Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Во подфорумот Историја мислам дека има цела тема за тоа Торбеши-Македонци муслимани.
Овде сме муслимани :)
Ако имаш некое прашање поврзано со Исламот,бујрум :)

Кого би го осеќал за поблизок,
- Македонец-Православен, или Малезиец-Муслиман?
- Македонец-Муслиман или Малезиец-Муслиман?

Кого би го осеќал за поблизок,
- Македонец-Православен, или Малезиец-Муслиман?

Исламот е чист од било каков национализам,една од најштетните работи што може да се појави кај човек е национализмот.
Исламот ги спојува луѓето врз основа на верувањето а не врз основа на националноста или расата.
Еден од првите асхаби на Пратеникот Мухаммед,се викал Билал,бил црнец од Абесинија(денешна етиопија),кој бил роб кај арапските племенски старешини па примил Ислам.
Исламот е тука да ја истопи разликата помеѓу раси,сталежи и националности.
Па така,за првото:
-Македонец-Православен или random-Муслиман?
random-Муслиман,бидејќи Аллах во куранот вели: Само верниците се браќа.(сура Хуџурат,10)
и уште многу докази од куран и хадиси,ако е потребно..ќе ги цитирам.
За второто:

На прошталната хутба(говор,беседа),Аллаховиот пратеник,Мухаммед с.а.в.с. меѓу останатото им рекол: О луѓе,вашиот Господар е еден,вашиот татко е еден. Нема предност Арап над неарап,ниту неарап над арап,ниту црвениот над црниот,ниту црниот над црвениот,освен по богобојазноста. (бележи Ел Бејхеки)

Што значи кога се во прашање муслиманите, поблизок и подраг ми е оној што повеќе се придржува кон Исламот и неговите принципи.
Не може да ми биде подраг Македонец муслиман кој пие алкохол,не иде во џамија,итн итн од random-Муслиман кој се придржува до Исламските принципи,клања 5 пати дневно,итн итн.
Па макар се работело за мој татко,брат,роднина итн итн.

Исламот е чист од било каков национализам,една од најштетните работи што може да се појави кај човек е национализмот.
Исламот ги спојува луѓето врз основа на верувањето а не врз основа на националноста или расата.

Тогаш зошто Македонци Муслимани се попишуваат како Албанци?

А Македонец-христијанин или рандом христијанин?

Само верниците се браќа.(сура Хуџурат,10)

Верниците Муслимани или сите верници?
Како гледаш на фактот дека Сиријците Муслимани и Сиријците Христијани се нарекуваат меѓусебе браќа?

Тогаш зошто Македонци Муслимани се попишуваат како Албанци?

А Македонец-христијанин или рандом христијанин?

Верниците Муслимани или сите верници?
Како гледаш на фактот дека Сиријците Муслимани и Сиријците Христијани се нарекуваат меѓусебе браќа?

1. Реков дека тоа не е тема за овде,во историја има таква тема.
Би имал многу да пишувам за тоа иако не сум Македонски Муслиман.

2. Овде веќе рандом христијанин зависи од повеќе фактори.
Прво,дали државата е во директна војна со Исламот,односно си Исламска држава,како на пр. Американците што носат "демонкратија" во Авганистан,Пакистан,Ирак,итн итн.
Нормално дека тука би било Македонец-Христијанин
Но второ,и зависи од луѓето,дали се пријателски или непријателски расположени,не можеш во реалноста да бидеш пријателски расположен со ликови како змејко и шемса.

3. Кога Аллах во куранот ќе спомне верници секогаш се однесува на муслиманите.
Јас уште го немам видено тој факт што ти го спомнуваш.
За мене само верниците се браќа,односно браќа по вера. :)

Прво,дали државата е во директна војна со Исламот,односно си Исламска држава,како на пр. Американците што носат "демонкратија" во Авганистан,Пакистан,Ирак,итн итн.

Ја ставаш ли и Сирија тука?

http://www.kafepauza.mk/kafe-na-denot/irsko-kafe/

Во право си,сега изгуглав да видам што е финтата со ирско кафе.
Кооператива,срам да ти е. :D
се клизна, што да ти правам :D

си ми го исцепкал постот (ко мики си станал)
првиот дел. мене ич не ми е гајле ...... егоцентрик сум и си го гледам гајлето тука, во овој момент на земјава.јас не барам ништо, и затоа не сакам ни рај, ни пекол. ОН бара од мене да верувам во него, и како таков треба да ми докаже (он или некој верник) ........... сакаш со јазична гимнастика да ме ставиш во тесно, али не тоа така. тоа што сум OPEN MIND воопшто не ме прави дека трагам по нешто.
али, АЛИ третиот дел е тоа што не ме остава на мира и ја ремети првата точка. дали сакаш да кажеш дека сите тие снимки се НЕвистинити? дека тие не се доказ за однесувањето на исламистите? јадењето срце? знам дека ќе ми кажеш дека тоа не се исламисти, дека се отпадници, ......... но што јас/ние имаме од сето тоа? имаме НЕмир. НЕспокојство. се она што е лошо. и гледаш како тоа влијае на мене? или ..... ќе кажеш тоа е далеку, .....ОК, нека биде така. тогаш нека биде тоа дека го слушам оџата како пее. или пак можноста да во некоја идинина јас/децата живеат по шеријатските закони. ДА, така ги учам децата, да НЕ веруваат во господ. за таквите ко нас е предвидена смртна казна во таква држава.
така да не сум контрадикторен, барам/сакам доказ за се', ги имам снимките од медиумите, изјави од учесниците, е сега останува уште да идам таму и видам со свои очи. иако камерата ми ја дава таа опција и да не бидам. за бог немам доказ!!!
тоа дека природата е совршена, ........хмммммм, ......... ДА, совршена е, но НЕ заради горниот. симбиоза е клучниот збор. како ти од религиска гледна точка ќе го објасниш следново? се појавија озонските дупки. и се ширеа. но откако човекот увиде дека прави штета со одредени хемикалии, и престана (намали) со нивната употреба, дупките почнаа да се намалуваат. како ќе го објасниш тоа? дека господ ги затвара? или дека природата се погрижува за тоа? или пак господ и дал моќ на природата да биде таква?
јас викам дека си пронаоѓа рамнотежа и тоа сама. исто како кога во еден сферичен сад ќе пуштиш тошче и по некое време ќе застане кај што му е потребно најмалку енергија. е токму таа енергија (во било која форма) е главниот двигател на се па дури и на нас луѓето. ....... има една работа во физиката, “енергијата НЕ се губи, него само преминува од една во друга состојба“.
ај претерав, предолг е постов, ќе се изгуби секоја смисла
после пак:D сега идам да пијам ПАК ирско кафе:pos:
--- надополнето: 1 септември 2013 во 08:39 ---
--- надополнето: 1 септември 2013 во 00:26 ---

Извинете што ви се уфрлам во дискусија ама разум и логичка интелегенција се две различни работи. Башка ако под интелифенција мислиш на IQ тоа тие нешто како брзина на процесор, ама тоа не е единствена ставка по која се гледа колку е јак компјутерот.

За енергијата? мислиш на потенцијал? струја? и тоа ти е научен доказа дека постои душа ? :pos:
Брат ти за на електро си, одма идај, нобелова ќе ти дадат
ако ништо друго се вистински обиди кои вродуваат со каков таков резултат, кој секогаш може да се повтори,а и надгради додека не се дојде до потребното ниво. додека со куранот ми останува “да верувам “зошто некој така кажал“ без да ми приложи дека е тоа така. ај разбирам дека живеел пред 1400 год, и дека во тоа време биле ограничени со некои работи, али ете, да ми дал начин со тогашните техники да можам и денес да го повторам истото. не барам хајтек работи, нели? бар тоа е лесно денес, да ги повториме екпериментите од тоа време.

разумот е ставка која лесно се докажува. си има ако ништо друго тестови за интелигенција и ЕТЕ. доказ дека си разумен, или ако ти е ајкју под 50 НЕразумен. иако, и без тој тест, во секојдневието сме опкружени со разумни и неразумни личности. поголем доказ амин!!!

Со I.Q под 50 може да биде само имбецил или идиот(терминолошки).
Ова само за инфо...терајте ;)

се клизна, што да ти правам :D

си ми го исцепкал постот (ко мики си станал)
првиот дел. мене ич не ми е гајле ...... егоцентрик сум и си го гледам гајлето тука, во овој момент на земјава.јас не барам ништо, и затоа не сакам ни рај, ни пекол. ОН бара од мене да верувам во него, и како таков треба да ми докаже (он или некој верник) ........... сакаш со јазична гимнастика да ме ставиш во тесно, али не тоа така. тоа што сум OPEN MIND воопшто не ме прави дека трагам по нешто.
али, АЛИ третиот дел е тоа што не ме остава на мира и ја ремети првата точка. дали сакаш да кажеш дека сите тие снимки се НЕвистинити? дека тие не се доказ за однесувањето на исламистите? јадењето срце? знам дека ќе ми кажеш дека тоа не се исламисти, дека се отпадници, ......... но што јас/ние имаме од сето тоа? имаме НЕмир. НЕспокојство. се она што е лошо. и гледаш како тоа влијае на мене? или ..... ќе кажеш тоа е далеку, .....ОК, нека биде така. тогаш нека биде тоа дека го слушам оџата како пее. или пак можноста да во некоја идинина јас/децата живеат по шеријатските закони. ДА, така ги учам децата, да НЕ веруваат во господ. за таквите ко нас е предвидена смртна казна во таква држава.
така да не сум контрадикторен, барам/сакам доказ за се', ги имам снимките од медиумите, изјави од учесниците, е сега останува уште да идам таму и видам со свои очи. иако камерата ми ја дава таа опција и да не бидам. за бог немам доказ!!!
тоа дека природата е совршена, ........хмммммм, ......... ДА, совршена е, но НЕ заради горниот. симбиоза е клучниот збор. како ти од религиска гледна точка ќе го објасниш следново? се појавија озонските дупки. и се ширеа. но откако човекот увиде дека прави штета со одредени хемикалии, и престана (намали) со нивната употреба, дупките почнаа да се намалуваат. како ќе го објасниш тоа? дека господ ги затвара? или дека природата се погрижува за тоа? или пак господ и дал моќ на природата да биде таква?
јас викам дека си пронаоѓа рамнотежа и тоа сама. исто како кога во еден сферичен сад ќе пуштиш тошче и по некое време ќе застане кај што му е потребно најмалку енергија. е токму таа енергија (во било која форма) е главниот двигател на се па дури и на нас луѓето. ....... има една работа во физиката, “енергијата НЕ се губи, него само преминува од една во друга состојба“.
ај претерав, предолг е постов, ќе се изгуби секоја смисла
после пак:D сега идам да пијам ПАК ирско кафе:pos:
.

Две работи се битни во твојот пост...другото е Ср....ње.
За неспокојството твое не ги окривувај другите...ниту џамиите ниту црквите ти се криви....крив ти е аклот.

Најбитно е второто ...
Ако енергита не се губи, нели сте научњаци тоа атеистите, каде оди „енергијата“ на човекот кога ќе умре?

Gurdjieff велиш дека од секоја религија може да се научи нешто, и од оние кои работат со срцето и од оние кои работат со разумот.

Што донел ново Исламот, а веќе го немало во Христијанството, во однос на (само)свесноста?

Gurdjieff велиш дека од секоја религија може да се научи нешто, и од оние кои работат со срцето и од оние кои работат со разумот.

Што донел ново Исламот, а веќе го немало во Христијанството, во однос на (само)свесноста?

Законот за 7.
Бил непознат се до појавата на Мохамед.
Исто како што законот за 3 бил непознат до појавата на Исус

Законот за 7.
Бил непознат се до појавата на Мохамед.
Исто како што законот за 3 бил непознат до појавата на Исус

Хмм.
Зашто тој закон го поврзуваш со појавата на Мухамед?

Ајде да видиме дали муслиманите знаат за што говориш, во однос на овој закон?

Хмм.
Зашто тој закон го поврзуваш со појавата на Мухамед?

Ајде да видиме дали муслиманите знаат за што говориш, во однос на овој закон?

Оти..мислиш дека законот за 3 го знаат христијаните?
Кога ке бидам послободен ке ви одговорам на тема за Тројството. Дадовте добар одговор сите троица..со тоа што на различна скала ви се одговорите.
Исто и законот за 7, ниеден муслиман но го знае...знаат дека има 7 неба, ама немаат поима што е тоа...

Оти..мислиш дека законот за 3 го знаат христијаните?
Кога ке бидам послободен ке ви одговорам на тема за Тројството. Дадовте добар одговор сите троица..со тоа што на различна скала ви се одговорите.
Исто и законот за 7, ниеден муслиман но го знае...знаат дека има 7 неба, ама немаат поима што е тоа...

Хмм. Дали на верниците им е потребно да ги знаат овие закони?

Дали, ако ги осознаат, и понатака ќе бидат верници, во форма каква што сега ја знаеме?

Клучот е во тие два закона, а никој не ги знае. На што се должи тоа непознавање?

Хмм. Дали на верниците им е потребно да ги знаат овие закони?

Дали, ако ги осознаат, и понатака ќе бидат верници, во форма каква што сега ја знаеме?

Клучот е во тие два закона, а никој не ги знае. На што се должи тоа непознавање?

Не е потребно на никој...ни на атеисти ни на верници.
Сите можат да си живеат лагоден живот и без овие закони.
Токму тука и лежи разликата мегу „заспаните“ и „пробудените“

Зависи која религиозна школа ја земаш во предвид....во главном сите си го бират патот. Законите ја даваат таа можност.

Не е..има уште еден најбитен...законот за октавите.
Непознавањето на законите е резултат на криење од страна на религиозните школи..ниедна од нив не сака да ги открие своите тајни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom