Зошто никој не ја посетува православната црква во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Околу болдот делумно се слагам.

Оти секако трошењето на слободното време го калкулирам и бирам за што да го потрошам. И најверојатно си во право, кога велиш дека секојпат ќе најдам нешто поинтересно за тие 90 минути да правам.

Ама повторно ќе кажам, не морма да го изгледам, ти веќе кажа што е целта на видеото. Нема потреба од детали нели?

дони, тешко е да се сфати дека некој го живее животот.
Читам и се смеам.....
Овој кооперативата страшно ме насмеа....„тешко е да се свати дека некој го живее животот“...:pos:
Абе кооператива....што подразбираш под „живеење на животот“?...кркање на месни нарезак со пиво пред продавница....:pos:
Брат, овде збориме за поголеми работи од пиво и нарезак...

доналтчо....деТалите се битни....и секоја моја запирка има значение..

Читам и се смеам.....
Овој кооперативата страшно ме насмеа....„тешко е да се свати дека некој го живее животот“...:pos:
Абе кооператива....што подразбираш под „живеење на животот“?...кркање на месни нарезак со пиво пред продавница....:pos:
Брат, овде збориме за поголеми работи од пиво и нарезак...

доналтчо....деТалите се битни....и секоја моја запирка има значение..

Види kooperativa алудираше на нешто друго, и сам знаеш.

Деталите се битни се слагам, ама во случајов ценам дека не се од круцијално значење.

Впрочем, веќе ја обелодени целта на видеото, сеа подзаглеав малку, ама не ми е по вкус некако.

Поарно ти да го објасниш, ако има нешто повеќе од она што веќе го кажа.

Нареден оф-топик, нема да бришам.

Николчо....
абе не е оф....се е во склад на темава.
за некои требе да се оди на црква ако даваат месни со пивце...како пред кооператива.
ич не си демократически мајката....
остај малку и ние побожните да се насмееме...

Николчо....
абе не е оф....се е во склад на темава.
за некои требе да се оди на црква ако даваат месни со пивце...како пред кооператива.
ич не си демократически мајката....
остај малку и ние побожните да се насмееме...

Добро бе Џурџ, ајде фурајте до сабајле, да ве гледам насмеани. Ако почните да се вреѓате меѓусебе, и мавам клуч.

Како раѓање на дете не е природна потреба??
Репродукцијата и те како е природна потреба - впрочем, зошто животните би се размножувале ако сметаме дека раѓањето дете е чисто свесна желба?

Второ - јас прашав како го извела забременувањето и раѓањето, и дали мислиш дека некоја која нема репродуктивни органи, доколку силно верува и сака да роди, икона, отец, молитва - ќе и го оствари тоа?

Природна потреба е нешто за преживување на поединката, за опстанок. Репродукција е природен нагон.

А второто...ај, стварно прекини со глупи прашања.

Но, имаме и друга вистина, а таа е дека баптизмот секаде е минимално малцинство, кое ради својата малубројност е обична општествена маргина и небитен општествен фактор, на кого никој не му придава внимание па оттаму и баптистичака желба да се биде далеку-далеку од власта а демек многу блиску до „христа„.

Ако под тоа „секаде“ мислиш „секаде на балканот“ може си и у право, али ако мислиш секаде во светот, тогаш си у тешка заблуда.
Православни во светот има околу 230 милиони, а да не е Русија не би биле ни третина од тоа.
Протестанти во светот има околу 600-800 милиони.

А во Америка православни се 0.6% (од кои мнозинството руски и грчки православни цркви), а протестанти 26.3%. Значи односот на протестантите наспроти православните на Американскиот континент е 44:1 :)

А како би било доколку батпизмот би бил близок до власта/државата: дали и тогаш баптистите би биле критички настроени кон власта или пак би и‘ се додворувале на истата, за да извлечат некоја корист?...

Едно од главните учења на баптистичката деноминација е одвоеноста на црквата од државата, спроед Христовата клауза „Цезаревото на Цезарот, Божјото на Бога“. Црквата може да учествува во некои заеднички хуманитарни дејности со другите цркви, па и со државните институции, но нема побратимување со власти, политички партии, нема мешање едни во други. Тоа важи генерално во повеќето протестантски деноминации. Али ете, туку си информиран. Само колку да се пишело нешто.

Три четири пати годишно и сакаш да имаш мир,здравје и среќа дадени ОД ГОРЕ... неможе да кажеш ветер и магла ако не се разбираш во нешто,не проучуваш и не се потрудуваш да сватиш.Да отидеш кај 3,4 пати во годината кај некој пријател и да му речеш ДАЈ МИ 30 ДЕНАРИ ЗА ЛЕБ нема да ти даде затоа што кога тебе ти треба тогаш одма го наоѓаш и го бараш,а кога не ти треба кој те ферма.. со 3,4 брат не се добива наклоност од никого па дури ни од Бог.А и основни работи во верата се ТРПЕНИЕТО И ПОСТОЈАНОСТА... а повеќето,вклучувајќи те и тебе ги немате и двете.Трпение не,затоа што ќе идете во црква,ќе се молите и кога ќе дојдете дома сакате лото одма да ви падне,или па како што кажав со испитот,цел живот не отишол во црква и тогаш пред испит најголем верник е,ќе падне и Бог е крив за неговата неписменост и нетрпеливост а и непостојаност во молитвите.Постојаност исто така се нема,преку постојаноста се докажува всушност големината на верата,ќе се молиш 10 дена,и затоа што МОЖЕ НИШТО нема добро да се случи за тие 10 дена дигаш раце како и сега викаш НЕМА ЛЕБ,ОВА Е ВЕТЕР И МАГЛА... за Европа што спомна,не би се сложил со тебе за тоа,според статистичките податоци најбрзо растечка религија во Европа е Исламот,за жал вистина е тоа,и дека Христијаните се повеќе се атеизираат и тоа делумно се сложувам,да ама затоа кажи ми ИМАЛА ЛИ ЕВРОПА ВО СВОЈАТА ИСТОРИЈА КАКО КОНТИНЕНТ НЕКОГАШ МИР ? освен она време во неолитот и палеолитот,мислам од кога се создадени овие Европски царства,кралства и империи,ИМАЛА ЛИ ? НЕ.. и никогаш нема ни да има баш заради тие работи,кога ќе видиш најкрвавите војни а и скоро сите војни на светот се почнати од Европа или барем некоја земја од Европа имало замешано прсти во неа.. за свештениците делумно се сложувам дека не е добро што возат скапи коли,од по десетици илјади евра.Кога некој станува свештеник или повисок чин од свештеник се заколнува на сиромаштија,а сиромаштијата не значи да се возиш од кола од 200.000 евра или 70 или 30 илјади евра... сепак никој на никого неможе да му суди,затоа што сите сме грешни и имаме гревови и затоа немаме право да се ставаме во функција на најправедни и најповикани да судиме што во кој се вози и дали се вози.Сите нас ќе ни се суди.. по смртта..

Како прво не си требало да ме цитираш со волкав состав од 555 редови, каков второ не си ме прочитал убаво кажав дека не сум верник и дека без разлика дали и колку пати ќе одам во црква годишно ако одам одам од традиционални причини(да не се делам од другите) а не дека верувам во тоа и не одам во црква да се молам, да се молам на кого тоа на украсените ишарани насликани ѕидови и сл. купувам свеќа ја палам и ја ставам таму каде што стојат свеќите, редам по иконите некои ситни денарчиња и тоа е се, не одам во црква ниту да се молам ниту пак да правам некакви ритуали а па попови и општо свештени лица не ги есапам ни 2% тоа се само полначи на џебови и ништо повеќе, замантиени лопови(печалат пара на сметка на неукиот народ) !
Инаку ако некој е Атеист не значи и дека по дифолт е расипана и покварена личност исто како што и ако некој е верник не значи дека е 100% чист и невин како ангел, секаде има секакви, без генерализации, лично право на секоја индивидуа си е тоа дали, колку, како и во што ќе верува или пак дали и воопшто ќе верува во нешто(натприродно), па бетер од Муслимани станавте веќе со сила го терате народот и кој сака и кој несака да верува, сте чуле ли вие за секуларност, за поделбата на државата од религиската сфера, сте чуле ли за индивидуални права на човекот, ако некој не верува и не се замара со религии тоа си е индивидуална одлука на таа личност !

Едно од главните учења на баптистичката деноминација е одвоеноста на црквата од државата, спроед Христовата клауза „Цезаревото на Цезарот, Божјото на Бога“. Црквата може да учествува во некои заеднички хуманитарни дејности со другите цркви, па и со државните институции, но нема побратимување со власти, политички партии, нема мешање едни во други. Тоа важи генерално во повеќето протестантски деноминации. Али ете, туку си информиран. Само колку да се пишело нешто.

Просто е неверојатно како протестантизот си наоѓа оправдувања за својата нокомопнирана теологија...

Наведената Христова реченица воопшто не се однесува на немешањето на државата со Црквата, туку на јасната поделба на нивните надлежности: за Бога (и за Црквата) е духовното а за власта е овосветовното и материјалното. Така беше поделена власта во Источното римско Царство, каде Црквата и државата/царот си ги гледаа своите работи, немешајќи се во туѓите штипки.

Просто и едноставно, нели?
--- надополнето: 16 септември 2013 во 23:26 ---
Ако под тоа „секаде“ мислиш „секаде на балканот“ може си и у право, али ако мислиш секаде во светот, тогаш си у тешка заблуда.
Православни во светот има околу 230 милиони, а да не е Русија не би биле ни третина од тоа.
Протестанти во светот има околу 600-800 милиони.

Чорба, полека со ова стастистикиве, небаре сите одат во Твој прилог, а намерно прескокаш дека протестантизмот е раскупусана а не унисона појава на Земјава. Или, пак ќе речеш дека различните протестантски деноминации, кои се колнат во Светото Писмо и кои истото го толкуваат по лична желба, имаат „незначителни„ меѓусебни разлики во тоа толкување па таа „незначителност„ е „небитна„, и можеш да ја пресконеш па оние пар илјади деноминации и секти да ги натрпаш во ист кош, оти само така натрпани, можат да бидат бројчано појаки од православната вера, така?...:sneaky:

Посебно ми е забавна Твојата забелешка, во стилот „...а да не беше Русија...„. Ех, ама Русија беше, е и ќе биде и токму Русија и нејзинииот иден Цар ќе дадат отпор на оној кој ќе владее во името од нечестивиот.

И што е најбитно, Христос ги нарече Неговите со изразот „....мало стадо...„ а не „...планетарна заедница...„, така да квантитетот од 600-800 милиони изгубени души, сам по себе е саде статистичка бројка а не реален квалитет.

Просто е неверојатно како протестантизот си наоѓа оправдувања за својата нокомопнирана теологија...

Наведената Христова реченица воопшто не се однесува на немешањето на државата со Црквата, туку на јасната поделба на нивните надлежности: за Бога (и за Црквата) е духовното а за власта е овосветовното и материјалното. Така беше поделена власта во Источното римско Царство, каде Црквата и државата/царот си ги гледаа своите работи, немешајќи се во туѓите штипки.

Просто и едноставно, нели?
Ептен просто, уштe повеќе едноставно. Ако за црквата е само духовното а материјалното е за власта, како го објаснуваш ова:
Taksenik.jpg

Ептен просто, уштe повеќе едноставно. Ако за црквата е само духовното а материјалното е за власта, како го објаснуваш ова:
Прегледај го приврзокот 72546

„Тоа„ самиот ќе си го објасниш, ко‘ ќе Ти дој поп на гробо‘ Твој и кога некој од Твоите блиски ќе требит да му платит за искажаната молитва дури и за Твојата непокајана душа...
--- надополнето: 16 септември 2013 во 23:33 ---
А во Америка православни се 0.6% (од кои мнозинството руски и грчки православни цркви), а протестанти 26.3%. Значи односот на протестантите наспроти православните на Американскиот континент е 44:1 :)
.

...или како што би рекол мојот омилен професор. „Од погрешни претпоставки, се извлекуваат погрешни заклучоци„...

Сигурен сум дека, ако се повикаш на статистиката кај јужноамериканските Индиоси или кај индонезиските канибали, кај нив не ќе најдеш ниту еден православен верник....:sneaky:...а тој податок ќе биде од „голема„ полза за протестантизмот....:icon_lol:

„Тоа„ самиот ќе си го објасниш, ко‘ ќе Ти дој поп на гробо‘ Твој и кога некој од Твоите блиски ќе требит да му платит за искажаната молитва дури и за Твојата непокајана душа...
Кај мене тоа нема да се случи никогаш, моите многу добро знаат што сум и кој сум јас и кои се моите ставови и биди сигурен дека тие лешинари кои ги браниш нема да имаат ништо од мене!
Шо значи нема што јас да си објаснувам нешто за кое ти тврдиш дека е просто и едноставно.

Материјалното било за власта - духовното за црквата, а од друга страна црквава (за која е наменето само духовното) има ценовник.:tapp:

Кај мене тоа нема да се случи никогаш, моите многу добро знаат што сум и кој сум јас и кои се моите ставови и биди сигурен дека тие лешинари кои ги браниш нема да имаат ништо од мене!
Шо значи нема што јас да си објаснувам нешто за кое ти тврдиш дека е просто и едноставно.

Материјалното било за власта - духовното за црквата, а од друга страна црквава (за која е наменето само духовното) има ценовник.:tapp:

Ипси, по Твојава „логика„ испаѓа дека свештенствто треба да живее само од...од што? :sneaky:

Од што: од мисли, од прикаски, од убави идеи, од фантазии?...:sneaky:
Само тие се „нематеријални„, така?....:sneaky:
--- надополнето: 16 септември 2013 во 23:39 ---
Кај мене тоа нема да се случи никогаш,

...:sneaky:...Секако, освен на крајот од животот.

Ипси, по Твојава „логика„ испаѓа дека свештенствто треба да живее само од...од што? :sneaky:

Од што: од мисли, од прикаски, од убави идеи, од фантазии?...:sneaky:
Само тие се „нематеријални„, така?....:sneaky:
Твои зборови:
Наведената Христова реченица воопшто не се однесува на немешањето на државата со Црквата, туку на јасната поделба на нивните надлежности: за Бога (и за Црквата) е духовното а за власта е овосветовното и материјалното.

Свештеникот треба да живее од милостината на верниците, затоа што бесплатно добил, бесплатно треба и да даде(Матеј 10:8-10)!

--- надополнето: 16 септември 2013 во 23:49 ---
...:sneaky:...Секако, освен на крајот од животот.
Никогаш! Ни додека сум жив, ни после мојата смрт! Јас не сум дете, моите најблиски ги знаат моите ставови, знаат што сум и тоа ќе го спроведат во дело!

Свештеникот треба да живее од милостината на верниците, затоа што бесплатно добил, бесплатно треба и да даде(Матеј 10:8-10)!

Што е тоа кое Апостолите бесплатно го добија од Христа па бесплатно и треба да го раздадат? Што?

Милостињата пак, им се доделува само на оние кои навистина имаат потреба од неа, но не и свештнеството. Ако сакаш да се повикуваш на Светото Писмо, ајде тогаш посочи, од што живееше еврејското свештенстВо?...Дај, потсети ме, сум заборавил...:confused:
--- надополнето: 17 септември 2013 во 00:23 ---

ОФ корс...
Никогаш не вели „никогаш„.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom