На сон му се сонил Свети Ѓорѓија Победоносец, побарал да биде откриен

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Добро не рече дека е глупост, само спомна дека е идиотско суеверие, и напомена дека твоите другарки ги ваделе децата надвор и децата немале гајле и се насмеа иронично на сметка од конзервативната комшивка која личи на твојата тетка оти го чувала детето во карантин.
Зборот глупост е дури еуфемизам во случајов.
И кое е твоето мислење во врска со карантин на бебе?

Идиотско суеверие е урочувањето, толку те мрзи да читаш?

Карантин на бебе ми делува како многу паметна идеја, но од медицински причини, а не идиотски суеверија.

И да, урокот е зајдисонце да не гледа, макар низ прозор. Нема врска со шетањето на бебето - мајката и бебето можат да излезат после зајдисонце, дур грее сонцето некој ќе ги урочи ако ги види :D

Сфаќаш колку е дебилно?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто?Тоа прашање никогаш нема да биде одговорено,зошто светецов Ѓорѓија не му се појави на сон на некој Турчин во Мала Азија и му порача да возобнови црковен храм кој таму постоел пред 1000 години,кога била Византија,пред доаѓањето на Османлиите?
Murugan,

нечие јавување во нечиј сон, ако е од Бога, не е „ствар„ на исполнување на Твоите желби во стилот „...а зашто не е ова а зашто не е она..„ туку е „ствар„ на Божјата промисла.

Самата Твоја желба за јавување на некој од Светиите на некој кој е иноверец, е погрешна и е прилично детинеста желба.
--- надополнето: 20 август 2013 во 09:18 ---
Зошто Посејдон или Аполон не му се појави на сон на некој Македонец и му порача да возобнови некој храм кој тука постоел пред 2000 години,пред христијанизацијата на Балканот?/quote]
Посејдон и Аполон не ни можат да се „појават„; оти се измислени митолошки ликови.
--- надополнето: 20 август 2013 во 09:19 ---
Па какви се тоа христијански светци кои ги мачат луѓето по земјава и тоа нивните верници,мене повеќе ми личат на демони,ѓаволи.
Ликовите кои некому му се јавуваат во сон па дури и го измачуваат во сонот, само по себе е показател дека не се работи за никакви „светци„, туку се работи за демони.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Murugan,

нечие јавување во нечиј сон, ако е од Бога, не е „ствар„ на исполнување на Твоите желби во стилот „...а зашто не е ова а зашто не е она..„ туку е „ствар„ на Божјата промисла.

Самата Твоја желба за јавување на некој од Светиите на некој кој е иноверец, е погрешна и е прилично детинеста желба.
--- надополнето: 20 август 2013 во 09:18 ---

Посејдон и Аполон не ни можат да се „појават„; оти се измислени митолошки ликови.
--- надополнето: 20 август 2013 во 09:19 ---

Ликовите кои некому му се јавуваат во сон па дури и го измачуваат во сонот, само по себе е показател дека не се работи за никакви „светци„, туку се работи за демони.
Значи доаѓаме до тоа дека на овие простори во Македонија пред примањето на христијанството,нашите пагански предци кои верувале во Зевс,Аполон,Афродита добивале визии од нив,исто така како што сегашниве нивни потомци добиваат визии во сон на св Ѓорѓи,св.Петка, со тоа доаѓаме до заклучок,убаво е тоа што отворено признаваш дека и едните и другите се само митолошки ликови,но постои некоја сила кои ги поврзува и едните и другите а тоа е моќта на потсвеста која ја имаме сите како човечки единки без разлика во кого веруваме дали во Мухамед,Исус,или Буда.Чуда се случуваат насекаде во светот и не постои поделба на добро или лошо дело туку чудото на верата,волјата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи доаѓаме до тоа дека на овие простори во Македонија пред примањето на христијанството,нашите пагански предци кои верувале во Зевс,Аполон,Афродита добивале визии од нив,исто така како што сегашниве нивни потомци добиваат визии во сон на св Ѓорѓи,св.Петка, со тоа доаѓаме до заклучок,
...со тоа доаѓаме до заклучокот дека заклучоков Ти е скроз на скроз погрешен: ај препрочитај го мојот пост и најди ми каде имам напишано дека во предрисјанските времиња, Аполон енд компани им се јавувале на нашите предци на сон, а након рисјианизацијата, таа „традиција„ на јавување на сон ја продолжиле Светиите...
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:42 ---
убаво е тоа што отворено признаваш
Потсети ме, што тоа сум признал?...
дека и едните и другите се само митолошки ликови,но постои некоја сила кои ги поврзува и едните и другите
Не фантазирај...
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:43 ---
а тоа е моќта на потсвеста која ја имаме сите како човечки единки без разлика во кого веруваме дали во Мухамед,Исус,или Буда.
Го заборави и Маниту...
Чуда се случуваат насекаде во светот и не постои поделба на добро или лошо дело туку чудото на верата,волјата.
.. а јас сум убеден дека не можеш да разликуваш добро од лошо чудо...

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
...со тоа доаѓаме до заклучокот дека заклучоков Ти е скроз на скроз погрешен: ај препрочитај го мојот пост и најди ми каде имам напишано дека во предрисјанските времиња, Аполон енд компани им се јавувале на нашите предци на сон, а након рисјианизацијата, таа „традиција„ на јавување на сон ја продолжиле Светиите...

Потсети ме, што тоа сум признал?...

Не фантазирај...

Го заборави и Маниту...

.. а јас сум убеден дека не можеш да разликуваш добро од лошо чудо...
Не постои апсолутно добро ниту апсолутно зло,јас верувам во законот за релативизмот.Во секое добро има зло,и во секое зло има добро принципот на јинг-јанг,затоа никого не осудувам,секому според делата.Не можам да прифатам апсолутно добар Бог,бидејќи сите негови дела во космосот се релативни и делата зборуваат за самиот Творец.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Се јавил светецот на сон да побара да подигнат црква во негово име. Нешто помалку себично...?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
,јас верувам во законот за релативизмот..
Твоето верување не значи дека ќе стане вистина...Има и такви кои веруваат ви вонземјани па тоа си останува само нивно верување.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Стани… Оди и осветли ме… Сите ме газите, а никој не ме отвора…“
ова се точни работи , познавам луѓе на кои им се сонило дека на одредено место постоело некогаш црква на тоа место и самите со свои средства ја возобновуваат истата .
Ovie se babini devetini osven ta za zejtinot.
Се е можно. На мајка ми пријателка има црква вака изградена на сон. Досега таму до црквата ископаа 8 бунари. И она каде ќе каже таму копаат и изглегува вода.
Дечко, баба ми е бајачка, да не почнам што се не сум видел...
...сигурно постои нешто,штом толку луѓе го доживеале (секој на свој начин)...дека сето тоа е според Светото писмо,не е..
Ја читам вака темата и искрено да ви кажам, жал ми е. Не за вас цитираните, вие не заслужувате жал, туку потсмев. Жал ми е за сите оние несреќни луќе низ историјата кои верувале во моќта на човекот да осознае нешто, кои се обиделе да ја запалат светлоста на умот. Оние кои ви овозможиле да имате струја, интернет и компјутери на кои си ги куцкате глупостиве. Мислам дека не заслуживте ништо од сето тоа, всушност не заслуживте ниту да излезете од пештерите. Додека едни сонуваат за напредок, за технологии, за трансхуманизам, вие си тресите глупости за чешми и цркви како 50 годишни тетки со осмо одделение...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Твоето верување не значи дека ќе стане вистина...Има и такви кои веруваат ви вонземјани па тоа си останува само нивно верување.
A има и такви што му веруваат на Мојсеј дека си разговарал човекот со Бог и само на него му ги открил "вистините"....и тоа пази, пред негде 3400 год. Стварно за чудење...:)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ја читам вака темата и искрено да ви кажам, жал ми е. Не за вас цитираните, вие не заслужувате жал, туку потсмев. Жал ми е за сите оние несреќни луќе низ историјата кои верувале во моќта на човекот да осознае нешто, кои се обиделе да ја запалат светлоста на умот. Оние кои ви овозможиле да имате струја, интернет и компјутери на кои си ги куцкате глупостиве. Мислам дека не заслуживте ништо од сето тоа, всушност не заслуживте ниту да излезете од пештерите. Додека едни сонуваат за напредок, за технологии, за трансхуманизам, вие си тресите глупости за чешми и цркви како 50 годишни тетки со осмо одделение...
najak bese ovoj so mi pisa deka za mojata dusa nema spas :pos:

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
и ти се направи дерпек толку на дваесет души да дадеш одговор дека тоа се празни муабети , оди малце прошетај бе дечко на чист воздух ..смдиш во постоиве што ги клаваш ..вербата не е само вистината вербата е она кое не го гледаш кое е недостижно за нас ..ако ме разбираш шо ти збрувам колку што се праиш паметен .
А ти Фросе над мене не се засмејувај толку оди навивај за манчестер :)

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
и ти се направи дерпек толку на дваесет души да дадеш одговор дека тоа се празни муабети , оди малце прошетај бе дечко на чист воздух ..смдиш во постоиве што ги клаваш ..вербата не е само вистината вербата е она кое не го гледаш кое е недостижно за нас ..ако ме разбираш шо ти збрувам колку што се праиш паметен .
Другар ако зборуваш за верба има голема разлика од реална до надреална(нереална верба).Значи вака,реална верба е тоа кога ќе кажам дека верувам дека постои земја Америка бидејќи никогаш не сум бил таму,но затоа постојат илјадници параметри кои ми го докажуваат тоа.Но надреална(нереална) верба е ако некој тврди дека постои рај,и во него дека се наоѓа Св.Ѓорѓија,а нема никаков доказ за такво постоење,освен соништа и визии,кои се добиваат предизвикани со халуциногени материи,или со некакво психичко пореметување кои можеле да го имаат само одредени личности,низ целата човечка историја.Додека за реалната верба сомнеж не постои,за другата верба верниците повеќе се сомневаат отколку што веруваат бидејќи нивната вера е поткрепена само на напишани зборови на одредени личности пред неколку илјади години.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Другар ако зборуваш за верба има голема разлика од реална до надреална(нереална верба).Значи вака,реална верба е тоа кога ќе кажам дека верувам дека постои земја Америка бидејќи никогаш не сум бил таму,но затоа постојат илјадници параметри кои ми го докажуваат тоа.Но надреална(нереална) верба е ако некој тврди дека постои рај,и во него дека се наоѓа Св.Ѓорѓија,а нема никаков доказ за такво постоење,освен соништа и визии,кои се добиваат предизвикани со халуциногени материи,или со некакво психичко пореметување кои можеле да го имаат само одредени личности,низ целата човечка историја.Додека за реалната верба сомнеж не постои,за другата верба верниците повеќе се сомневаат отколку што веруваат бидејќи нивната вера е поткрепена само на напишани зборови на одредени личности пред неколку илјади години.
вака сега вербата во бог ја ставам на страна и нема да ја дебатирам тоа само може да ја разбере оној кој на стварно му е потребна , ако си оној вистинскиот верник никогаш нема да бидеш во заблуда што ти се кажува , значи секогаш она недостижното може сео јака верба да биде твое и тоа е така ..предходно членот кажа да бидеме благодарни на интернетот и напредокот на технлогијата , ДА ние сме му благодарни но ајде малце да прочепкаме и да видиме колку несреќни и одалечени луѓе имама сега во моментов , колку само зло нанесе тој процес не само тука него и пошироко .

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ne navivam vise za Mancester, strav mi e, imaat gavol kako zastitnik, ke sonam i jas nekoj svetec posle sto ke pravime :S

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
вака сега вербата во бог ја ставам на страна и нема да ја дебатирам тоа само може да ја разбере оној кој на стварно му е потребна , ако си оној вистинскиот верник никогаш нема да бидеш во заблуда што ти се кажува , значи секогаш она недостижното може сео јака верба да биде твое и тоа е така ..предходно членот кажа да бидеме благодарни на интернетот и напредокот на технлогијата , ДА ние сме му благодарни но ајде малце да прочепкаме и да видиме колку несреќни и одалечени луѓе имама сега во моментов , колку само зло нанесе тој процес не само тука него и пошироко .
:facepalm: Ова болдираново воопшто не го разбрав и 100 пати да го прочитам,нема да го сватам.Тебе некој ти кажал да веруваш,и ти тоа си го прифатил без ни малку да испиташ и провериш во исправноста на тоа што ти го кажале?

Kajgana Shop

На врв Bottom