Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
--- надополнето: 19 август 2013 во 21:36 ---

„.
--- надополнето: 19 август 2013 во 21:42 ---

1. Го чува учењето од Црквата и го поучува својот верен народ во тоа учењ,е водејќи го (народот) кон Христа Бога.
2. Помага, духовно и материјално на своите членови.
3. Практикува Свети Тајни, служи и спасува човекови души.
4. Дел од Црквата, прибира и лечи и свои и световни членови во неизлечиви нешта.
4. Во дијаспората, го шири учењето, согласно Христовата заповед до Апостолите.
5. Низ вековите, Црквата го зачува македонскиот народ од самозаборав.

--- надополнето: 19 август 2013 во 21:47 ---

Вистинската Црква Христова одсекогаш и била гонета: напросто,„световњаците„ и идолопоклониците не можат да смислат ништо што е Христово па таков е случајот и со Црквата.

Патем кажано, Црквата пак ќе биде гонета, во последните времиња, а тековните настани низ арапскиот Свет сами по себе ни‘ докажуваат дека Црквата и ден-денес се гони, од нејзиниот најголем непријател.
Па ти правиш ли воопшто некаква разлика меѓу идолопоклоничка црква(која користи адаптирани идоли во христијанска конотација) и црква која се придржува до учењето Христово.Немој да ме смееш не ги ставај во ист кош Коптската црква која е прогонувана во Египет,Сириската црква со вас таканаречени православни цркви кои се производ на Грчко Византиската школа.Патем се ова што си навел како точки овие болдираниве немаат никаква врска,млатење празна слама.Кажи ми само во САД,Канада,Австралија колку од тамошните иноверци ги придобивте кон православното христијанство,па макар и еден да е?А што си зимате за право дека само како православни населението во Македонија е свесно за Македонштината?Само на тој начин ги отуѓувате од Јадрото сите останати Македонци кои припаѓаат на други вероисповеди,па макар биле тоа и муслимани,католици,или протестанти.А за првото болдирано паѓам од смеа,еве Македонија е 20 години независна,а народот па макар и православен,сеуште поима нема од својата вера,која ја помешува со суеверие и преданија.Сеуште ви е крив комунизмот,ама толку си ја вршите својата апостолска работа во поука на народот.Ако не беа протестантските цркви,ретко кој во Македонија ќе знаеше за Библија и ќе ја имаше па дури и еднаш прочитано.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тука за бајачите збориш?
Тука, Ти збориш за бајачите, не јас.
--- надополнето: 19 август 2013 во 22:58 ---
Друг да лажеш дека МПЦ у дијаспората го шири учењето на Исус.
Нема потреба да лажам, доволни се сите Твои лаги по форумиве...
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:00 ---
Повторно ноторна лага што МПЦ непрекинато ја шири за да ја добие благонаклоноста од македонските патриоти и националисти.
Прво, МПЦ постои од 1959 година. Пред тоа немало МПЦ. Пред тоа била Српската црква, пред тоа Бугарската, а пред тоа Грчката.
МПЦ-ОА е возобновената охрдиска Архиепископија, сакал Ти или не...
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:01 ---
А ако почнам да пишувам за општите придобивки од протестантската реформација ќе напишам цела книга. .

Само немој да пропуштиш (ненамерно, нели...) да кажеш дека токму реформацијата им го одзеде Христа Бога на луѓето, а за возврат им дели примероци од Светото Писмо...

Бесплатно, секако...
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:02 ---
Па ти правиш ли воопшто некаква разлика меѓу идолопоклоничка црква и црква која се придржува до учењето Христово..
Не, чекав Ти да се родиш и да ми ја посочиш разликата.
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:03 ---
.Патем се ова што си навел како точки овие болдираниве немаат никаква врска,млатење празна слама.
Ма све е без врска, али Ти си со дебела врска....
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:05 ---
Па ти правиш ли воопшто некаква разлика меѓу идолопоклоничка црква и црква која се придржува до учењето Христово.Немој да ме смееш не ги ставај во ист кош Коптската црква која е прогонувана во Египет,Сириската црква со вас таканаречени православни цркви кои се производ на Грчко Византиската школа.Патем се ова што си навел како точки овие болдираниве немаат никаква врска,млатење празна слама.Кажи ми само во САД,Канада,Австралија колку од тамошните иноверци ги придобивте кон православното христијанство,па макар и еден да е?А што си зимате за право дека само како православни населението во Македонија е свесно за Македонштината?Само на тој начин ги отуѓувате од Јадрото сите останати Македонци кои припаѓаат на други вероисповеди,па макар биле тоа и муслимани,католици,или протестанти.А за првото болдирано паѓам од смеа,еве Македонија е 20 години независна,а народот па макар и православен,сеуште поима нема од својата вера,која ја помешува со суеверие и преданија.Сеуште ви е крив комунизмот,ама толку си ја вршите својата апостолска работа во поука на народот.Ако не беа протестантските цркви,ретко кој во Македонија ќе знаеше за Библија и ќе ја имаше па дури и еднаш прочитано.
Полека, не трчај, кочи...

Бараше од мене 3 нешта кои ги чини МПЦ, а наместо да се впуштиш во одбрана на протестантизмот во Македонија, напаѓаш, иако веќе доби мој одговор.
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:06 ---
Ако не беа протестантските цркви,ретко кој во Македонија ќе знаеше за Библија и ќе ја имаше па дури и еднаш прочитано.
Ако не беа протестантксите „цркви„, ќе имавме помалку ереси во Светов.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Како што евреите беа одбраниот народ Божји во старозавентите времиња, таа одбраност денес, во новозавентиве времиња, ја има Црквата Христова.

Во право си: порано беа евреите а денес се православните.

Ај се‘а кажи ми дека не си во право или дека јас не сум во право!...:D
Овој Јеховево стварно има мерак да ги дели луѓето на „наши“ и „ваши“ ко да не ги „направил“ сите сам од кал и своерачно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Овде би пишал само дека протестантската реформација ја извади Европа од мрачниот темен век воден од инквизиторската Католичка Црква.
Да, така е: реформацијата се „откачи„ од римската Црква ама се „закачи„ во нови ереси, кои ги шири низ целиот Свет.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
--- надополнето: 19 август 2013 во 22:58 ---

--- надополнето: 19 август 2013 во 23:00 ---

--- надополнето: 19 август 2013 во 23:01 ---

--- надополнето: 19 август 2013 во 23:02 ---

--- надополнето: 19 август 2013 во 23:03 ---

--- надополнето: 19 август 2013 во 23:05 ---

Полека, не трчај, кочи...

Бараше од мене 3 нешта кои ги чини МПЦ, а наместо да се впуштиш во одбрана на протестантизмот во Македонија, напаѓаш, иако веќе доби мој одговор.
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:06 ---
Добро образложение даде Чорбаџија во својот пост,па не би требало да се повторуваме,ама сите овие твои работи што си ги посочил како факти,доволно беше да ги разобличам,бидејќи ги сметам за тешка лага како и повеќето од Македонското население кои потекнуваат од православната средина,како што сум јас.Како прашање би го издвоил тоа што сега во време на намален прираст на населението зошто црквата не даде еден свој допринос од своја страна и не венчава бесплатно парови кои сакаат да стапат во брак,како тоа што го прават останатите протестантски цркви?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ама сите овие твои работи што си ги посочил како факти,доволно беше да ги разобличам,
А бе гледам се „растури„ од разобличување, ама ајде...
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:22 ---
.Како прашање би го издвоил тоа што сега во време на намален прираст на населението зошто црквата не даде еден свој допринос од своја страна и не венчава бесплатно парови кои сакаат да стапат во брак,како тоа што го прават останатите протестантски цркви?
Цреквата има свој допринос и на тоа поле, така што ги поучува верните на Божјата заповест за „..плодење и множење...„ на што се обрзани православните сопружници.

Бесплатното венчавање е можно, секако ако идните сопружници навистина не можат да си допуштат таков чин без да платат. Лично сум сведок на изјава од наш парохиски свештеник кој рече дека е расположен да стори таков свет чин бесплатно.

Што се однесува до бесплатното венчавање кај протестантските деноминации, ситацијата таму е совршено јасна: ако нивното венчавање е бесплатно, тогаш тоа венчавање толку и вреди, односно не вреди ништо и таквото протестантско венчавање по ништо не се разликува од венчавањето „во матично„, кое за Црквата нема никаква вредност.
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:23 ---
Добро образложение даде Чорбаџија во својот пост,
Ајде сега, дај му на чо‘екот неколку „лајкови„....:icon_lol:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџи поштуем то што си напишал, ама ме закопка болдот.

Какви начини смислувате и како досега ст епомогнале конкретно у Макеоднија, на некој човек.

Ако можеш кажи пример за несреќата на човекот, и начинот на кој што сте му помогнале.
Ок, штом сакаш конкретни примери, ајде ќе ти наведам 2-3

Пред година дена на една фамилија од Скопската населба Волково им изгоре куќата (класично од лоша или застарена инсталација). Синот е протестант и затоа брзо дознаа неколку протестантски цркви. Неговата локална црква се организираше и собираше доброволен пролог за реновирање на куќата. Се огласија и поединци од другите протестантски цркви и додадоа на доброволниот прилог. Како што ме извести братот и локалниот градоначалник им вети помош. Трагедијата се санираше.

Еден студент од Демир Капија дојде во Скопје да студира. Толку беше сиромав што во една иста облека се носеше, претерано мирисаше лошо и тоа му го загрозуваше социјалниот живот. Поединци од нашата локална црква збореа со него, му купија нова облека, му помогнаа финансиски, му платија и рати од факултетот.

И третиот пример еве нека биде личен пример. Не, нема да кажувам како јас сум помагал некому, туку како мојата локална црква ми помогнала мене. Како што многу знаат овде, од 2007 до 2009 се лечев од канцер. Декемви 2007 завршив со хемотерапии, ама следната година канцерот ми се врати, имав грозд од зголемени лимфни јазли (тератокарцином) во ретроперитонеумот со големина од 7см. Хемотерапии не помагаа и беше потребно да се изврши RPLND (Retroperitoneal lymph node dissection), која за жал само 2-3 хирирзи кај нас можат да ја извршат професионално, а меѓу нив најдобар е проф. д-р Живко Попов (тогаш директор на Урологија) на кој вториот докторат му е баш на оваа операција. Арно ама кај него листата е голема, уште повеќе затоа што е главен трансплатнтолог на бубрези. Бев кај него и ми рече дека слободен термин има по 5 месеци, што беше предолго за мојата ситуација. Ми кажа дека друга опција е операцијата да ми биде извршена во вонредно работно време, што чинеше 1500 евра (за целиот тим, асистент хирург, сестри, анестезиолог, веројатно некој надомест за болницата и сл). Јас тие пари ги немав, можеби јас и семејството мое ќе ги позајмевме од ваму таму (а после ќе се чудевме како ќе ги вратиме), но мојата локална црква делуваше побрзо, направи акција и во рок од една недела ми собраа и над потребното. Пасторот ја подели сумата со бројот на членови на црквата и рече: Ако сите во просек дадеме по толку, ќе биде доволно за операцијата. Фактот што собраа поеќе од доволно зборува дека некои луѓе дадоа и повеќе од просечното, што мене ми комуницираше братска љубов и грижа. Попов ме отвори ко риба што се расекува, ме исчисти професионално и еве, до ден денес сум чист и стојам на две нозе благодарение на Бог, на хирургот и на мојата локална црква. Ми помогнаа и други протестантски цркви, најмногу со молитва.

Има и други конкретни примери каде што за болест или евидентна сиромаштија каде што протестантските цркви излегле во пресрет. Моментално барав и слики на мобилниот ама не можам да ги најдам да видиш како хендикепирани луѓе се радуваат затоа што добиваат инвалидска количка која од државата не можеле да ја дочекаат, или пак не им одговарала (затоа што пораснале, а не добиле нова). Повеќето од нив беа и муслимани. Тоа беше акција на протестантската организација Samaritan's purse, а јас само им помагав.
Една моја пријателка - протестантка од Америка која е мажена за инвалид, летово наместо да иде на одмор, реши да донира финансии за 200 инвалидски колички и ќе патува во Куба за лично да учествува во дистрибуцијата на количките меѓу инвалидите. Е сега на ова некои православци ќе речат: „Абе на неа не и е до хуманоста, таа е агент на ЦИА и тоа го прави со зли намери“. Нашава кутра земја врие од таков менталитет. Нејсе, истото му го правеа и на Исус. Додека Исус им ги лекуваше болните, тие велеа дека Тој е опседнат од демон и со силата на демонот ги прави чудата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е сега на ова некои православци ќе речат: „Абе на неа не и е до хуманоста, таа е агент на ЦИА и тоа го прави со зли намери“.
Па Чорба, во православието веќе е познато дека „големиот брат„ ја користи секоја можност за да „убаци„ некој од своите агенти во белосветските вакви и такви организации, кои под фирмата на легално регистрирани „невладини„ или „не-вакви„ и „не-онакви„ организации делуваат низ Светов, кои после „убацувањето„ ќе треба да ја одработат својата улога како шпиуни, како врбувачи на ликови за домицилната „петта колона„ или пак за идеолошка индоктринација на лабави домашни ликови...

Не случајно пред некој месец, Владимир Путин го реши тој „карцином„ во својата држава со закон, кој им забранува на белосветските мудреци, финансирани од белосветските „филантропи„, да му роварат по неговата света земја Русија.

За жал, а на Ваша (протестантска) среќа, држава ни‘ наша жалосна, Македонија, Ве допушта да постоите на нејзино тло, попут неизлечиви карциноми, а Вие, во знак на благодарност, удирате ли и удрирате по МПЦ-ОА, заради нејзината тековна блискост со тековната власт.

Еххх, да бевте и Вие блиски со власта, по која ли власт тогаш ќе плукавте?...
--- надополнето: 20 август 2013 во 01:52 ---
Хммм, со оглед на Ваша „бројност„ овие 2-3 случаи се дури и премногу...
--- надополнето: 20 август 2013 во 01:53 ---
Ми помогнаа и други протестантски цркви, најмногу со молитва.
Кои се тија „...други протестантски цркви...„ и која „молитва„ ја упатија за Твоето оздравување?

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Фактот што собраа поеќе од доволно зборува дека некои луѓе дадоа и повеќе од просечното, што мене ми комуницираше братска љубов и грижа. Попов ме отвори ко риба што се расекува, ме исчисти професионално и еве, до ден денес сум чист и стојам на две нозе благодарение на Бог, на хирургот и на мојата локална црква. Ми помогнаа и други протестантски цркви, најмногу со молитва.
Со толку молитви во твоја полза, не ти требало ни опрации ни бакрач, госпот само со молитва ќе те опраел, и плус ќе имаше 1500 евра во џеб.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Пред година дена на една фамилија од Скопската населба Волково им изгоре куќата (класично од лоша или застарена инсталација). Синот е протестант и затоа брзо дознаа неколку протестантски цркви. Неговата локална црква се организираше и собираше доброволен пролог за реновирање на куќата. Се огласија и поединци од другите протестантски цркви и додадоа на доброволниот прилог. Како што ме извести братот и локалниот градоначалник им вети помош. Трагедијата се санираше.

Еден студент од Демир Капија дојде во Скопје да студира. Толку беше сиромав што во една иста облека се носеше, претерано мирисаше лошо и тоа му го загрозуваше социјалниот живот. Поединци од нашата локална црква збореа со него, му купија нова облека, му помогнаа финансиски, му платија и рати од факултетот.

И третиот пример еве нека биде личен пример. Не, нема да кажувам како јас сум помагал некому, туку како мојата локална црква ми помогнала мене. Како што многу знаат овде, од 2007 до 2009 се лечев од канцер. Декемви 2007 завршив со хемотерапии, ама следната година канцерот ми се врати, имав грозд од зголемени лимфни јазли (тератокарцином) во ретроперитонеумот со големина од 7см. Хемотерапии не помагаа и беше потребно да се изврши RPLND (Retroperitoneal lymph node dissection), која за жал само 2-3 хирирзи кај нас можат да ја извршат професионално, а меѓу нив најдобар е проф. д-р Живко Попов (тогаш директор на Урологија) на кој вториот докторат му е баш на оваа операција. Арно ама кај него листата е голема, уште повеќе затоа што е главен трансплатнтолог на бубрези. Бев кај него и ми рече дека слободен термин има по 5 месеци, што беше предолго за мојата ситуација. Ми кажа дека друга опција е операцијата да ми биде извршена во вонредно работно време, што чинеше 1500 евра (за целиот тим, асистент хирург, сестри, анестезиолог, веројатно некој надомест за болницата и сл). Јас тие пари ги немав, можеби јас и семејството мое ќе ги позајмевме од ваму таму (а после ќе се чудевме како ќе ги вратиме), но мојата локална црква делуваше побрзо, направи акција и во рок од една недела ми собраа и над потребното. Пасторот ја подели сумата со бројот на членови на црквата и рече: Ако сите во просек дадеме по толку, ќе биде доволно за операцијата. Фактот што собраа поеќе од доволно зборува дека некои луѓе дадоа и повеќе од просечното, што мене ми комуницираше братска љубов и грижа. Попов ме отвори ко риба што се расекува, ме исчисти професионално и еве, до ден денес сум чист и стојам на две нозе благодарение на Бог, на хирургот и на мојата локална црква. Ми помогнаа и други протестантски цркви, најмногу со молитва.

Има и други конкретни примери каде што за болест или евидентна сиромаштија каде што протестантските цркви излегле во пресрет. Моментално барав и слики на мобилниот ама не можам да ги најдам да видиш како хендикепирани луѓе се радуваат затоа што добиваат инвалидска количка која од државата не можеле да ја дочекаат, или пак не им одговарала (затоа што пораснале, а не добиле нова). Повеќето од нив беа и муслимани. Тоа беше акција на протестантската организација Samaritan's purse, а јас само им помагав.
Една моја пријателка - протестантка од Америка која е мажена за инвалид, летово наместо да иде на одмор, реши да донира финансии за 200 инвалидски колички и ќе патува во Куба за лично да учествува во дистрибуцијата на количките меѓу инвалидите. Е сега на ова некои православци ќе речат: „Абе на неа не и е до хуманоста, таа е агент на ЦИА и тоа го прави со зли намери“. Нашава кутра земја врие од таков менталитет. Нејсе, истото му го правеа и на Исус. Додека Исус им ги лекуваше болните, тие велеа дека Тој е опседнат од демон и со силата на демонот ги прави чудата.
Corbadzi, iskreno, mnogu mi e milo sto tvoeto zdravje e dobro, i celata situacija imala sreken kraj.

Bez razlika na goleminata na donacijata i potrosenoto vreme za molitvi, finalniot produkt, a toa e tvoeto zdravje, e bescenet.

Mene mi ostanuva da ti posakam zdravje i dolgovecnost, i bidi so onie koi gi smetas za prijateli, a i tie tebe :) . Nekoi raboti definitivno nemaat cena.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.990
Поени од реакции
7.133

Брат тебе уствари парите ти помогнале а не некаков Господ. Да бидеме реални сега. Ти можеш да се тешиш и да викаш абе ете молитвите помогнаа, црквата која верува во тој Господ, ова она...и јас се излекував...ама реалноста е дека парите и докторот те спасија и никој друг.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Жалам што си поминал низ сите тие црнила, и мило ми е што денес си здрав и прав.
Виртуелава е едно, но реалноста сосем друго. Искрено ти пожелувам да отераш до 100ка.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:22 ---

Цреквата има свој допринос и на тоа поле, така што ги поучува верните на Божјата заповест за „..плодење и множење...„ на што се обрзани православните сопружници.

Бесплатното венчавање е можно, секако ако идните сопружници навистина не можат да си допуштат таков чин без да платат. Лично сум сведок на изјава од наш парохиски свештеник кој рече дека е расположен да стори таков свет чин бесплатно.

Што се однесува до бесплатното венчавање кај протестантските деноминации, ситацијата таму е совршено јасна: ако нивното венчавање е бесплатно, тогаш тоа венчавање толку и вреди, односно не вреди ништо и таквото протестантско венчавање по ништо не се разликува од венчавањето „во матично„, кое за Црквата нема никаква вредност.
--- надополнето: 19 август 2013 во 23:23 ---

Со ова се кажа,дека и крштавањето на Јордан од Јован што не им наплаќал на народот дека не вредело ништо,а вашето вреди повеќе.Дека венчавањата,кои ги обавувале Исус и Апостолите,не вределе ништо бидејќи биле бесплатни.Исус кажа бесплатно добивте,бесплатно давајте,а вие што му давате бесплатно на овој напатен Македонски народ,му ја исцицувате и последната капка пот,и крв,типично фарисејски.Ќе се освести овој народ една ден и ќе ви го сврти грбот,како во Словачка кога масовно премина цел народ од католицизам во протестантсво.И без вас се може.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Со ова се кажа,дека и крштавањето на Јордан од Јован што не им наплаќал на народот дека не вредело ништо,а вашето вреди повеќе..
...и пак уште еден погрешен „заклучок„; нормално, во протестантски манир...
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:29 ---
Дека венчавањата,кои ги обавувале Исус и Апостолите,
Каде Христос и Апостолите обавувале венчавање, дај потсети ме...
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:30 ---
Исус кажа бесплатно добивте,бесплатно давајте,.
Ај кажи ми на што точно се однесува таа бесплатност...Само без „набадања„, туку со конкретни нешта.
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:31 ---
,а вие што му давате бесплатно на овој напатен Македонски народ,
Македонскиот народ е напатен од самиот себе, а она од другите, му доаѓа „гратис„.
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:32 ---
му ја исцицувате и последната капка пот,и крв,типично фарисејски.
Освен што папагалски повторуваш протестантски клевети, кои се веќе видени на форумов, дали имаш нешто друго да кажеш?
--- надополнето: 20 август 2013 во 15:33 ---
..И без вас се може.
Се согласувам: иди у католици или у протестанти, око нема да ми трепне...

Kajgana Shop

На врв Bottom