Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Vo Strumica i Kocani gi ima kolku sto sakas.
Само валволин знае некој што се вратил од странство и тоа не некој, некои, множина.
Имам многу роднини кои живеат во странство, Германија, Швајцарија, Франција, Белгија, Словенија, Италија, Норвешка итн.... и секогаш кога се сретнуваме ги терам да ми раскажат за животот таму, и да знаете воопшто не им се досадува со часови да се фалат......да бидам искрен и јас ги слушам......
Некои навистина успеаа да постигнат нешто, некои помалце, но иако некои се баш лузери изнаоѓаат работа, и тоа добро платена......
Цените некои се повисоки, некои пониски, но тука секогаш треба да го воведеме фактот колку е просечната плата.....
Ги прашувам дали би се вратиле, можете да замислите што одговараа, постарите велеа можеби после пензија......
Не знам како е кај македонците, но кај албанците постои огромна тенденција за да се замине, мислам дека ако би можеле да заминат би заминале повеќе од 80% од младите, а и заминале многу, се забележуваат и училниците.......
Порано им викав зошто ја напуштате татковината и ги задевав со изговорката дека каменот тежи повеќе во своето место но денеска ги разбирам, и јас би отишол, иако имам загарантирана живеачка, завршен факултет........
Замислете во болница иако не знаеш германски ќе те прашат што јазик знаеш, или ќе донеселе албанка или албанец, или ќе земаа лист со пишани прашања на албански и докторот ги чита за да се разбере со пациентот.......
А замислете како е кај нас, ако му збориш на албански ќе те игнорира или до безкрај ќе повотри молам, молам......
А за хигиена да не збориме, хорор, нечисти чаршави, катастрофални вецеа, а таму лаборатории, болниците како банки се чисти, уствари кај нашите банки ти се лепи раката насекаде како на автобусите на ЈСП
kaj site e isto , vo toa sme isti, izgleda se ispolnuva ona ,,cista makedonija,, ama toa vazi za site naccii, nekade procitav deka za ovie 20 setina godini od makedonija se iselile nekade 400.000 luge , od site nacii,bez razlika, na drzava od 2 miliona toa e navistina mnogu, gi razbiram, i jas da mozam , malku sum star za toa ,bi zaminalИмам многу роднини кои живеат во странство, Германија, Швајцарија, Франција, Белгија, Словенија, Италија, Норвешка итн.... и секогаш кога се сретнуваме ги терам да ми раскажат за животот таму, и да знаете воопшто не им се досадува со часови да се фалат......да бидам искрен и јас ги слушам......
Некои навистина успеаа да постигнат нешто, некои помалце, но иако некои се баш лузери изнаоѓаат работа, и тоа добро платена......
Цените некои се повисоки, некои пониски, но тука секогаш треба да го воведеме фактот колку е просечната плата.....
Ги прашувам дали би се вратиле, можете да замислите што одговараа, постарите велеа можеби после пензија......
Не знам како е кај македонците, но кај албанците постои огромна тенденција за да се замине, мислам дека ако би можеле да заминат би заминале повеќе од 80% од младите, а и заминале многу, се забележуваат и училниците.......
Порано им викав зошто ја напуштате татковината и ги задевав со изговорката дека каменот тежи повеќе во своето место но денеска ги разбирам, и јас би отишол, иако имам загарантирана живеачка, завршен факултет........
Замислете во болница иако не знаеш германски ќе те прашат што јазик знаеш, или ќе донеселе албанка или албанец, или ќе земаа лист со пишани прашања на албански и докторот ги чита за да се разбере со пациентот.......
А замислете како е кај нас, ако му збориш на албански ќе те игнорира или до безкрај ќе повотри молам, молам......
А за хигиена да не збориме, хорор, нечисти чаршави, катастрофални вецеа, а таму лаборатории, болниците како банки се чисти, уствари кај нашите банки ти се лепи раката насекаде како на автобусите на ЈСП
Ова не е албанија дечко ќе си научите македонски... Јас да појдам во албанија или косово да зборам македонски кој ќе ме тинтра мене? На македонски преведувач да не ми најдат...
Дај не ја тупи темава со твоите глупи тези како сте угнетени овде, поубав живот од нас живеете
Само тоа ли го чита? браво...
Имам многу роднини кои живеат во странство, Германија, Швајцарија, Франција, Белгија, Словенија, Италија, Норвешка итн.... и секогаш кога се сретнуваме ги терам да ми раскажат за животот таму, и да знаете воопшто не им се досадува со часови да се фалат......да бидам искрен и јас ги слушам......
па тие таквите се ко него, без јазик и соодветно образование, ќе работи на плац, ќе собере некој денар и ќе биде после не идете Германија, лошо времево.vo pravo e valvolin, ima i jas poznavam dosta takvi, tie se staoto, jaroto na ovaa vukojebina, osnova za politicko mnozinstvo, da kriminalistickite kapitalisti takanareceni politicari vladeat.
Овие се тие со него шо биле у станот десет души на 30 квадрати, затоа добро ги познавапа тие таквите се ко него, без јазик и соодветно образование, ќе работи на плац, ќе собере некој денар и ќе биде после не идете Германија, лошо времево.
Јас еден не познавам што се вратил од помладиве, асално што завршиле факс, да научат нешто.
Да... Пошто секој втор пост ти врти во таа насока, во секоја тема
"кај нас" добивате загарантирана рабпта само бидејќи сте родени како македонци со албанско етничко потекло.иди во германија кај што те третираат толку фино и кажи им,кај ми е работата по етнички клуч.и сподели со нас што ти рекле. а до тогаш,не кењкај за било што во МКД.
Овие се тие со него шо биле у станот десет души на 30 квадрати, затоа добро ги познава
Пуно дека ќе ти донесат Албанец у Германија у болница да ти преведе, еве ти телефон 077/ 122 - 678 јави ми се!
Тоа може да ти го кажале како пример ако имало некој Албанец вработен и они знаеле дека има. Иначе апсолутно никаква шанса не постои да се замара да ти преведува. Од Германски на Англиски несака, не пак на Албански. И на оваа тема најде да протнеш некоја од твоите глупости. Барем да е вистина.
Македонците очајни од циркусот во Македонија бараат работа во друго шоу на Запад.
Ненамерно...
--- надополнето: 29 август 2013 во 10:06 ---
Таму шансите да се вработиш се 99,9%, така да нема потреба да има работа по етнички клуч.....
--- надополнето: 29 август 2013 во 10:10 ---
Не мислев на преведувач, туку некој доктор или медицинска сестра кој/а ги знае и двете јазици....
И се чудам, кога вие викате во Македонија не чини ова не чини она се е ОКеј, но кога албанец го кажува тоа веднаш скокате, можеби јас грешам не знам.....