Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Џабе растот Стефус, тие пари нема да завршат на берза, ќе одат за пензионерите и администрацијата

Од март поголеми пензии и социјална помош

За 5% се зголемуваат пензиите и социјалната помош од март, но и платите на државните службеници од октомври 2014-та година.

По дефиниција сум оптимист ама оваа вест во мене ја уби и последната трошка надеж за подобри времиња на МСЕ...
Значи долгот за кој што се дискутира дека е неодржлив сега дефинитивно ке стане поголем.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Џабе растот Стефус, тие пари нема да завршат на берза, ќе одат за пензионерите и администрацијата

Од март поголеми пензии и социјална помош

За 5% се зголемуваат пензиите и социјалната помош од март, но и платите на државните службеници од октомври 2014-та година.

По дефиниција сум оптимист ама оваа вест во мене ја уби и последната трошка надеж за подобри времиња на МСЕ...
Немам коментар на твојов коментар а сепак напишав коментар. :D

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
TPLF 709....
лелеее
До каде ќе оди? Каде е дното?
Пред година беше 2110, значи трипати помала е вредноста денес.
Ова во нормална пазарна економија се вика Bancarotta - банкрот! Барем мириса на....

Член од
19 октомври 2012
Мислења
182
Поени од реакции
38
Ова во нормална пазарна економија се вика Bancarotta - банкрот! Барем мириса на....
Се збореше дека ке падне до 600 денари и навистина еве падна.Исто се шушка дека наеднаш ке подрипне на 1200-1500 и ке настапи психолошки момент и сите ке почнат да продаваат...и на крај кога ке се купат голем дел од акциите од ситните акционери, тогаш ке настапат баснословни цени од 10 000 денари

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
тогаш ке настапат баснословни цени од 10 000 денари
Да не глуми Ѓорѓи Колозов во приказнава за мали деца?
ТПЛФ практично е обезвреднета со продажбата на акциите од ТЕТО за цена 30 пати помала од реалната. После ова дури и 600 денари за акција некако скапо ми звучи.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ви стигна тоа очајно писмо од ТПЛФ на кое повикуваат да се здружиме и да го браниме задникот на актуелниот директор?!

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ви стигна тоа очајно писмо од ТПЛФ на кое повикуваат да се здружиме и да го браниме задникот на актуелниот директор?!
Има крај и неговата игра освен ако нешто не е договорено со играчите кои цело време го притискаат. Искено после продажбата на акциите од Тето сега чекам Русите да ги вратат оние што ги имаат во Топлификација и тоа на некоја ниска цена или Комерцијална да ги допродаде оние што ги има како залог во Топлф на Русите, друга логика зашто намерно се бутка цената нема.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не мириса, туку смрди...
Најнапред расчистете Топлификација, БЕГ и ТЕ - ТО се една фирма. Нема тука никакви руси - тие се прават руси
Ова е се смислено од управата на Топлификација
Топлификација ќе оди под стечај, веќе ги префлија половина од акциите на ТЕ - ТО од Топлификација на име БЕГ. Земаа кредит од 800 илјади од ЛНБ банка, за тоа дадоа гаранција 20 милиони вредни акции ( замислете 25 пати е поголема гаранцијата од долгот ), па наводно немале пари да го платат долгот па ете се нашол БЕГ па ги купил.
Сега ако успеат ќе ги префлат и останатите акции на име на БЕГ добро, ако не пак добро. Топлификација ќе оди во стечај.
Директорите и вработените веќе се префлија во БЕГ, пак се директори, пак примаат исти плати
А на акционерите ќе им останат долговите земени за изградба на ТЕ - ТО, па ќе чекаат од стечајната маса да остане нешто за да наплатат ако доживеат до тогаш или како што се вели ќе добијат од трите по .......
--- надополнето: 25 септември 2013 во 17:31 ---
Можеш ли да напишеш што се вели во тоа писмо
--- надополнето: 25 септември 2013 во 17:49 ---
Еве и договор за формирање мнозински пакет акции, според кој вработените ќе добијат гаранции во акции на ТЕ - ТО, ако Топлификација пропадне
http://www.toplif.com.mk/Tekstovi/dogovor za formirawe mnozinski paket akcii-slobodni.pdf

Член од
19 октомври 2012
Мислења
182
Поени од реакции
38
Имам акции во ТПЛФ и ми се смачи ова ,,ќе биде работава-не бидува работава,,
Ама 700 денари се премалку....незнам веке што да мислам и да правам
--- надополнето: 26 септември 2013 во 10:20 ---

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
--- надополнето: 26 септември 2013 во 10:20 ---
Не знам што да ти кажам.
Акциите на Топлификација имаат номинална вредност од 51 евро. Незнам колку ти си ги платил, но 700 денари ( 12 евра ) е смешно малку.
Топлификација речиси 100% ќе оди во стечај. Ќе се прави стечајна маса - па можеби нешто повеќе ќе успееш да наплатиш. Можеби ќе интервенира и Државата бидејќи многумина се ограбени
А и да ги продадеш за 700 денари, не верувам дека ќе најдеш некој да ги купи.
Јас да сум на твое место би чекал и би се приклучил на протестот против Топлификација кој се подготвува. Барем да ги испцуеме арамиите....

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Не знам што да ти кажам.
Акциите на Топлификација имаат номинална вредност од 51 евро. Незнам колку ти си ги платил, но 700 денари ( 12 евра ) е смешно малку.
Топлификација речиси 100% ќе оди во стечај. Ќе се прави стечајна маса - па можеби нешто повеќе ќе успееш да наплатиш. Можеби ќе интервенира и Државата бидејќи многумина се ограбени
А и да ги продадеш за 700 денари, не верувам дека ќе најдеш некој да ги купи.
Јас да сум на твое место би чекал и би се приклучил на протестот против Топлификација кој се подготвува. Барем да ги испцуеме арамиите....
Незнам која би била причината за стечај , ревизорските извештаии покажуваат безмалку 25 милиони евра капитал во плус имаат акционерите кога ке се расчистат сите обврски и тоа без некој идни дополнителни приливи.... гасификација, кирии и закупнини итн. Дополнително Топлф чека одговор на тужба против Регулаторна во висина од 14 милиони евра доколку ги добие вкупниот капитал после обврски ке биде 39 милиони евра.

http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=31661

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Незнам која би била причината за стечај , ревизорските извештаии покажуваат безмалку 25 милиони евра капитал во плус имаат акционерите кога ке се расчистат сите обврски и тоа без некој идни дополнителни приливи.... гасификација, кирии и закупнини итн. Дополнително Топлф чека одговор на тужба против Регулаторна во висина од 14 милиони евра доколку ги добие вкупниот капитал после обврски ке биде 39 милиони евра.

http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=31661
Точно е ова....
25 + 14 = 39 милиони евра имаат
Топлификација сега има помалку од 20 вработени, што значи секој „спечалил “ по 2 милиони евра
Но не знаеме колкави кредити имаат земено за изградба на ТЕ - ТО и според каква динамика треба да ги плаќаат
А ТЕ - ТО нема теоретски шанси да проработи, тоа е една промашена мегаломанска инвестиција. Не можам да се изначудам на која будала му текнало да ја изгради. А бе ич памет да се немало
И тука гледам причина да Топлификација оди во стечај. Не ќе може да ги плаќа ануитетите и најлесно е во стечај. Тоа е игра на раководството на Топлификација. Веројатно се надеваат дека ТЕ - ТО и долговите ќе ги преземе државата

Kajgana Shop

На врв Bottom