Заби и сѐ во врска со забите

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Треба да ставам мост, ме интересира дали боли стругањето на забите, каков мост е најдобар, порцелански, таков со метал и сл. и дали ќе ме болат забите по стругањето, ден-два додека чекам да ми го стават мостот?

Стругањето не боли пошто се става анестезија,по стругањето исто така нема да те болат пошто најверојатно ке ти стават привремени додека ти бид готов мостот ( и да,изработката трае повеке од ден-два) најдобра опција ти е цирконија (безметална основа) али и посолена од 120-180е од заб,додека металкерамиката 40-60е а е исто добро решение за бочна регија

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Дали по вадењето на фиксната протеза сте носеле ретејнери? Зборувам за оние кои се лепат позади забите и не се вадат. По вадењето на мојата фиксна протеза носев мобилни протези, и сега после две години сакам да ставам ретејнери ама докторот не ми препорачува за да не ми се оштетеле забите од лепакот и сл., ама јас сум во паника пак да не ми се искриват. :( Какви се вашите искуства?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Искуство немам ама прашај второ и трето мислење ако сите велат НЕ тогаш сигурно има причина.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Дали по вадењето на фиксната протеза сте носеле ретејнери? Зборувам за оние кои се лепат позади забите и не се вадат. По вадењето на мојата фиксна протеза носев мобилни протези, и сега после две години сакам да ставам ретејнери ама докторот не ми препорачува за да не ми се оштетеле забите од лепакот и сл., ама јас сум во паника пак да не ми се искриват. :( Какви се вашите искуства?

Немаш потреба, после фиксна и две години мобилна, ако не се мрднал некој заб до сега, нема да се случи ништо натака. Не паничи толку, која е поентата цел живот протеза да носиш.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Немаш потреба, после фиксна и две години мобилна, ако не се мрднал некој заб до сега, нема да се случи ништо натака. Не паничи толку, која е поентата цел живот протеза да носиш.
принцот Вилијам има ритејнери веќе 10 години. Како немало поента? Забите кај човекот се движат до крај на животот.

Стави ритејнери, јас ги носам три години, а ги носам а не ги носам исто е, тенки линии се тоа, не ги ни осеќам.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
принцот Вилијам има ритејнери веќе 10 години. Како немало поента? Забите кај човекот се движат до крај на животот.

Стави ритејнери, јас ги носам три години, а ги носам а не ги носам исто е, тенки линии се тоа, не ги ни осеќам.

Само затоа што некој ги носи цел живот не значи дека е апсолутно правило, можеби и тој исто има параноја од "криви заби", а кој ќе му каже не на принцот. Јас носев само фиксна, ни мобилна ни ритејнери, па не се мрднале веќе 5-6 години како ми ја симнаа протезата. Ако ја носиш фиксната доволно долго забите ќе си ја заземат позицијата кога нема да се извршува сила на нив. Мобилна и ритејнери може после фиксната да се носат чисто за секој случај, ама цел живот да ги носиш, веќе навлага во психолошка потреба отколку реална.

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Фала за одговорите, а дали навистина може да се оштетат забите од лепакот што го ставаат и сл. ??

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Самоиот мобилен апарат кој си го носела после фиксната терапија ја има улогата на ретејнер. Колку време ќе се носи ретејнерот зависи од видот на аномалијата која е корегирана со фиксната терапија и овде нема многу мудрување, јасно се знае за која аномалија како да се постапи. Општо правило во ортодонцијата е да се носи ретејнер онолку колку што траела терапијата, но и овде има исклучоци, некој аномалии бараат многу подолг период на ретенција. Штом така смета докторот, сигурно не збори на памет.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Имам прилично лоши заби и ме иритира тоа. На горната вилица имам растојание(''дупка'') меѓу забите од 1 до 3, исто и на долната вилица имам празнина на едно место. На забар ми рекоа дека сум имал голема вилица, а мали заби и тоа било причината и дека со растење на 7-ците(кој веќе ми растат) ќе ми се намалела празнината меѓу тие 2-3 заба. Чудно ми е зошто никогаш не ми спомнале за празнината меѓу забите и некое решение за тоа се додека јас не прашав.

Иначе имам 17 год па ќе почекам уште година две додека не ми се оформи се убаво. Но прашањето ми беше доколку и по израснувањето на седмиците нема некоја позачителна промена, што тогаш ? Како да се реши тој проблем ?

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
Имам прилично лоши заби и ме иритира тоа. На горната вилица имам растојание(''дупка'') меѓу забите од 1 до 3, исто и на долната вилица имам празнина на едно место. На забар ми рекоа дека сум имал голема вилица, а мали заби и тоа било причината и дека со растење на 7-ците(кој веќе ми растат) ќе ми се намалела празнината меѓу тие 2-3 заба. Чудно ми е зошто никогаш не ми спомнале за празнината меѓу забите и некое решение за тоа се додека јас не прашав.

Иначе имам 17 год па ќе почекам уште година две додека не ми се оформи се убаво. Но прашањето ми беше доколку и по израснувањето на седмиците нема некоја позачителна промена, што тогаш ? Како да се реши тој проблем ?
Drugar rabotava ti e prilicno ednostavna ako sakas da imas' Hollywood smile' si zakazuvas na ortodont ti zema otpecatok i ti prai red drugi proceduri i na kraj resenie najbolje ti e da turis fiksna proteza e sea 2-3god ke ti bide mizerno ali posle rezultati imas frapantni plus u taa vozrast si ako sakas perfektno da ti se sredat vilicite...sorry za lat. Od mobilen sum

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.651
Поени од реакции
59.564

Фиксна протеза и решен ти е проблемот ;)
...од искуство ти кажувам

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
smijehumjetni.jpg
--- надополнето: 14 септември 2013 во 15:42 ---
Еве решение за повремено убави заби.....некој го измислил ова...;)

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34

Kajgana Shop

На врв Bottom