Gregor
Оbserver
- Член од
- 6 февруари 2013
- Мислења
- 1.021
- Поени од реакции
- 1.935
Тогаш избриши си го членството од јавен форум.,I don`t give a shit for anyone`s opinion!
Тогаш избриши си го членството од јавен форум.,I don`t give a shit for anyone`s opinion!
Кон болдираното: say what now?Светот напреднал значително од тоа време.Ако мал милион други размислувања,предрасуди,стереотипи се надминати,зошто сликата за дама не се менува?Ако тогаш била потчинета на мажот и не смеела да каже ниту збор,во време кога жената е успешна фигура во многу бранши и те како е променета перцепцијата за тоа што значи една дама.
Ако јас имам успешна кариера,дали сите ќе мислат дека не му ја препуштам на мажот фигурата на глава на семејството,заштитник,мој маж и татко на моите деца?
Ок ова све супер ама зошто ми го кажуваш ова мене? Зошто викам дека не се потребни манири како што биле потребни тогаш? Зошто викам дека манирите се учат во семејството? Не знам...Манирите не се неопходни за успех, но се неопходни да бидеш ЧОВЕК. Човекот со вистински манири е сегде препознатлив, во било која средина (не зборувам за фаците кои глумат лудило и изиграваат џентл.....што и да е а во душа се тешки сељаци). Човек манирите ги учи за СЕБЕ, а не за другите и за да успее. Се додека човек (жена) се труди да биде нешто за другите е само глумец во лош театар, затоа што кога тогаш маските паѓаат. Семејството може да ти ја даде основата, но семејството неможе да те направи ДАМА или ГОСПОДИН во правата смисла на зборот, човек со наметнати или одглумени манири не е ништо повеќе од дресирано куче.
Како што кажа некој погоре дама и во пижами е дама, а јас би додал дама и гола е дама. Облеката и накитот неможат да ги заменат држењето и достоинството.
Не. Дамата останува невина до крај на животот. И нејзините деца исто.And Jaqen H'ghar Сум забораил да спомнам долу дека,I don`t give a shit for anyone`s opinion!
Мислите,погорните не се ебат ? Мислите вие не се ебете? ех драги,се ебете та се ебете,само нема кој да ве снема и да ве пушти во јавност.
ХАхахахХАХАХАХАХахХАХХАхахНе. Дамата останува невина до крај на животот. И нејзините деца исто.
Природно е да се биде пола од времето дама во средена облека, а пола од времето рокерка/хипстерка во широко црно ор самтинг, или пак во една ситуација да се говори интелектуално за почетокот на светот, а во следната безобразно/хејтерски за комшиката.
Кога ги прави некоја и тие и тие работи, обично луѓето наоколу мислат дека глуми лудило или фејка нешто, а уствари нема везе. Проблемот е што ретко се наоѓа некоја што е и тоа и тоа, бидејќи луѓето сакаат да се дефинираат себеси некако, а и да бидат препознатливи во околината по нешто.
Многу од моите другарки кои ги почитувам не би ни помислиле да облечат штикли и фустан, ко тоа да е особина само на некои жени, а овие демек ко да немаат желба од тоа. Или обратното, девојка која е секогаш средена те гледа од глава до пети и те потценува дека си нешто помалце само затоа што си изгужвана и со непогодени бои. Рецимо, мене другарките ме зезаат што изигравам дотерана за викенди, а колешките ми проценуваат карактер според несредената облека за факултет.
Женски. can't live with them, can't live without them.
А и вие мажите, очекувате совршенство од жените. Барајќи дама по сите прописи, при првата кавга во јавност ќе ви рече: "Па ти си XX години, зар доликува вакво однесување за некој од твоја возраст?" Или ја носите на свирка, а таа не игра зошто музиката не и` се погодила.
Ако продолжам со примери, ќе испадне генерализирам, али јебига, не сфаќајте се` буквално.
Дама ...
Девојка родена и порасната во град, со градски манири, потекло од интелектуална фамилија, она исто така интелектуалка(во прав смисол на збор), ситуирана(не зборам за мулти-милионерство туку нормална ситуираност), со либерте сфаќања(под либерте сфаќања зборам за комуникативност и отвореност а не за ороспиство и кичерајство), мрзи народњачки кичераи од типот на турбо-фолкерај и сл., употребува културна реторика со секого, мрзи традиционални бљувотини од типот на свадби и сл. старински закоравени традиции, не се занимава со рекла-казала маалски муабети(читај оговарања и сплетки) и.т.н.
Е сега намерно не спомнав за нејзиниот изглед и нејзиното облекување од проста причина што секоја девојка може да се облече убаво а и повеќето девојки се убави но сепак само минорен дел од нив се дами !
Дама и принцеза се тотално различни работи, принцезите се шмизли, а шмизлите немаат никакво однесување ниту пак грам мозок, дамата мора да ги поседува тие квалитети да има однесување и колку-толку мозок(интелект) !
епитом на дамаСамо пример ќе наведам за ДАМА(на светско ниво):
1.Адел
2.Бијонсе
3.Сара Брајтман
На Балкан пенинсула (симптоми на дама имаат):
1.Северина
2.Ражнатовичева (ако настрана ги стаиме криминалот и корупцијата)
Ин Маседониа :
...Loading.....Loading......Loading....Sorry,no ladies !
Таа што ќе те одјебе културно и фино, без прашања и компромиси, а притоа нема да се осеќаш како гомно, тоа е дама.
Не се согласувам.Ако не постојат дами тогаш не би постоеле ни femme fatale кои се опозит од дамите. Денес само малку се преформулирани работите но тука се,си постојат и едниот и другиот тип на жени кои со векови опстојуваат по некои непишани правила.Во 21-ви век нема дами. Нема ни џетлмени. Тие концепти припаѓаат на едно друго време и на една друга култура. Поточно на едно време кога имаше култура и културата се ценеше и манирите го правеа човекот (Manners maketh man).
Сега е друго време... така да остајте носталгијата, џабе е. Тоа време не се враќа назад никогаш.
А како знаеш дека femme fatale жените постојат? Да не си една од нив?Не се согласувам.Ако не постојат дами тогаш не би постоеле ни femme fatale кои се опозит од дамите. Денес само малку се преформулирани работите но тука се,си постојат и едниот и другиот тип на жени кои со векови опстојуваат по некои непишани правила.