Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Немам мака, ја не ја следам ова праксава на вехаби учењакот за тепање, али ме слуша брате.

Фала шо се понуди, ако има нешто ќе те известам и ќе побарам совет од тебе.

Нека е Алаховиот мир со тебе. Ехасбндајсдндулах.

Гледам ја се неспособни нешто плачат и кукаат во темата љубов(и тоа пази само со една жена) па реков,да не си и ти од таа клапа.
Бај де веј би се оженил со хермафродитот шемса,гледам многу познавање од аграрот и земјоделието има а јас посед еден куп,а жениве мој некако не се по таа работа.

Гледам ја се неспособни нешто плачат и кукаат во темата љубов(и тоа пази само со една жена) па реков,да не си и ти од таа клапа.
Бај де веј би се оженил со хермафродитот шемса,гледам многу познавање од аграрот и земјоделието има а јас посед еден куп,а жениве мој некако не се по таа работа.
:pos: сам себе убијал!!!
ти бре БИ си па вакви изјави да даваш во јавност?
ми го разубави денот, ............ да си ми жив и здрав (y)

:pos::pos::pos:

Шемсо, ќе те жени ова елоквентниов торбешки ентитет.

Се згазив од смеење.

Брате ти си херој на форумот.

:pos: сам себе убијал!!!
ти бре БИ си па вакви изјави да даваш во јавност?
ми го разубави денот, ............ да си ми жив и здрав (y)

Аеее...а бе озбилно...Види еј....Не сум знаел јас? Како тоа сам сум се убијал?
Бреј....
--- надополнето: 31 август 2013 во 16:20 ---

Шемсо, ќе те жени ова елоквентниов торбешки ентитет.

Се згазив од смеење.

Брате ти си херој на форумот.

Тоа е тестису....

Инаку, ти си прв колега (по струка) кој тврди дека вистината, е во книга напишана пред 1400 години.

Втор :)
--- надополнето: 31 август 2013 во 19:27 ---
прво и според мене најважно ..... ти викаш: “Во рајот ќе биде раја и без мене и тебе,ако мислиш дека рајот може без мене и без тебе си се зезнал. На нас е дали ние сакаме во рајот а не дали сме му потребни.“
јас викам дека не ни сакам да идам таму!!! ич не ми е гајле. али пошто господ се грижи за мене ќе ме прати во пеколот. ......... прво, .... како тоа од што се грижи за мене ќе ме прати кај што е лошо. а второ и побитно, пак за мене, е тоа дека не сакам ни во пеколот. ......... и сега? испаѓа дека сум ебан од секоја страна.
и да се разбереме, дека е ова АКО постои господ. значи господ ме заебува во секоја смисла освен ако не правам како што сака тој. па ......... паааааа ако сака да правам како што тој сака, што ми дал памет? не ми треба за да ги задоволам неговите болни страсти. а сепак ми дал:confused: што ќе ми е
понатаму, велиш дека на рајот не сме му потребни ние. ОК; супер. АЛИ, мене не ми е потребен исто така. и сега што правиме? ПАТ позиција се вика ова во шахот. ни вам, ни там.
трето, овој свет е средство за следниот. ...... хмммммм, дали го има????? доказ????? и тоа доказ да може да се докаже во секое време. ............. него, да не биде дека барам премногу ... дали некој се вратил и бар рекол дека е сето тоа вистина? така да, од ова заклучувам дека само ова сега во овој момент и живот ми е познато, другото е едно големо ДАЛИ воопшто постои.
и пак да се вратам на првичното прашање, ако сево ова го знеме, се прашуваме, здраво-разумски размислуваме, зошто ТОЈ некој решил да не направи како што не’ направил? или НЕ постои, или се изживува ако постои, или не е безгрешен па сега ние ги трпиме неговите грешки.

Тука сум бе друже,сега се вклучувам,гледам сте изнапишале 2-3 страници,не би се мешал таму.
На ова само ќе ти одговорам :)
Како прво,ти од старт велиш дека не сакаш во рајот,па како после некого ќе го обвинуваш ако заглавиш во пеколот :)
Ете гледаш,Господ се грижи за тебе,ти ги дал благодетите што ти ги набројав погоре,ти дал разум да размислиш за сето тоа и ти дал упатство по кое треба да работиш за да се спасиш,и ти сето тоа го одбиваш и на крај сакаш да го обвиниш Господ за се.
Не си фер.
Е сега ако рајот и тебе не ти е потребен,не си во пат позиција туку си во џехенем позиција :D
Мора и таму некој да иде бе брат,за сите има место и во рајот и во пеколот,а ти си го одбираш патот.

Велиш кој се вратил од таму,па кој се вратил во мајчината утроба после раѓање па ти веруваш дека од таму си излегол :)
Никогаш не си ја видел душата,а веруваш дека ја поседуваш.
Никогаш не си го видел разумот,а тврдиш дека го имаш.

Е сега,ако цело време дискутираме за овие прашања и на крај ми викаш АКО ПОСТОИ ГОСПОД.
не ја гледам целта и на прашањава и на дискусијата.
Бидејќи ако ти не веруваш дека Господ постои не знам зошто се замараш со подфорум религија :)
Оди пиј си кафенце,растеретен од сите религиски проблеми :)

Втор :)
--- надополнето: 31 август 2013 во 19:27 ---

Тука сум бе друже,сега се вклучувам,гледам сте изнапишале 2-3 страници,не би се мешал таму.
На ова само ќе ти одговорам :)
Како прво,ти од старт велиш дека не сакаш во рајот,па како после некого ќе го обвинуваш ако заглавиш во пеколот :)
Ете гледаш,Господ се грижи за тебе,ти ги дал благодетите што ти ги набројав погоре,ти дал разум да размислиш за сето тоа и ти дал упатство по кое треба да работиш за да се спасиш,и ти сето тоа го одбиваш и на крај сакаш да го обвиниш Господ за се.
Не си фер.
Е сега ако рајот и тебе не ти е потребен,не си во пат позиција туку си во џехенем позиција :D
Мора и таму некој да иде бе брат,за сите има место и во рајот и во пеколот,а ти си го одбираш патот.

Велиш кој се вратил од таму,па кој се вратил во мајчината утроба после раѓање па ти веруваш дека од таму си излегол :)
Никогаш не си ја видел душата,а веруваш дека ја поседуваш.
Никогаш не си го видел разумот,а тврдиш дека го имаш.

Е сега,ако цело време дискутираме за овие прашања и на крај ми викаш АКО ПОСТОИ ГОСПОД.
не ја гледам целта и на прашањава и на дискусијата.
Бидејќи ако ти не веруваш дека Господ постои не знам зошто се замараш со подфорум религија :)
Оди пиј си кафенце,растеретен од сите религиски проблеми :)
убаво се изјаснувам, АКО постои, тоа значи дека не сум убеден дека постои, али и дека не сум убеден дека НЕ постои. значи треба да ми се докаже. до тогаш ќе бидам скептик во СЕ' што не е докажано, па дури и тогаш не значи дека ќе прифатам, затоа што можда ќе се покаже некоја друга метода која ќе го побие претходното. така да, моите прашања и те како имаат цел.
сега за болдот. за да стигнеме до тоа мое “не си фер“, треба прво да се одговори на моето оргинално прашање, иако сега ќе го преформулирам малку. дали ОН е фер? односно, зошто ми дал разум кога јас со мојот разум МОРА да правам како што он сака. он сака=рај/пекол, не ми дава да си изберам јас. и ми го скокна она моето, ЈАС НЕ САКАМ НИ ВО ПЕКОЛ! значи, не сакам ни рај ни пекол. сакам да ме остави на мира да си го проживеам она за кое сум сигурен, а тоа е битисувањето тука, на земјава, а не да фантазирам за некој рај, или да се плашам цел живот од некој пекол. кога ќе умрам, сакам да си умрам, ништо повеќе.дали е фер што ме условува? не е тоа избор, него ме условува! дали е фер тоа да бидам условен?
но ОН, мора да се изживува со нас (нели е семоќен), наместо да си креирал роботи кои .... сите без исклучок ќе му прават друштво во рајот.
околу раѓањето, душата и разумот. тоа СЕ' може да се докаже дека постои.
раѓањето можеш во секое време да го видиш.така да ДОКАЗ
разумот е ставка која лесно се докажува. си има ако ништо друго тестови за интелигенција и ЕТЕ. доказ дека си разумен, или ако ти е ајкју под 50 НЕразумен. иако, и без тој тест, во секојдневието сме опкружени со разумни и неразумни личности. поголем доказ амин!!!
или душата, ... хммммм, ти мене зезаш? енергија!!! пак со модернава медицина се докажува постоењето. просто, споредба помеѓу мртовец и жив.. стави го на апарати, оние со милион и една диода на главата, и ќе се види енергијата која постои кај живиот, ,а кај мртовецот е НУЛА. .......
а за последното, ... јас би сакал да пијам кафе на раат, растеретен од религиските проблеми, но они не ми даваат раат, тука е проблемот. секојдневно за исламот се слуша/гледа како ВЛИЈАЕ на сите околу него. сакал-неќел се наоѓам погоден од убиства, извици на алах акбар, пеење од џамија, ........ај да не биде дека само против исламот (иако темата е за ислам), еве и камбаните ми сметаат, .... како да си го пијам тоа кафенце на раат кога не ми давате? но ај, не е тоа толку битно, јас и моето кафе, него што правиме со прашањето дали е господ некој мазохист кој не створил за да не мачи цел живот и ветува нешто што не знаеме дека со сигурност постои, и зошто не створи со разум?
ух, се изморив, отидов кафе да пијам, али ирско кафе :D

:pos::pos::vozbud:
--- надополнето: 1 септември 2013 во 00:26 ---
разумот е ставка која лесно се докажува. си има ако ништо друго тестови за интелигенција и ЕТЕ. доказ дека си разумен, или ако ти е ајкју под 50 НЕразумен. иако, и без тој тест, во секојдневието сме опкружени со разумни и неразумни личности. поголем доказ амин!!!
или душата, ... хммммм, ти мене зезаш? енергија!!! пак со модернава медицина се докажува постоењето. просто, споредба помеѓу мртовец и жив.. стави го на апарати, оние со милион и една диода на главата, и ќе се види енергијата која постои кај живиот, ,а кај мртовецот е НУЛА. .......

Извинете што ви се уфрлам во дискусија ама разум и логичка интелегенција се две различни работи. Башка ако под интелифенција мислиш на IQ тоа тие нешто како брзина на процесор, ама тоа не е единствена ставка по која се гледа колку е јак компјутерот.

За енергијата? мислиш на потенцијал? струја? и тоа ти е научен доказа дека постои душа ? :pos:
Брат ти за на електро си, одма идај, нобелова ќе ти дадат

Еј ама муабет направивте, и не се торбеши, туку Македонци-Муслимани.

убаво се изјаснувам, АКО постои, тоа значи дека не сум убеден дека постои, али и дека не сум убеден дека НЕ постои. значи треба да ми се докаже. до тогаш ќе бидам скептик во СЕ' што не е докажано, па дури и тогаш не значи дека ќе прифатам, затоа што можда ќе се покаже некоја друга метода која ќе го побие претходното. така да, моите прашања и те како имаат цел.
хехе,значи пак има нешто што не ти дава да седиш мирен кога ќе погледнеш кон небото :)
какви докази бараш бе брат,погледни околу себе,подигни ја главата,погледни во огледало.
како е се совршено создадено,и како се совршено си тече а човекот нема ни грам удел во тоа,иако му се чини дека тој е главниот. :)
сега за болдот. за да стигнеме до тоа мое “не си фер“, треба прво да се одговори на моето оргинално прашање, иако сега ќе го преформулирам малку. дали ОН е фер? односно, зошто ми дал разум кога јас со мојот разум МОРА да правам како што он сака. он сака=рај/пекол, не ми дава да си изберам јас. и ми го скокна она моето, ЈАС НЕ САКАМ НИ ВО ПЕКОЛ! значи, не сакам ни рај ни пекол. сакам да ме остави на мира да си го проживеам она за кое сум сигурен, а тоа е битисувањето тука, на земјава, а не да фантазирам за некој рај, или да се плашам цел живот од некој пекол. кога ќе умрам, сакам да си умрам, ништо повеќе.дали е фер што ме условува? не е тоа избор, него ме условува! дали е фер тоа да бидам условен?
но ОН, мора да се изживува со нас (нели е семоќен), наместо да си креирал роботи кои .... сите без исклучок ќе му прават друштво во рајот.
околу раѓањето, душата и разумот. тоа СЕ' може да се докаже дека постои.
раѓањето можеш во секое време да го видиш.така да ДОКАЗ
Ти да не си цариник што не сакаш ни во рај ни во пекол,туку на граница :D
Друже,секогаш кога ќе помислиш дали ОН е фер,прво помисли како би било да си роден слеп,или да си роден без раце или нозе.. итн итн.
Не е поентата дали Тој е фер,туку колку си ти благодарен на тоа што го имаш.
Пази колку си контрадикторен сега,за душа и разум измисли 100 дефиниции без да донесеш доказ,а за Бога не прифаќаш дефиниција туку бараш докази. :)

а за последното, ... јас би сакал да пијам кафе на раат, растеретен од религиските проблеми, но они не ми даваат раат, тука е проблемот. секојдневно за исламот се слуша/гледа како ВЛИЈАЕ на сите околу него. сакал-неќел се наоѓам погоден од убиства, извици на алах акбар, пеење од џамија, ........ај да не биде дека само против исламот (иако темата е за ислам), еве и камбаните ми сметаат, .... како да си го пијам тоа кафенце на раат кога не ми давате? но ај, не е тоа толку битно, јас и моето кафе, него што правиме со прашањето дали е господ некој мазохист кој не створил за да не мачи цел живот и ветува нешто што не знаеме дека со сигурност постои, и зошто не створи со разум?
Замисли,за едно убиство одма ќе им поверуваш на медиумите без никаков доказ, а кога е во прашање постоењето на Бог,тогаш бараш докази.
Ептен си контрадикторен.
Ослободи ја душата малку,немој цел живот механички да живееш. :)
--- надополнето: 1 септември 2013 во 02:03 ---
Еј ама муабет направивте, и не се торбеши, туку Македонци-Муслимани.

Во подфорумот Историја мислам дека има цела тема за тоа Торбеши-Македонци муслимани.
Овде сме муслимани :)
Ако имаш некое прашање поврзано со Исламот,бујрум :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom