Android корисници (проблеми, прашања, совети)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Претпоставувам дека имаш смартфон и литиум-јонска батерија:
Во тој случај користи го ова
http://gizmodo.com/how-to-take-care-of-your-smartphone-battery-the-right-w-513217256
Значи никако полнење до крај и трошење до крај!!! Значи на кратко-остави ја да се истроши до кај 30-40% и наполни ја до кај 80% и еднаш месечно максимум троши ја до крај и полни ја до крај заради некаква си калибрација. Истотака не го оставај телефонот со саати во штекер откако веке ти е наполнет.
Го најдов ова јас уште поодамна, претходната батерија ја полнев на тој начин и ми се зезна. Претходно батериите ги полнев нормално, кога ќе се испразни (не да се угаси, ама до 20тина% и до крај) и ниедна ми се немаше расипано. Не знам дали е до батеријата или до начинот на полнење, затоа и го прашав Torte Mobile да даде свое експертско мислење од искуство ;)

jovankrstevski1

ТАТА_МАТА
Член од
2 декември 2012
Мислења
855
Поени од реакции
602
Го најдов ова јас уште поодамна, претходната батерија ја полнев на тој начин и ми се зезна. Претходно батериите ги полнев нормално, кога ќе се испразни (не да се угаси, ама до 20тина% и до крај) и ниедна ми се немаше расипано. Не знам дали е до батеријата или до начинот на полнење, затоа и го прашав Torte Mobile да даде свое експертско мислење од искуство ;)
Не знам зошто така. Овие од сајтов се исто експерти, сигурно статијата е заснована на факти и црпена од повеке извори(како на пример сајтот на iphone како што е споменато во статијата)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.921
Поени од реакции
41.893
Претпоставувам дека имаш смартфон и литиум-јонска батерија:
Во тој случај користи го ова
http://gizmodo.com/how-to-take-care-of-your-smartphone-battery-the-right-w-513217256
Значи никако полнење до крај и трошење до крај!!! Значи на кратко-остави ја да се истроши до кај 30-40% и наполни ја до кај 80% и еднаш месечно максимум троши ја до крај и полни ја до крај заради некаква си калибрација. Истотака не го оставај телефонот со саати во штекер откако веке ти е наполнет.
Јас сум па обратно од ова чекам кога ќе се испразни на 14% и ја полнам до крај а некогаш го заборавам полначот на штекерот по 5-6 часа. Па еве цела година батеријата ми држи по 1-2 дена.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Батерија откако е наполнета да не се држи со полнач во штекер обичен мит. Се полни батерија и преку усб кабел кој можете со саати па и цел ден да го оставите има многу примери, пример поради користење тетеринг.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Koga ke ti padne do kaj prt deset posto
Se polni dodeka ne se napolni

jovankrstevski1

ТАТА_МАТА
Член од
2 декември 2012
Мислења
855
Поени од реакции
602
Јас сегде кај што прочитав/прогуглав пишува дека треба да се полни почесто и никогаш до крај. Истотака не чинело да стои во штекер со саати зошто таа вишок енергија станува топлина, а топлината и штети на батеријата.

HristijanWR10

Bryan Kearney
Член од
11 април 2012
Мислења
10.767
Поени од реакции
20.491
На Нексусите имам проблем. Спуштам слика и ја нема во Gallery како порано. Android 4.3, CyanogenMode 10.2 nightly. Избришав кеш и дата од gallery не помага, factory reset такуѓере.:unsure:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Јас сегде кај што прочитав/прогуглав пишува дека треба да се полни почесто и никогаш до крај. Истотака не чинело да стои во штекер со саати зошто таа вишок енергија станува топлина, а топлината и штети на батеријата.
Па самиот полнач исклучува кога батеријата е на 100%, тоа со топлината и саатите на штекер нема врска, баш примети кога ќе се наполни телефонот (после 15 - 20 мин. или наутро) допри го телефонот и полначот, ќе осетиш дека се ладни иако сеуште е во штекер. Јас со години сите телефони ги полнам од вечер до наутро, значи со саати и сум немал никаков проблем со батериите. :)

HristijanWR10

Bryan Kearney
Член од
11 април 2012
Мислења
10.767
Поени од реакции
20.491
Кога ќе спуштев слика се формираше нов албум Downloads во Gallery, е сега повеќе не е така. Во Downloads листата ги има ама не и како албум во Gallery. Кај и да прочитам само пишува clear cahche, data, factory reset ама не помага.

jovankrstevski1

ТАТА_МАТА
Член од
2 декември 2012
Мислења
855
Поени од реакции
602
Па самиот полнач исклучува кога батеријата е на 100%, тоа со топлината и саатите на штекер нема врска, баш примети кога ќе се наполни телефонот (после 15 - 20 мин. или наутро) допри го телефонот и полначот, ќе осетиш дека се ладни иако сеуште е во штекер. Јас со години сите телефони ги полнам од вечер до наутро, значи со саати и сум немал никаков проблем со батериите. :)
Види макар и да ги оставиш цела нок како што викаш и да не се придржуваш до овие упатства батеријата ке си тера ок 2-3 години што не е малку и најверојатно до тогаш ке сакаш да го смениш телефонот или ке застари технологијата, ама сепак не се препорачува.

A

apidrone

Гостин
Здраво.
Се гасам од фб на компјутер, потоа се уклучувам од моб (андроид нели) и ми се појавуваат пак сите нотификации и поп ап известувања за пораки. Како да ги изгасам?!

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.abcrazy.naked&hl=en

Ја има некој пробано апликацијава? Работи или не? :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Добредојде во друштвото на неколкуте среќници што ја откриле апликацијава. Сега ќе можеш да видиш се. Сега си просветлен.

П.С Избриши го линкот да не дознаат и другите, ако се прошири многу апликацијата ќе ја укинат. ;)

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Добредојде во друштвото на неколкуте среќници што ја откриле апликацијава. Сега ќе можеш да видиш се. Сега си просветлен.

П.С Избриши го линкот да не дознаат и другите, ако се прошири многу апликацијата ќе ја укинат. ;)
Значи работи, убаво, ќе ја испробаме

Kajgana Shop

На врв Bottom