Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Добро е што си ја увидел суштинската разлика во пристапот кон верата кај наведените членови од форумов...

Е сега, Ти останува уште да увидиш која од нив е точна.

Јас ќе го кажам само ова: она кое на протестантите или на своеглавите истражувачи никако не им е прифатливо, тоа е моментот кога своето „јас„, т.е. својата гордост и егоизам, ќе го заменат со поимот „личност„ па од „егоист„ и/или „индивидуа„ ќе прејдат во „личност„:

Прифаќањето на „личносноста„ воедно значи максимално елиминирање на својата гордост и егоизам, а таа елиминација го олеснува и прифаќањето на туѓата волја па и потчнување кон истата: во случајот, тоа е волјата од Се‘вишниот, но и волјата од ближниот...

Кој е расположен да ја убие својата гордост а да ја прифати туѓата волја пред својата, нека крене рака. :D

Истражувај, споредувај и ќе Ти текне.
--- надополнето: 19 август 2013 во 16:20 ---

Во ред, но јас останувам на ограничувањата од православната вера и не ја проширувам со други, туѓи и „некомпатибилни„ додатоци...

Демек, православните се одбраните, нив Бог (со протекција) му открил вистинското значение на писмата а другите ги лаже и мами со некои безвезе и невистински толкувања. Порано евреите беа избраните а сега се православните.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во ред, но јас останувам на ограничувањата од православната вера и не ја проширувам со други, туѓи и „некомпатибилни„ додатоци...
Ти реков....во потполност се слагам со изборот на твојот Пат до Бога.
Дури и јас го употребувам во пракса и се слагам со него 80%.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во кои 20% не се слагаш?
Да не набројувам сега се....

Една од главните несогласици е што на Бог му даваат човечки особини и карактеристики.Со ова никако не можам да се сложам. Тоа е резултат на човечката фантазија.

Второ е што монотеистичките религии го бараат Бог само надвор од себе, иако и Исус велел дека прво требе да го најдете во себе, па потоа барајте го на небото (надвор од себе)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Добро е што си ја увидел суштинската разлика во пристапот кон верата кај наведените членови од форумов...

Јас ќе го кажам само ова: она кое на протестантите или на своеглавите истражувачи никако не им е прифатливо, тоа е моментот кога своето „јас„, т.е. својата гордост и егоизам, ќе го заменат со поимот „личност„ па од „егоист„ и/или „индивидуа„ ќе прејдат во „личност„:

Прифаќањето на „личносноста„ воедно значи максимално елиминирање на својата гордост и егоизам, а таа елиминација го олеснува и прифаќањето на туѓата волја па и потчнување кон истата: во случајот, тоа е волјата од Се‘вишниот, но и волјата од ближниот...

Кој е расположен да ја убие својата гордост а да ја прифати туѓата волја пред својата, нека крене рака. :D

Мики, нема човек, ниту верник, ниту секташ, ниту атеист што не би го симнал своето его и гордост, пред едне супер моќен интилигентен ентитет, чие постоење е очигледно.

Уште повеќе, ако тој ентитет, е јасно дека работи за добробит на човештвото, па тогаш нема човек што не би ја прифатил неговата волја и би се потчинил на истата.

Така д амногу философски ми делува ова, обид за лингвистичка гимнастика, да евентуално с еоправда сосптвеното мислење.

Доблест е да се почитува различното од себе.

Успее ли Црквата да даде макар милиметар надеж, само една точка светлост во темнината, околу своите толкувања за ентитет Бог, тогаш многу брзо луѓето ќе се приклонат кон тоа.

Ама, некако ми личи, дека таа оди во спротивен правец.
--- надополнето: 19 август 2013 во 21:05 ---
Да не набројувам сега се....

Една од главните несогласици е што на Бог му даваат човечки особини и карактеристики.Со ова никако не можам да се сложам. Тоа е резултат на човечката фантазија.

Второ е што монотеистичките религии го бараат Бог само надвор од себе, иако и Исус велел дека прво требе да го најдете во себе, па потоа барајте го на небото (надвор од себе)

Алелуја.

Аферим бе Гурџи.

Па црниот болд е тоа што го негираат атеистите, со години наназад на форумов.
Тоа што, и мене, и тебе, и на сите им е јасно дека не држи вода.

И за црвеното се сложувам и потпишувам со две раце.
Па тоа нон стоп го верглам наназад, и зашто се декларирам себе си како Христијанин.

Токму овие работи, што Исус ги говорел - првиот чекор кон Бога, е во нас самите, и тој е најважен. Па скоро целата Библија се темели токму на овој чекор, да го припреми смртникот, кај треба да го бара тој ентитет.

Откако ќе го направи првиот чекор, спремен е за понатака, надвор од себе да истражува.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

Јас како атеист ќе застанам во одбрана на протестантите се со цел да ја побијам оваа тврдоглавост на православието која ја презетираш тука.Ајде кажи ми три позитивни работи кои ги прави Македонската православната црква,а јас ќе ти кажам три кои ги прават протестантите во Македонија.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Порано евреите беа избраните а сега се православните.
Како што евреите беа одбраниот народ Божји во старозавентите времиња, таа одбраност денес, во новозавентиве времиња, ја има Црквата Христова.

Во право си: порано беа евреите а денес се православните.

Ај се‘а кажи ми дека не си во право или дека јас не сум во право!...:D

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Како што евреите беа одбраниот народ Божји во старозавентите времиња, таа одбраност денес, во новозавентиве времиња, ја има Црквата Христова.

Во право си: порано беа евреите а денес се православните.

Ај се‘а кажи ми дека не си во право или дека јас не сум во право!...:D

Па према тоа што православните најповеќе страдаа, не би рекол, 5 века турско (иноверно) владеење, војни, комунизам, сиромаштија..... како други знаци да ви праќа Бог...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Успее ли Црквата да даде макар милиметар надеж, само една точка светлост во темнината, околу своите толкувања за ентитет Бог, тогаш многу брзо луѓето ќе се приклонат кон тоа.
Не скокај пред време: прво види се самиот и својата огревовеност па након то, ќе можеш да прејдеш на учењето од Црквата за Троичноста Божја.

Со ваков став, наликуваш на повеќето протестанти, чиј живот поминува во истражување на веќе истраженото (на Светото Писмо), на докажување на веќе докажаното (пак тоа е Светото Писмо), но од ниту еден од нив нема да чуеш за човековата огревовеност, падот човеков од Бога и начинот на кој човекот пак може да се врати во заедница со својот Творец.
--- надополнето: 19 август 2013 во 21:36 ---
Јас како атеист ќе застанам во одбрана на протестантите се со цел да ја побијам оваа тврдоглавост на православието која ја презетираш тука.
Ти благодарам: што туку го потврди мојот претходно изнесен став, цитирам:

„...Чорбаџија е овосветовен рационалист па не ме чуди тоа што атеистите, кои не можат да ја надраснат својата рационалност, се посклони кон прифаќање протестантско-рационални ставови, исто колку што не се склони за прифаќање на учењето од Црквата, кое е надрационално....„.
--- надополнето: 19 август 2013 во 21:42 ---
.Ајде кажи ми три позитивни работи кои ги прави Македонската православната црква,а јас ќе ти кажам три кои ги прават протестантите во Македонија.
1. Го чува учењето од Црквата и го поучува својот верен народ во тоа учењ,е водејќи го (народот) кон Христа Бога.
2. Помага, духовно и материјално на своите членови.
3. Практикува Свети Тајни, служи и спасува човекови души.
4. Дел од Црквата, прибира и лечи и свои и световни членови во неизлечиви нешта.
4. Во дијаспората, го шири учењето, согласно Христовата заповед до Апостолите.
5. Низ вековите, Црквата го зачува македонскиот народ од самозаборав.

Ти, секако, ќе ми наброиш мал миљон „милосрдни„ дејанија од протестаните низ Македонија, а сигурен сум нема немаш поим што се крие зад таквата активност па ќе ги прикажеш новотарците во нивното „најсјајно„ издание.

Нели?...:sneaky:
--- надополнето: 19 август 2013 во 21:47 ---
Па према тоа што православните најповеќе страдаа, не би рекол, 5 века турско (иноверно) владеење, војни, комунизам, сиромаштија..... како други знаци да ви праќа Бог...
Вистинската Црква Христова одсекогаш и била гонета: напросто,„световњаците„ и идолопоклониците не можат да смислат ништо што е Христово па таков е случајот и со Црквата.

Патем кажано, Црквата пак ќе биде гонета, во последните времиња, а тековните настани низ арапскиот Свет сами по себе ни‘ докажуваат дека Црквата и ден-денес се гони, од нејзиниот најголем непријател.

Посочи ми историски примери каде „некој„ постојнао ја гонел римската Црквата или нејзните протетсантски „деривати„.
„Вартоломејската ноќ„ е исклучок но не и правило...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Вистинската Црква Христова одсекогаш и била гонета: напросто,„световњаците„ и идолопоклониците не можат да смислат ништо што е Христово па таков е случајот и со Црквата.

Патем кажано, Црквата пак ќе биде гонета, во последните времиња, а тековните настани низ арапскиот Свет сами по себе ни‘ докажуваат дека Црквата и ден-денес се гони, од нејзиниот најголем непријател.

Посочи ми историски примери каде „некој„ постојнао ја гонел римската Црквата или нејзните протетсантски „деривати„.
„Вартоломејската ноќ„ е искличок но не и правило...
А бе Мики теоријата ти е од кај шо дува ветерот, ако се случи нешто добро и убо - то е знак за Божја наклоност, аско е нечто лошо и зло - тоа е знак за Божја наклоност, или ко шо се викаше во комунизмот - Ништа нас не сме изненадити. Падот на комунизмот - ете ти знак на Божјата милост над неговата црква и верници, ако му опне 5 века муслиманска власт - ете ти знак дека сме вистинска црква и вера. Утре метеор да акни на света гора - и то ќе биди несомнен знак дека Бог ве сака.
Али то е - ти немаш друг излез туку да браниш на секој можен начин макар и нелогично, контрадикторно, нејасно. Не смееш да признаеш ни за миг дека негде некој можеби згрешил зато што целата конструкција ќе се урне. Ма и педофилија и хомосексуалство со редови на православна црква - се божји знак дека милоста негова е над вас.....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А бе Мики теоријата ти е од кај шо дува ветерот, ако се случи нешто добро и убо - то е знак за Божја наклоност, аско е нечто лошо и зло - тоа е знак за Божја наклоност, или ко шо се викаше во комунизмот - Ништа нас не сме изненадити. Падот на комунизмот - ете ти знак на Божјата милост над неговата црква и верници, ако му опне 5 века муслиманска власт - ете ти знак дека сме вистинска црква и вера. Утре метеор да акни на света гора - и то ќе биди несомнен знак дека Бог ве сака.
Али то е - ти немаш друг излез туку да браниш на секој можен начин макар и нелогично, контрадикторно, нејасно. Не смееш да признаеш ни за миг дека негде некој можеби згрешил зато што целата конструкција ќе се урне. Ма и педофилија и хомосексуалство со редови на православна црква - се божји знак дека милоста негова е над вас.....
Let3.

Ти посакувам пријатен монолог...и шо почесто да се читаш самио себе, батали шо велат ова затуцаниве православци.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
1. Го чува учењето од Црквата и го поучува својот верен народ во тоа учењ,е водејќи го (народот) кон Христа Бога.
Не би рекол. Секој разумен и непристрасен човек што ги прочитал евангелијата и делата на апостолите јасно дошол до заклучокот дека она што МПЦ го поучува и практикува денес нема допирни точки, ниту пак одблиску наликува на она што го правеле Христос и апостолите (т.е. Христовата Црква).
Ако сметаш поинаку, тогаш:
Покажи ми каде Христос или апостолите осветувале вода?
Покажи ми каде Христос или апостолите се молеле на покојни верници?
Покажи ми каде Христос или апостолите се молеле на Мојсеј, Авраам, Исак, Јаков, Ное, Лот, Илија, Еремија, Исаија, Јован Крстител итн?
Покажи ми каде Христос или апостолите користеле икона од некој од горенаведениве?
Покажи ми каде Христос или апостолите се поклонувале на лешевите од верниците (мошти)?
Покажи ми каде Христос или апостолите принесувале свеќи за живи, за мртви, за здравје и сл?
Покажи ми каде Христос или апостолите и се молеле на Марија? Каде ја нарекле најголема, пресвета, преблагословена, владичица?
Покажи ми каде апостолите дозволиле да им се поклонуваат? (А од друга страна има јасен цитат каде што апостол Петар одбива поклонување)
Покажи ми каде на апостолите им бацувале раце?
Покажи ми каде апостолите носеле свештенички одора, великодостојнички мантии и огромни златни крстови на нив?
Покажи ми каде Христос или апостолите проповедале етнофилетизам?
Покажи ми каде Христос или апостолите се прекрстувале со рацете?
Покажи ми каде Христос или апостолите мафтале со кандила?
Покажи ми каде Христос или апостолите се мешале во политика?
Покажи ми каде Христос или апостолите се побратимувале со власта?
Покажи ми каде Христос и апостолите користеле ценовници за нивните богослужби?
Итн.

2. Помага, духовно и материјално на своите членови.
До сега на вестите сме чуле за еден куп трагични приказни на луѓе кои што останале без работа, им изгорела куќата, семејни насилства при што жената невработена живее во некоја соба со болна ќерка и одвај преживуваат. Слуашме како министерството за Социјала им излегува во пресрет, Црвениот Крст исто така, поединци помагаат и сл. Но јас речиси никогаш не сум чул на вести да кажат МПЦ излегла и им помогнала на тие луѓе, а гарант повеќето од нив се крстени во МПЦ што значи тоа се нејзини членови.
Во протестантските цркви кога некој член ќе доживее некоја трагедија, истата се дознава за неколку минути или часови и се одржува вонредна средба на која веднаш се собира помош или се смислува начин како да се помогне на човекот во потреба.

Каде МПЦ дели бесплатни Нови Завети за верско описменување на народот? А зошто и би делела, кога во нејзина корист е народот да нема познавање од Библијата, бидејќи тогаш јасно би увидел дека Исус и апостолите поучувале нешто дијаметрално спротивно од МПЦ и веднаш МПЦ би си ги изгубила муштериите.
Од друга страна светски познатото протестантско здружение Гидеон дели илјадници нови завети и во Македонија за верско описменување на народот.

Протестантското здружение "Samaritan's purse" e светско хуманитарно здружение кое помага и кај нас и дели бесплатни инвалидски колички на инвалидите на кои што таа количка им е како дел од телото.

На секој Божиќ милиони протестантски семејства припремаат пакетчиња со повеќе подароци и ги испраќаат во сиромашните земји за да израдуваат некое дете кое поинаку и не би добило подарок. Илјадници од тие пакетчиња доаѓаат и во Македонија и се делат по домовите за деца без родители, по затворите за малолетници, по црквите и сл.

3. Практикува Свети Тајни, служи и спасува човекови души.
И масонтие си имаат свои свет тајни, па тоа не значи дека со нив спасуваат човекови души. Тоа е ваше верување дека со ткн. „свети тајни“ спасувате човечки души.

4. Дел од Црквата, прибира и лечи и свои и световни членови во неизлечиви нешта.
Тука за бајачите збориш?

4. Во дијаспората, го шири учењето, согласно Христовата заповед до Апостолите.
Друг да лажеш дека МПЦ у дијаспората го шири учењето на Исус. Се што прават поповите и владиците во дијаспората е се настануваат каде што има македонско население (овци за стрижење) и го користат национализмот и етнофилетизмот кај тие луѓе (кои имаат носталгични чувства кон Македонија и сакаат да се поистоветат со нешто македонско) и на таа основа заработуваат преку нив. МПЦ се како еден вид мини амбасади за собирање на македонците во дијаспората. Ќе дојдат во црква и ќе речат ете дојдовме во нашата црква, а не во онаа туѓата (ко демек Исус основал националистичка или етнофилетистичка црква па секоја нација или етничка група треба да си оди во својата етничка/национална црква).

Патем еве како МПЦ го шири учењето во Австралија, со судските спорови каде што очите си ги вадат кој да го стрижи тамошното население:
http://www.press24.mk/sudskite-sporovi-vo-avstralija-go-namaluvaat-ugledot-na-mpc-oa

5. Низ вековите, Црквата го зачува македонскиот народ од самозаборав.

Повторно ноторна лага што МПЦ непрекинато ја шири за да ја добие благонаклоноста од македонските патриоти и националисти.
Прво, МПЦ постои од 1959 година. Пред тоа немало МПЦ. Пред тоа била Српската црква, пред тоа Бугарската, а пред тоа Грчката.
Потоа, поповите секогаш биле на страната на власта (и сега и порано). Кога окупатори биле на власт, МПЦ се побратимувала со нив. Познатиот писател и монах Кирил Пејчиновиќ во своето дело „Огледало’“ (напишано во 1816 година) пишува дека некои од поповите кога не можеле да им земат пари на македонците, тие го викале турскиот аскер за по пат на сила да изнудат пари од бедниот македонец :facepalm: . Ете колку поповите го љубеле македонскиот народ, здружувајќи се со турците за да го измачуваат сопствениот народ.

Она што пак е ретко познато или пак намерно премолчено, е фактот дека меѓу востаниците за ослободување на Македонија имало и значителен број протестантски христијани, од кои некои биле и војводи и членови на раководни органи (на пр. Добре Даскалов од Кавадарци, кој бил и делегат на Солунскиот конгрес на ТМОРО во 1903 г, потоа и на Прилепскиот конгрес во 1904 г., итн.).
Во книгата СПОМЕНИ за Јане Сандански од Љубомир Милетиќ има некои интересни изјави од Сандански за учеството на протестантите во Револуцијата, па и во раководството на востаниците:
„Заминав со 8 мина: Иван Цветков, со завршен VI клас во софиската гимназија, родум од Разлог, Добре Даскалов, од Тиквешко, имаше завршено протестанско училиште во Самоков; Коце Абаџиев, протестант, со завршен 4 клас во Самоков, родум од Пазарџик, и др. Во протестанското училиште, како и во металското училиште во Самоков, имаше револуционерен кружок....Му се искажав на еден од протестантите од Организацијата дека ќе бараме помош и од нив. Се согласија. Двајца од нив беа од раководното тело...“ – редактирани белешки од Јане Сандански

Да потсетиме дека по неуспехот на Илинденското востание, Турците егзекутирале голем број од револуционерите, а нивните деца останале сирачиња. Женското Протестантско учичиште од Битола (основано во 1878 г.) згрижило повеќе десетици од овие сирачиња и им дало образование.

А ако почнам да пишувам за општите придобивки од протестантската реформација ќе напишам цела книга. Овде би пишал само дека протестантската реформација ја извади Европа од мрачниот темен век воден од инквизиторската Католичка Црква. Сепак реформацијата за жал на овие простори стигнала некаде до Словенија, впрочем до каде што завршува и развиениот дел од Европа и започнуваат православно/муслиманските подрачја.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Црквата ги има посочено точните атрибути Божји, а ниту еден од нив не се однесува на Божјата антропоморфност...

Тоа што некој се сетил дека Бог има човечки лик, со бела коса и бела брада, демек, така асоцира на лик со голема старост, тоа од Црквата е отфрлено, иако дури и во нашите црковни храмови се среќаваат такви претстави за Бога Отецот.
--- надополнето: 19 август 2013 во 22:51 ---
Не би рекол. Секој разумен и непристрасен човек што ги прочитал евангелијата и делата на апостолите јасно дошол до заклучокот дека она што МПЦ го поучува и практикува денес нема допирни точки, ниту пак одблиску наликува на она што го правеле Христос и апостолите (т.е. Христовата Црква).
Ако сметаш поинаку, тогаш:
Покажи ми каде Христос или апостолите осветувале вода?
Покажи ми каде Христос или апостолите се молеле на покојни верници?
Покажи ми каде Христос или апостолите се молеле на Мојсеј, Авраам, Исак, Јаков, Ное, Лот, Илија, Еремија, Исаија, Јован Крстител итн?
Покажи ми каде Христос или апостолите користеле икона од некој од горенаведениве?
Покажи ми каде Христос или апостолите се поклонувале на лешевите од верниците (мошти)?
Покажи ми каде Христос или апостолите принесувале свеќи за живи, за мртви, за здравје и сл?
Покажи ми каде Христос или апостолите и се молеле на Марија? Каде ја нарекле најголема, пресвета, преблагословена, владичица?
Покажи ми каде апостолите дозволиле да им се поклонуваат? (А од друга страна има јасен цитат каде што апостол Петар одбива поклонување)
Покажи ми каде на апостолите им бацувале раце?
Покажи ми каде апостолите носеле свештенички одора, великодостојнички мантии и огромни златни крстови на нив?
Покажи ми каде Христос или апостолите проповедале етнофилетизам?
Покажи ми каде Христос или апостолите се прекрстувале со рацете?
Покажи ми каде Христос или апостолите мафтале со кандила?
Покажи ми каде Христос или апостолите се мешале во политика?
Покажи ми каде Христос или апостолите се побратимувале со власта?
Покажи ми каде Христос и апостолите користеле ценовници за нивните богослужби?
Итн.
Покажи ми каде Христос и Апостолите го споменале моето име?...
--- надополнето: 19 август 2013 во 22:53 ---
До сега на вестите сме чуле за еден куп трагични приказни на луѓе кои што останале без работа, им изгорела куќата, семејни насилства при што жената невработена живее во некоја соба со болна ќерка и одвај преживуваат. Слуашме како министерството за Социјала им излегува во пресрет, Црвениот Крст исто така, поединци помагаат и сл. Но јас речиси никогаш не сум чул на вести да кажат МПЦ излегла и им помогнала на тие луѓе, а гарант повеќето од нив се крстени во МПЦ што значи тоа се нејзини членови.
.
Погрешни вести слушаш, а згора на свe, не си дел од МПЦ-ОА па не Ти преостанува ништо друго освен да нагаѓаш...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во протестантските цркви кога некој член ќе доживее некоја трагедија, истата се дознава за неколку минути или часови и се одржува вонредна средба на која веднаш се собира помош или се смислува начин како да се помогне на човекот во потреба.

.

Чорбаџи поштуем то што си напишал, ама ме закопка болдот.

Какви начини смислувате и како досега ст епомогнале конкретно у Макеоднија, на некој човек.

Ако можеш кажи пример за несреќата на човекот, и начинот на кој што сте му помогнале.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Велиш, „протестантските цркви„? Кои „цркви„? Колку „цркви„ може да постојат ако Христос Е еден? Сите ги тураш во ист кош? Што не кажеш кому му помогнала Твојата еднособна заедница од „центарот„ или полесно е да се китиш со туѓи перја?
--- надополнето: 19 август 2013 во 22:56 ---
И масонтие си имаат свои свет тајни, па тоа не значи дека со нив спасуваат човекови души. Тоа е ваше верување дека со ткн. „свети тајни“ спасувате човечки души.
Масоните имаат и свој бог, така?...

А Вие немате ништо, понајмалку „свети тајни„ затоа што уживате во својата прелест дека „...веќе сте спасени...„.

А како, што е тоа битно...

Kajgana Shop

На врв Bottom