како атеист мора да ве трпам затоа што вие сте саможивници? или јас да си смислам како атеист дека секој ден да го одбележувам почетокот на денот со брмчење на мотор со разглас низ градов? знаеш, се радувам на новиот ден, ништо повеќе. дури и ќе си поднесам документи кај надлежните и после тоа кој ве е*е сите вас (христијани/муслимани/ошовци/будисти/протестанти/католици.....) но ете, јас си го почнувам денот (пошто се сметам за цивилизиран човек) пред компјутерот со брмчењето на zx10

....mu ebam stopankata na odzata.....ova se zborovi od sin mi , koj sekoj pat koga ideme kaj majka mi na gosti, prespiva denje i redovno, ama redovno go budi vienjeto na odzata . Dzamijata e na 200m od kukata i vozrasen da e, a ne dete, ke se mrdne da go slusa po 3 pati dnevno:eek:
Decata od celo maalo imaat traumi od peenjeto.

Za eden cesit, eden majtap da vi raskazam.....pred nekoja godina , pred dzamijata ima zgrada i vo nea se doseli nov stanar koj vooedno raboti vo EVN. Za vreme na renoviranje na stanot se pogodija nekoi posti i peenjeto bukvalno gi mrdna lugevo i majstorite, ne bea naviknati na takva muzika:D
i ni pet ni sest, eden den mu pukna filmot na coekot...mu ja iskluci strujata vo dzamijata ..i toa sekoj pat koga bese vreme za peenje:LOL::pos:im trebase nekolku dena za da svatat so e rabotata, a stanarite go blagoslovea za toa:LOL:
Za da na kraj padne spogodba , da se namali razglasot:D

многу слично прашање му поставив на хатаб пред неколку дена на друга тема за еден мој другар. и тогаш се огради од одговор, а сега изговор , .... касно е, ...

Друже,како прво: секогаш донесуваш заклучоци во нечие име, а тоа не чини.
Второ: Тоа што ти го прашуваш е предмет на расправа во Исламот повеќе од 1400 години,навистина многу долга тема за која се пишувани книги.
Има многу мислења од многу учењаци,и сите имаат докази.
И ти сега сакаш на атеиста да му објаснам како може човек муслиман да излезе од Исламот,односно да стане немуслиман,во 2 реда? Немогуча мисија :)

Исламот за разлика од христијанството има влезна и излезна врата,има дела/зборови/убедувања кои ако ги направиш/речеш се дела со кои се излегува од Исламот.
Тоа за тебе е можеби несфатливо,но Исламот си има правила и граници кои не се за преминување ;)

Друже,како прво: секогаш донесуваш заклучоци во нечие име, а тоа не чини.
Второ: Тоа што ти го прашуваш е предмет на расправа во Исламот повеќе од 1400 години,навистина многу долга тема за која се пишувани книги.
Има многу мислења од многу учењаци,и сите имаат докази.
И ти сега сакаш на атеиста да му објаснам како може човек муслиман да излезе од Исламот,односно да стане немуслиман,во 2 реда? Немогуча мисија :)

Исламот за разлика од христијанството има влезна и излезна врата,има дела/зборови/убедувања кои ако ги направиш/речеш се дела со кои се излегува од Исламот.
Тоа за тебе е можеби несфатливо,но Исламот си има правила и граници кои не се за преминување ;)
болдот: нешто што можеше и претходно да го кажеш (делимичен одговор), а не да избегнуваш одговори. е сега, кои се тие граници? што е тоа што еден деклариран муслиман го прави да е НЕмуслуман? кои се тие дела?

Има решение, нарушување на редот и мирот во општеството се знае за што се смета. Зошто е ова над законот?
Ќе ти одговорам, оти општество како концепт не ви е јасен.

Два, јас како благосостојба на духот и умот а и делумна традиција ми е во 5ипол да пеам на микрофон Ај да беше стрела песната.
Ама, јас како дел од општеството се помирувам со нормите и правилата. И не пеам.

Три, зошто некој да ги слуша твоите ретардирани обичаи ако не е од иста вера?

Езанот не е нарушување на мирот , тоа треба да го сватиш исто како кога врне дожд , дува ветер , грми , работат климите и часовниците, се движат автомобилите ...

Црна несреќо, завивањето на оџите на разглас не е ништо друго освен демонстрација на варварство, немање осет за другиот и обид да се демонстрира сила.

На сите тоа им е јасно, вклучувајќи те и тебе. Како не ти е од време на време гнас од себе?
Чим толку сака треба да си го викне оџата со силно озвучење у соба да му пее пет пати на ден. Чисто да го истестираме Дарди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom