blue ladybug
Фанг ловер
Дечко ти знаеш ли дека, за време на постоењето на Охридската архиепископија во околината на Охрид постоеле 365 цркви, за секој ден од годината? Денес голем дел од тие цркви ги нема, има останато уште стотина. Има луѓе кои сакаат да ги изградат на ново, на истите места каде што се наоѓале некогаш. Затоа има еден куп мали светилишта т.е. црквички, кои се наоѓаат во карпи покрај брегот на охридското езеро. Јас лично такви имам видено две во близина на Љубаништа, една веднаш до хотел Изгрев, како и во Радожда.Сепак сеуште е рано да се споредиш со муслиманите , за да се споредиш со нив, треба во Октиси да има 20 џамии , а не 2.
Пошто нели 350 православци имаат 3-4 цркви.
Во град Струга во последните 30 години се иградени 4 цркви и ниедна џамија.
Цркви се изградени во : 1983та , 1996та , 2005та , 2007ма. Дури уште една сакаат да изградат , на веќе познатиот начин, првин се поставува параклис (?) медто кај се палат свеќи, а после се бара црква, пошто местото веќе станало свето.
Најди ми те молам дали е изградена некоја џамија.
Црква во Мислешево во 2007ма (втора црква)
Во Модрич во 2004 (петта)
Во Вишни во 1999 (петта)
Во Вишни во 2007 (шеста)
Во Радожда во 2001 (шеста)
Долна Белица во 1989 (третта)
Враништа во 1973 (третта)
Враништа во 1985 (четврта)
Враништа во 1992 (петта)
Враништа во 2007 (шеста)
Подгорци во 1995 (третта)
Лабуништа во 1977 (втора)
Итн итн итн речиси во сите села има нови цркви.
Не верувам дека има повише од 5 албански села кои имаат над две џамии (јас знам само за Арачиново кое има три џамии, за други не знам).
Е сега што вие муслиманите ги имате уништено истите, сте ги избришале фреските кои биле насликани во нив, сте ги испочкртале и сквернавеле таквите свети места, е друга тема на муабет. Исто и во тетовско, гостиварско и цел дел од западна Македонија, уништувате свети места. Не сум некој верник, ама ги почитувам сите верски објекти, од било која религија. За вас не можам да го кажам истото.