Стиснат или трошаџија, што е подобро?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Што е подобро?

• Вкупно гласачи
    83
Great spenders are bad lenders.

епа сеа едно треба да се избере во животот бидејќи за второто ќе нема време, трошење или штедење и за идните поколенија.

неумерено трошење може многу негативно да се одрази, поготово во земја како нашава.

trosak do kraj i ne gi cuvam parite oti kolku trosam tolku iamam poveke ili kako ad vi kaz
porano koga gi stiskav pak mi idelo da snemam
me nerviraat luge cinciii

Појќе сме трошачи, лалалалалала.:tv:

Според мене, не е добро ни едното ни другото. Еве зашто: Ако си мн стиснат се ќе ти изгледа мн скапо, ќе бидеш мн скржав нема ич да даваш, само ќе штедиш и мн задоволства ќе си ги прекратиш во животот. И која би била поентата ништо да не трошиш, а постојано да штедиш. За кој к** ти се парите. Од друга страна пак, ако си трошаџија и имаш во ред е, ама нема цел живот да имаш исто. Не за џабе се вели животот е тркало. Еднаш си горе, друг пат доле, некогаш на средина. Треба да си оставаш на страна да се вртка нешто за црни моменти и да не зајдуваш со арчење за некои непотребни глупости кои нема бел ден да видат откога ќе излезат од продавница, посебно не за да се правиш главна манга пред други во стилот еј брат види јас колку имам :D

Трошаџија сум ама ништо не трошам бидејќи со бедна плата 300 евра трошам најосновни потреби и обврски на пример сметки за струја,комуналии и се така натака и храна за цел месец и што ми останува ќе чекам до следната плата.Значи фактички цела Македонија се трошаџии,а ако да беше платата да ни биде над 60 000 денари е тогаш ќе правиме муабет дали сме ,,циции" или трошаџии ;) :)

Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD

По мене,најдобра комбинација е еден да биде трошаџија другиот стиснат,мислам на парови....
Инаку скржавиот цел живот ќе нема ништо,а за тошаџијата ќе има кочници кој да го кочи....;)

Најубаво е да биде од двете по малку да си штедиш од непотребни работи и да си имаш нешто на страна, а не се да се потроши за два дена и после тепајте муви и вадите кредити. :D
Не бива многу да се биде скржав и многу да се троши.

Скржав сум за давање пари за сметки, гледам со што помалку да поминам исто како да сум социјален случај 50 евра месечно ништо повеќе.
Сите цени ги знам во маркетите. :pos:

Во никој случај не ми се дава 70 ден за цигари и други непотребни работи. Според мене луѓето највеќе трошат пари за цигари. ;)
Кога брат ми ќе ми побара пари за цигари исто како да ми ставил нож на вратот.
Не му давам и идам му купам фанта, сендвич или чоколадо, а не цигариња да пуши. Сиротиот многу е постар од мене инаку ќе му ја земам платата и ќе управувам со неа. :icon_lol:

А за нешто што сакам да го купам и знам дека ми е потребно за мене и фамилијата не сум скржав и го земам најскапото и најубавото.
Трошам ама до одредени граници и никогаш не сум останал без пари и да се задолжувам.

Прво штедам и кога заштедам некоја пара увек али увек ги лупнам на некоја глупост и потоа
f5eb882310edad64bddb8d423c63e462.png

Ниту едната крајност(крајно штедлив) ниту другата крајност(ептен трошаџија) туку некаква средина, некаков баланс !
Спрема џебот т.е. спрема чергата ... толку и пуштање на нозете !
Во зависност од социо-економската припадност а најбитно од се во зависност од моменталниот стандард кој го има така ќе си се постави човек, спрема мои лични размислувања ако заработувам доволно(доколку) или повеќе од доволно(доколку) ќе можам покрај основните потреби одвреме навреме и некое задоволство плус да си дозволам, но сепак и некоја пара ќе гледам да ставам настрана бидејќи пари се заштедуваат кога човек ги има а кога ги нема и да сака човек нема од што да ги заштеди, а ако заработувам малку ќе гледам само основните работи/потреби да ги покријам !

Стиска ми е некако ептен истизавање и главна одлика на скржавост , повеќе трошам а коа нема кај да трошам и у последно време дека не искачам знам да уштедам и тоа планирам на паметни ствари да ги потрошам сакам да заштедам и успевам во тоа , не стискам затоа шо прво си дозволувам се шо сакам ако ми остане знам да го тргнам на страна :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom