Зошто животот не е фер?

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Maлце ме збунивте со примерите ама нема везе, се надевам нема да забегам.

Човекот како единка суи џенерис има свој рок на траење, а тоа е неговата смрт. Во целиот тој период, ај не од раѓњето туку откако ке почне да обработува и рационализира мисловни процеси до смртта забележува што би го направило среќен. А бидејќи среќата е релативна работа а човекот ненаситно и лакомо суштество истиот тој не може да биде цело време среќен. Таа листа на 'играчки' како што ке старее така цело време ке ја надополнува и секогаш ке бара повеќе и повеќе. Јас сум сигурен дека да земеш еден бездомник, да му дадеш куќа на Водно, кола и 50 000 -100 000 евра за мирно да си го доживее животот што му останал, за 10 години да го прашаш како живее ке ти рече: абе добро е ама малце незгодно ми е, комшијата Митре вози Ауди Q7, Ставре БМВ Х6 а јас имам обична Лагуна, да имав троа неколку илјади евра вишок да се подновев со некој џип ке беше таман. Во тој случај да му дадеш пари за џип, за 10 години на истото прашање ке ти побара авион, јахта и еден од островите во Дубаи у најлош случај. Е така, поради ненаситноста никогаш не можеме да сме среќни и секогаш ке ни фали тоа “Малце ми фали да сум среќен.“

Ова со детето на првиот коментар ДА. Често сме сведоци како некои невини го јадат најдебелиот крај, ни криви ни должни. Ама некој мора, таков е животот. Во тоа е динамиката на истиот. Во спротивно би биле на некој начин сите еднакви, вадени по ист шаблон. Каде е индивидуалноста тука?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Океј е те сфатив јас инаку тогаш очигледно ти веруваш во карма јас не. Бидејќи јас размислувам дека се што правам јас го правам не дека тоа едноставно било така пишано како што викаат постарите што и да правам јас го правам од сопствена желба а инаку а зошто би се нашол ти во таква ситуација? кој те пратил на тоа место? никој самиот од сопствена желба си посакал да си таму на тоа и тоа место. и да речеме има пукотница ако ти си доволно паметен ќе се извлечеш но ако не си тогаш ќе завршиш во вреќа... многу едноставно.

Што напиша бе, Скај?

Ај молим те, израционализирај ми како жртви на војна, на педофили, на рак и сл самите посакале да се на тоа место и не се снашле во дадената ситуација?

Член од
27 мај 2013
Мислења
719
Поени од реакции
537
Што напиша бе, Скај?

Ај молим те, израционализирај ми како жртви на војна, на педофили, на рак и сл самите посакале да се на тоа место и не се снашле во дадената ситуација?
Изгледа досадно им станало, па да сменат малку.
--- надополнето: 2 септември 2013 во 03:23 ---
...ќе кажев нешто, ама ќе ме распнат ова "вернициве" овде :cautious:

S

StormRage

Гостин
И не треба да е фер... Зошто? Па зошто да не, се е до перцепцијата. Моеш да останеш ладен на лоши работи, моеш едноставно... да не осеќаш ништо. После некое време „не фер“ животот го убива „човекот“ во тебе и не осеќаш ништо, едноставно баш ти е гајле дали е животот фер.
and after all, we are born to die...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Moeто мислење е сосема поинакво.
Животот е таков каков што е - ужасен, полн со страдања и да не набројувам со еден збор хаос.
Но ние, припадниците на Човечкиот род направивме и правиме да тој биде поднослив, фер, добар,.......
Во природата нас ни се закануваат болести... Ние Луѓето ја создадовме медицината за да се бориме со болестите.
Во природата нас ни се закануваат ѕверови... Ние Луѓето создадовме оружје за да се одбраниме.
Во општеството ни се закануваат неправди... Ние луѓето создадовме закони за да ги победиме тие неправди.
Затоа сум уверен дека само Човечкиот род, може да создаде фер услови за живот.
.............
Ako имате време и можност, погледнете ја драмата Судењето на Господ.
Пред неколку дена ја прикажуваа на Виасат хистори
http://www.youtube.com/watch?v=5caAug5n8Zk

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Луѓето мечтаат за живот различен од оној кој што го живеат, па сеа логично на тоа, на оној на кој не му се живее животот кој го добиле имаат обичајно право да се самоубијат, тоа не е психички проблем тоа е природа...за мене...Јас живеам а не се борам.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Луѓето мечтаат за живот различен од оној кој што го живеат, па сеа логично на тоа, на оној на кој не му се живее животот кој го добиле имаат обичајно право да се самоубијат, тоа не е психички проблем тоа е природа...за мене...Јас живеам а не се борам.
Немој така....
Ти постоиш не само за себе, туку и поради другите луѓе кои живеат сега, но и за тие кои ќе живеат во иднината.
Затоа заборави на црните мисли и стори нешто за другите луѓе

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Немој така....
Ти постоиш не само за себе, туку и поради другите луѓе кои живеат сега, но и за тие кои ќе живеат во иднината.
Затоа заборави на црните мисли и стори нешто за другите луѓе
Каде оди сегашноста кога станува минато? И каде е тогаш минатото?

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Затоа што си Македонец пријателе, затоа животот не е убав.Затоа што живееш во етнички граници каде има мразење меѓу луѓето и партиски и верски и етнички и секаков тип на дискриминација.Овде секој гледа што прави другиот и да му нашкоди.Негде сретнав еднаш дека македонецот е со самоуништувачки синдром. И вистина е знај !

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
Многу пати сме сведоци на сите неубави нешта што се случуваат околу нас... Без разлика дали се работи за пари, успех, среќа, сроден партнер, иднина... Многу пати луѓе кои што во животот никогаш не се труделе ќе ги искусат сите убавини на животот...

Муабетов не е дали некој е богат или сиромав се однесува за двете класи.. Има луѓе кои баш све најлошо доживуваат и на крајот или ќе завршат кај што не треба или тие самите ќе станат оние што ги прават најлошите работи пошто животот така ги научил...

Прост пример младо здраво дете полно со амбиција и живот пред себе си оди фино лепо по тротоар... Во меѓувреме поминува изобличен фраер во скапа кола и за да се направи мангуп или под дејство на алкохол го удира детето кое станува инвалид за цел живот...

Каде е тука правдата, каде е тука кармата, каде се сите убави мисли кои ни кажуваат дека кругот на животот ќе се сврти и за нас... Будалата ќе продолжи да живее како што живеел, за момчево цел живот му е уништен..

Примерот ми е да ви ја опишам мислата што ја имам и се однесува на секое поле во нашиот живот...

Правда не постои друже тоа е само збор.
„Justice like beauty is in the eye of the beholder“

Животот не ниту фер ниту не фер.
Болката како и радоста е дел од животот нејзе мора да ја прифатиш и да продолжиш понатаму.
Животот мора да го живееш максимално.Знаеш како беше онаа старата по дваесет години ќе се каеме повеќе за работите кои не сме ги направиле отколку за оние кои сме ги направиле.

И на крај кармата ти е како гравитација толку често е толку едноставна што не ја забележуваме се додека не ни залепи една по лицето.

П.С Не ја гледај кармата како оружје за одмазда
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:04 ---
Па ќе го гледам животот од оваа перспектива ти ако си срна гледај го животот така...

Парите се само момент на среќа? Па гледам кој е посреќен дали сиромавиот или богатиот... не трескај глупости те молам
Ама дали е најбогат оној кој има најмногу пари?
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:11 ---
Океј е те сфатив јас инаку тогаш очигледно ти веруваш во карма јас не. Бидејќи јас размислувам дека се што правам јас го правам не дека тоа едноставно било така пишано како што викаат постарите што и да правам јас го правам од сопствена желба а инаку а зошто би се нашол ти во таква ситуација? кој те пратил на тоа место? никој самиот од сопствена желба си посакал да си таму на тоа и тоа место. и да речеме има пукотница ако ти си доволно паметен ќе се извлечеш но ако не си тогаш ќе завршиш во вреќа... многу едноставно.
Друже карма не е судбина ниту нешто запишано.Тоа ти е наједноставно објаснето на секоја акција има реакција т.е третиот Њутнов закон
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:17 ---
Друже право има секој ама не би се согласил дека е најпаметно.
Прво најосновниот човечки инстинкт е оној за преживување.
Понатаму глупаво е да си го скратиш животот пред да го изживееш цел, а, можеби баш следниот ден те очекува изненадување.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Максимум фер што можеш да очекуваш од "животот" (склопот на околности) e:

- да не потекнуваш од екстремно сиромашен регион (што ќе ти оневозможи базично образование, хигиенски услови и ќе те принуди на работа или питање уште од мал, и неминовно ќе те направи суров со цел преживување).

- да немаш насилни родители или кои ти ја одземаат слободата (неминовно си неслободен, емоционално утепан и без поддршка од никој во животот. Зошто реално, нема на никој (кој не ти е фамилија) на рандом да му текне да ти понуди подршка, емоционална и финансиска)

- да не патиш од некоја хронична болест уште како мал (што ти го афектира нормалното функционирање и може да се комплицира, ова особено важи за земји како нашата, каде на здравството се штеди додека спомениците се градат на велико)

- да не си роден ептен грд (такво е општеството, може да те осудуваат иако не е за осудување, или може да не си избраникот за "избраничката")

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Уште еднаш ќе те цитирам само,морам..ти овде патиш од..србите викаат- Хоќу нешто речи ал незнам шта..
Погрешно ме сваќаш,ја не реков дека парите не се битни,и те како се битни за денешно време..али не се пресудни за среќа нити па животот секогаш ќе ти е фер со нив.Што ако ја имам милион евра на конто и ја фатам најубавата женска у градот - ја сум среќен животот ми е супер,али по некоја случајност ја фатам у кревет со некој клошар али факмен што со муабет и харизма ќе ја натрти..Ми се руши цела среќа..Или како што викаш одам ја по тротоар задоволен со полн новчаник и ме удри некоја зарѓана лада и останам хендикепиран?
Животот не е фер ни за богат ни за сиромав.Живот е вага и секогаш иде те на една те на друга страна.Парите се само еден тег.Толку од мене ајт поздрав.

Абе не ми кажувај мене јас од што патам... Не лупај глупости за џабе... Овие муабети на само во прикаските... Еве ќе ти кажам мајка на мој другар не се баш со големи примања веќе 3 години се дупи со друг... Не ги поврзувај човековите гадости со парите благе везе немаат едно со друго...

Ти ако си кретен без пари ќе бидеш и кретен со пари , дали ме сваќаш сега? Човекот неможе да се смени, само парите ќе му овозможат да излезе од таа ситуација...Јас убаво знам што да кажам ти изгледа неможеш да ме сватиш и затоа ти реков да не ме цитираш
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:45 ---
Правда не постои друже тоа е само збор.
„Justice like beauty is in the eye of the beholder“

Животот не ниту фер ниту не фер.
Болката како и радоста е дел од животот нејзе мора да ја прифатиш и да продолжиш понатаму.
Животот мора да го живееш максимално.Знаеш како беше онаа старата по дваесет години ќе се каеме повеќе за работите кои не сме ги направиле отколку за оние кои сме ги направиле.

И на крај кармата ти е како гравитација толку често е толку едноставна што не ја забележуваме се додека не ни залепи една по лицето.

П.С Не ја гледај кармата како оружје за одмазда
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:04 ---

Ама дали е најбогат оној кој има најмногу пари?
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:11 ---

Друже карма не е судбина ниту нешто запишано.Тоа ти е наједноставно објаснето на секоја акција има реакција т.е третиот Њутнов закон
--- надополнето: 2 септември 2013 во 10:17 ---

Друже право има секој ама не би се согласил дека е најпаметно.
Прво најосновниот човечки инстинкт е оној за преживување.
Понатаму глупаво е да си го скратиш животот пред да го изживееш цел, а, можеби баш следниот ден те очекува изненадување.

Да да знам што е кармата... Ништо.. Јас не ја гледам како оружје за одмазда ама нели е све се враќа, све се плаќа? Зошто во реалноста е сосема поинаку?

Kajgana Shop

На врв Bottom