На сон му се сонил Свети Ѓорѓија Победоносец, побарал да биде откриен

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.921
Поени од реакции
41.893
Се е можно. На мајка ми пријателка има црква вака изградена на сон. Досега таму до црквата ископаа 8 бунари. И она каде ќе каже таму копаат и изглегува вода.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во Охрид има еден човек што има сериозни психички проблеми. Жал ми е за него, асоцијализиран е, заради психичките проблеми никој не го дружи, се вози нонстоп со точакот наваму натаму по градот. Еднаш седнав со него да пијам кафе и тој ми раскажуваше како на сон му се јавило да изгради црква. Си реков: „И тебе ли бе пријателе.“ Али ај си реков, штом сонува, значи спие. А тоа е добро. Бидејќи има луѓе со психички проблеми што и не можат да спијат, па уште толку скренуваат.

.
Еве, јас сум убеден дека симнатиов од умот е „православец„: мора да е‘, оти саде ним им се јавуваат сумњиви фаци на сон...
--- надополнето: 13 август 2013 во 10:36 ---
Епа зошто бе таму не им се јавуваат света Петка, свети Ѓорѓија Победоносец, свети Јован Сечиглаа и другиве да им кажат таму да изградат православни цркви (каде што се во екстремен дефицит) и да одат на литургии?
Е па бе таму е па не се јавуваат Стетиите, оти САД се модерниот Вавилон, Ти текнува?

Во општество кое е атеистичко-протестантско-пагански уредено, не се јавуваат Светиите, а сам Бог уште поретко...

Не е точно дека во САД имало „екстремен дефицит„ (леле каков израз, чиниш за економијата муабетиме...) од православни храмови оти за таа потреба се грижат матичните Цркви.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ни лотото, ни ракот е божја работа, светците и црквите се. Ни јас не сум многу по некои смешни обичаи што ги наведе, ниту пак поповите ми се нешто омилени, ама за ова со сонувањето има многу вистина. Знам 1-2 штипски случаеви што се стварно да се наежиш

П.С Верувам во натприродно
како болестите не спаѓаат под божја работа, нели во библијата пишува дека Исус станувал неподвижни? :)

значи сонот е проекција на свеста, докажано е тоа, човеков имал некаква си грижа на совест или мислел дека немало манастир и тоа е тоа. Еве објаснија на прва страна дека не можеле да не знаат соселаните за овие работи па да глуми сега паднат од Марс човеков.

не ми е јасно како на форумов се дискутира за нешто на кое науката има дадено објаснувања. За дека постојат некои чудни работи, необјасниви, да, ама соништата од ваков аспект не се едни од нив.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
не ми е јасно како на форумов се дискутира за нешто на кое науката има дадено објаснувања. .
А кое е научното објаснување за јавувањето на Светиите некому во сон? Дај кажи ни‘ како „звучи„ тоа објаснување и кој славен психоаналитичар го направил тоа објаснување, живо ме занимат...

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
А кое е научното објаснување за јавувањето на Светиите некому во сон ? Дај кажи ни‘ како „звучи„ тоа објаснување и кој славен психоаналитичар го направил тоа објаснување, живо ме занимат...

Објаснувањето е прилично едноставно: Ако некој по цел ден размислува за светиите, или па од дома константно му трубат за светиите, тогаш нормално е и дека ќе сонува такви работи.
Тоа е само нашата потсвест Мики, ништо повеќе.
Зошто само побожни луѓе сонуваат цркви и светци? Зошто мене никогаш не ми се јавил нит Свети Ѓорѓија нит било кој друг светец на сон? Затоа што јас ниту верувам, ниту се замарам со такви ствари.
Ете пред некоја недела го сонував мојот покоен дедо. За разлика од тебе и од многу други, јас не мислам дека е тоа некаква порака од задгробниот живот, туку сум свесна дека дедо ми го сонував затоа што ден пред тоа праев муабет за него и мислев на него. Просто како грав.
Али очигледно е дека некои луѓе не сакаат да побараат рационално и логично објаснување за работите кои им се случуваат, туку повеќе сакаат да бидат центар пажња со нивните навидум необјасниви и мистериозни случки.

Член од
27 мај 2013
Мислења
719
Поени од реакции
537
значи сонот е проекција на свеста, докажано е тоа, човеков имал некаква си грижа на совест или мислел дека немало манастир и тоа е тоа.
Што е со оние луѓе кои НЕ сонуваат? според ова излегува дека тие немаат свест? многу јака таа твоја "наука" :confused:

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Што е со оние луѓе кои НЕ сонуваат? според ова излегува дека тие немаат свест? многу јака таа твоја "наука" :confused:
:tapp: таа моја "наука" се вика психијатрија ако не си чул.

Второ, тие луѓе што демек не сонуваат - сонуваат, само не ги паметат соништата. Или има и друго медицинско објаснување - не ја постигаат РЕМ фазата, но за тоа треба испитувања на главата да се извршат за да се види дали е точно.

Сега појасно ти е?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Мачорка,

која е Твојата професија? Психолог, психијатар, психоаналитичар, психопалот? Имаш научно звање (м-р, д-р), имаш објавено научни трудови на професионална основа., имаш учество на меѓународни собири, што?...

Ај седи мадро и не лупај „зелени„ во стилот „јас мислам вака оти е многу просто„...

Чекај, чекај...дали јас добро читам ?
Ти мене ми бараш НАУЧНИ трудови? Ти, кој секогаш кога науката ќе ги побие религиозните измислици во кои веруваш, ја дискредитираш истата со тврдења дека е од рогатиот? Ти, кој тврдиш дека Земјата е центар на Универзумот и истата е стара 6 илјади години, и дека диносаурусите и луѓето заедно живееле, и дека луѓето се создадени од кал и ребро и еден куп други глупости, сега одеднаш ми бараш научни докази? И уште ми викаш да не лупам зелени :pos:

Како и да е, јас не сум ни психијатар, ни психолог, јас само се обидов да дадам рационално објаснување за тие соништа, а ако сакаш стручно лице, еве ти ја PurplePuma, можеби нејзините објаснувања повеќе ќе ти се допаднат. Мада јас мислам дека ти би ги прифатил единствено толкувањата на Саше Фактор Икс.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
На тетка Трпана од село Батинци на сон и дошол свети Јован Сечиглаа и и го порачал следново:

Тежок воин качен на коњ врз плаќиве мои седи, притиснат под црна земја во центарот на плоштадот лежам, никој не ме гледа, ниту име ми спомнува таму. Оди кажи му на Грујо да го тргне тој коњ од мојава глава, да ме открие и црква да ми изгради на тоа место и името мое да ми се слави таму. Ако не го направи тоа, кажи му дека секоја ноќ на сон ќе му доаѓам и кошмари ќе му правам.

C

cige

Гостин
Познавам еден случај во едно село на Галичица каде што мајка на слепо дете на сон и се јавила Св.Недела мислам, не сум баш сигурен. И и кажала на кое место ако раскопаат ќе најдат чешмиче потрупано. И ако го измие синчето дека ќе прогледа, така и се случило. Ова е настан од пред 15тина години, денес на тоа место мештаните, претежно иселеници во Шведска имаат изградено голема црква. Местото е на преспанскиот дел на Галичица.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Познавам еден случај во едно село на Галичица каде што мајка на слепо дете на сон и се јавила Св.Недела мислам, не сум баш сигурен. И и кажала на кое место ако раскопаат ќе најдат чешмиче потрупано. И ако го измие синчето дека ќе прогледа, така и се случило. Ова е настан од пред 15тина години, денес на тоа место мештаните, претежно иселеници во Шведска имаат изградено голема црква. Местото е на преспанскиот дел на Галичица.

Вистина е и јас имам слушнато за ова.
--- надополнето: 13 август 2013 во 14:39 ---
Не можеш да најдеш и нема никогаш да најде пошто тоа е натприродна работа
И грмотевицата беше натприродна појава пред луѓето да разберат зошто се случува.

Не постојат натприродни појави. Постојат само работи кои во даден момент не можеме да ги објасниме.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Остај. Се ми е јасно што стари веруваат во вакви работи ама да веруваш во денешно време кога сите докази наведуваат кон тоа дека соништата се проекција на свеста не можам да разберам.

Земете некоја книга од областа на психијатријата, во библиотека е 30 денари изнајмување стручна литература, ќе видите и како одма пола од сториине во ви се случила ли некоја чудна работа се резултат на опсесивно компулсивни пореметувања, небитно дали моментални.
Дечко, баба ми е бајачка, да не почнам што се не сум видел... од болница доктори, праќаат пациенти кај неа... така да не треси зелени еден ден дојди ќе ти се преврти желудник се какви говнарии има и постојат, што ние "паметната" генерација одбиваме да ги прифатиме како вистинити или едноставно јадеме говна на темата наука и 3 изглеани епизоди на дискавери не прават вистински фактор-Ел во разбивање на теории...

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.669
Поени од реакции
14.549
Како помал ми се дешаваа некои срања, отидовме кај човек во село Тополница, Радовишко. Дедото ПОГОДИ дека на ќошето од мојата зграда има турски гробишта. Да надополнам дека тогаш НЕ ЗНАЕВМЕ дека ги има, подоцна дознавме од постари луѓе.

Епа извинете, ова ни Хокинс, нити Мачорка, нити никој не може да го побие

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Дечко, баба ми е бајачка, да не почнам што се не сум видел... од болница доктори, праќаат пациенти кај неа... така да не треси зелени еден ден дојди ќе ти се преврти желудник се какви говнарии има и постојат, што ние "паметната" генерација одбиваме да ги прифатиме како вистинити или едноставно јадеме говна на темата наука и 3 изглеани епизоди на дискавери не прават вистински фактор-Ел во разбивање на теории...
праќаат кај баба ти пошо толку знаат. Што не праќаат по бајачки во странство. Остај тоа бајачките и јас со желудникот проблеми, на клиника никој не знаеше што е и баба ми ај кај една жена, пиј жалфии некои и џабе. Магично во Загреб најдоа што е проблемот и еве сега немам проблеми. Бајачките се алтернативна медицина, некогаш успева некогаш не.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
праќаат кај баба ти пошо толку знаат. Што не праќаат по бајачки во странство. Остај тоа бајачките и јас со желудникот проблеми, на клиника никој не знаеше што е и баба ми ај кај една жена, пиј жалфии некои и џабе. Магично во Загреб најдоа што е проблемот и еве сега немам проблеми. Бајачките се алтернативна медицина, некогаш успева некогаш не.
Дечко, кога си бил на бајачка последно?

Како помал ми се дешаваа некои срања, отидовме кај човек во село Тополница, Радовишко. Дедото ПОГОДИ дека на ќошето од мојата зграда има турски гробишта. Да надополнам дека тогаш НЕ ЗНАЕВМЕ дека ги има, подоцна дознавме од постари луѓе.

Епа извинете, ова ни Хокинс, нити Мачорка, нити никој не може да го побие
Кој ти кажа за човекот во Тополница?

Kajgana Shop

На врв Bottom