Прашање за Христијанството III

Член од
7 август 2011
Мислења
4.975
Поени од реакции
15.291
Станува збор за различно културолошко и јазично изразување помеѓу старите евреи тогаш и таму и денешното наше изразување. Кога тие велеле „три дена и три ноќи“ тие не мислеле на „3*12 часа ден и 3*12 часа ноќ“, туку на три дена, а нагласувањето на времето се вршело со спомнување и на ноќите. Истиот пример го имаш и во книгата на Естира...
Овој дел од постот беше доволен :)
Иначе мојот пост се однесуваше на твоите постови ама искочи дека си тролал па така и мојот пост ја загуби смислата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Isto taka za nauka ke te ucat nekoi koi veruvaat deka 1+1+1=1

А замисли тек да те учат за наука, оние што зборуваат со мравки, мислат дека месечината е пресечена на два дела па залепена, мислат дека спермата се праи у кичмата.......?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
А замисли тек да те учат за наука, оние што зборуваат со мравки, мислат дека месечината е пресечена на два дела па залепена, мислат дека спермата се праи у кичмата.......?

За да зборуваш за мравките и нивниот говор со Соломон, ајде прочитај во Библијата, па ќе видиш дека истото го говори и она!!

Секое живо битие има свој начин на комуницирање, а Соломон бил познат по тоа што го разбирал начинот на комуникација на животните.

За бог не е тешко да преполови, па повторно спои нешто, затоа што он е и оној кој го створил истото тоа без никаква потешкотија од ништо, ако може од ништо да го створи, зарем неможе да го преполови па повторно соедини???

Но од денешен аспект е сувишно да зборуваме за тоа, бидејќи денес нема жив човек кој е сведок на тој случај.

Спермата излегува од Слабината, а не Кичмата!!
--- надополнето: 4 септември 2013 во 10:25 ---
Прашањето кое kralot го поставува е на место, а тоа што нејќе да прифати даден одговор, тоа и е‘ за очекување...

Јас го прифаќам одговорот, како логичен за вас, но несватлив за мене, па секој нека си го прегледа па нека си одлучи по своја логика, нели?? тоа си е тоа.

Најбитно јас го прифаќам како одговор кој има логика според вас, но нема логика според мене, за мене три денови и три ноќи се три денови и три ноќи, не можат да бидат еден ден и две ноќи, но реков, сваќање си има секој различно, го почитувам тоа, сакав само да ја видам и оваа страна на случајот.

А сега уште едно прашање, зашто апостолите после наводното воскреснување, не викаат „Исус Воскресна“ како што вие денес викате, туку викаат „Исус е Жив!!“?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
За да зборуваш за мравките и нивниот говор со Соломон, ајде прочитај во Библијата, па ќе видиш дека истото го говори и она!!

Секое живо битие има свој начин на комуницирање, а Соломон бил познат по тоа што го разбирал начинот на комуникација на животните.
Денеска постојат луѓе кои не можат да состават една логичка реченица, а овој со мравките зборувал:facepalm:
Зборување и комуникација не е исто!

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Денеска постојат луѓе кои не можат да состават една логичка реченица, а овој со мравките зборувал:facepalm:
Зборување и комуникација не е исто!

Но зборувањето претставува комуникација!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Најбитно јас го прифаќам како одговор кој има логика според вас, но нема логика според мене, за мене три денови и три ноќи се три денови и три ноќи, не можат да бидат еден ден и две ноќи, но реков, сваќање си има секој различно, го почитувам тоа, сакав само да ја видам и оваа страна на случајот.
Еден ден, според Писмото а и според реалниот тек, има свој континуитет како ден+ноќ, без строга поделба на тој континуитет. Плус, според Писмото, еден ден, било кој, почнува попладне од тековниот ден, односно почнува со ноќ (мрачниот дел од денот) и завршува со ден (светлитот ден од денот) во наредниот ден. Значи, под „ден„ се подразбира временски тек од едно деноноќие и не е во прашање некакво броење на ден+ноќ, туку денот трае комплетно, како ден и ноќ, заедно.

Според мерењето од Црквата, на пример, денес е среда и тој ден (среда) ќе трае до денес до кај 17.00 ч., кога се врши вечерната молитва а денес од кај 17.00 ч., почнува четврток, т.е. четврток почнува со ноќта од денешниот ден и ќе трае до утре до 17.00 ч.

Она кое збунува во случајот со Христовото распетие, се состои ви неземањето во предвид на она изненадно помрачување на Сонцето. Со тоа помрачување, имаш точно 3 дена и 3 ноќи.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Еден ден, според Писмото а и според реалниот тек, има свој континуитет како ден+ноќ, без строга поделба на тој континуитет. Плус, според Писмото, еден ден, било кој, почнува попладне од тековниот ден, односно почнува со ноќ (мрачниот дел од денот) и завршува со ден (светлитот ден од денот) во наредниот ден. Значи, под „ден„ се подразбира временски тек од едно деноноќие и не е во прашање некакво броење на ден+ноќ, туку денот трае комплетно, како ден и ноќ, заедно.

Според мерењето од Црквата, на пример, денес е вторник и тој ден (вторник) ќе трае до денес до кај 17.00 ч., кога се врши вечерната молитва а денес од кај 17.00 ч., почнува среда, т.е. среда почнува со ноќта од денешниот ден и ќе трае до утре до 17.00 ч.

Она кое збунува во случајот со Христовото распетие, се состои ви неземањето во предвид на она изненадно помрачување на Сонцето. Со тоа помрачување, имаш точно 3 дена и 3 ноќи.

Реков го почитувам тоа, како ваша теза, нормално не мора таа теза да биде сечија, секој си има свое разбирање, ова е готово прашање, веќе ја знам и другата страна на оваа тема, сега би сакал да слушнам за другото поставено прашање.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
З

А сега уште едно прашање, зашто апостолите после наводното воскреснување, не викаат „Исус Воскресна“ како што вие денес викате, туку викаат „Исус е Жив!!“?
Наместо да прифатиш како е дадено, Ти изразуваш лични желби...

Не иде тоа така во верата: или прифати како е дадено или не прифаќај ништо! Верата не се менува заради личните желби од некој поединец од таа вера.

А дали Исус навистина воскреснал, можеме да видиме овде:

„...А тој им рече: „Не плашете се! Вие Го барате Исус од Назарет, Распнатиот. Тој воскресна, не е овде! Еве го местото каде каде беше положен...„ (Марко, 16.6).

Значи, Ангелот посведочил дека Исус навистина воскреснал.

Еве што вели Апостолот:

„...Овој Исус Го воскресна Бог. За тоа сме ние сите сведоци...„. (вели Св. Ап: Петар со Делата Апостолски, 2.32).

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Наместо да прифатиш како е дадено, Ти изразуваш лични желби...

Не иде тоа така во верата: или прифати како е дадено или не прифаќај ништо! Верата не се менува заради личните желби од некој поединец од таа вера.

А дали Исус навистина воскреснал, можеме да видиме овде:

„...А тој им рече: „Не плашете се! Вие Го барате Исус од Назарет, Распнатиот. Тој воскресна, не е овде! Еве го местото каде каде беше положен...„ (Марко, 16.6).

Значи, Ангелот посведочил дека Исус навистина воскреснал.

Тогаш зашто апостолите викаат Жив е?

Јас не можам да го прифатам она што не ми гледа за логично, нека ги чита секој постовите и нека си прави сопствен заклучок, јас си имам мој и верувам во она што за мене е логично, нема што да прифаќам, сум го прифатил она што ми е логично и го застапувам тој став.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А што друго да кажат за Оној Кој воскреснал и од смрт прешол во живот?....:confused:

Па секако ќе речат дека е жив, а во мојот претходен пост посочив: Петар вели дека Апостолите биле сведоци на тоа дека Христос воскреснал.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580

Јас не можам да го прифатам она што не ми гледа за логично, нека ги чита секој постовите и нека си прави сопствен заклучок, јас си имам мој и верувам во она што за мене е логично, нема што да прифаќам, сум го прифатил она што ми е логично и го застапувам тој став.

Сите мислеле дека е мртов и закопан а Исуса воскреснал веќе бил жив и постоел.
До ден денеска се вели Живиот Бог (дека тој постои).

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Верата не е логична наука: да беше логична, сите луѓе, како поединци, ќе ја прифаќаа верата со просто читање на учењето од таа вера, барајќи некаква логика за полесно прифаќање на верата.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Сите мислеле дека е мртов и закопан а Исуса воскреснал веќе бил жив и постоел.
До ден денеска се вели Живиот Бог (дека тој постои).

Чекај сега, Бог живиот е оној до кого седнал Исус од десна Страна, или бог е оној кој седнал од Десна страна(Исус)??

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пак се инаетиш: па нели рече дека ќе прифатиш нешто што е наша теза?

Значи, кога Исус Богочовекот се вознесе на Небесата, Он седна оддесно на Бога Отецот. Тоа што Исус седнал оддесно, тоа не значи дека Исус навистина седи оддесно од Отецот на некаков престол/седиште/стол, туку тоа ја означува место-положбата/релацијата/достојноста на Христа Бога во однос на Бога Отецот.

Кај евреите постоела една традиција: кога гостите доаѓале кај домаќинот, сите гости седнувале или лево или десно од домаќинот, зависно од нивната достојност во однос на домаќинот, а самиот домаќин седел во средината, гледано од трпезариската маса.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Пак се инаетиш: па нели рече дека ќе прифатиш нешто што е наша теза?

Значи, кога Исус Богочовекот се вознесе на Небесата, Он седна оддесно на Бога Отецот. Тоа што Исус седнал оддесно, тоа не значи дека Исус навистина седи оддесно од Отецот на некаков престол/седиште/стол, туку тоа ја означува место-положбата/релацијата/достојноста на Христа Бога во однос на Бога Отецот.

Кај евреите постоела една традиција: кога гостите доаѓале кај домаќинот, сите гости седнувале или лево или десно од домаќинот, зависно од нивната достојност во однос на домаќинот, а самиот домаќин седел во средината, гледано од трпезариската маса.

А што всушност представува изразот “Богочовек„?

нешто налик на Херкулец во Грчката митологија?

Kajgana Shop

На врв Bottom