Струшко Октиси - спречена изградба на црква

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување
Сепак сеуште е рано да се споредиш со муслиманите , за да се споредиш со нив, треба во Октиси да има 20 џамии , а не 2.
Пошто нели 350 православци имаат 3-4 цркви.

Во град Струга во последните 30 години се иградени 4 цркви и ниедна џамија.

Цркви се изградени во : 1983та , 1996та , 2005та , 2007ма. Дури уште една сакаат да изградат , на веќе познатиот начин, првин се поставува параклис (?) медто кај се палат свеќи, а после се бара црква, пошто местото веќе станало свето.
Најди ми те молам дали е изградена некоја џамија.

Црква во Мислешево во 2007ма (втора црква)

Во Модрич во 2004 (петта)

Во Вишни во 1999 (петта)
Во Вишни во 2007 (шеста)

Во Радожда во 2001 (шеста)

Долна Белица во 1989 (третта)

Враништа во 1973 (третта)
Враништа во 1985 (четврта)
Враништа во 1992 (петта)
Враништа во 2007 (шеста)

Подгорци во 1995 (третта)

Лабуништа во 1977 (втора)

Итн итн итн речиси во сите села има нови цркви.

Не верувам дека има повише од 5 албански села кои имаат над две џамии (јас знам само за Арачиново кое има три џамии, за други не знам).
Дечко ти знаеш ли дека, за време на постоењето на Охридската архиепископија во околината на Охрид постоеле 365 цркви, за секој ден од годината? Денес голем дел од тие цркви ги нема, има останато уште стотина. Има луѓе кои сакаат да ги изградат на ново, на истите места каде што се наоѓале некогаш. Затоа има еден куп мали светилишта т.е. црквички, кои се наоѓаат во карпи покрај брегот на охридското езеро. Јас лично такви имам видено две во близина на Љубаништа, една веднаш до хотел Изгрев, како и во Радожда.

Е сега што вие муслиманите ги имате уништено истите, сте ги избришале фреските кои биле насликани во нив, сте ги испочкртале и сквернавеле таквите свети места, е друга тема на муабет. Исто и во тетовско, гостиварско и цел дел од западна Македонија, уништувате свети места. Не сум некој верник, ама ги почитувам сите верски објекти, од било која религија. За вас не можам да го кажам истото.

Дечко ти знаеш ли дека, за време на постоењето на Охридската архиепископија во околината на Охрид постоеле 365 цркви, за секој ден од годината? Денес голем дел од тие цркви ги нема, има останато уште стотина. Има луѓе кои сакаат да ги изградат на ново, на истите места каде што се наоѓале некогаш. Затоа има еден куп мали светилишта т.е. црквички, кои се наоѓаат во карпи покрај брегот на охридското езеро. Јас лично такви имам видено две во близина на Љубаништа, една веднаш до хотел Изгрев, како и во Радожда.

Е сега што вие муслиманите ги имате уништено истите, сте ги избришале фреските кои биле насликани во нив, сте ги испочкртале и сквернавеле таквите свети места, е друга тема на муабет. Исто и во тетовско, гостиварско и цел дел од западна Македонија, уништувате свети места. Не сум некој верник, ама ги почитувам сите верски објекти, од било која религија. За вас не можам да го кажам истото.

За црквите во околината на Охрид криви се пред се христијаните(Христијаните некогаш и денес...огромна разлика).И прашање на векот:Како тоа успеаа да уништат 265 цркви и сето тоа во место каде што предоминира население со христијанска веросисповед?

Он Топик:Вжештени глави.Не сум против градењето на било кој верски храм доколку има потреба за такво нешто.Треба да се намалат тензиите и секако овие оџите и слични на ним копуци од ИВЗ нека ги контролира државата.Многу плеткања каде не им е местото(исто ко лани говното од рејс т.е резил кога мешаше национализам и религија,невидено створение...).

За црквите во околината на Охрид криви се пред се христијаните(Христијаните некогаш и денес...огромна разлика).И прашање на векот:Како тоа успеаа да уништат 265 цркви и сето тоа во место каде што предоминира население со христијанска веросисповед?

Он Топик:Вжештени глави.Не сум против градењето на било кој верски храм доколку има потреба за такво нешто.Треба да се намалат тензиите и секако овие оџите и слични на ним копуци од ИВЗ нека ги контролира државата.Многу плеткања каде не им е местото(исто ко лани говното од рејс т.е резил кога мешаше национализам и религија,невидено створение...).
Во ред е де, секако дека првенствено се криви христијаните, оти не се грижеле за своите верски објекти. Ама јас тоа што го видов, дека во дел од црквичкиве каде фреските се испочкртани, лицата на светците намерно избришани и внатре пишува УЧК, кој да го обвинам?

Нека се градат храмови, па и будистички, АМА САМО АКО ИМА ПОТРЕБА ЗА ТОА. Реално, и христијаните и муслиманите, мислам дека претераа со изградба на верски објекти, последниве 10 години.

Туку знае ли некој да ми каже, што ќе биде тоа под Кале што се гради, веднаш до мостот Гоце Делчев? Црква ли ќе биде?

Во ред е де, секако дека првенствено се криви христијаните, оти не се грижеле за своите верски објекти. Ама јас тоа што го видов, дека во дел од црквичкиве каде фреските се испочкртани, лицата на светците намерно избришани и внатре пишува УЧК, кој да го обвинам?

Нека се градат храмови, па и будистички, АМА САМО АКО ИМА ПОТРЕБА ЗА ТОА. Реално, и христијаните и муслиманите, мислам дека претераа со изградба на верски објекти, последниве 10 години.

Туку знае ли некој да ми каже, што ќе биде тоа под Кале што се гради, веднаш до мостот Гоце Делчев? Црква ли ќе биде?

Во ред што спомна,дел од црквите но не и сите(и тоа не е ништо ново,џамии и цркви секојдневно се сквернават низ Македонија).За ова заблагодари се на Македонско/Албанските политичари кој умешно си играат на џокерот религија и секако на “интелегентниот“ народ кој голта се што ќе му се сервира.
За потребата и градењето на верски храмови државата има тотален фејл.Непотребното градење е со цел да се стигне до политички поени не дека народот во Мкд е незнам колку побожен.

ејј абе нели се залагаше за соживотот?

Овде само влегување со една добра единица и цела сила на располагање да ја употребат и кој е против нека го снемат.Многу е едноставно ако сакаме на моменти да изглумиме сериозна држава.
Имаш правно се, дозвола за градба - крај на муабетот.Ако е некој контра, хермелините и јуриш.Наједноставно решение.Секоја будала си затерала некој свој филм и ајде сега ќе им угодуваме на болни мозоци и искривени размислувања со попуштања.Со редовни попуштања само испаѓаш послаб и несериозен...кај ќе е крајот вака?

А најсериозно, да е паметна власт би забранила изградба на секакви верски објекти на неодредено време.Ама дека не можат на ниеден друг начин да ни помогнат во животот, ќе остават да почниме да веруваме во некакви измислени богови...

во право си, а поготово кога им даваш банови на православните кога се обидуваат да им ги отворат очите на останатите, па после ова ке не снајдува од мирољубивите ;)
Не сфаќам како се отвараат очи со офтопици, навреди, пцовки. Да не конкурираш и за бан од форум?

ејј абе нели се залагаше за соживотот?
Јас сум уште за соживот, со тоа што ќе има почитување на другата страна. Сквернавење на цркви и џамии не е почит. Така не се гради соживот. Уништување на храмови од било која религија, секогаш ќе биде осудувано од мене. Па и од христијани да е направено.

Вмро-Дпмне ако е демохристијанска партија треба да реагира.

Јас сум уште за соживот, со тоа што ќе има почитување на другата страна. Сквернавење на цркви и џамии не е почит. Така не се гради соживот. Уништување на храмови од било која религија, секогаш ќе биде осудувано од мене. Па и од христијани да е направено.
првава реченица може да е реална само во филм базиран на мајка Тереза like приказна :)))

првава реченица може да е реална само во филм базиран на мајка Тереза like приказна :)))
Може и така е. Ама надежта последна умира. Јас додека можам, ќе работам на тој соживот. До сега добро ми оди, се надевам дека така ќе биде и понатаму. :)

Кога религијата се злоупотребува и се користи нејзината негативна страна, доаѓа до вакви работи. Ма да, овие се минимални и без можност за ескалација, која би придонела за евентуално сериозни последици.

Мене ми е интересно, зошто Албанциве излегуваат на протести, се мобилизираат, само кога се работи за нешто меѓуетничко и нешто колку '' само да е против Македонците '' , а кога се работи за некои битни и суштински прашања, тогаш како да не се жители на оваа држава.
Не, интересен феномен, навистина.

Соживот, ама само на лист хартија.

почитување велиш :LOL:

Они црква ни забранија да градиме, они ми збори за некакво почитување на другата страна.

Кога религијата се злоупотребува и се користи нејзината негативна страна, доаѓа до вакви работи. Ма да, овие се минимални и без можност за ескалација, која би придонела за евентуално сериозни последици.

Мене ми е интересно, зошто Албанциве излегуваат на протести, се мобилизираат, само кога се работи за нешто меѓуетничко и нешто колку '' само да е против Македонците '' , а кога се работи за некои битни и суштински прашања, тогаш како да не се жители на оваа држава.
Не, интересен феномен, навистина.

Соживот, ама само на лист хартија.
ма тоа е смешното, 80 посто од оние искоченине се Македонци, само што генерално гледано со примањето на исламот последниве десет-петнаесет години автоматски станаа бетер од австралопитекуси.

Според тој што даваше изјава на телевизија, немало логика и било навредливо да се гради црква на тоа место, зошто таму никогаш и немало црква, а и живееле само муслимани.
Па зар нивните “ракети“ што никнаа низ државава како кокичиња не се навреда за нас - мнозинство христијански народ? И зар не е навреда на моите чувства да го слушам нивниот оџа 100 пати на ден? Од секогаш ме интересирало како би реагирале тие ако ние ставиме разглас на црквите и они да се будат и легнуваат со “Оче наш“?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom