Ракометни трансфери

• Креатор на темата Креатор на темата TheTrooper
  • Време на започнување Време на започнување
Дај му жут картон за тупење. Постира информација за Вардар и после го тупи со глупости како сме уништувале таленти на 29 години, а Митревски брани само на тренинзи...

Абе ќе ви дадам две минути исклучување :))

Од инфото за трансферот на голманот во Вардар, па се до тука ќе биде избришано, последна опомена за LetMeSea , следна провокација бан.
Ова нека стои, да биде на чисто.

Абе Дувњак не направи трансфер во Кил?

Од идната сезона колку што знам. Во ракометот доста порано се договараат трансферите. На пример, ако сака Вардар играчи за идната сезона зимава ќе треба да пазари.

Како бе Растко во црвена ѕвезда....играчиште беше што му направија овие од Киелце? Заслужува многу посилен клуб. Покољ ги направија овие нискиве пивоти како Ракчевиќ така и овој. И зарем ниеден асален клуб не се наоѓа да ги земе?

Како бе Растко во црвена ѕвезда....играчиште беше што му направија овие од Киелце? Заслужува многу посилен клуб. Покољ ги направија овие нискиве пивоти како Ракчевиќ така и овој. И зарем ниеден асален клуб не се наоѓа да ги земе?

Па играат само во еден правец....нема повеќе простор за такви играчи.
Башка сигурно е овде само да одржи форма дур да најде клуб што ќе е спремен да му даде колку што он бара.

Подобро има пројдено Металопластика со Рајковиќ,Драгаш и Драгичевиќ.За СЕХА тоа се 3ца доста добри играчи.Башка го вратиле Жикица Милосављевиќ од пензија.
Можно ли е во наредната година и да добиеме една асална екипа од Србија ?
Башка и Динамо Минск да се натера некако да играат СЕХА.
Тоа би било полн погодок.

Србите и Хрватите дефинитивно имаат фонд на играчи да направат сами тие 2 земји многу јака лига,но нема интерес за инвестирање.Штета....баш штета.
Гобац ги има отерано сите што пробаа да го симнат,а НЕХЕ опстојува ради тоа што до сега нема озбилна амбиција да го пројде Загреб покажано.
Во Србија ракометот до ЕП беше целосно маргинализиран спорт и никој не ни знаеше дека постои.

Па играат само во еден правец....нема повеќе простор за такви играчи.
Башка сигурно е овде само да одржи форма дур да најде клуб што ќе е спремен да му даде колку што он бара.
Можно ли е во наредната година и да добиеме една асална екипа од Србија ?
Башка и Динамо Минск да се натера некако да играат СЕХА.
Тоа би било полн погодок.
Србите и Хрватите дефинитивно имаат фонд на играчи да направат сами тие 2 земји многу јака лига,но нема интерес за инвестирање.Штета....баш штета.
Има и други што играат само одбрана и само напад еве и Агинагалде претежно игра напад па пак се барани. Незнам во што е работата али овие двајцата може да бидат доста корисни.
Моментално на клупски план споредно со земјите од балканов сме најдобри. Останува уште млади ракометари да добиеме и по можност да уфрлиме уште два македонски тима во СЕХА (пелистер, струмица). Во однос на младите категории сме доста назад од Хрватска и Србија. Ова ни фали.

Готово а? Душебаев е нов тренер? Добро е за Вардар али лошо е по нас, полесно ќе ни беше против Зоран :unsure:
KOLUMNA: Dušebajev? Logično je…

Datum:07.10.2013 | Autor:zika.bogdanovic
kolumna_zika.gif

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ
Neka je jasno. Ozbiljni klubovi ne smenjuju trenera 7. oktobra, ma šta se dogodilo u prethodna dva meseca sezone. Šta je nateralo Sergeja Samsonenka da se zahvali na saradnji Zoranu Kastratoviću, verovatno će se saznati u danima koji slede i bez novinarskih nagađanja, ali to teško da mogu biti rezultati u prethodnih sedam zvaničnih mečeva u sezoni. Da li u sopstvenoj klopci stvaranja mita o klubu koji će sutra osvojiti Ligu šampiona, tek pomoć je reći da Vardar sa ovim igračkim kadrom nije tim za F4 Lige šampiona, pa ni blizu „Lanxess Arene“, osim ako se ne desi neko čudo, ludi raspored ili nešto treće. Ovaj Vardar je svakako tim koji treba da nađe svoje mesto u TOP 16 i sa tim da ostvari sve svoje ambicije, a posle šta mu Bog i Vidererove kuglice daju. Ostvariti cilj je jedno, a verovati u čuda nešto drugo.
Uobražavati nešto što ne postoji, da ovaj sastav mora da pobedi u Minsku ili bude bez greške u SEHI, o kojoj se mnogo govori, ali koja se i dalje shvata kao „zagrevanje“ za mečeve Lige šampiona, veliki je problem i za upravu, koja za svojim vratom ima vernu armiju „Komita“, koji teško praštaju neuspehe, i dalje zaljubljeni u auru Veselina Vujovića, dugogodišnjeg trenera „crveno-crne“ ekipe.
Za svaki tim je potrebno vreme. Vremena nije bilo za crnogorskog selektora, a ni podrške. Po istoj matrici, posao su u ponedeljak ujutru mogli da izgube i Filip Gardien u Parizu ili Martin Švalb u Hamburgu. Prvi se obrukao sa najskupljom ekipom svih vremena u Skoplju, mučio sa Minskom, ostao bez boda i Super Kupa u Francuskoj, a drugom već fale četiri boda u odnosu na Kil.
vardar_kastratovic_klupa.jpg

Vardar je izgledao loše protiv Tatrana. Očigledno je glava svima već bila u Borisu Trajkovskom, a pitanje života ili smrti pobediti PSŽ, odnosno, uraditi ono isto što je i Metalurg. MK timovi jedni drugima podižu lestvicu, tako je bilo i Červaru posle remija Vardara sa Barselonom, i to je dobro. U takvoj koliziji između „hoću sad i hoću sve“ i odmaranja – kalkulisanja, međutim, naleteli su Vardarovci na rasterećeni kvalitetni Tatran, koji ih je počistio. Teško je kada se luta sa prioritetima, a još teže se nositi sa pritiskom i odrediti uopšte realne mogućnosti ekipe dva meseca posle njenog formiranja. Jedan loš dan, međutim, ne sme da bude razlog za smenu. Nigde i nije u ozbiljnim rukometnim sredinama.
Kada se uključi logika nije tako, ali verovatno bi i Kastratoviću i Červaru, bilo puno lakše u nastavku sezone da su izgubili te mečeve od Barse i PSŽ-a. Sada je sve što urade – malo i nedovoljno.
Ipak, kada se pomene ime Talanta Dušebajeva – to je cilj koji opravdava sredstvo.
Kako je Kastratović na svojim leđima nosio senu harizmatičnog Vujovića, tako je od prvog dana njegovog mandata, možda i jače pritiskan bremenom velikog imenaTalanta Dušebajeva. Spekulacije o dolasku legendarnog Kirgiza, dolazak njegovog sina Aleksa, koji je najtalentovaniji levoruki igrač u generaciji 1992 na planeti i koji je verovatno mogao prstom da izabere klub za koji će potpisati, a izabrao početak projekta u Skoplju, pa dolazak španskog veterana Injaki Malumbresa kao četvrtog golmana – sve su to bili neki jaki signali da neko drugi sastavlja tim ili neverovatna priča o pukoj slučajnosti i istim rukometnim pogledima Kastratovića i Dušebajeva?
Najeklatantniji primer, bio je kontakt sa bivšim nemačkim juniorskim reprezentativcem,Kristijanom Dizingerom, koji je bio u Skoplju i pregovarao sa crveno-crnima. Ništa tu ne bi bilo čudno da nije reč o momku koji je rekovalescent posle serije teških povreda, a koga je Dušebajev već imao potpisanog u Madridu pre bankrota Atletika. Da li je i to slučajnost podudarnosti Kastratovićeve i Dušebajeve vizije, ili jednostavno, pripremanje terena za dolazak Dušebajeva, pokazaće se vrlo brzo.
Dušebajev u Vardaru? Pa, logično je. Naslov za novine – fantastičan. Ako dođe takva ličnost doneće mnogo makedonskom klupskom rukometu. Samo nije jasno, što se čekalo do oktobra?

ДОАЃАМ ВО СКОПЈЕ КАКО ТУРИСТ, НО МОЖЕ И ДА ОСТАНАМ КАКО ТРЕНЕР
82B568F90903064BB77D066C017CE9B1.jpg

В недела во салата „Борис Трајковски“ на дуелот меѓу Вардар и ПСЖ во рамките од 3. коло во ракометната Лига на шампионите ќе биде присутен и Талант Душебаев, прославениот играч и тренер кој зад себе има куп медали и трофеи. Некои се надеваат дека ќе го видат на клупата на скопјани, но сигурно е дека тој ќе биде на трибините. Дали ќе дели совети пред мечот, или за време на средбата дел од погледите на играчите ќе бидат вперени кон него ќе зависи од тоа дали тој ќе се договори со Сергеј Самсоненко, претседателот на Вардар за соработка.

- Моето доаѓање во Скопје е испланирано многу поодамна. Доаѓам како гостин кај мојот син Алекс кој тука игра. Сакам да видам како е во Скопје, да го разгледам градот, да се запознаам со клубот. Сакав да дојдам и на мечот со Барселона, но веќе беше доцна да се подготвувам - вели Душебаев, кој вели дека досега не размислувал за преземање на Вардар, но, сега очигледно е дека интересот е зголемен.

Неговиот престој во Скопје, се очекува претседателот на Вардар, Сергеј Самсоненко кој е пријател со шпанскиот тренер, да го искористи за да му ја понуди тренерската улога по разделбата со Зоран Kастратовиќ.

- Многумина ме прашаа за Вардар, но искрено досега никогаш не сум разговарал со Самсоненко околу оваа можност. Сега ќе бидам подготвен и за тоа, иако искрено немав намера сега да преземам некој тим. Моите планови за годинава беа да патувам со сопругата. Сега сум во Скопје, па сакав да одам во Барселона кај другиот син, па во Аргентина и Чиле. Сакам да запознаам нови места - вели Душебаев.

По раскинувањето на соработката со Kастратовиќ, екипата привремено ќе ја води Андон Бошковски. Не е исклучено, но мали се шансите Душебаев да дојде и веднаш да седне на клупата. Можеби ќе даде некој совет како да се игра против ПСЖ.

- Никој тоа не го барал од мене, и пак ќе кажам, доаѓам во Скопје како турист, да се видам со мојот син - вели Душебаев,

Во Вардар играат Алекс Душебаве, неговиот син, голманот Алдаве Малумбрес, и двајцата имаа потпишано договори со Атлетико Мадрид, а во игра е и Kристијан Дисинџер, левиот германски бек кој исто така е на мета на скопјани. Тоа се негови препораки што можеби ќе го натераат да размисли сериозно и тој да се пресели во Вардар.

- Па во Вардар играат и Дибиров, Чупирин и Ратсворцев, а тие се од Чеховски медведи. Можеби треба и Владимир Максимов да го прашате дали ќе дојде. Секако дека многумина размислуваат како вас, но навистина нема никаква врска со тоа кој игра сега во Вардар – е дециден Душебаев.
ЗЛАТЕН КАКО ИГРАЧ - ЗЛАТЕН КАКО ТРЕНЕР
Во играчката кариера Душебаев има настапувано за три земји, за Заедницата на независни држави (СССР) на Олимпијадата во 1992 година - златен медал, за Русија на СП во Шведска - златен медал и две бронзи за Шпанија на Олимпијадите во 1996 и 2000 година. Има и сребро и бронза од ЕП.

Двапати беше избиран за најдобар светски играч на годината, во 1994 и 1996. И беше втор во гласањето за играч на столетието, веднаш зад Магнус Висландер.

Kако тренер е врзан за Сиудад Реал каде што ја заврши играчката кариера во 2007 година. Во 2005 година беше играч и менаџер, а по пензионирањето се фокусираше само на тренерската работа. Неколкупати беше првак на Шпанија, а трипати ја освојуваше и Лигата на шампионите, во 2006, 2008 и 2009 година.
ВАРДАР ПРЕДИЗВИК КАКО И ДРУГИТЕ ЕКИПИ
Откако Атлетико Мадрид банкротира, играчите си заминаа, Талант остана во Шпанија без ангажман. Многумина го поврзуваа со можно преземање на екипа од Бундеслигата, но засега ништо од тоа.

- Во октомври или ноември имам разговор со некои екипи околу можноста да бидам нивен тренер, но дури за од следната 2014/2045 сезона. Сакам навреме да ги средам сите работи, околу играчи, засилувања и затоа порано сакам да се договорам. Секогаш сум сакал да работам во екипа која има амбиции да ја освои ЛШ, да биде меѓу најдобрите. Така ќе биде и во иднина - вели Душебаев, кој не крие дека и Вардар е еднакво добар предизвик како и другите клубови.
Горан Антевски

Мое мислење е дека од слободните тренери во моментов само Душебаев може да направи шампионски тим, би бил најголемо можно засилување, се разбира доколку Самсоненко го остави сам да го креира тимот и му обезбеди средства за тоа.

ДОАЃАМ ВО СКОПЈЕ КАКО ТУРИСТ, НО МОЖЕ И ДА ОСТАНАМ КАКО ТРЕНЕР
82B568F90903064BB77D066C017CE9B1.jpg

В недела во салата „Борис Трајковски“ на дуелот меѓу Вардар и ПСЖ во рамките од 3. коло во ракометната Лига на шампионите ќе биде присутен и Талант Душебаев, прославениот играч и тренер кој зад себе има куп медали и трофеи. Некои се надеваат дека ќе го видат на клупата на скопјани, но сигурно е дека тој ќе биде на трибините. Дали ќе дели совети пред мечот, или за време на средбата дел од погледите на играчите ќе бидат вперени кон него ќе зависи од тоа дали тој ќе се договори со Сергеј Самсоненко, претседателот на Вардар за соработка.

- Моето доаѓање во Скопје е испланирано многу поодамна. Доаѓам како гостин кај мојот син Алекс кој тука игра. Сакам да видам како е во Скопје, да го разгледам градот, да се запознаам со клубот. Сакав да дојдам и на мечот со Барселона, но веќе беше доцна да се подготвувам - вели Душебаев, кој вели дека досега не размислувал за преземање на Вардар, но, сега очигледно е дека интересот е зголемен.

Неговиот престој во Скопје, се очекува претседателот на Вардар, Сергеј Самсоненко кој е пријател со шпанскиот тренер, да го искористи за да му ја понуди тренерската улога по разделбата со Зоран Kастратовиќ.

- Многумина ме прашаа за Вардар, но искрено досега никогаш не сум разговарал со Самсоненко околу оваа можност. Сега ќе бидам подготвен и за тоа, иако искрено немав намера сега да преземам некој тим. Моите планови за годинава беа да патувам со сопругата. Сега сум во Скопје, па сакав да одам во Барселона кај другиот син, па во Аргентина и Чиле. Сакам да запознаам нови места - вели Душебаев.

По раскинувањето на соработката со Kастратовиќ, екипата привремено ќе ја води Андон Бошковски. Не е исклучено, но мали се шансите Душебаев да дојде и веднаш да седне на клупата. Можеби ќе даде некој совет како да се игра против ПСЖ.

- Никој тоа не го барал од мене, и пак ќе кажам, доаѓам во Скопје како турист, да се видам со мојот син - вели Душебаев,

Во Вардар играат Алекс Душебаве, неговиот син, голманот Алдаве Малумбрес, и двајцата имаа потпишано договори со Атлетико Мадрид, а во игра е и Kристијан Дисинџер, левиот германски бек кој исто така е на мета на скопјани. Тоа се негови препораки што можеби ќе го натераат да размисли сериозно и тој да се пресели во Вардар.

- Па во Вардар играат и Дибиров, Чупирин и Ратсворцев, а тие се од Чеховски медведи. Можеби треба и Владимир Максимов да го прашате дали ќе дојде. Секако дека многумина размислуваат како вас, но навистина нема никаква врска со тоа кој игра сега во Вардар – е дециден Душебаев.
ЗЛАТЕН КАКО ИГРАЧ - ЗЛАТЕН КАКО ТРЕНЕР
Во играчката кариера Душебаев има настапувано за три земји, за Заедницата на независни држави (СССР) на Олимпијадата во 1992 година - златен медал, за Русија на СП во Шведска - златен медал и две бронзи за Шпанија на Олимпијадите во 1996 и 2000 година. Има и сребро и бронза од ЕП.

Двапати беше избиран за најдобар светски играч на годината, во 1994 и 1996. И беше втор во гласањето за играч на столетието, веднаш зад Магнус Висландер.

Kако тренер е врзан за Сиудад Реал каде што ја заврши играчката кариера во 2007 година. Во 2005 година беше играч и менаџер, а по пензионирањето се фокусираше само на тренерската работа. Неколкупати беше првак на Шпанија, а трипати ја освојуваше и Лигата на шампионите, во 2006, 2008 и 2009 година.
ВАРДАР ПРЕДИЗВИК КАКО И ДРУГИТЕ ЕКИПИ
Откако Атлетико Мадрид банкротира, играчите си заминаа, Талант остана во Шпанија без ангажман. Многумина го поврзуваа со можно преземање на екипа од Бундеслигата, но засега ништо од тоа.

- Во октомври или ноември имам разговор со некои екипи околу можноста да бидам нивен тренер, но дури за од следната 2014/2045 сезона. Сакам навреме да ги средам сите работи, околу играчи, засилувања и затоа порано сакам да се договорам. Секогаш сум сакал да работам во екипа која има амбиции да ја освои ЛШ, да биде меѓу најдобрите. Така ќе биде и во иднина - вели Душебаев, кој не крие дека и Вардар е еднакво добар предизвик како и другите клубови.
Горан Антевски

Мое мислење е дека од слободните тренери во моментов само Душебаев може да направи шампионски тим, би бил најголемо можно засилување, се разбира доколку Самсоненко го остави сам да го креира тимот и му обезбеди средства за тоа.

ВАРДАР има ШАМПИОНСКИ ТИМ и е ШАМПИОН. Вие и другите може да ПРОБАТЕ да направите ШАМПИОНСКИ ТИМ. :D

KOZLINA SE VRAĆA U SKOPLJE: Prognanik iz “Autokomande” stiže u Vardar

Datum:05.11.2013 | Autor:zika.bogdanovic

kozlina_miladin-600x400.jpg

Bivši slovenački reprezentativac, Miladin Diko Kozlina (31) pred povratkom je u Skoplje, gde će posle Metalurga za koji je igrao do prošlog leta, potpisati ugovor do kraja sezone sa aktuelnim šampionom, Vardarom. Kontakti su uspostavljeni, a do parafa je ostalo da se obave još lekarski pregledi, s obzirom da je povređenog Slovenca dočekao nenadani otkaz od strane Metalurga, pa se iskusni levi bek, bivši igrač Celja Pivovarne Laško, našao u problemu, bez kluba na startu sezone, sa povredom ramena koja ga je odvajala od terena još nekoliko meseci…

- Vardar ima visoke ambicije. U Skoplju imam brojne prijatelje koji znaju šta se događalo samnom u Metalurgu – rekao je Kozlina kratko za SIOL.
Oporavljeno rame biće od koristi timu Sergeja Samsonenka, koji kuburi sa levim bekovima – napadačima, s obzirom da su u dosadašnjem delu sezone i Rastvorcev i Abutović više bili orijentisani na defanzivne zadatke, uz skroman učinak Filipa Lazarova…
--- надополнето: 5 ноември 2013 во 19:00 ---
Големо засилување, честитики до навивачите на Вардар, заедно со Растворцев одлично ќе се надополнуваат на позиција лев бек (y)
Престап е слободен за трансфер ако сакате може за минимална оштета и него да ви го дадеме :pos:

Ивана Ѓорѓиоска моментално е во Македонија,гледам на фб секогаш е онлине.Ништо Ивана,пропадна трансферот за во Шпанија.
http://sportclub.mk/ракомет/категорија/македонија/10714-ивана-ѓоргиевска-тенерифе пишала мојот труд конечно исплива на површина :pos:
ова можи комотно да и прави друштво на ИВА СТОЈКВОСКА

Ивана Ѓорѓиоска моментално е во Македонија,гледам на фб секогаш е онлине.Ништо Ивана,пропадна трансферот за во Шпанија.
http://sportclub.mk/ракомет/категорија/македонија/10714-ивана-ѓоргиевска-тенерифе пишала мојот труд конечно исплива на површина :pos:
ова можи комотно да и прави друштво на ИВА СТОЈКВОСКА

Ја видов денес на факултет... изгледа шпанциве сфатиле колки е саатот :D

Ја видов денес на факултет... изгледа шпанциве сфатиле колки е саатот :D

Mислам дека таа не ни замина за Шпанија, ја следам на твитер, случајно ми излезе ја прашав зошто не е во Шпанија, не ми врати ништо. Денес е многу лесно да се напраи вест.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom