Се планира нова варијанта на ЈУ?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Баш во една ваква федерација Македонија може да биде најголем губитник.
Ја знаеме нашата слаба точка - Албанците во северозападна Македонија. Сите федерации се со ограничен рок на траење.
Што после тоа кога ќе дојде време за растурање на федерацијата? Србија може да загуби еден дел, но ќе добие компензација во Босна. Албанците ништо не губат, само ќе го реализираат обединувањето со Косово кое сега не можат да го направат само заради тоа што Западот сеуште не дозволува.
Ситуацијата во Македонија е нејасна. Но, јасно е што ќе се случува при распадот на федерацијата - Македонија ќе изгуби територија, население, шанса за преживување како држава меѓу глутницата Србија-Албанија-Бугарија-Грција. Кругот околу нас се затвора. Во јужниот дел на Балканот единствено уште на територијата на денешната република Македонија може да се повлекуваат нови линии на поделби.

Абе се укажува на ова што го велиш ти.

Ама од друга страна, ниту сегашнава ситуација не ветува дека нема да се случи сценариото кое го наведе:(

За нас е угоре високо, удоле длабоко.

Сметам дека со малку памет и мудрост, од секоја ваква иницијатива мора и треба да излагаме ќар, бидејќи сегашноста ни е катастрофална.
--- надополнето: 20 септември 2013 во 00:05 ---
Искрено фала што ме удостои со сериозен одговор.

Јас ќе ти поставам само две прашања: Доколку идејата(на западот) за обединување на регионот е искрена и со најдобри намери и потекнува уште од 90тите години, зошто во конфликтите завземаа јасно и гласно страна? Зошто имаше двојни аршини за воените злостроства?

Западот никогаш немал, нема, ниту ќе има искрена и добра намера за регионов.

Проблем е што доколку се реши да го стори тоа, тогаш и ќе го стори.

Ние треба конечно да научиме како да играме, и како да ги користиме ваквите нивни "идеи".

WalterWhiteTheMethKnight

Генијалец
Член од
19 мај 2010
Мислења
407
Поени од реакции
292
Каде се Албанија и Косово ние да не сме. Доста ни се овие тука, не ни требаат нови имигранти :)

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Изгледа дека мене ќе ми припадне „честа„ да ја бранам идејава, која иронија :pos:.
Баш во една ваква федерација Македонија може да биде најголем губитник.
А иначе јас сум против федерација на Балканот, сум за блиска соработка во сите сегменти, меѓутоа заедничка војска и полиција НЕ! Може воен пакт и слични глупости, сорабтока на економски и безбедносен план, повеќе ништо.
Ако на чело на ваква федерација биде Србин тој само ќе гради во Србија, Ако биде Хрват во Хрватска итн...
Федерација на Балканот во никој случај, освен економски.
Но секојпат, во одредени временски периоди, од таквите нивни математики и прекројувања на граници и федерации на Балканот, некои испаѓаа ќар, а некои зијан.
Луѓе мои, каква федерација? Тој збор нема да се изговори (со право) на Балканов во следните 50 години, нити како лапсус лингва, а не пак иницијатива.
Премногу е очигледно што се сака да се направи, не ли гледате дека сите иницијативи се копи/паст од ЕУ? Ова ми изгледа повеќе како вежбална, пред да влезете во вилава еве поиграјте си малку во дворов, само пазете да не искршите нешто:D.
Таму имаш царинска унија, овде (ќе биде) исто, таму заеднички пазар - овде (ќе биде) исто, таму (скоро) еднообразност во здравство - овде (ќе биде) исто.
И пред некој да рече дека заедничка полиција значи федерација, не верувам дека тоа ќе значи дека министерот ќе биде во Белград а заменикот во Тирана. Таму EUROPOL - Овде погаѓате - BALKANPOL.
Се е исто! Нешто како Adidas и Adibas :D

Што е до мене, ова и ни одговара во некоја рака. Во нешто ние ќе бидеме подобри, во нешто Црногорците, нешто ќе направиме ради себе, нешто од што ќе мораме.
Што е најважно, ќе се уходаме во нивниве „стандарди„ па кога ќе се навежбаме (читај кога ќе не примат:D) нема да треба да се учи ништо ново, само се прешалтуваш од Adibas во Adidas. Нешто како вадиш гајтанот од штекерот во дневна, го ставаш во штекерот во спална и тераш даље.

Зборот ми е ска нервирација:D. Медиумиве гз ќе дадат за кликови и тираж, кажав и во првиот пост - да напишеа само регионален сојуз никој немаше ни да отвори, вака на нова Југославија со недели ќе се збори.
Овој пат се зборело за полиција и здравство, нареден пат кога ќе зборат за пчелари и филателисти се кладам дека пак ќе вриштат наслови - се создава нова Југославија :D.

P

PewDiePie

Гостин
Може бе,таман да се дозаколеме сите на Балканов и крај на програмата да биде.И онака ко чир сме на сред Европа.

А зошто Бугарија не ја викаат бе,и онака скоро ист ни е јазикот,бар нека учат малку брачо да ставаат -от -та -то на зборовите доста ние причаме српски.

П.С. А албанија и косово што мајка бараат ? Ау да бе тие за војната ќе бидат таму. :icon_lol:

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Луѓе мои, каква федерација? Тој збор нема да се изговори (со право) на Балканов во следните 50 години, нити како лапсус лингва, а не пак иницијатива.
Премногу е очигледно што се сака да се направи, не ли гледате дека сите иницијативи се копи/паст од ЕУ? Ова ми изгледа повеќе како вежбална, пред да влезете во вилава еве поиграјте си малку во дворов, само пазете да не искршите нешто:D.
Мислам дека ја занемаруваш УСА како фактор. Европа како глобален играч не може да ги зајакне своите позиции со ваков раздрндан Балкан и тоа само благодарение на Америка. Обединета балканска федерација би значело bye-bye на Турција од Балканот засекогаш, словенското мнозинство би значело поврзување со Русија и нејзино повторно враќање на Балканот, би значело крај за финансирање на разноразни терористички организации од страна на радикален ислам од блискиот исток, би значело зајакнување на врската меѓу Европа и со енергенси богатата Русија, организирање на православието како мнозинство (што ни Ватикан сам не знае како би го истрпел). Штета е што Америка има плоден терен за да ги игра овие лоши игри, посебно мислам на муслиманите на Балканот, а најмногу на ш иптарите. Нивното лесно „палење“ е број еден, иако и другите народи не се баш цвеќиња.
Инаку ако мислите дека после крвава војна не се влегува во сојуз со некоја држава, само сетете се на Јасеновац на пример, на НДХ, на „Јамите“ на Иван Горан Ковачич, на колењето меѓу Србите и Хрватите во Втора светска војна, за истите да ја формираат/наследат СФРЈ. Трагедијата е во тоа што сме буквално „ботови“ и си играат со нас како сакаат......затоа за нова некава бљувотина од федерација никогаш не викајте НЕ - нема никој да ве праша, не се секирајте - а дека ние како народ нема многу фајде да видиме од тоа, тоа е повеќе од очигледно....

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Западот никогаш немал, нема, ниту ќе има искрена и добра намера за регионов.

Проблем е што доколку се реши да го стори тоа, тогаш и ќе го стори.

Ние треба конечно да научиме како да играме, и како да ги користиме ваквите нивни "идеи".
Мислам дека во моментов има разлика отколку во последните 20тина години. Разликата е во тоа, што ставот е дефанзивен имајќи ја во предвид експанзијата на Руското влијание.

А тоа дека треба да научиме да играме, треба. Меѓутоа мислам дека тоа во моментов не би требало да значи прифаќање на една таква иницијатива.
--- надополнето: 20 септември 2013 во 11:07 ---
Изгледа дека мене ќе ми припадне „честа„ да ја бранам идејава, која иронија :pos:.

Таму имаш царинска унија, овде (ќе биде) исто, таму заеднички пазар - овде (ќе биде) исто, таму (скоро) еднообразност во здравство - овде (ќе биде) исто.
И пред некој да рече дека заедничка полиција значи федерација, не верувам дека тоа ќе значи дека министерот ќе биде во Белград а заменикот во Тирана. Таму EUROPOL - Овде погаѓате - BALKANPOL.
Се е исто! Нешто како Adidas и Adibas :D

Што е до мене, ова и ни одговара во некоја рака. Во нешто ние ќе бидеме подобри, во нешто Црногорците, нешто ќе направиме ради себе, нешто од што ќе мораме.
Што е најважно, ќе се уходаме во нивниве „стандарди„ па кога ќе се навежбаме (читај кога ќе не примат:D) нема да треба да се учи ништо ново, само се прешалтуваш од Adibas во Adidas. Нешто како вадиш гајтанот од штекерот во дневна, го ставаш во штекерот во спална и тераш даље.

Зборот ми е ска нервирација:D. Медиумиве гз ќе дадат за кликови и тираж, кажав и во првиот пост - да напишеа само регионален сојуз никој немаше ни да отвори, вака на нова Југославија со недели ќе се збори.
Овој пат се зборело за полиција и здравство, нареден пат кога ќе зборат за пчелари и филателисти се кладам дека пак ќе вриштат наслови - се создава нова Југославија :D.
Значи све што исклучува, федерално уредување, целосно заедничка безбедносна структура, целосно заеднички финансиски систем има подршка од мене.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Мислам дека ја занемаруваш УСА како фактор. Европа како глобален играч не може да ги зајакне своите позиции со ваков раздрндан Балкан и тоа само благодарение на Америка. Обединета балканска федерација би значело bye-bye на Турција од Балканот засекогаш, словенското мнозинство би значело поврзување со Русија и нејзино повторно враќање на Балканот, би значело крај за финансирање на разноразни терористички организации од страна на радикален ислам од блискиот исток, би значело зајакнување на врската меѓу Европа и со енергенси богатата Русија, организирање на православието како мнозинство (што ни Ватикан сам не знае како би го истрпел). Штета е што Америка има плоден терен за да ги игра овие лоши игри, посебно мислам на муслиманите на Балканот, а најмногу на ш иптарите. Нивното лесно „палење“ е број еден, иако и другите народи не се баш цвеќиња.
Инаку ако мислите дека после крвава војна не се влегува во сојуз со некоја држава, само сетете се на Јасеновац на пример, на НДХ, на „Јамите“ на Иван Горан Ковачич, на колењето меѓу Србите и Хрватите во Втора светска војна, за истите да ја формираат/наследат СФРЈ. Трагедијата е во тоа што сме буквално „ботови“ и си играат со нас како сакаат......затоа за нова некава бљувотина од федерација никогаш не викајте НЕ - нема никој да ве праша, не се секирајте - а дека ние како народ нема многу фајде да видиме од тоа, тоа е повеќе од очигледно....
САД се и тоа каков фактор и никако не ги занемарувам (y). А и ако ги занемариме тие нема да не занемарат нас :). Тоа што е Иран за Русија за Европа е Балканот, мек стомак или слаба точка. Фигуративно кажано, џабе вежбаат бицепси и прават трапези, ако не го зајакнат стомакот (или да го заштитат со нешто) ќе бидат само просечни фајтери. Русија уште добро и се држи, ама Европа е далеку од тоа.

А федерација на овие простори за сега е утопија баш поради причините кои ти ги наведе неколку реда погоре. Ако нема некои крупни случувања (војни), регионот на ex ЈУ нема да биде федерација во догледно време. Ќе си биде збирштина на ситни држави (можеби во некој сојуз ама никако во федерација), а на ниедна нема да и биде дозволено значително да отскокне од другите. Гледај само што и прават на Хрватска. Додека беше на стаклени нозе ја поддржуваа и кога треба и кога не треба за да се изедначи со Србија. Сега кога се понапред ќе ги подебаваат се додека Србија не се приближи и така во круг, само да се ал пари.

Да, федерациите се можни и меѓу најголеми крвници, ама само ако имаат (или мислат дека имаат) интерес. Во случајов, денес има барем три-четири различни интереси.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Овие па ако не идат контра не се живи...

Образложи зошто да?

Што е добро народи што не се поднесуваат да се спојат ко еден?
Кој ќе може да владее со нив и да ги држи мирни? Кој е толку моќен?

Не дека ќе се оствари ама ај..
Сигурно нема да биде полошо отколку што сме сега, со нестабилна економија, проблеми со сите соседи, корупција до плафон, и така натаму...

Ако случајно се прави јас би предложил на пример општина во Албанија да раководи србин, и спротивното, така непотизмот и корупцијата ќе се намалува.....но не само градоначалниците туку во сите сфери така да биде,....
Но секако со странска комисија која одвремен на време контролира, сојузот да биде некаква автономија дадена од Европа, војска да нема воопшто......зошто да трошиме безвеќе, и така не играат никаква улога......

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Сигурно нема да биде полошо отколку што сме сега, со нестабилна економија, проблеми со сите соседи, корупција до плафон, и така натаму...

Ако случајно се прави јас би предложил на пример општина во Албанија да раководи србин, и спротивното, така непотизмот и корупцијата ќе се намалува.....но не само градоначалниците туку во сите сфери така да биде,....
Но секако со странска комисија која одвремен на време контролира, сојузот да биде некаква автономија дадена од Европа, војска да нема воопшто......зошто да трошиме безвеќе, и така не играат никаква улога......
Ми се допаѓа како размислуваш.

Реформатор ипол. Бољи си и од Никол4е.

:pos::pos::pos:

Народи што се спремни да се испокољаат меѓу себе ќе ги држиш мирни со комисија која ќе доаѓа на некое време.

Војска не, па после полиција не и отвори граници за шверц, нека се брцкаат сите у вена и кој кур.

Ај сеа изгаси го компјутерот и иди до книжара па купи тетратка голем формат по можност со твојот омилен цртан лик( пази само да не е албанскиот Зупермен) и 2 пенкала и седни дома на маса и напиши 1,000 пати вака

-Нова веријанта на ЈУ не е можна а јас дадов глупа идеја.

Па у понеделник дојди со тетратката да провееам што си напраил.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Кој го смислил планов?
Кога ќе заврши со ова, ако успее нека дојде и кај мене со свекрва ми нека не смири, нека ги среди сметките и економијата кај нас по дома и нека му овозможи на маж ми една обука за да може да не спречи да не се туркаме од тераса - не мора повеќе. Само после се таа мене ќе ми земе соба од моите и ќе им ја даде на комшиите да имаат за шпаиз. А со Македонија и со Косово/Албанија во заедница незнам како ќе биде.

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Со Албанија и Косово не фала![/qu

A zosto ne tie se pomalku luge od tebe ?
Ovaa rabota nema sansi da uspee samo poradi golemiaot nacionalizam na Balkanot,kako vo slucal so gore citiraniot,i vsusnost cela zamisla ili proekt ne znam kako da go narecam e edna golema farsa isto kako panslavizmot,
--- надополнето: 21 септември 2013 во 13:24 ---
Prasanje do moderatorot zosto mojot post go dade zaedno so pisanoto na ono na kogo mu odgovoriv na negoviot post.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
не ти треба модератор, доволно е да си само писмен (компјутерски, а и кирилично) и ќе знаеш дека си ги избришал ote]

M

Muranyi

Гостин
Македонија може само да изгуби доколку влезе во федерација од типот на Шќипославија.Башка што Албанците ќе бидат црна овца во ваква федерација,бидејќи со нив не не врзуваат никакви заеднички елементи,јазикот,културата,генот,историјата и се остало-ни се различни,интересите дијаметрално ни се разидуваат,соживотот и соработката на индивидуално ниво се очајни без можност за поправка и нормализирање во наредните 100 години.Во ред,можеби не е толку црно,можеби работите би биле подобри доколку они колективно доживеат културолошка ренесанса и револуција на свеста,така да.

Иако во реалноста е апсолутно исклучена можноста за формирање на ваква федерација,сепак доколку би се формирала таа ќе биде генератор на наредната балканска војна.Јас не сум за ваква федерација,доволно е што сум принуден да го грицкам тврдиот орев наречен соживот со Албанците.

Секоја друга варијанта,без Косово и Албанија би ја прифатил.Си праам бајрам на умот де,ама и темата е таква:)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Во ред,можеби не е толку црно,можеби работите би биле подобри доколку они колективно доживеат културолошка ренесанса и револуција на свеста,така да. 1

Јас не сум за ваква федерација,доволно е што сум принуден да го грицкам тврдиот орев наречен соживот со Албанците. 2

Секоја друга варијанта,без Косово и Албанија би ја прифатил 3.

Не знам која нација треба да доживее културолошка ренесанса...

Не знам како истовремено успевате да глумите интелигентни и да не забележувате дека сте заостанати во времето на романтизмот, времето кога се креираа нациите...и буквално во секоја смисла е така.....1

Не мораш да го грицкаш, има голем простор планетава, гитла!!! 2

Who cares 3
--- надополнето: 21 септември 2013 во 16:55 ---
Велиш да не се најавам во форумов до понеделник додека не заземам ваков став каде си ставал лајк:

Сите пропаднати држави минус Хрватска и Словенија, плус мутантите инцестни .... лудница !
Подобро не, нека вежбат твоите деца така, а знам дека така ги тераш...

Јас барем имам идеа.....

Kajgana Shop

На врв Bottom